Frank Szwajcarski

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mrfazi
    • 2010
    • 3174
    • Superb III (3V3)
    • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM
    • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez Chris11
    Zamieszczone przez kamel1980
    "złotówkowicze" mogą się mocno zdziwić jak zaczniemy wchodzić do strefy Euro, bo bezboleśnie raczej tego nie przejdą.
    Czyli mogą być spokojni jeszcze przez co najmniej 10 lat, a obecnie - w przeciwieństwie do hazardzistów-frankowców, mogą się cieszyć, bo co chwilę RPP obniża stopy procentowe.
    Chris11 Każdy kredyt jest swego rodzaju "hazardem", jak brałem swój, rata wynosiła około 1150zł, teraz po trzech latach wynosi 950zł (równe raty). Zmiana oprocentowania dotyczy wszystkich kredytobiorców, to, że dziś w PLN-ach oprocentowanie jest 3,12 to nie oznacza, że zawsze takie będzie. Kto wie, czy nie podskoczy do 6-ciu i nagle stanę się niewypłacalny.
    Ja nie musiałem brać, tylko zapragnąłem zdecydowanie większego "M" , a że były ku temu warunki to to zrobiłem. Inaczej ma się sprawa z pierwszym własnym lokum, jest to trudna sprawa i łatwo też się krytykuje cudze decyzje gdy pragnie się tak podstawowej rzeczy jak własne mieszkanie.

Zamieszczone przez maxpaynemm
    Ten temat to już prawdziwe bicie piany obu stron
    No ale to jest właściwy dział (Off Topic) do takiej a nie innej dyskusji, wymiany poglądów etc.

Komentarz

• JanuszSz
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 2835
      • Superb II combi (3T5)

Artykuł już jest otwarty.
      Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• sosna1
        Rider
        S_OCP Member
        • 2007
        • 463
        • Octavia II (1Z3)
        • BGU 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Wally
        to teraz świadomie to spłacajcie - ot i tyle
        problem w tym, że to nie frankowicze biją pianę a ci których to niby nie dotyczy
        Zamieszczone przez Wally
        I niech tylko rząd dopłaci grosza "frankowiczom"... pierwszy będę stał pod sejmem i palił opony
        nikt ci tego nie zabroni, tylko czego nie palisz opon jak rząd dokłada do górników,pkp, lot-u itd i innym co to mają w złotówkach ale dostali dofinansowanie do kredytów w złotówkach, po zadzie to dostana najbardziej ci co to pobrali kredyty na 120% wartości nieruchomości i teraz z dnia na dzień wysokość zadłużenia kolosalnie wzrosła a wartość nieruchomości wręcz w drugą stronę i nawet oddanie nie ruchomości nie rozwiąże problemu zadłużenia, a nie ci co wzięli na 10 czy 20%
        Marcin

My ©koda is fantastic

Komentarz

• Rok z Bagien
          L&K
          • 2010
          • 1172

Robi się ciekawie, na dzień 23 stycznia 2015 r. LIBOR 3M wynosił....: - 0,95400%

Dojdziemy do ciekawego problemu w sytuacji, gdy umowa przewidywała ustalanie kredytowania wg wzoru:
          LIBOR 3M + marża = oprocentowanie

Kiedy LIBOR 3M będzie niższy od marży to....
          1. Banki zasłaniają się definicją kredytu (odpłatne udzielenie pieniądza na określonych warunkach) i że zmniejszanie w ten sposób wielkości kredytu nie wchodzi w grę, bo będą tracić.
          2. Na mój chłopski rozum, sprawa jest do wygrania w Sądzie. Otóż nikt nie mówi, że bank nie zarobił na kredycie bo ZAROBIŁ i można to łatwo wyliczyć. Jeśli dojdzie do minusowego wyniku to RATA spadnie, ale nadal bank ZAROBIŁ na kredycie. Czym innym jest bowiem kredyt jako całość produktu, a czym innym rata. I nigdzie nie jest napisane, że bank ma zarobić na każdej racie. Ma zarobić na kredycie.

Komentarz

• loyd
            RS
            • 2010
            • 2342

Zamieszczone przez Rok z Bagien
            Ma zarobić na kredycie.
            A skądżeś taki wniosek wyciągnął ?

To, że kredyt jest odpłatny nie oznacza, że bank na nim musi zarobić .... no litości.

Komentarz

• Wally
              RS
              • 2012
              • 3796
              • Volkswagen

Zamieszczone przez sosna1
              problem w tym, że to nie frankowicze biją pianę a ci których to niby nie dotyczy
              a to pewnie te ostatnie zloty zrobili w miastach pseudokibice a nie "frankowicze" :?: :roll: :lol:
              Zamieszczone przez sosna1
              rząd dokłada do górników,pkp, lot-u itd
              1. państwowe....
              2. wybierałem to i mam - mojego głosu więcej nie zobaczą 8)
              3. pogoniłbym nierobów natychmiast
              Była Octavia II 1.9 TDI BXE by Wally

=> Superb II FL 1.6 TDI CAYC,
              => Volkswagen Passat City 1.6 TDI
              => Volkswagen Passat Variant 2.0 TSI DSG
              "Nie ma rzeczy niemożliwych... są tylko nieopłacalne..."

Komentarz

• Maicroft
                Moderator
                S_OCP MemberModeratoRS
                • 2004
                • 25757
                • Audi

Zamieszczone przez loyd

To, że kredyt jest odpłatny nie oznacza, że bank na nim musi zarobić .... no litości.
                Bo bank to nie instytucja charytatywna, to jest firma, ktora musi przynosic zysk (jak nie przynosi to sie ja zamyka), a jesli sami sie na tym przejechali (ujemny libor) to beda dazyc do tego, zeby cos zostalo zmienione, pomyslem jest zaproponowac przewalutowanie zadluzenie z wirtualnych frankow na zlotowki, bo nie zakladaja ujemnego wiboru u nas w kraju.
                Spritmonitor.de

Komentarz

• Kedirak
                  Drive
                  • 2011
                  • 68

Ja tam się boję aby taki wredny bnpparibas nie dość, że pewnie nie uwzględni nigdy ujemnego % nie zmusił mnie np. jutro do przymusowego przewalutowania na skutek "trudnej i nieprzewidzianej sytuacji" aby przypadkiem nie musieć do mojego kredytu cokolwiek dopłacać.
                  Jest mini cooper 1.6 115, był zbyt słaby 1.6 102 BGU.

Komentarz

• Rok z Bagien
                    L&K
                    • 2010
                    • 1172

Zamieszczone przez loyd

loyd
                    Daj swoją ocenę prawną. Naprawdę z dużym zaciekawieniem poczytam.
                    Ja tylko powtórzyłem, co słyszałem w mediach z ust bankowców.

Komentarz

• loyd
                      RS
                      • 2010
                      • 2342

Rok z Bagien, no co tu opiniować ?

Kredyt jest odpłatny i to jest oczywista rzecz. Ale taką samą oczywistością, jest to, że bank może na nim stracić. Gdzie ma niby zagwarantowany zysk na każdym kredycie ?

Skoro LIBOR jest ujemny to bank będzie w plecy na kilku ratach (a może na całym kredycie).

Komentarz

• Rok z Bagien
                        L&K
                        • 2010
                        • 1172

Zamieszczone przez loyd
                        Skoro LIBOR jest ujemny to bank będzie w plecy na kilku ratach (a może na całym kredycie).
                        Czyli moje rozumowanie jest słuszne ?. Czym innym kredyt (odpłatny), czym innym rata, która jest liczona wg. wzoru wskazanego w umowie. A pacta sunt servanda !!

Komentarz

• orzel720
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2004
                          • 2274
                          • Superb III (3V3)

Nawet jak libor + marża teraz będzie《0 to i tak bank zarobił chociaźby na prowizji od udzielenia i zarobi na swoim wewnętrznym spreadzie... zresztą do tej chwili kazdy bank i tak zarobił więc wyczerpał ideę odpłatnego kredytu. Tak więc twierdzenie ze bank nie zarobi jest bezpodstawne....

Komentarz

• Rok z Bagien
                            L&K
                            • 2010
                            • 1172

Ba mało tego, uznając że Rafał Hirsch wie co pisze:

to tak naprawdę - uwaga będzie w dużym uproszczeniu - jak oddaje tego CHF co to stanowił zabezpieczenie udzielonego kredytu instytucji, od której "pożyczył" to też MA UJEMNY LIBOR.
                            A więc nadal, nawet przy ujemnym LIBORZE (bardziej ujemnym niż marża), nada będzie zarabiał na marży !!! Bo ten sam LIBOR obowiązuje nas kredytobiorców w rozliczaniu z bankiem, jak i bank w rozliczaniu z bankiem-matką.

Ale oficjalnie jaka to łaska, że będą uwzględniać ujemny LIBOR. Liczy się tylko pieniądz. :|

Komentarz

• Kedirak
                              Drive
                              • 2011
                              • 68

http://www.bankier.pl/wiadomosc/Fran...K-3276107.html - podobno mozna wyslac maila na [email protected] i nie jest to zupelnie strata czasu jezeli nie zostanie uwzgledniony -libor.

No i to jest ta jedyna rzecz, ktora moge zrobic oprocz zaprzestania kupowania czekoladek Lindt :lol:

Komentarz

• loyd
                                RS
                                • 2010
                                • 2342

Zamieszczone przez Maicroft
                                Bo bank to nie instytucja charytatywna, to jest firma, ktora musi przynosic zysk (jak nie przynosi to sie ja zamyka), a jesli sami sie na tym przejechali (ujemny libor) to beda dazyc do tego, zeby cos zostalo zmienione, pomyslem jest zaproponowac przewalutowanie zadluzenie z wirtualnych frankow na zlotowki, bo nie zakladaja ujemnego wiboru u nas w kraju.
                                To samo się odnosi do budek z hamburgerami, warsztatów samochodowych, kancelarii prawnych i całej masy innego biznesu.

Komentarz

• Kedirak
                                  Drive
                                  • 2011
                                  • 68

w srode http://www.money.pl/gospodarka/wiado...0,1699718.html maja pasc jakies konkrety typu mozliwosc wydluzenia splaty. Jezeli wszystkie banki by to oferowaly to faktycznie bylby dobry pomysl.

O, tutaj http://pieniadze.gazeta.pl/pieniadz/...yczajny__.html jest to opisane w przystepniejszej, zwiezlej formie. Przy czym jednak pkt 6 jest dla mnie niejasny..i pewnie niewiele, przynajmniej dla mnie istotny

[ Dodano: Nie 25 Sty, 15 21:14 ]
                                  A nawiazujac do czesci mniej merytorycznej

Zamieszczone przez Wally
                                  I niech tylko rząd dopłaci grosza "frankowiczom"... pierwszy będę stał pod sejmem i palił opony :!:
                                  A jezeli beda doplaty za szkody spowodowane przez dziki..http://www.bankier.pl/wiadomosc/Roln...e-3276787.html to jak bedzie z tym paleniem ? Ja tylko blagam koniecznie w wawie nie w KRK tutaj powietrze jest juz wystarczajaco lethalne.

Komentarz

• piramida
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 12222
                                    • Superb III (3V3)

Kedirak, myslisz że z czym wiążę się wydłużenie umowy? Z niższą ratą ale za to z dłuższym okresem kredytowania, finalnie zarobi bank a klient ponownie dopłaci do kredytu ponieważ bank za free nie wydłuża okresu kredytowania po za tym jak komuś zostało jeszcze 20 lat spłaty a przedłużą mu kredyt na kolejne 5-10 lat to nic tylko sobie w łeb strzelić...
                                    superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Kedirak
                                      Drive
                                      • 2011
                                      • 68

i dlatego mam sam kredyt 20 lat a nie 30 bo akurat w moim przypadku (obrzeza i tanie mieszkanie) to byla niewielka roznica.

Ale ciesze sie, ze cokolwiek sie robi, nawet jezeli to tylko taka zaslona typu "robimy co mozemy przeciez" (a jest to guzik warte). Moze komus sie przyda i ulatwi mu to zycie chocby i na chwile, moze i mi ten libor zostanie np. uwzgledniony. Wole to niz nic. Cieszy mnie to, moze jestem naiwny.

[ Dodano: Nie 25 Sty, 15 22:37 ]
                                      Ale zaraz zaraz..jezeli % efektywnie _moglby_ (marza z uwzglednieniem ujemego liboru) teoretycznie wyjsc na zero..to w sumie po co splacac wtedy taki kredyt ?

pojawia sie byc moze kolejna szansa aby "zagrac" na kursie i % i odwlec platnosc na czasy gdy inflacja podniesie moja pensje na wyzsze pulapy. Lub na moment gdy franek spadnie do poziomu 3 zyli.

Komentarz

• marlej108
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 4976
                                        • Octavia III (5E3)
                                        • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez loyd
                                        Zamieszczone przez marlej108
                                        Frankowicze ZOSTALI OSZUKANI
                                        To znaczy jak Cię i kto oszukał ? Kredytu Ci bank nie wypłacił ?

Sorry - ale teraz to jedziesz z czystym populizmem. Ja na frankach straciłem 30 kpln (brałem przy ok. 2,4 spłaciłem jednorazowo przy kursie ok.3,3).

Czy mi też państwo (banki) mają oddać tą kasę ? A jak nie to dlaczego ?
                                        Kolego,

Wiem ze wspolczesnie niektorym ludziom trudno skupic sie na czyms dluzej. Ale czasem warto sie wysilic. I ten wysilek w tym wypadku polega na przeczytaniu ponizszego artykulu.

Wtedy bedziesz wiedzial dlaczego oszustwo. Na przyklad dlatego, ze bank nigdy nie mial zadnych frankow, ktore rzekomo Ci pozyczal... mial tylko zlotowki, ktore sam sobie przeliczal na fikcyjne franki po zawyzonym kursie. Albo druga sytuacja - bank rano kupowal franki od innego banku, zeby wieczorem Ci je niby sprzedac ze swoim spreadem.. i juz tych frankow nie mial. I wlasnie dlatego osoby oszukane na pseudokredytach frankowych nie mogly przez lata swojego "dlugu" splacac we frankach (dopiero jak KNF zmusila banki to sie zmienilo - kiedy? 3 lata temu dopiero?) bo bank nie mial zadnch frankow, nie mial kont frankowych i nie chcial miec zadnych frankow. Wszystko odbywalo sie tylko i wylacznie w zlotowkach. W ponizszym artykule masz to m.in. napisane - bank nie mial nigdy zadnch frankow - pozyczal Ci tak naprawde tylko zlotowki. Ale chcial zebys placil jak za franki ze spreadem walutowym...

PRZECZYTAJ ARTUKUL:

http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                                        Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• loyd
                                          RS
                                          • 2010
                                          • 2342

marlej108, no ale czy w takim razie oszukiwano Ci na kursach ?

Czy wpłacałaś do banku złotówki, które nie były równowartością określonej (stałej) ilości franków co miesiąc ? Nie za bardzo tu widzę oszustwo .... Raczej widzę dorabiacie pewnej ideologii.

Trzeba sobie powiedzieć wprost - byliśmy cwaniaki i płaciliśmy mniejsze raty. Teraz mamy płacić większe i nie chcemy - ale chcemy, żeby państwo nam pomogło.

To będzie uczciwe postawienie sprawy. Tymi historyjkami o oszustwie raczej daleko nie zajedziecie.

PS - systemowo uważam, że trzeba zrobić coś z tzw. "frankowiczami", ale nie nazywajmy ich kredytów oszustwem.

Komentarz

• miodowy
                                            Rider
                                            • 2015
                                            • 534

Jak kurs franka wpłynie na obrot nieruchomosci

It's nice to be important but more important is to be nice

Komentarz

• marlej108
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 4976
                                              • Octavia III (5E3)
                                              • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez Wally
                                              Zamieszczone przez marlej108
                                              A Ty zachowujesz sie tak, jakbys oswiadczal - ja nie mam raka i nie chce zeby tym co raka maja pomagac.
                                              nic osobistego i z całym szacunkiem ale większej bredni nie czytałem - wg Ciebie "frankowicze" sami z siebie zachorowali na raka ?
                                              Jak ktoś się świadomie "zaraził" to z jakiej racji mam mu pomagać ?
                                              Jak kogoś na coś nie stać (kredyt w złotówkach, bo zdolności nie ma) to tego nie kupuje/zapożycza się itp itd
                                              Zostali OSZUKANI. I nikt swiadomie nie podjal ryzyka spekulacji, skoro experci twierdzili wskazujac dane ze kursy moga sie roznica max. 20% - ze niby ten frank przez lata wiecej nigdy wartosci nie zmienial. A tu "niespodzianka" - 120% roznicy.... bo spekulanci sie bawia ludzkim kosztem.

Nie bardzo tez rozumiem, skad w Twoim poscie tyle glupiej (sorry - ale zawisc zawsze jest glupia) zawisci - piszesz: "Jak ktoś się świadomie "zaraził" to z jakiej racji mam mu pomagać ?" Ty masz pomagac? Niby jak? bedziesz za tych ludzi splacal te lichwiarskie kredyty? Ktos tego od Ciebie wymaga? Bzdura!
                                              Caly dowcip polega na tym, ze zaden inny podatnik grosza do tego nie dolozy. Po prostu prawo polskie musi wprowadzic regulacje, o ktorych pisalem w poprzednich postach - kredyty powinny byc przewalutowane na zlotowki po kursie z dni w jakich byly udzielane + doplata od kredytobiorcow frankowych dla banku roznicy jaka zarobili przez te lata na tym, ze mieli kredyty we frankach a nie w zlotych - maja byc tak potraktowani jakby od samego poczatku brali kredyt w zlotych. To jest uczciwe rozwiazanie - nikt na tym nie traci. NIKT. Nawet bank - bo dostanie nagle gigantyczne kwoty w ciagu jednego dnia w ramach tych doplat od kredytobiorcow frankowych. Jedyne co ze nie bedzie juz zerowal na skokach kursow.
                                              Natomiast jesli Panstwo Polskie nic w tej sprawie nie zrobi - to znaczy ze z naszej gospodarki ZOSTANIE WYPOMPOWANA GIGANTYCZNA KWOTA PIENIEDZY, bo te wszystkie banki swoje dochody odprowadzaja za granice. Straci na tym cala nasza gospodarka - stracisz wlasnie Ty! Bo albo Twoj pracodawca, albo Twoj klient - ktos ten kredyt we frankach ma (bo ma bo co trzeci kredytobiorca!) i ta osoba albo zacznie Ci mniej placic, albo zacznie od Ciebie mniej kupowac, albo uderzy to w Ciebie jeszcze inaczej - taka osoba bedzie placila mniejsze podatki bo mniej moze wlozyc pieniedzy w gospodarke - tym samym nasze panstwo bedzie mialo mniejsze kwoty w ramach podaktow, a to sie przelozy na nas wszystkich. To naprawde dosc proste.

Powyzszy opis ma te zalete - ze to system win-win - a wiec taki w ktorym wszyscy wygrywaja, nawet te zlodziejskie banki.

Racz po prostu przeczytac cos a potem pisz.

Polecam chocby to (choc wklejalem juz kilka innych artykulow), ale warto ten naprawde przeczytac bo skala oszustwa przeraza.

Zamieszczone przez Wally
                                              Świadomie podjęliście ryzyko, wzięliście "tańszą" opcję i zacieraliście rączki to teraz świadomie to spłacajcie - ot i tyle !
                                              I niech tylko rząd dopłaci grosza "frankowiczom"... pierwszy będę stał pod sejmem i palił opony :!:
                                              Caly czas nie rozumiesz. NIKT NIE DOPLACI ANI GROSZA. Natomiast jak powyzsze rozwiazanie nie bedzie przyjete, to stanie sie to co napisalem - wszyscy zaplacimy za te kredyty we frankach, bo z naszej gospodarki zniknie gigantyczna kwota. Identycznie jak przy opcjach walutowych, kiedy banki postanowily okrasc polskich przedsiebiorcow. To jest praktycznie ten sam mechanizm oszustwa.

Taka postawa to wlasnie wymarzona opcja dla banku...

Mam nadzieje, ze w naszym kraju na szczescie wiekszosc ludzi mysli i rozumie to co napisalem powyzej. Kredyty we frankach okazaly sie oszustwem na gigantyczna skale jak opcje walutowe przy firmach. Placenie za oszustwo okrada cala polska gospodarke. Takze Ciebie, choc chyba tego nie rozumiesz. Ale obawiam sie, ze jesli nic nie zostanie zrobione w sprawie tego oszustwa - to w koncu to zrozumiesz, bo poczujesz na wlasnej kieszeni. Gospodarka to system naczyn polaczonych.

I ostatnia uwaga - jesli teraz przepisy nie zostana zmienione i problem z kredytami frankowymi nie bedzie rozwiazany, to za kilka lat (moze za rok, moze za dwa a moze za 5, nikt nie wie) - taka sama sytuacja bedzie z kredytami w euro (ale tych udzielono malo stosunkowo w porownaniu z frankami), ale gorzej - w pewnym momencie bedzie tez problem z kredytami zlotowkowymi. Kiedy spekulanci wezma sie za walute polska i zaczna grac znowu na jej wieksze oslabienie, albo cos sie zacznie dziac zlego z nasza gospodarka - i wartosc zlotowki spadnie, to NBP zacznie podnosic stopy oprocentowania, jak to zrobi to skocza kredyty w zlotowkach. Ci co brali - spojrzcie jakie mieliscie oprocentowanie np. w 2008/9 a jakie macie teraz. W sytuacji kryzysowej, stopy procentowe moga byc sporo wyzsze niz te 8 lat temu - warto sobie poczytac ile stopy procentowe wzrosly w ciagu jednego roku 2014 w Rosji - przerazajace! A gdyby u nas stalo sie cos z naszymi pieniedzmi, nie na taka skale, ale juz przy 1/4 tego co stalo sie z rublem, kredyty w zlotych wystrzela w gore wiecej niz te frankowe. I wtedy co? Tez panstwo nie bedzie mialo nic robic? Skoro nie pomogla 1/3 obywateli to czemu ma pomagac tym co brali w zlotowkach?

Brak reakcji panstwa w tym wypadku to idealne pole do dzialania dla oszustow i spekulantow, poniewaz nasz system bankowy jest absurdalny w porownaniu np. z niemieckim. Tez jest to opisane w tym artykule co podalem link w jednym z moich postow.

A ja uwazam, ze Panstwo Polskie powinno chronic swoich obywateli przed nieuczciwymi instytucjami czy machlojkami. Powinno pomoc frankowiczom oraz tym co pozyczali niby w euro (a tego euro pewnie tez banki nie mialy...) oraz oczywiscie jak bedzie trzeba (czyli kryzys z waluta polska i skok oprocentowania) zlotowkowiczom. Ale nikt z obywateli do tego interesu nie powinien dokladac. Po prostu banki powinny mniej zarobic - ale wyraznie pisze MNIEJ ZAROBIC, a nie stracic.

Ludzie - pomagajmy sobie, zamiast niczym wsciekle psy skakac sobie do gardel. Wzajemna solidarnosc - to sie nazywa spoleczenstwo obywatelskie. Agresja i zawisc wzgledem siebie - to sie nazywa spoleczenstwo idiotow - homo sovieticus.
                                              Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• loyd
                                                RS
                                                • 2010
                                                • 2342

marlej108, ja się zgadzam, tylko błagam nie opowiadaj o oszustwach - albo o tym, że nie widziałeś, że kurs CHF może skoczyć .... bo zaczynam mieć wrażenie, że Ty to:

Komentarz

• marlej108
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 4976
                                                  • Octavia III (5E3)
                                                  • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez loyd
                                                  marlej108, no ale czy w takim razie oszukiwano Ci na kursach ?

Czy wpłacałaś do banku złotówki, które nie były równowartością określonej (stałej) ilości franków co miesiąc ? Nie za bardzo tu widzę oszustwo .... Raczej widzę dorabiacie pewnej ideologii. .
                                                  a jak nazwiesz np. spread stosowany przez bank?

jesli w szczytowym momencie spread siegal 50 groszy na franku... a ktos splacal rate powiedzmy 600 frankow miesiecznie, to jest 300 zlotych straty przez oszukancza praktyke banku. I sam bank z tego nie chcial zrezygnowac.... dopiero jak zmieniono polskie przepisy i go do tego zmuszono. Jak napisalem - bank pozyczyl CI niby franki, ale nie chcial zebys splacal franki tylko zebys splacal te teoretyczne franki w zlotowkach... ale nie po kursie jaki jest normalnie w NBP tylko po dziwnym kursie tego banku... (o czym Ci nikt nie mowil jak brales kredyt! to byla taka "mala niemila niespodzianka" po wzieciu kredyty).

a jak nazwiesz sytuacje, ze bank nie mial zadnych frankow tak naprawde. Ze nigdy Ci zadnych frankow nie pozyczyl.

albo ze bank rano kupowal franki od innego banku tanio a Tobie wieczorem jak sciagal Ci zlotowki z konta w ramach raty kredytu, to sprzedawal te franki ze spreadem walutowym.

No jak to nazwiesz?

To sa Twoim zdaniem uczciwe praktyki bankowe? To nie jest oszystwo? To nie jest kretactwo? To nie jest cwaniactwo?

To co to jest?

[ Dodano: Pon 26 Sty, 15 07:48 ]
                                                  Zamieszczone przez loyd
                                                  marlej108, ja się zgadzam, tylko błagam nie opowiadaj o oszustwach - albo o tym, że nie widziałeś, że kurs CHF może skoczyć .... bo zaczynam mieć wrażenie, że Ty to:

https://www.youtube.com/watch?v=7PQstnnLscU
                                                  Haha filmik zajefajny - znam :-) Ale przeciez to Ty Loyd!

ps. fajnie Ci w tej koszuli :P
                                                  Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• loyd
                                                    RS
                                                    • 2010
                                                    • 2342

No ale dopóki chf był tańszy niż brałeś, albo miałeś mniejsze raty niż w pln to jakoś Ci to nie przeszkadzało ....

Komentarz

Pracuję...