IMO już przesądzone z tymi podwójnymi światłami. Generalnie to ja się bardzo cieszę, że te mało komu (albo nawet nikomo) się one nie podobają, ponieważ jako świeży użytkownik nowej octabi MY 2017, trochę się bałem, że wejdzie fajny FL i w przyszłym roku będę żałował, że nie poczekałem dłużej :szeroki_usmiech
Będziesz żałował (no oczywiście tylko po cichu i wewnętrznie :wink: ) bo jednak będziesz miał prawie nowe auto a jednak już stary kapeć :szeroki_usmiech . To jak przy liftingu O2, czy nowe lampy były ładniejsze od starych? IMO nie. Czy przedliftowe roczne O2 przy tych FL stały się błyskawicznie kapciami - tak 8)
A co do podwójnych świateł to przynajmniej są "jakieś" i budzą w ogóle emocje a to u Skody nie częste.
No jednak tak będzie jak pisze perfex :lol:
Chyba, że na żywo będzie tragedia, ale wygląda, że nie jest tak źle
A według mnie z tą OIII FL będize podobnie jak z OII FL tez każdy mówił żę spaskudzili auto i wogóle, ja na początku jak zobaczyłem OII FL miałem mieszane uczucia ale po jakimś czasie się do niej przekonałem i szczerze podoba mi się bardziej niz OII, a miałem obie. Myślę ze z OIII FL będzie podobnie. Na chwile obecna mam mieszane uczucia ale wole ocenić dopiero jak zobaczę ją na żywo. Aczkolwiek po tym jak fajnie zrobili nowego Superba i nowego Kodiaqa spodziewałem się czegoś lepszego po lifcie OIII niż "merola".
P.S ale patrzcie jakie teraz będą mieli dobre hasło reklamowe "Octavia, mercedes wśród Skód" :lol:
no to można się teraz spodziewać zwyżki cenowej używanych O III, zresztą i tak nieźle trzymających cenę.
a to ciekawa teoria :lol: byłby to chyba pierwszy przypadek w historii jeśli chodzi o popularne auta :wink: ja tam już na otomoto widzę że właścicielom niektórych dyżurnych O3RS już puszczają zwieracze....ale nadal są jeszcze optymiści wystawiający prawie 4 letnie RS-y w podstawie za prawie 100 tys brutto :szeroki_usmiech
A mi się nawet podoba. Myślę, że powinna lepiej wyglądać w podstawowej wersji niż obecna OIII (zwłaszcza te lampy okropne bez xenonów). Może podstawowa wersja będzie miała soczewki? Fajnie wygląda.
Grand Scenic 2.0T Initiale 05'
Służbowe: Berlingo 1.6hdi 92 Selection 15'
Była 4 x Octavia: 04' O1 fl Elegance Combi ASV
08' O2 Elegance Combi BKC
11' O2 fl Elegance Combi CDAA
99' O1 SLX Combi AHF
Też myślę że nie będzie tak źle. Maska wygląda bardziej dynamicznie.
Gdyby zrobili świała takie jak w SIII to by się zbyt upodobnił a tak jest coś oryginalnego.
Generalnie jest dużo lepiej niż przy FL OII
JA zdecydowanei wolę ostre linie od obłych bo są bardziej klasyczne i nie starzeją się tak szybko. Jak wyszedł FL OII to miałem mieszane uczucia i one się z czasem skrystalizowały.
To co było dobre w OII FL to pewne poprawki wnętrza, tylni zderzak i lampy ala ówczesny RS choć mniej funkcjonalne od wersji z przed FL. Jednak to co zrobili z przodem i lusterkami bocznymi nigdy mi się nie spodoba. Bezpośrednio po FL OII można było tak powiedzieć i czuć się że OII została starym kapciem ale jednak z perspektywy czasu ja tak ani nie myślę ani nie czuję bo OII lepiej znosi upływ czasu.
O kvalitach Skody Octavia moze pohybovat ino blazen !
Gdzieś mi się o uszy obiło że wraz z liftem O3 ma mieć większy rozstaw kół - ale jakoś nie mogę namierzyć tej informacji - 4 albo 6 cm. Fajniej by wtedy wyglądała bo koła nie byłby takie schowane
W sumie te światła mogą fajnie wyglądać.
Widać tam nawiązanie do SIII z tymi podświetlanymi przestrzennymi paskami a podzielenie lamp na 2 części daje przy światłach dziennych taki efekt "przełamania" który też może wyglądać dosyć agresywnie.
O kvalitach Skody Octavia moze pohybovat ino blazen !
lockin, gdzie ta tragedia w Superbie, bo nie widzę... Może taką choinkę jak w Passacie mieli zrobić z kupą diodek od Leca?
a tył Octy po lifcie - fakt - dupy nie urywa. Teraz jakby Rapid...
rapid tez bedzie miec lift
Wiesz już coś więcej na temat liftu Rapida ?
Pytam jako użytkownik takowego
kratka zderzak plaster miodu ala RS. i ledy przez srodek lampy jak dobrze pamiętam myślę że będzie OK, ale skupiałem się na O3
[ Dodano: Pią 28 Paź, 16 17:34 ]
Zamieszczone przez marpol
Ciekawe,jak będzie wyglądał RS, bo póki co nie można go jeszcze zamawiać. Na face gremialnie słychać głosy krytyki,poza oczywiście opinią Skody,wedle której stylistycznie to wielki krok w przyszłość no to można się teraz spodziewać zwyżki cenowej używanych O III, zresztą i tak nieźle trzymających cenę.
Po lifie RS wygląda lepiej niż zwykła o3fl ogólnie poprzez carbonowe wstawki
ET 13.064 1/4 mili 2009 Octavia Rs I
ET 13.576 ---->13.3xx---->13.006 1/4 mili Golf I TFSI bY GTO
Gdzieś mi się o uszy obiło że wraz z liftem O3 ma mieć większy rozstaw kół - ale jakoś nie mogę namierzyć tej informacji - 4 albo 6 cm. Fajniej by wtedy wyglądała bo koła nie byłby takie schowane
Zbyt gruby mod na lift. Takie lifty były tylko w Polonezie
ja tam już na otomoto widzę że właścicielom niektórych dyżurnych O3RS już puszczają zwieracze....ale nadal są jeszcze optymiści wystawiający prawie 4 letnie RS-y w podstawie za prawie 100 tys brutto :szeroki_usmiech
Dla mnie "aktualna" stylistyka Skody Fabia/Octavia/Rapid jest zbyt prosta i nudna. W zwykłych wersjach światła główne czy dodatkowe przeciwmgielne, grill itd. są jak ciosane toporem po taniości. Do tego Octavia z tą grubą dup... ale z oceną liftu wstrzymam się do czasu aż zobaczę auto na żywo, wydaje mi się, że może być lepiej niż to wygląda na zdjęciach.
Dla mnie "aktualna" stylistyka Skody Fabia/Octavia/Rapid jest zbyt prosta i nudna.
Dla mnie tam w ogóle nie ma stylistyki. Octavię można przeżyć, Rapid: bieda z nędzą, Fabia: styliści byli na urlopie. Nie wiem czy w Mladej Boleslav jest dział "stylistów" ale podejrzewam, że tak, co więcej pewnie jest ich dużo. Jest to chyba najlepsza praca na świecie bo cały dzień oni sobie leżą i drapią się po jajkach :szeroki_usmiech
Ps. Na szczęście w przypadku nowego Superba i Kodiaqa (chyba, bo trzeba obadać na żywo) z jednemu styliście zezwolono na dostęp do komputera :lol:
OIII zamówiłem we wrześniu - style+chrom+ amazing+sunset... miała być 2 tygodnie temu.. a będzie w połowie grudnia. i teraz sam nie wiem czy zrezygnować z zamówić po lifcie czy jednak odebrać w grudniu w "starej" budzie... czy ktoś z Was wie może jak zmienią się ceny?
OIII zamówiłem we wrześniu - style+chrom+ amazing+sunset... miała być 2 tygodnie temu.. a będzie w połowie grudnia. i teraz sam nie wiem czy zrezygnować z zamówić po lifcie czy jednak odebrać w grudniu w "starej" budzie... czy ktoś z Was wie może jak zmienią się ceny?
Pocieszę Cię - nie jesteś sam
Czekam od połowy wakacji, miał być początek października, a tu proszę... z liftingiem wyrobili się szybciej, niż z moim egzemplarzem :lol: Znaczy - pewnie koronkowa, ręczna robota
By nas podnieść na duchu, udając, że lifting wcale i nic a nic mnie nie rusza, załóżmy, że poliftingowe przez jakiś czas będą cierpieć na problemu wieku dziecięcego (chociaż tutaj to chyba co najwyżej LEDy będą się wypalać, lub tylne lampy - wypadać). O, jak już przy LEDach - tłumaczmy sobie, że ew. wymiana ksenonów będzie tańsza!
A poważnie - szkoda trochę monitorowania ruchu poprzecznego, nowszego infotainment. Ze zdjęć wnioskuję, że radar FA/ACC przeniesiono w rozsądniejsze miejsce (bo teraz to mam wrażenie, jakby polował na najbliższy krawężnik, lub szukał co ciekawego dzisiaj będzie walać się na drodze).
Stylistycznie - w Kodiaku te puzzle ze świateł jakoś lepiej się ułożyły, i nawet wyglądają. O3 FL na zdjęciach wygląda IMHO nienajlepiej - ale pewnie się z czasem się opatrzy (chociaż do dzisiaj bardziej mi się podoba O2 od O2 FL).
kresek, adszat,
podobne przemyślenia mam, OIII odebrana w październiku. Generalnie podpisuje się pod tym co wyżej, dodam tylko, że znalazłem b. dużo wadę w OIIIFL, mianowicie po przyjrzeniu się środkowi okazuje się, że radio NIE MA GAŁKI GŁOŚNOŚCI (nie mówiąc o 2 gałce) oraz FIZYCZNYCH PRZYCISKÓW - ma tylko pięć DOTYKOWYCH przycisków MENU, HOME, GŁOŚNOŚĆ + i - oraz ON/OFF, czyli każdą opcję radia typu CAR, RADIO, MEDIA, ANDROID AUTO, USTAWIENIA, NAVI, TELEFON trzeba wybrać przez przynajmniej dwukrotne kliknięcie - najpierw MENU, a potem wybrać daną opcję. Jeżeli jeszcze zostawią to koło wyboru co teraz jest w MENU to będzie masakra :twisted: :twisted:
znajomi polecają żeby auta nie odbierać w 2016 r ale zaraz na początku 2017 - przetrzymać 3 tyg w salonie.. i pytanie czy takie podejście ma w ogóle jakiekolwiek uzasadnienie - mówią o sprzedaży ..z tym że ja kupuje dla rodziny, na 5-7 lat i chyba po tych latach to i tak nie będzie to znaczna różnica w cenie ( 2016/2017) .. ciężko określić. po raz pierwszy kupuję nowe auto z salonu.
ws usterek wieku młodzieńczego.. no właśnie nie ma konkretnych nowych rozwiązań technologicznych więc raczej nie będzie takich problemów. Dzisiaj podjechałem zobaczyć nową optima kombi ,, cena podobna jak za skodę.. ale po 10 min w samochodzie zrezygnowałem. niby fajne.. ale skoda bardziej mi się podoba
Udoskonalona OCTAVIA oferuje kolejne funkcje do długiej listy przemyślanych rozwiązań „Simply Clever”: personalizowany kluczyk, pozwalający różnym kierowcom tego samego egzemplarza samochodu zachować swoje własne ustawienia, podgrzewaną kierownicę, składane stoliki na oparciach przednich siedzeń, czy też przenośną latarkę umiejscowioną w bagażniku wersji kombi.
OII 1,4 TSI Elegance
KUPIĘ: fotel kierowcy ELEGANCE '09 czarna tapicerka (może być bez poduchy)
Komentarz