Octavia III Face Lifting

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • 22Tomaszz
    Drive
    • 2016
    • 93
    • Octavia III (5E3)
    • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Zamieszczone przez perfex
    Zamieszczone przez 22Tomaszz
    IMO już przesądzone z tymi podwójnymi światłami. Generalnie to ja się bardzo cieszę, że te mało komu (albo nawet nikomo) się one nie podobają, ponieważ jako świeży użytkownik nowej octabi MY 2017, trochę się bałem, że wejdzie fajny FL i w przyszłym roku będę żałował, że nie poczekałem dłużej :szeroki_usmiech
    Będziesz żałował (no oczywiście tylko po cichu i wewnętrznie :wink: ) bo jednak będziesz miał prawie nowe auto a jednak już stary kapeć :szeroki_usmiech . To jak przy liftingu O2, czy nowe lampy były ładniejsze od starych? IMO nie. Czy przedliftowe roczne O2 przy tych FL stały się błyskawicznie kapciami - tak 8)

A co do podwójnych świateł to przynajmniej są "jakieś" i budzą w ogóle emocje a to u Skody nie częste.
    No jednak tak będzie jak pisze perfex :lol:
    Chyba, że na żywo będzie tragedia, ale wygląda, że nie jest tak źle
    O3 Race Blue 1.8TSI Liftback DCC - Tomasza

Komentarz

• Sergi
      Rider
      • 2011
      • 631
      • Octavia III (5E3)
      • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

A według mnie z tą OIII FL będize podobnie jak z OII FL tez każdy mówił żę spaskudzili auto i wogóle, ja na początku jak zobaczyłem OII FL miałem mieszane uczucia ale po jakimś czasie się do niej przekonałem i szczerze podoba mi się bardziej niz OII, a miałem obie. Myślę ze z OIII FL będzie podobnie. Na chwile obecna mam mieszane uczucia ale wole ocenić dopiero jak zobaczę ją na żywo. Aczkolwiek po tym jak fajnie zrobili nowego Superba i nowego Kodiaqa spodziewałem się czegoś lepszego po lifcie OIII niż "merola".

P.S ale patrzcie jakie teraz będą mieli dobre hasło reklamowe "Octavia, mercedes wśród Skód" :lol:
      Skoda Octavia II FL Elegance 140 KM 325 NM
      Była OII 1.9 TDI BJB - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...szy+samoch%F3d
      Jest OII FL 1.9 TDI BXE - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

Komentarz

• EŁ
        L&K
        • 2004
        • 1168
        • Octavia III (5E3)
        • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez marpol
        no to można się teraz spodziewać zwyżki cenowej używanych O III, zresztą i tak nieźle trzymających cenę.
        a to ciekawa teoria :lol: byłby to chyba pierwszy przypadek w historii jeśli chodzi o popularne auta :wink: ja tam już na otomoto widzę że właścicielom niektórych dyżurnych O3RS już puszczają zwieracze....ale nadal są jeszcze optymiści wystawiający prawie 4 letnie RS-y w podstawie za prawie 100 tys brutto :szeroki_usmiech

Komentarz

• tokolosz
          Rider
          • 2010
          • 519
          • Volvo

A mi się nawet podoba. Myślę, że powinna lepiej wyglądać w podstawowej wersji niż obecna OIII (zwłaszcza te lampy okropne bez xenonów). Może podstawowa wersja będzie miała soczewki? Fajnie wygląda.
          Grand Scenic 2.0T Initiale 05'
          Służbowe: Berlingo 1.6hdi 92 Selection 15'
          Była 4 x Octavia: 04' O1 fl Elegance Combi ASV
          08' O2 Elegance Combi BKC
          11' O2 fl Elegance Combi CDAA
          99' O1 SLX Combi AHF

Komentarz

• voltar
            L&K
            • 2009
            • 1107
            • Octavia II (1Z3)
            • BZB 1.8 TSI 160 KM

Też myślę że nie będzie tak źle. Maska wygląda bardziej dynamicznie.
            Gdyby zrobili świała takie jak w SIII to by się zbyt upodobnił a tak jest coś oryginalnego.
            Generalnie jest dużo lepiej niż przy FL OII
            JA zdecydowanei wolę ostre linie od obłych bo są bardziej klasyczne i nie starzeją się tak szybko. Jak wyszedł FL OII to miałem mieszane uczucia i one się z czasem skrystalizowały.
            To co było dobre w OII FL to pewne poprawki wnętrza, tylni zderzak i lampy ala ówczesny RS choć mniej funkcjonalne od wersji z przed FL. Jednak to co zrobili z przodem i lusterkami bocznymi nigdy mi się nie spodoba. Bezpośrednio po FL OII można było tak powiedzieć i czuć się że OII została starym kapciem ale jednak z perspektywy czasu ja tak ani nie myślę ani nie czuję bo OII lepiej znosi upływ czasu.

O kvalitach Skody Octavia moze pohybovat ino blazen !

Komentarz

• EŁ
              L&K
              • 2004
              • 1168
              • Octavia III (5E3)
              • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

w tym momencie już O2FL jest starym kapciem :wink: ....O2 przed liftem jest postrzegana na poziomie O1 :szeroki_usmiech

Komentarz

• voltar
                L&K
                • 2009
                • 1107
                • Octavia II (1Z3)
                • BZB 1.8 TSI 160 KM

w tym momencie już O2FL jest starym kapciem :wink: ....O2 przed liftem jest postrzegana na poziomie O1 :szeroki_usmiech
                Pozwolę się nie zgodzić bo na jakim niby poziomie jest postrzegana OI w takim razie ?
                Jeśli już kapeć to OII to klasyczny kapeć a OII FL brzydki kapeć

Komentarz

• Maicroft
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratorr
                  • 2004
                  • 25757
                  • Audi

Jak widze O1 w cenie wyzszej niz O2 to zaczynam sie martwic. A ceny 1.6Pb to juz jakas ogolna abstrakcja bardzo czesto.
                  Spritmonitor.de

Komentarz

• sotdi
                    Ambiente
                    • 2012
                    • 199
                    • Opel

Gdzieś mi się o uszy obiło że wraz z liftem O3 ma mieć większy rozstaw kół - ale jakoś nie mogę namierzyć tej informacji - 4 albo 6 cm. Fajniej by wtedy wyglądała bo koła nie byłby takie schowane
                    sotdi

Komentarz

• voltar
                      L&K
                      • 2009
                      • 1107
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BZB 1.8 TSI 160 KM

W sumie te światła mogą fajnie wyglądać.
                      Widać tam nawiązanie do SIII z tymi podświetlanymi przestrzennymi paskami a podzielenie lamp na 2 części daje przy światłach dziennych taki efekt "przełamania" który też może wyglądać dosyć agresywnie.

Komentarz

• S3 CHRIS
                        Elegance
                        • 2006
                        • 979
                        • Octavia I (1U2)
                        • AUQ 1.8 20VT 180 KM
                        • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez grzesk
                        Zamieszczone przez S3 CHRIS
                        Zamieszczone przez Enriquez
                        lockin, gdzie ta tragedia w Superbie, bo nie widzę... Może taką choinkę jak w Passacie mieli zrobić z kupą diodek od Leca?

a tył Octy po lifcie - fakt - dupy nie urywa. Teraz jakby Rapid...
                        rapid tez bedzie miec lift
                        Wiesz już coś więcej na temat liftu Rapida ?

Pytam jako użytkownik takowego
                        kratka zderzak plaster miodu ala RS. i ledy przez srodek lampy jak dobrze pamiętam myślę że będzie OK, ale skupiałem się na O3

[ Dodano: Pią 28 Paź, 16 17:34 ]
                        Zamieszczone przez marpol
                        Ciekawe,jak będzie wyglądał RS, bo póki co nie można go jeszcze zamawiać. Na face gremialnie słychać głosy krytyki,poza oczywiście opinią Skody,wedle której stylistycznie to wielki krok w przyszłość no to można się teraz spodziewać zwyżki cenowej używanych O III, zresztą i tak nieźle trzymających cenę.
                        Po lifie RS wygląda lepiej niż zwykła o3fl ogólnie poprzez carbonowe wstawki
                        ET 13.064 1/4 mili 2009 Octavia Rs I

ET 13.576 ---->13.3xx---->13.006 1/4 mili Golf I TFSI bY GTO

Komentarz

• utek
                          Elegance
                          • 2007
                          • 867
                          • Superb II combi (3T5)
                          • APK 2.0 MPI 115 KM

Zamieszczone przez sotdi
                          Gdzieś mi się o uszy obiło że wraz z liftem O3 ma mieć większy rozstaw kół - ale jakoś nie mogę namierzyć tej informacji - 4 albo 6 cm. Fajniej by wtedy wyglądała bo koła nie byłby takie schowane
                          Zbyt gruby mod na lift. Takie lifty były tylko w Polonezie

Komentarz

• marpol
                            Rider
                            • 2011
                            • 350
                            • Octavia III (5E3)
                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM
                            • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Zamieszczone przez
                            ja tam już na otomoto widzę że właścicielom niektórych dyżurnych O3RS już puszczają zwieracze....ale nadal są jeszcze optymiści wystawiający prawie 4 letnie RS-y w podstawie za prawie 100 tys brutto :szeroki_usmiech
                            Coś w tym jest. Ta:

wczoraj jeszcze kosztowała 86 tys. zł, a dzisiaj, po premierze O IIIFL już 89 tys. zł. Hm...

Komentarz

• notsure
                              Drive
                              • 2010
                              • 47

Dla mnie "aktualna" stylistyka Skody Fabia/Octavia/Rapid jest zbyt prosta i nudna. W zwykłych wersjach światła główne czy dodatkowe przeciwmgielne, grill itd. są jak ciosane toporem po taniości. Do tego Octavia z tą grubą dup... ale z oceną liftu wstrzymam się do czasu aż zobaczę auto na żywo, wydaje mi się, że może być lepiej niż to wygląda na zdjęciach.

Komentarz

• perfex
                                L&K
                                • 2005
                                • 1117

Zamieszczone przez notsure
                                Dla mnie "aktualna" stylistyka Skody Fabia/Octavia/Rapid jest zbyt prosta i nudna.
                                Dla mnie tam w ogóle nie ma stylistyki. Octavię można przeżyć, Rapid: bieda z nędzą, Fabia: styliści byli na urlopie. Nie wiem czy w Mladej Boleslav jest dział "stylistów" ale podejrzewam, że tak, co więcej pewnie jest ich dużo. Jest to chyba najlepsza praca na świecie bo cały dzień oni sobie leżą i drapią się po jajkach :szeroki_usmiech
                                Ps. Na szczęście w przypadku nowego Superba i Kodiaqa (chyba, bo trzeba obadać na żywo) z jednemu styliście zezwolono na dostęp do komputera :lol:
                                Pozdrawiam
                                perfex

Octavia HTP

Komentarz

• adszat
                                  Classic
                                  • 2016
                                  • 4

no i klops.

OIII zamówiłem we wrześniu - style+chrom+ amazing+sunset... miała być 2 tygodnie temu.. a będzie w połowie grudnia. i teraz sam nie wiem czy zrezygnować z zamówić po lifcie czy jednak odebrać w grudniu w "starej" budzie... czy ktoś z Was wie może jak zmienią się ceny?

pozdrawiam

Komentarz

• niezal
                                    Rider
                                    • 2010
                                    • 283
                                    • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Mnie się nie podoba. Dziwny design, lifting na siłę jakby chcieli dokonać daleko idących zmian i wreszcie przekombinowali.

Akurat w tym popularnym modelu powinni dokonywać zmian spokojnych, stonowanych bo to auto i rodzinne i dla handlowca, tak naprawdę to dla każdego.

Inna sprawa, że z biegiem czasu i takie lampy się opatrzą i nawet w Octavii uznamy je za normalne.

Może jestem staroświecki, nowe krzykliwe Lexus`y ze strzałkowymi, udziwnionymi lampami też mi się nie podobają.
                                    "coś być musi, do cholery, za zakrętem"

O1 Tour BFQ+LPG LR - BARRACUDA
                                    O2 Tour BSE+LPG LR - MED

Komentarz

• kresek
                                      Classic
                                      • 2016
                                      • 3

Zamieszczone przez adszat
                                      OIII zamówiłem we wrześniu - style+chrom+ amazing+sunset... miała być 2 tygodnie temu.. a będzie w połowie grudnia. i teraz sam nie wiem czy zrezygnować z zamówić po lifcie czy jednak odebrać w grudniu w "starej" budzie... czy ktoś z Was wie może jak zmienią się ceny?
                                      Pocieszę Cię - nie jesteś sam

Czekam od połowy wakacji, miał być początek października, a tu proszę... z liftingiem wyrobili się szybciej, niż z moim egzemplarzem :lol: Znaczy - pewnie koronkowa, ręczna robota

By nas podnieść na duchu, udając, że lifting wcale i nic a nic mnie nie rusza, załóżmy, że poliftingowe przez jakiś czas będą cierpieć na problemu wieku dziecięcego (chociaż tutaj to chyba co najwyżej LEDy będą się wypalać, lub tylne lampy - wypadać). O, jak już przy LEDach - tłumaczmy sobie, że ew. wymiana ksenonów będzie tańsza!

A poważnie - szkoda trochę monitorowania ruchu poprzecznego, nowszego infotainment. Ze zdjęć wnioskuję, że radar FA/ACC przeniesiono w rozsądniejsze miejsce (bo teraz to mam wrażenie, jakby polował na najbliższy krawężnik, lub szukał co ciekawego dzisiaj będzie walać się na drodze).

Stylistycznie - w Kodiaku te puzzle ze świateł jakoś lepiej się ułożyły, i nawet wyglądają. O3 FL na zdjęciach wygląda IMHO nienajlepiej - ale pewnie się z czasem się opatrzy (chociaż do dzisiaj bardziej mi się podoba O2 od O2 FL).

Komentarz

• 22Tomaszz
                                        Drive
                                        • 2016
                                        • 93
                                        • Octavia III (5E3)
                                        • CJSA 1.8 TSI 180 KM

kresek, adszat,
                                        podobne przemyślenia mam, OIII odebrana w październiku. Generalnie podpisuje się pod tym co wyżej, dodam tylko, że znalazłem b. dużo wadę w OIIIFL, mianowicie po przyjrzeniu się środkowi okazuje się, że radio NIE MA GAŁKI GŁOŚNOŚCI (nie mówiąc o 2 gałce) oraz FIZYCZNYCH PRZYCISKÓW - ma tylko pięć DOTYKOWYCH przycisków MENU, HOME, GŁOŚNOŚĆ + i - oraz ON/OFF, czyli każdą opcję radia typu CAR, RADIO, MEDIA, ANDROID AUTO, USTAWIENIA, NAVI, TELEFON trzeba wybrać przez przynajmniej dwukrotne kliknięcie - najpierw MENU, a potem wybrać daną opcję. Jeżeli jeszcze zostawią to koło wyboru co teraz jest w MENU to będzie masakra :twisted: :twisted:
                                        O3 Race Blue 1.8TSI Liftback DCC - Tomasza

Komentarz

• adszat
                                          Classic
                                          • 2016
                                          • 4

i jeszcze jedno mnie zastanawia..

znajomi polecają żeby auta nie odbierać w 2016 r ale zaraz na początku 2017 - przetrzymać 3 tyg w salonie.. i pytanie czy takie podejście ma w ogóle jakiekolwiek uzasadnienie - mówią o sprzedaży ..z tym że ja kupuje dla rodziny, na 5-7 lat i chyba po tych latach to i tak nie będzie to znaczna różnica w cenie ( 2016/2017) .. ciężko określić. po raz pierwszy kupuję nowe auto z salonu.

ws usterek wieku młodzieńczego.. no właśnie nie ma konkretnych nowych rozwiązań technologicznych więc raczej nie będzie takich problemów. Dzisiaj podjechałem zobaczyć nową optima kombi ,, cena podobna jak za skodę.. ale po 10 min w samochodzie zrezygnowałem. niby fajne.. ale skoda bardziej mi się podoba

Komentarz

• SS
                                            RS
                                            • 2010
                                            • 16209
                                            • Superb III (3V3)

optima kombi
                                            to chyba do porównania z Superbem
                                            Pisał Sebastian

Komentarz

• OrsonTSI
                                              Rider
                                              • 2010
                                              • 716
                                              • Volkswagen
                                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

a tymczasem X-Tomi juz kombinuje
                                              Załączone pliki
                                              OII 1,4 TSI Elegance

KUPIĘ: fotel kierowcy ELEGANCE '09 czarna tapicerka (może być bez poduchy)

Silnik smaruje MOTUL 8100 X-clean+ 5W30

Komentarz

• kresek
                                                Classic
                                                • 2016
                                                • 3

ws usterek wieku młodzieńczego.. no właśnie nie ma konkretnych nowych rozwiązań technologicznych więc raczej nie będzie takich problemów.
                                                nie bój, nie bój - nie takie rzeczy udaje się sp... zepsuć

Komentarz

• OrsonTSI
                                                  Rider
                                                  • 2010
                                                  • 716
                                                  • Volkswagen
                                                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

zapowiada sie troche nowosci na pokładzie:

Nowy model stawia też kolejny krok w zakresie systemów wspomagających prowadzenie, wprowadzając rozwiązania znane do tej pory tylko z wyższych klas samochodów. Jeśli OCTAVIA ciągnie przyczepę, przy powolnym cofaniu sama zadba o odpowiednie manewrowanie nią. System Front Assist uzupełnia predykcyjna ochrona pieszych, przewidująca ich zachowanie. Systemy Blind Spot Detection i Rear Traffic Alert gwarantują bezpieczną zmianę pasa i wyjazd tyłem z miejsca parkingowego, uprzedzając przed zbliżającymi się zagrożeniami. Obraz z kamery pokazuje na pokładowym ekranie najbliższe otoczenie samochodu.
                                                  ©KODA OCTAVIA w nowej, szczytowej formie: gruntowna zmiana największego bestsellera marki

Udoskonalona OCTAVIA oferuje kolejne funkcje do długiej listy przemyślanych rozwiązań „Simply Clever”: personalizowany kluczyk, pozwalający różnym kierowcom tego samego egzemplarza samochodu zachować swoje własne ustawienia, podgrzewaną kierownicę, składane stoliki na oparciach przednich siedzeń, czy też przenośną latarkę umiejscowioną w bagażniku wersji kombi.
                                                  OII 1,4 TSI Elegance

KUPIĘ: fotel kierowcy ELEGANCE '09 czarna tapicerka (może być bez poduchy)

Silnik smaruje MOTUL 8100 X-clean+ 5W30

Komentarz

• marpol
                                                    Rider
                                                    • 2011
                                                    • 350
                                                    • Octavia III (5E3)
                                                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM
                                                    • CJSA 1.8 TSI 180 KM

RS w wersji X-Tomi całkiem interesująco się prezentuje. Nawet podział lamp nie burzy wrażenia estetycznego. Poczekamy na oficjalną prezentację.

Komentarz

Pracuję...