CB mam i ja :)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Krokiet
    Drive
    • 2006
    • 77

Radio siedzi w schowku przed pasażerem.
    Głośnik obok kiery pod tapicerką.
    Zasilanie ze skrzynki dociągnę.
    Regulacja do głośnika (potencjometr) trafi do schowka przy gałce biegów. No i żeby było wygodniej - wyrżnę spód tego schowka (popiołki) i dam go zaraz przy brzegu. Poważnie rozważam wyrżnięcie całego spodu popiołki - wtedy schowek się powiększy i grucha tam też wejdzie. Żeby jednak mi nic nie wpadało w czeluści kanału, planuję zamontować dno. Byłaby to jakaś uniwersalna obudowa plastikowa o rozmiarach 180x200x60, wyścielona czarnym filcem, podetknięta po demontażu kanału środkowego. Robił ktoś coś tym stylu lub myślał o takiej rzeźbie?
    Kiedyś OI Liftback
    Potem OII Kombi Elegance 1.4 TSI DSG
    Potem OII 1.9 TDI
    Wkrótce OIII Liftback

Komentarz

• ploter
      Drive
      • 2010
      • 50

I ja stałem się posiadaczem radyjka i można mnie będzie czasem usłyszeć na trasach wokół Tarnowa. Radyjko jak na pierwsze chyba ok bo za pół darmo.... Cobra 19 Ultra III i do tego antenka jakiś podstawowy Hustler bez strojenia jeszcze do kilku kilometrów coś zbiera

Pytanie moje czy taki zestaw dla amatora jest wystarczający ?? Czy może jakis ALAN albo UNIDEN i antenka LEMMa lub SIRIO gdy jeździ się naprawdę rzadko

Z czasem pewnie zmienię na coś co się zmieści do tego pojemniczka pod radiem.... i głośniczek osobno.

Pozdrawiam, szerokości i przyczepności

Komentarz

• alxxx
        RS
        • 2010
        • 1823
        • Octavia I (1U2)
        • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

ploter, jak jeździsz tyle co kot napłakał to po co Ci więcej?
        VAG - diagnostyka - kodowania - adaptacje - PIN immo - adaptacje kluczyków
        Jeżeli post okazał się pomocny kliknij

Komentarz

• szpara
          Ambiente
          • 2010
          • 212
          • Octavia I (1U2)
          • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez ploter
          Pytanie moje czy taki zestaw dla amatora jest wystarczający ??
          Musisz trochę popracować z tym zestawem i za pewien czas sam będziesz wiedział czego oczekujesz i na co będziesz chciał zmienić.
          czasami dłubię w CB radiach

Komentarz

• Prezes52
            RS
            • 2012
            • 6427
            • Octavia II (1Z3)
            • BSE 1.6 MPI 102 KM

ploter, mysle że z czasem ten zestaw bedzie za słaby szumy trzaski itp bedą Cię denerwować lepiej coś lepszego założyć raz a dobrze ale decyzja nalezy do Ciebie jakbys podjechał na sobotniego spota zobaczyłbyś pare dobrych rozwiązań

[ Dodano: Pon 25 Lut, 13 10:18 ]
            po za tym kolega dostroiłby Ci to co masz ale niestety niechciało Cię pojawić

Mariusz
            Spoty Tarnowskie

Mam do sprzedania wyłącznik zespolony Octavia II po lifcie 5KO 953 507AS osłone poduszki kierownicy i tunel środkowy

Komentarz

• Andrzej.P
              RS
              • 2011
              • 1516
              • Octavia II (1Z3)
              • BSE 1.6 MPI 102 KM

No, etap I powoli zbliża się ku końcowi:

Teraz tylko przymiarka w aucie i otwór na wtyk kątowy.
              Do tego zasilanie z aku/skrzynki
              Do kompletu prawdopodobnie kupię głośnik Uniden esp-12.

Etap II to antena na stałe. Póki co MLka na magnesie.
              Skoda Octavia II 1.6 Mint 2008 LPG (@STAG)
              FSO Polonez Caro Plus 1.6 GSi 1999 LPG

Komentarz

• Krokiet
                Drive
                • 2006
                • 77

Jak partrzę, że mi ledwo grucha z kablem się mieści w popiołce, a ktoś inny wkłada tam radio, to nie rozumiem jak to możliwe.
                Kiedyś OI Liftback
                Potem OII 1.9 TDI
                Wkrótce OIII Liftback

Komentarz

• Andrzej.P
                  RS
                  • 2011
                  • 1516
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

A widzisz albo i nie widzisz, bo właśnie na focie nie widać całego wyrżniętego tyłu, coby radio weszło

Komentarz

• Krokiet
                    Drive
                    • 2006
                    • 77

Pytanko - zamówiłem kabel silikonowy. Zapłaciłem jak za silikonowy - 35zł !!!

To co dostałem, to moim zdaniem nie przypomina silikonu, tylko zwykły. po pierwsze - wygląda jak oryginalny Presidentowski. Po drugie - miałem w ręce gruszkę Farun 2020 i ponoć miała silikonowy, który jak dla mnie był baaaaaardzo elastyczny i taki gumowy. Temu daleeeeeeko do tego.
                    Po czym rozpoznać na 100%? Czy tylko po tym, że silikonowy nie twardnieje?

Na opakowaniu nie ma nic o silikonie, tylko:
                    Mikrofonspiralenkabel.Mic-Cable,
                    6-adrig , Lange 2,80 m
                    6 pin, extending length 2.8m
                    4 032661 076212
                    Zubehor/Accessory
                    Albrecht

Zanim zacznę raban robić - wolę być pewny, że ktoś próbuje mnie wydymać

[ Dodano: Pon 25 Lut, 13 21:55 ]
                    Zamieszczone przez Andrzej.P
                    A widzisz albo i nie widzisz, bo właśnie na focie nie widać całego wyrżniętego tyłu, coby radio weszło
                    No właśnie nie widziałem, a z dzisiejszego oblukania i obfocenia coś takiego mi wychodziło

A wot co:

Nie chcąc rujnować plastików do mocowania boczków, trzeba by wyrżnąć górę popiołki oraz tego co nad nią i iść tak jak miara. Obawiam się, że przy takim układzie i tak bym nie widział kanału - radio byłoby pochylone ku dołowi.
                    Kiedyś OI Liftback
                    Potem OII 1.9 TDI
                    Wkrótce OIII Liftback

Komentarz

• ploter
                      Drive
                      • 2010
                      • 50

Zamieszczone przez Prezes52
                      po za tym kolega dostroiłby Ci to co masz ale niestety niechciało Cię pojawić
                      W sobotę by jeszcze nie dostroił.... bo dopiero poźnym wieczorem się stałem posiadaczem....

A nie ze nie chciałem tylko nie dałem rady.....

Co do szumów i trzasków.... jeżdząc tyle co kot napłakał to nie potrzeba wypasu

Chyba że pojeżdzę poduczę się ;P i wtedy się przesiade na coś z wyższej półki.... jak narazie wydałem tylko 75zł na ten zestaw

Komentarz

• Prezes52
                        RS
                        • 2012
                        • 6427
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

ploter, spoko zależy co lubisz jak się kiedyś spotkamy pokaże Ci w miare fajny zestaw za rozsądne pieniądze z odpowiednim montażem :szeroki_usmiech

Mariusz
                        Spoty Tarnowskie

Mam do sprzedania wyłącznik zespolony Octavia II po lifcie 5KO 953 507AS osłone poduszki kierownicy i tunel środkowy

Komentarz

• Andrzej.P
                          RS
                          • 2011
                          • 1516
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Krokiet, kiedyś mierzyłem i tak to powychodziło: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...043269#1043269

Komentarz

• Krokiet
                            Drive
                            • 2006
                            • 77

AndrzejP - widziałem Twojego posta. Nie zdecydowałem się z uwagi na konieczność wycinki. Nie mogę (auto firmowe w leasingu) niszczyć nic, co nie da się łatwo i tanio wymienić. Taką popielniczkę można wyrwać za 30zł, wymienić tylko wierzch i można rzeźbić. Wycinanie spodu (tej wyściółki plastikowo-gumowe) oraz białych plastików od boczków nie wchodzi w grę. W sumie to nie sprawdziłem, czy te białe plastiki nie dają się zdemontować i jak dokładnie wygląda kwestia tej wyściółki. Przy okazji kolejnej rozbiórki - przyjrzę się. Póki co szykuję się do pogłębienia schowku popiołki (będzie w fotorelacji z montażu Triflexa za jakiś dwa tygodnie), oraz wrzuceniu tam potencjometru i wyłącznika.
                            Kiedyś OI Liftback
                            Potem OII 1.9 TDI
                            Wkrótce OIII Liftback

Komentarz

• Andrzej.P
                              RS
                              • 2011
                              • 1516
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Wczoraj zrobiłem przymiarkę z założonym radiem, jednak bez podłączonego kabla antenowego - wchodzi idealnie. Docelowo wywaliłem całe dno (pokrętła były dość blisko dna, niewygodnie się regulowało radio), czyli radio wisi a nie leży Ale może dzięki temu nie będzie konieczny głośnik zewn. - muszę sprawdzić. Dodatkowo zrobię sobie od spodu podświetlanie radia i pokręteł (wykorzystam złącze od fabrycznego oświetlenia popiółki).

Krokiet, u siebie też nie tykam tych wspomnianych przez Ciebie elementów, tj. mocowań boczków itp. Jedynie schowek z klapka / popielniczka / czy jak to tam zwać

Komentarz

• Krokiet
                                Drive
                                • 2006
                                • 77

AndrzejP - jeżeli nie wywalałeś mocowań boczków, to rozumiem, że przeszedłeś nad nimi. Wtedy musiałeś rżnąć ten miękki plastik nad schowkiem.
                                Patrząc na poniższe zdjęcie (można kliknąć po większą rozdzielczość), to tak:
                                - śruby z lewej strony już nie ma, bo ten boczek był odkręcony,
                                - z prawej ciągle jest na miejscu,
                                - to na czym się opiera ich łeb to plastik stanowiący jedną całość od prawa do lewa i od góry. Rozumiem, że go dziurawiłeś, a nie tylko sam wkład schowka,
                                - to co masz na dole, to... mój sposób na nowe dno. Jest to obudowa Z-1(P) dostępna na Allegro, a ja kupiłem w swoim sklepie na miejscu. Wsunąłem ją testowo po zdjęciu boczku kanału. Wyrżnę jej nóżki, dotnę fronty i tył, znajdę jakiś filc i będzie pogłębiony schowek Całe dno z wkładu schowka wyrżnę
                                Kiedyś OI Liftback
                                Potem OII 1.9 TDI
                                Wkrótce OIII Liftback

Komentarz

• Andrzej.P
                                  RS
                                  • 2011
                                  • 1516
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Cięte, rżnięte, piłowane i szlifowane było tylko to, co widać:
                                  http://www.au.poznan.pl/~andrzejp/_g...pielniczka.jpg :szeroki_usmiech
                                  Zewn. głośnik nie jest potrzebny - wszystko dobrze słychać.

Mimo braku kątowego wtyku kabla antenowego udało mi się całość wcisnąć, choć jest to opcja tymczasowa, do zmiany kabla. Wówczas przy okazji demontażu radia i schowka poprawię schowek, bo jedno cięcie wyszło krzywo i estetyka cierpi

Komentarz

• Krokiet
                                    Drive
                                    • 2006
                                    • 77

Andrzejp - rżnięcie popiołki, to jasne. Mi chodziło o to co jest nad popiołką i pozostaje po jej wyjęciu - no chyba że masz inaczej zbudowane autko. Może na tym zdjęciu lepiej to widać:

Jeżeli masz radio usytuowane tak jak przechodzi miara, to faktycznie idzie nad plastikiem (który widać dla drugiego boczku), ale musiałeś rżnąć też tą zewnętrzną obudowę nad popiołką. Na tym zdjęciu popiołka jest wyjęta, a ze tekstem "Miara co da się upchać" widać spory czarny plastik.

Właśnie dokonałem testów radia po udanym montażu wzmacniacza. Testowane z tego samego miejsca, tylko 16 dni i 1 godzinę później. Efekt (zdjęcia wkleję później w mojej fotorelacji) - dla stacji o częstotliwości 97.9 - wzrost z ok. 30% na 50%. Dla mocniejszej, która była w okolicy 80% - brakło skali. Zrobię jeszcze testy jutro ok. 17:00 czyli w znacznie gorszej godzinie. Właściwy test - będzie z trasy.
                                    Kiedyś OI Liftback
                                    Potem OII 1.9 TDI
                                    Wkrótce OIII Liftback

Komentarz

• Andrzej.P
                                      RS
                                      • 2011
                                      • 1516
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Krokiet
                                      musiałeś rżnąć też tą zewnętrzną obudowę nad popiołką. Na tym zdjęciu popiołka jest wyjęta, a ze tekstem "Miara co da się upchać" widać spory czarny plastik.
                                      OK, widzę - serio, nic więcej nie wycinałem.
                                      Nie ściągałem u siebie boczku, więc nie mam analogicznego zdjęcia, aby porównać, czy u mnie jest jakoś inaczej.

Komentarz

• lend
                                        Rider
                                        • 2007
                                        • 463

Panowie "na sucho" to cb do popiołki wchodzi bez problemu , cała zabawa jest aby tą popiołkę z radiem w miarę ładnie schować .

Jakbym nie miał radia i teraz chciałbym zacząć się w to bawić to kupiłbym jak kolega Enriquez radio w schowek a sterowanie z gruchy i po sprawie.
                                        A czy w takim radiu włączanie/wyłączanie też jest w gruszce??
                                        MÓJ SZKODNIK

Komentarz

• Andrzej.P
                                          RS
                                          • 2011
                                          • 1516
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Ideałem byłoby jeszcze przeniesienie wtyku mikrofonu na tył CB. Wtyk kątowy mimo wszystko wystaje dalej niż pokrętła.

Komentarz

• Krokiet
                                            Drive
                                            • 2006
                                            • 77

lend - pytanie czy takie radio by mnie satysfakcjonowało. Zdaje się, że miałem zastrzeżenia jak badałem tą sprawę przed zakupem swojego. Teraz to bym kupił Yosana CB-100 lub CB-300. Ale co tam.
                                            A wyłącznik i tak można dać na kablu gdziekowlwiek. Taki malutki.
                                            Andrzej.P Przeniesienie wtyku to ponoć żaden problem.
                                            Kiedyś OI Liftback
                                            Potem OII 1.9 TDI
                                            Wkrótce OIII Liftback

Komentarz

• Andrzej.P
                                              RS
                                              • 2011
                                              • 1516
                                              • Octavia II (1Z3)
                                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

No, dzisiaj przetestowałem funkcjonalność CB w schowku (popiołka) - kapitalne rozwiązanie. Cud, miód i orzeszki.
                                              Teraz jeszcze tylko antena na stałe i będzie gitara

Komentarz

• greg44
                                                L&K
                                                • 2011
                                                • 1198
                                                • Octavia II combi (1Z5)
                                                • BKD 2.0 TDI 140 KM

dzisiaj przetestowałem funkcjonalność CB w schowku (popiołka) - kapitalne rozwiązanie
                                                Znaczy, że CB Radio wielkości U520, Harego, itp bez problemu się zmieści w popiołce, kanałach wentylacyjnych? Da ona się zamknąć?

Komentarz

• Andrzej.P
                                                  RS
                                                  • 2011
                                                  • 1516
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

greg44, dokładnie. Wszystko dyskretnie schowane pod klapką. Z tym, że niezbędny jest wtyk kątowy do mikrofonu. Do anteny też warto taki wykorzystać, choć standardowy (prosty) udało się upchnąć (ale to tylko tymczasowo).

Komentarz

• greg44
                                                    L&K
                                                    • 2011
                                                    • 1198
                                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                                    • BKD 2.0 TDI 140 KM

Z tym, że niezbędny jest wtyk kątowy do mikrofonu. Do anteny też warto taki wykorzystać
                                                    Masz fabryczny podłokietnik i kanały wentylacyjne? Wchodzi na styk, czy jeszcze trochę miejsca zostaje?

Komentarz

Pracuję...