Wojtas_Poznań, trochę mi to pachnie artykułem sponsorowanym, niemniej dzięki niemu spokojnie można sparafrazować słynny niemiecki kawał o Polsce: "Śmiało podejdź i zagadaj do sąsiada - twoja skrobaczka już tam jest"
panowie jeśli na Rapidzie ma być zrobione Toledo to znakiem że Toledo się zmniejszy , bo kiedyś było robione na tej samej płycie co Octavia a teraz idzie o klasę niżej.
Toledu juz od paru lat nie ma w ofercie wiec tak naprawde to nowe Toledo nie bedzie nastepca poprzedniego - Seat tylko odkurza nazwe. Zreszta podobnie jak Skoda
Dziś w Auto-Wimar na Modlińskiej widziałem Rapida i... nie sądziłem, że to powiem, ale auto mi się podobuje. Podoba mi się nadwozie, podoba mi się wnętrze, nie robią na mnie niekorzystnego wrażenia materiały we wnętrzu (to na szczęscie nie jest taka tandeta jak plastiki w Daciach). Nie oznacza to jednak, że wszystko jest idealne: nie podoba mi sie uginająca sie pod naciskiem tapicerka na drzwiach, niezbyt dobrym pomysłem jest skajowe pokrycie podłokietnika na drzwiach i między fotelami, zdecydowanie zbyt ciężko chodzą pokrętła wentylacji oraz dźwignia hamulca ręcznego, dość "tanim" rozwiązaniem jest uchwyt do zamykania bagażnika, fotele przednie są zbyt małe i mają zupełnie nieergonomicznie usytułowaną dźwignię regulacji (skokowej!)oparcia, kierownica jest zbyt duża, itp.. No i ta cena: stojący w salonie błękitny Rapid z dość tanim wypasem (korby w drzwiach tylnych, klima reczna, ciemne wnętrze, itp) za grubo ponad 60kzł to stanowczo zbyt duzo.
W każdym razie auto sprawiło na mnie zdecydowanie lepsze niż myślałem wrażenie - dla osoby traktujacej auto jak przedmiot typowo użytkowy to naprawdę fajne auto... Tyle tylko, że zdecydowanie zbyt drogie - gdyby za kwotę 50kzł możnaby kupić 1.2TSI 105KM (albo przynajmniej 85KM) z pakietem Dynamic, alumami, klimatronikiem, itp. to byłoby to naprawdę atrakcyjne auto
Ja miałem okazję dziś zapoznać się bliżej z Rapidem.
Pierwsze spostrzeżenie to drzwi wydają mi się jakieś malutkie - skojarzenie z fabią. Wsiadam do środka i stwierdzam, że szyba nie jest oddalona od kierowcy dostaje klaustrofobii. Siedząc na fotelu kierowcy wyciągam rękę i dotykam słupka przy pasażerze (mam 180 cm wzrostu). Jakość materiałów jak w typowych samochodach miejskich segmentu B czyli tandeta aż boli. Schowek przed pasażerem z przodu oraz schowek w podsufitce o skandalicznej jakości plastiku. Bagażnik niby duży, ale uzyskany poprzez odchudzenie plastików na około - taktyka jak w przypadku boczków drzwi.
Ogólnie auto sprawia wrażenie auta budżetowego ala dacia logan.
Jezdzilem czyms takim i powiem Wam ze rapid nie ma szans no chyba ze stanieje z 7-8k
kiia za 50k+3K klima ma juz wszystko co jest mi potrzebne a i ten 1.4 100ps zaskakujaco daje rade(test w ostatnim Motorze).
Takze jak dla mnie w cenie 50k nie ma na ten czas lepszej propozycji.
Jezdzilem czyms takim i powiem Wam ze rapid nie ma szans no chyba ze stanieje z 7-8k
kiia za 50k+3K klima ma juz wszystko co jest mi potrzebne a i ten 1.4 100ps zaskakujaco daje rade(test w ostatnim Motorze).
Ja też jeździłem modelem Ceed'a którym piszesz i:
- ten silnik się zachowuje jakby miał raczej 70-80 KM niż 100KM, w trasie bardzo brakuje mocy. W porównaniu z 1.2 TSI leży i kwiczy.
- jeśli chodzi o wyposażenie tego modelu, to nie ma tam właściwie niczego, co imho jest w dzisiejszych czasach porządnym standardem: np. centralnego zamka, czujników parkowania, przeciwmgielnych, elektrycznych szyb, grzania lusterek i kilku innych drobiazgów. A manualna klima kosztuje dodatkowo chyba 3500zł.
Zamieszczone przez paweł2
Takze jak dla mnie w cenie 50k nie ma na ten czas lepszej propozycji.
serio?
powiedz mi, gdzie Ty widzisz super propozycje cenowe w ofercie Ceed'a, na tle np. takich ofert:
Panie i Panowie, jak ktoś zechce maruzić n/t podłokietników pokrytych skają, to powiem tylko tyle, że Mercedes CLS C 218 obecnej generacji w ok. 70-80% ma te elementy z PCV. Raptem 20-30% to prawdziwa skóra. To tyle w temacie jakości itd. Dostałem zaproszenie na jazdę próbną. Jak będę "po zabiegu", to może jeszcze coś wpadnie w oko.
Black Pearl, Elegance & RS LOOK
@ by Tune-up Gdańsk
TDI VP++ i jeszcze rośnie
Antek
wreszcie i ja zobaczyłem to cudo
no i cóż, mnie się tam podoba, plastiki jak plastiki, rzeczywiście są ch@#owe, ale mi to akurat nie przeszkadza, drzwi papierowe, i wszystko takie jakieś bardziej rachityczne, bagażnik wielki, z tyłu miejsca na nogi również, spokojnie siadam "za sobą" (192cm) z tym, że mam mały problem z miejscem na głowę i to z przodu i z tyłu, z tyłu pal sześć, ale z przodu dach opada podobnie jak w starym V40, czyli jest możliwość napieprzania głową i w okolice osłony przeciwsłonecznej i przy wysiadaniu (głównie) we "framugę"
zwróćcie na to uwagę, bo nie sposób ocenić wagi tego, z pozoru błahego, "problemu" w czasie takiego oglądania, ale w V40 po 2 miesiącach już dostawałem szału, chińska tortura.
ogólnie fajne autko, ale nie dla mnie, jestem za duży, jak cena będzie dobra (teraz coś tam przysolili pewnie jako za "nowość") to zobaczymy dużo rapidów na ulicach, jestem o tym przekonany na 100%.
z tym, że jak to już i u nas na forum widać ewentualna przesiadka z O2 to jest IMO przesiadka w "dół", więc lekko bolesna, no ale na Octaviaków będzie przecież OIII.
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Zrobiłem sobie dziś mały rekonesans po salonach skody, kii, Hyundaia, forda.....
No i co do Rapida...ale bida.
Morze tandety, plastik, plastik.
Ewidentnie budżetowe auto to powinno być. Niska cena, podstawowy wypas i bić sie z dacią o chętnych. Znalazłem 3 miejsca gdzie sie coś ugina pod palcem (oprócz siedzeń i dywaników :wink: ) to wieniec kierownicy, skajowe "podłokietniki" na drzwiach i podsufitka o przepraszam jeszcze ten zajebisty podłokietnik - . Generalnie "lajf in plastik is fantastik"
Stylistyka bez szału ale przy fabii OK. Owszem jak na takie coś to miejsca jest sporo, bagażnik też fajny. Żadne marketingowe brednie mnie nie przekonają aby za to dac .... 60 tyś?
Gdybym miał wybierać nawet za 50 koła toto albo np używana O2 nie zawahałbym sie ani chwili. Wolałbym czasami coś zrobić a latać o niebo przyjemniejszym w obcowaniu autem niz Rapidem.
Z niecierpliwością czekam na OIII.... :confused
Alonzo_, dziś siedziałem w tym autku,potwierdzam Twoje zdanie.To auto jestzdecydowanie za drogie,z zewnątrz całkiem całkiem ale w środku to jak ford sierra z lat osiemdziesiątych-plastik, plastik ,morze tandetnego plastiku,poza tym ciężko mi było wleżć do tego i zająć wygodną pozycję za kierą(taką samą miałem w maluchu rocznik 84).
[ Dodano: Pią 16 Lis, 12 22:43 ]
Aaaa! i jeszcze ta przednia szyba wielkości wizjera jak w RUDYM 102
Czyli to, że przy oględzinach Rapida walnąłem 2 razy głową w podsufitkę to jednak nie jest moja wina tylko TTTM ;]
W sumie nie wiem czy i jak oni zejdą z ceny. Bo jakby np. zeszli do 35tys za golasa (wątpię aby kiedyś to się stało) to co z Fabią?
W sumie pewnie będzie w przyszłości tak:
* Citigo od 29 tys
* Fabia 3 od 39 tys.
* Rapid od 49 tys.
* Octavia 3 od 59 tys.
* Superb 3 - to niestety już zupełnie nie mój pułap cenowy więc nigdy nie patrzyłem ile on kosztuje
Rapid to auto budżetowe. Myślę, że sporo osób jeżdżących obecie Fabią mk1 i Octavią mk1 z radością przesiądzie się na ten model - powody?
- bardzo duzy rozstaw osi, większy niż w Octavii II FL i stąd więcej miejsca na głowę i nogi, najwięcej miejsca w klasie
- największy bagażnik w segmencie 550 litrów w praktycznym nadwoziu typu liftback
- nowoczesne silniki turbo benzynowe oraz diesla które za sprawą mniejszej masy o 200 kilo od Octavii II FL jeżdżą wyraźnie lepiej i palą bardzo małe ilości paliwa
- no i wkońcu cena, pokażcie samochód równie przestronny i pakowny z silnikiem turbo benzynowym z 6-cioma poduszkami i ESP oraz klimą i elektryką za około 55 000 zł............ nie ma
Oglądałem Rapida dokładnie, jeździłem nim i początkowo nie przemawiał do mnie jednak jak popatrzeć na jego przeznaczenie i zalety to okazuje się, że spełnia wymagania wszelkich młodych rodzin którzy potrzebują dużego kufra, niskiego spalania i przyzwoitej trwałości bezawaryjności, a tu mamy przecież sprawdzoną technikę VW i Audi. Również dużo ludzi po 50tce napewno się nim zainteresuje.
Narzekacie na plastiki, że twarde - grunt że nowocześnie auto wygląda z zewnątrz i deska również jest świeża.
Jechałem na jeździe próbnej Rapidem z silnikiem 1.2 TSI 85 KM i 160 Nm na aluminiowych 215/45 R16. Celowo zabrałem go na kostkę brukową żeby zobaczyć co w trawie piszczy na tak niskoprofilowych kołach i .......... nic, ale to nic nawet nie skrzypnęło w środku ani nie stuknęło! Więc w czym problem?
A silnik bardzo fajnie się rozpędzał na miejskich uliczkach i nawrotach bo ciągnie z samego dołu. Jechałem autem które było jeszcze nie dotarte, przebieg około 50 km, ruszyłem z zimnym silnikiemi i testowałem sobie jak się zbiera na pierwszych 3 biegach i jak z elstycznością i spalanie z tej podróży wyszło mi 6.6 litra na 100 :twisted: Uwarzam to za rekord jak na benzyniaka.
Problem leży w mentalności Polaków, chcieliby auto pokroju Superba i żeby kosztowało 50 000 zł a i wtedy znalazły by się jeszcze powody do marudzenia. Ten samochód nie ma być nową Octavią II FL, gdyby tak bylo to on nazywał by się Octavia III. On ma zaspokoić potrzeby przeciętnych zjadaczy chleba.
Ponieważ miałem wolną sobotę postanowiłem wybrać się do innych salonów żeby zobaczyć jak to wygląda w innych markach.
1. Chevrolet Cruze 1.6 124 KM Sedan 4 drzwi - auto które ma również twardy kokpit i boczki, ale do tego dużo mniej miejsca i niepraktyczny bagażnik sedana z "wypasionymi" zawiasami na wierzchu.
Bardzo niewygodne fotele z ciasnym siedziskiem (pseudokubełki), nie jestem specjalnie puszysty a z obydwu stron siedzenie gniotło w tyłek.
Silnik? najgorsza porażka tego modelu. Kręciłem go do 6500 obr na 1, 2 i 3 i nie dość że jest niemiłosiernie głośny to wogóle nie przyspiesza, zawieszenie testówki która miała może z 3000 km już tłukło na nierównościach, skrzynia biegów nieprecyzyjna, jak się trzyma rękę na lewarku na wbitym biegu to czuć jak pracują zębatki w środku (zgroza). Jechałem trochę trasy trochę miasta i po wyzerowaniu komputera do salonu wróciłem ze średnią spalania 10.0 na 100. Sorry ale to auto to jest śmietnik który sprzedawcy wciskają emerytom z bajką o amerykańskich krązownikach szos. Cały ten bałagan za 55 000 zł.
Na koniec dodam, że Rapid jest około 10 000 zł tańszy od Octavki, można go zatem lepiej doposażyć i wyjdzie wciąż w racjonalnych pieniądzach. Technicznie bajka, któraś z gazet robila pomiary osiągów i wyszło, że Rapid z silnikiem 1.2 TSI 105 KM i 175 Nm zamiast deklarowanych 10.3 s do 100 ma w rzeczywistości 9.8 s co jest już super wynikiem i dobrze świadczy o aucie.
Rapid to jest samochód na obecne czasy, jeżeli ktoś mierzy wyżej to pozostaje poczekać na Octavię III.
Skoda Octavia I 1.8T 20V 209 KM & 329 Nm 2007r by TuneUp Gdańsk
A ja zamiast tych wszystkich zestawień z Ceed'ami, Cruze'ami...pokuśiłbym sie o porównanie Rapida z...O1 :wink:
Gdzie jest bardziej plastikowo?
Gdzie materiały bardziej się poddają (czyt. są gorszej jakości)?
Czy Rapid jest jakimś rzeczywistym progresem w stosunku do O1, czy tylko takim "update" starego sprawdzonego auta.
Stosunek do tego auta może nieco sie polepszy jak zaczną doń wkładać 1.6 MPI bo juz taka informacja pojawiła się w Auto-świecie przy okazji jakiegos testu, a mniemam że zaczną to robic szybciej niz się im wydaje. Ważna kwestia jak tez bedzie wyglądał cenowo Rapid z 1.6 MPI.
r2r, Tym bardziej ze 1,6 MPI z O2 Tour spełnia normę Euro 5 wiec trochę przy nim pomajstrują co by spełniał Euro 6. I będzie do gazu jak znalazł. A wtedy Rapid Kombi z gazem może namieszać na rynku .
.
Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k
Tak jak coke napisał, rapida bedą kupować ludzie co jeżdżą np fabią lub innymi miejskimi autami, ktoś kto jeździ octavią raczej nie kupi rapida, zobaczymy co pokaże O3, mam nadzieję że jakościowo będzie podobnie do golfa 7 :wink:
Problem leży w mentalności Polaków, chcieliby auto pokroju Superba i żeby kosztowało 50 000 zł a i wtedy znalazły by się jeszcze powody do marudzenia.
:lol: :lol: :lol: Czyli Rapid ma dobrą cenę, a jak ktoś się nie zgadza to polaczek-maruda? Ok, w końcu każdy robi ze swoją kasą to co chce i nikomu nic do tego
A co do tematu silnika 1.6mpi to na pewno będzie oferowany z gazem, zapewne darmowym. Cena 1.2mpi spadnie do 43tys, a 1.6mpi będzie dostępny z LPG za ~50tys. Tak obstawiam, to byłoby chyba w miarę rozsądne wyjście.
Ale gdyby Rapid byl taki jak wiekszosc tu oczekiwala czyli super wykonczony itd,poprostu lepszy od OII to kto by kupowal OIII?
On jest taki jaki byc powinien,poczekajmy na OIII.
Jeżeli chodzi o Rapida i porównania jego do 02 Tour, to po samym cenniku cieszę się że kupiłem O2.
Cena 55kzl za 1,2 105kabanosow jest IMO za duuuza!
Bez klimy Activ za te cenę, bez innych rzeczy i dodatków które mam w swojej O2T za te sama kasę. Nie kupilbym Rapida, nawet mimo tego że jest to nowość. Jeżeli Skoda myśli że to zastąpi godnie O2T to powodzenia życzę. Jzeli Skoda myśli że będzie takie zinteresowanie i zamówienia będą tak duże jak na O2T to chyba ich cycki pieką. No chyba że wróci 1.6 z LR za free...
Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień: http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...
taka ciekawostka - teraz Citroen Grand Picasso 1.6 benzyna kosztuje niecale 56k zl.... Rapid nie ma zadnego porownania a tym pieknym samochodem... Skoda zwariowala... Ps. za cene troche lepiej doposazonego Rapida mozna miec teraz ... Skode Superb......
Komentarz