karuzel, przeczytaj jeszcze raz jaką głupotę napisałeś. Sądzić to się możecie o uwzględnienie ujemnej stopy procentowej co jest psim obowiązkiem banku, ale nie o to, że miałeś ratę w wysokości 500 CHF i masz teraz ratę w wysokości 450 CHF i stałe zadłużenie w CHF. Kogo to obchodzi ile to jest w złotówkach skoro kredyt brałeś we frankach? Gdzie tu ktoś widzi podstawy do reklamacji? Gdzie tu jest niezgodność z umową?
Frank Szwajcarski
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez parasiteKogo to obchodzi ile to jest w złotówkach skoro kredyt brałeś we frankach?
Kredyt denominowany w walucie obcej – kredyt walutowy, w którym wysokość zadłużenia w walucie obcej obliczana jest według kursu kupna waluty w dniu podpisywania umowy kredytowej.
Ciekawa definicja.
Komentarz
-
-
Maicroft, to kwota zadłużenia jest wpisana w złotówkach czy we frankach w umowie? Czy w złotówkach i podany jest kurs wymiany?Zamieszczone przez Maicroftwysokość zadłużenia w walucie obcej obliczana jest według kursu kupna waluty w dniu podpisywania umowy kredytowej.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez parasiteMaicroft, to kwota zadłużenia jest wpisana w złotówkach czy we frankach w umowie?
Ja tam nie narzekam, przy nastepnej obnizce LIBOR 3M i kursie jaki jest teraz, to wyglada na to, iz kwota platnosci miesiecznej bedzie na takim samym poziomie jak w grudniu 2014.
Pozyjemy zobaczymy, wszystko moze sie jeszcze kilka razy wywrocic do gory nogami
Komentarz
-
-
Maicroft, ja tam jestem zdania, że za kilka lat kurs prawdopodobnie spadnie poniżej 3zł. Nie da się wiecznie utrzymywać wysokiego kursu bez fundamentów.
Pytanie jest takie jak za klika lat Ci sami ludzie, którzy teraz chcą przewalutowania, zareagują gdy kurs spadnie znów do 2zł.
Czy nie zaczną znów krzyczeć, że ich banki oszukały?
Komentarz
-
-
Tak jak Maicroft powiedział, w całej umowie nie mam żadnej wartości podanej we CHF. Z tymi reklamacjami to poczekaj, już jedna w Szczecinie została rozstrzygnięta przez sąd na korzyść klientki banku. Interpretacja sądu trochę zawiła i dla mnie niejasna ale koniec końców klientaka banku zatrzymała BTE i z tego co pamiętam uzyskała przewalutowanie bądź zamrożenie kursu (tu nie jestem pewny) po cenie CHF z dnia podpisania umowy. Także myślę, że "reklamacje" dopiero się zaczną.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez karuzelKmink rozumiem, że ty nigdy nie korzystałeś z żadnej reklamacji, bo wszystkie twoje decyzje i wybory są przemyślane i w 100% trafne i niezawodne. Nikt Ciebie nigdy nie oszukał ani nie naciągnął, wnioskuję również, że nigdy za nic nie przepłaciłeś. Z takim talentem i wszechwiedzą to powinieneś co najmniej tuska na stanowisku zastąpić.
Co do tuska...to widzisz, on nie ma żadnego talentu, żadnej wiedzy, tak naprawdę nie reprezentuje sobą żadnego wysokiego poziomu na żadnej płaszczyźnie...tak więc nawet Ty bez mojej wszechwiedzy i talentu możesz go bez problemu zastąpić.Chiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
https://www.facebook.com/pages/TuneF...09364479166793
www.tuneforce.pl
www.dpfserwis.pl
Komentarz
-
-
Widzisz kmink chodzi o ogólny stan rzeczy i twojego podejścia do sprawy. Ty podałeś przykład roweru ja podam inny.
Kupujesz samochód luksusowy i po 10 tkm rozjebuje silnik. Rozumiem, że w takiej sytuacji złomujesz samochód, bo przecież widziały gały co brały i nawet przez myśl Tobie nie przejdzie zgłosić reklamacje, bo to przecież twoja wina, że go kupiłeś i nikt Cię nie zmuszał do wyboru tej marki tego modelu.
Zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia. Domniemywam, że nie masz kredytu we CHF, sprawa w żadnym stopniu Ciebie nie dotyczy, a wyzywasz ludzi od debili i ignorantów. Myślę, że zamieszczasz takie komentarze żeby się jedynie dowartościować.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez karuzelKupujesz samochód luksusowy i po 10 tkm rozjebuje silnik. Rozumiem, że w takiej sytuacji złomujesz samochód, bo przecież widziały gały co brały i nawet przez myśl Tobie nie przejdzie zgłosić reklamacje, bo to przecież twoja wina, że go kupiłeś i nikt Cię nie zmuszał do wyboru tej marki tego modelu.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez karuzelWidzisz kmink chodzi o ogólny stan rzeczy i twojego podejścia do sprawy.
czy jak nie wygrasz w totka to składasz reklamacje:
opcja 1. - z żądaniem wypłacenia wygranej mimo wszystko ?
opcja 2. - z żądaniem zwrotu pieniędzy za zakupiony kupon ?
kredyt w walucie obcej to pewna forma loterii można na niej zyskać lub stracić
w Polsce nie ma przymusu kredytowania się jak tez nie ma przymusu kredytowane się w CHF czy innej obcej walucie
Zamieszczone przez karuzelKupujesz samochód luksusowy i po 10 tkm rozjebuje silnik.
samochód stracił swoją podstawową funkcje, kredyt nie gdyż został wypłacony i jest w ciągłym użyciu
czy zgłosiłbyś reklamacje na "luksusowy samochód", którego koszty użytkowania Cię przerosły ?
pracuje poprawnie wszytko działa tylko niestety jest zbyt drogi w użytkowaniu - wybacz ale tego roszczenie gwarancyjne nie obejmuje
Komentarz
-
-
Ketivv ciągnąc Twój loteryjny wątek.
Jeżeli wchodzisz do banku to wchodzisz do jakiegoś bukmachera czy do szumnie nazwanej „instytucji zaufania publicznego”?
czy zgłosiłbyś reklamacje na "luksusowy samochód", którego koszty użytkowania Cię przerosły ?
Komentarz
-
-
Naprawdę, te Twoje porównania są z d... wzięte...
Po pierwsze jak kupuję luksusowy samochód to tylko wtedy, gdy mnie na niego stać...jak po pół roku paliwo zamiast 5zł zaczyna kosztować 20zł/L to przecież nie jest wina producenta czy sprzedawcy, że użytkowanie staje się sporo droższe...
Na silnik masz gwarancje i bierzesz ją pod uwagę przy zakupie auta :wink:
Ba, ja nawet z takiej gwarancji korzystałem...wymienili silnik i mi przywieźli potem auto pod dom ;-)Chiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
www.tuneforce.pl
www.dpfserwis.pl
Komentarz
-
-
Naprawdę, te Twoje porównania są z d... wzięte...
Po pierwsze jak kupuję luksusowy samochód to tylko wtedy, gdy mnie na niego stać...jak po pół roku paliwo zamiast 5zł zaczyna kosztować 20zł/L to przecież nie jest wina producenta czy sprzedawcy, że użytkowanie staje się sporo droższe...
Komentarz
-
-
Hahah....nazywaj to jak chcesz....Chiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
www.tuneforce.pl
www.dpfserwis.pl
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez parasiteNie wiem co tu ciekawego. Dokładnie o tym piszę. W dniu wypłaty wypłacili Ci złotówki i przeliczyli na CHF w dniu wypłaty. Kredyt od tego momentu jest we frankach.
To jest ciekawe, że ani bank ani klient na oczy franka nie widzieli, więc bank naliczając chociażby złodziejski spread pobiera ukrytą opłatę, która nijak mu się nie należy (bo nikt franka na oczy nie widział).Zobacz stronę mojego dziecka - podziel się 1% - http://piotrzwolinski.pl/
O II Tour Combi 1.6
Mitsu Carisma 4G93 GDI
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ketivvdlatego oprocentowanie mają jak dla CHF a nie PLN
Zresztą, co tu dużo gadać, każda chyba medialna propozycja "uratowania" "frankowiczów" (kto q... tą nazwę wymyslił?) opierała się na wydymaniu ich jeszcze bardziej.
Każdy dorosły człowiek powinien kontakty z bankami, ubezpieczycielami, zusami, srusami i rzędem traktować jak wyprawę na wojnę i tyle. Ich celem jest wyrąbanie go na ile się da. Jak ktos tego nie rozumie, to przepieprzenie własnych pieniędzy zapewnia najlepszą szkołę.Zobacz stronę mojego dziecka - podziel się 1% - http://piotrzwolinski.pl/
O II Tour Combi 1.6
Mitsu Carisma 4G93 GDI
Komentarz
-
-
Benek52, dla nich to i tak żadna strata, bo przecież jesli franka nikt nigdy tam nie widział, to na kursie wirtualnej waluty zarabiają kilkadziesiąt procent.
Tak, czy inaczej jest to wał.
Inna sprawa, że bardzo jestem ciekawy czy ci proszący o ratunek "frankowicze" zgodziliby się na przewalutowanie z powrotem kredytu na pln po kursie z dnia podpisania umowy i na ówczesne oprocentowanie kredytu w pln, a co za tym idzie pokrycie różnicy w wysokości dotychczasowej spłatyZobacz stronę mojego dziecka - podziel się 1% - http://piotrzwolinski.pl/
O II Tour Combi 1.6
Mitsu Carisma 4G93 GDI
Komentarz
-
-
parasite, bank przelicza w dniu wypłaty złotówki na wirtualne franki. Nastepnie ratę oblicza w tych frankach a klient spłaca ją po dużo wyższym kursie. Nie widzisz ty zysku banku
Inaczej by było, gdyby bank fizycznie kupował te franki na rynku międzybankowym,ale tak było tylko baaaardzo dawno temu. Później wymyslili kredyty złotówkowe :idea: denominowane kursem franka.Zobacz stronę mojego dziecka - podziel się 1% - http://piotrzwolinski.pl/
O II Tour Combi 1.6
Mitsu Carisma 4G93 GDI
Komentarz
-
Komentarz