marlej108, Ty jesteś wykładowcą, tak? Prowadzisz swoją kancelarię czy tylko uczelnia?
Frank Szwajcarski
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez karuzelBanki zaczynają coś majstrować przy klauzulach UOKiK.
Te informacje dotyczą wszystkich, nie tylko frankowiczów.
www.uokik.gov.pl/download.php?plik=14820
ETS orzekl wlasnie na ich wyrazna niekorzysc. Z tym ze chodzi tylko o te niedozwolone instrumenty spekulacyjne - czyli wlasnie spekulacyjne pozyczki denominowane w walucie obcej - bo tak to trzeba okreslac, a nie zadne kredyty we frankach, bo zadnych frankow nikt (lacznie z bankiem...) na oczy nie widzial.
Polecam tez zainteresowanym lekture art. 286 k.k. - a dokladnie rzecz biorac komentarza do tego artykulu. Tez sie moze przydac w pewnej i wcale nie tak odleglej przyszlosci.
ps. ale moim zdaniem bankowcy nie sa glupi - i frank tajemniczo spadnie... mniej wiecej do tego poziomu co byl. Jak tak sie zaacznie dziac - to bedzie chodzilo o to, zeby wszystko rozeszlo sie po kosciach...
Komentarz
-
-
Art. 248 § 1 kpc Każdy obowiązany jest przedstawić na zarządzenie sądu w oznaczonym terminie i miejscu dokument znajdujący się w jego posiadaniu i stanowiący dowód faktu istotnego dla rozstrzygnięcia sprawy, chyba że dokument zawiera informacje niejawne.
§ 2. Od powyższego obowiązku może uchylić się ten, kto co do okoliczności objętych treścią dokumentu mógłby jako świadek odmówić zeznania albo kto posiada dokument w imieniu osoby trzeciej, która mogłaby z takich samych przyczyn sprzeciwić się przedstawieniu dokumentu. Jednakże i wówczas nie można odmówić przedstawienia dokumentu, gdy jego posiadacz lub osoba trzecia obowiązani są do tego względem chociażby jednej ze stron albo gdy dokument wystawiony jest w interesie strony, która żąda przeprowadzenia dowodu. Strona nie może ponadto odmówić przedstawienia dokumentu, jeżeli szkoda, na którą byłaby przez to narażona, polega na przegraniu procesu.
Art. 233 § 1 kpc Sąd ocenia wiarogodność i moc dowodów według własnego przekonania, na podstawie wszechstronnego rozważenia zebranego materiału.
§ 2. Sąd oceni na tej samej podstawie, jakie znaczenie nadać odmowie przedstawienia przez stronę dowodu lub przeszkodom stawianym przez nią w jego przeprowadzeniu wbrew postanowieniu sądu.
Komentarz
-
-
marlej108, najpierw to Ty zacznij czytać ze zrozumieniem co piszę :wink:
Potem hipokryto oceniaj ludzi :wink:
p.s swoją drogą...taki mądry i oczytany, a dał się tym złym banką zmusić do wzięcia kredytu...sorryy pseudokredytu...Chiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
https://www.facebook.com/pages/TuneF...09364479166793
www.tuneforce.pl
www.dpfserwis.pl
Komentarz
-
-
Ok, teraz rozumiemChiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
www.tuneforce.pl
www.dpfserwis.pl
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez karuzelMoim zdaniem to Wy parasite i kmink się dowartościowujecie krytykując ludzi w sprawie która Was nie dotyczy, bo przecież kredytu nie macie.
Nie mam potrzeby dowartościowywania się na forum...bo nie mam takiej natury....jak coś jest czarne albo białe to nie mówię, że jest sino-koperkowe...
Kolejna sprawa...czytaj ze zrozumieniem wszystko, a nie wybiórczo...też mam kredyt jak już taki ciekawski jesteś o czym już wcześniej wspominałem...Chiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
www.tuneforce.pl
www.dpfserwis.pl
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kminknie ma czegoś takiego jak przymus wzięcia kredytu...
Komentarz
-
-
Napisz do "Przyjaciółki" ....
Te Wasze argumenty są coraz bardziej żenujące...
Przykład, który podałeś w świetle kredytów branych na zakup mieszkania/domu/jachtu/samochodu to wyjątek potwierdzający regułę...kredyt nie jest obowiązkowy...Chiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
www.tuneforce.pl
www.dpfserwis.pl
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kminkw świetle kredytów branych na zakup mieszkania/domu/jachtu/samochodu to wyjątek potwierdzający regułę
a tekst( Napisz do "Przyjaciółki" .... ) niestety świadczy o Tobie a nie o mnie bo jak juz w avatarze podałeś, że jesteś jak ja z Wałbrzycha to przynajmniej nie dawaj powodu do szyderstw lub nie pisz że jesteś z Wałbrzycha bo się będzie innym źle kojarzyć.
Komentarz
-
-
andrzej1962,
Daj sobie spokój, dla pewnych ludzi życie jest zero-jedynkowe, wszyscy są zdrowi, zaradni, przedsiębiorczy, młodzi.
Nieruchomość to dość specyficzne dobro materialne, jeździć samochodem nie trzeba, pływać łódką też nie, bez wakacji można się obyć, zamiast szynki można chleb ze smalcem, ale mieszkać się nie da "mniej". Można mieć małe mieszkanie, można je wynajmować itd, ale trzeba gdzieś mieszkać.
Znam historię, gdzie kobitka uciekła z dzieckiem od bijącego ją męża. Usamodzielniła się kupując małe mieszkanko na kredyt. Zdolność miała tylko w CHF, inaczej rata była zbyt duża.
Jakby Was poczytała to by się dowiedziała, że jest niedorozwinięta lub jest ignorantką.
Fajnie. :?
Komentarz
-
-
Jako frankowicz powiem tak: w dupie mam tych co nazywają osoby z kredytami we franku oszustami, lichwiarzami i wszelakimi innymi polaczkami. Kupiłem sobie mieszkanie ponieważ mając 26 lat chciałem uciec spod garnuszka mamusi i tatusia. Na kredyt w złotówkach mnie nie było stać a na franki miałem 3x zdolność. Rata w złotówkach była blisko 50% większa, więc zaryzykowałem. Czy się opłacało czy nie, chyba każdy kto ma kalkulator wie. Tym bardziej że tamte 150k CHF jest dziś sporo więcej warte.
Eksperci promowani przez nasze media i polityków co franka na oczy nie widzieli, kredytu nie brali to raczej powinni iść dalej machać tęczowymi flagami tusiowi pod oknem.
Natomiast do tych wszystkich protestów, to sorry ale jak jest się idiotą który będąc na skraju zdolności bierze kredyt oparty o wiele zmiennych to mi go nawet nie żal. I jako frankowicz, nie życzę sobie aby z moich podatków opłacać takich młotków.
Bardzo niewesoło będzie jak z tych 500k kredytowiczów połowa pójdzie pod most i ktoś te ich długi będzie musiał spłacić bo oni sobie strzelą po upadłości konsumenckiej.
Do siebie mam pretensję że nie sprawdziłem czym jest frank w tym 2008 roku. Że nie przeczytałem że był zakazany we Francji już w 1999 roku i w całej unii od bodajże 2006. Zgolili polaczków, węgrów i innych nowych członków unii.
Komentarz
-
-
A ja nieco przekornie zwrócę uwagę na inny aspekt:
media pokazują "frankowiczów" którzy chcą żeby "wszyscy dorzucili im się do kredytu", co wywołuje takie dyskusje jak powyższa, zwłaszcza jesli biorą w nich osoby, które nie wiedzą jakie były kredytowe realia naście lat temu (i przez kogo były kreowane).
Tymczasem problem jest gdzie indziej:
-z frankiem - bo nie było nadzoru nad bankami "na siłę" wciskającymi kredyty walutowe. Całe te ich rekomendacje można sobie w dupę wsadzić, bo przed ich wejściem było wiadomo jak je obejść, co nagminnie robiono i trwa to nadal.
To samo dotyczy tzw doradców finansowych, czyli łowców jeleni powiązanych kapitałowo z bankami i pod pozorem obiektywizmu doradzających im gdzie stracić pieniądze, przy okazji zdejmując z banku odpowiedzialność za obiecanki/macanki.
O Amber Gold już koledzy zapomnieli? Tam tez wszystko było zgodne z prawem, przynajmniej do momentu wytransferowania kasy....
Teraz jesteśmy mądrzejsi o kryzys, afery z parabankami itp. Naście lat temu ludzie nie mieli takich doświadczeń i nikt by nie uwierzył ani we franka po 5 złotych, ani w to, że banki będa "upadać" (jak może upaść firma majaca procent z każdego dolara w przyrodzie, a często kilka razy z tego samego dolara????).
- z rolnikami, bo ministerstwo nie reprezentuje ich interesów, tylko firm, które importują do polski jedzeniopodobny syf. Czy ktoś słyszał, że rolnicy postulowali wydłużenie terminu po którym obcokrajowcy będą mogli kupować w Polsce ziemię? ano nie. Tylko o ciągnikach po 400k
- z górnikami, bo żerują na nich darmozjady otaczające kopalnie, a do Polski importuje się g....o warty ruski węgiel
itp itd
Problem jest w tym, że państwo jako takie nie funkcjonuje i zajmuje się tylko przepieprzaniem naszych pieniędzy. Żebyśmy na to nie zwracali uwagi należy wywoływać takie polemiki jak powyżej, i wtedy podatnicy czyt. jelenie zajmą się wojną ze sobą i będzie można okradać ich dalej. Proponuję wyłączyć tvn i włączyć myślenieZobacz stronę mojego dziecka - podziel się 1% - http://piotrzwolinski.pl/
O II Tour Combi 1.6
Mitsu Carisma 4G93 GDI
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez miodowyWłaśnie usłyszałem w radio że kurs CHF dzisiaj to 3.88...
Dodam, że po za OCP na znanych mi forach dyskusje ucichły..
Opcja 2 Może tam zdroworozsądkowo uznali, że gadanie na forum i tak żadnego wpływu na KNFy i tym podobne nie ma.
Opcja 3 Może tam nie ma geniuszy teoretyków i kapelanów typu parasite i kmink
Jest mini cooper 1.6 115, był zbyt słaby 1.6 102 BGU.
Komentarz
-
-
TVN24 program jeden na jeden - rozmowa o frankowiczach
Komentarz
-
-
o jest wreszcie obiecywany "ranking" - http://www.bankier.pl/wiadomosc/Fran...u-7238751.html
No i niestety dla mnie bnp paribas nie stostuje ujemnego liboru, apelujęo bojkot tego banku i wyzywanie go od najgorszych
Jest mini cooper 1.6 115, był zbyt słaby 1.6 102 BGU.
Komentarz
-
-
Kedirak, ja już bojkotuję od dawna
W takim wypadku już bym szykował pozew do sądu. Dla mnie oprocentowanie to marża plus stopa procentowa i nie ma znaczenia co piszą gdzieś tam w regulaminie. Takie rzeczy powinny być podane bezpośrednio w umowie, a nie poukrywane nie wiadomo gdzie. Myślę, że sprawa do wygrania.
Komentarz
-
Komentarz