CB mam i ja :)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • PRZEMAS
    Ambiente
    • 2008
    • 159

Zamieszczone przez bradley
    Ja tam czesto slysze "ty palancie", "spier...." albo "zamknij ryj" i wiele wiele innych. Oczywiscie nie mowia tak o mnie tylko o innych :wink:
    I dlatego koleżanki i koledzy trzeba z "buractwem" walczyć!!!! Wiem, że to jak walka z wiatrakami ale próbować trzeba - z własnego doświadczenia wiem, że trafiają się osoby które przepraszają za bluzgi i potem starają się już nie używać tych słówek!
    Chociaż prawdą jest, że jak czasem jakiś Pan X puści wiązankę to aż uszy więdną, trzeba tylko "współczuć" takiej osobie bo gdyby nie te wszystkie słowa na k..., s... i reszta to by zdania nie wypowiedzieli - a jak to mówią polska mowa - trudna mowa

Może tak przy okazji jeszcze jedna sprawa: ostrzeganie o kontrolach trzeźwości?? Dla mnie osobiście makabra!!!!!! Nie każdy chyba sobie zdaje sprawę co czyni i co może się stać gdy ostrzega o tych kontrolach i co taki "mobili" na podwójnym gazie może nawyrabiać!!!
    Dlatego pozwolę sobie zaapelować również do Was: nie ostrzegajmy o kontrolach trzeźwości!!!!!!!!

73 i 55 (kulturalna 19ka)
    PRZEMAS - CB RADIO SZCZECIN

SKODA OCTAVIA II 2,0 TDI
    President HARRY II ASC + President Alabama

http://cbradio.szczecin.pl/

Komentarz

• g_rego_r
      Rider
      • 2008
      • 496

Zamieszczone przez skoda13
      Pająk, chciałby
      uzyskać od lokalnych posiadaczy CB-Radio pomoc w odnalezieniu jakiejś
      ulicy.
      "Pająk, daj na trzydzieści trzy" – osoba, która odpowiedziała na
      komunikat Pająka, prosi o to, aby przeszedł on na kanał 33. Jeśli kanał nie
      jest zajęty dochodzi do właściwej rozmowy i pokierowania pod wskazany
      adres. W przypadku, gdy kanał jest zajęty odpowiada się „Daj dwa wyżej”
      lub podaje się konkretny numer kanału co oznacza, aby Pająk przeszedł
      na wskazany kanał i kontynuował rozmowę.
      Zgadzam się z tym wzorcowym szablonem. Niestety BARDZO CZĘSTO dzieję się tak że całość rozmowy odbywa się na 19-tce i jest ogólna masakra. Ale najgorsze przypadki mają miejsce w momencie gdy na 19-tce kolesie prowadzą jakieś prywatne pogaduszki o niczym albo blokują gruszkę w pozycji nadawania i puszczają muze :evil: blokując doszczętnie wywoławczy. Oj kultury to jeszcze brakuje nie którym. Szkoda że CB nie ma IP można by kretynów skutecznie usuwać z eteru :diabelski_usmiech

Komentarz

• westwi78
        RS
        • 2008
        • 2940

W sumie często to reagowanie na baranów ich nakręca...

Komentarz

• tomekjmopl
          L&K
          S_OCP Member
          • 2006
          • 1187
          • Opel
          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez westwi78
          W sumie często to reagowanie na baranów ich nakręca...
          Dokładnie kurka jego mać - żeby tylko wspomnieć słynną "pysię" :evil:

Komentarz

• mdo1
            Rider
            S_OCP Member
            • 2007
            • 441

Zamieszczone przez tomekjmopl
            Dokładnie kurka jego mać - żeby tylko wspomnieć słynną "pysię"
            tu mechanizm jest jednak troche inny wg mnie

pysia - to wiadomo, jakis kretyn, ktory sie cieszy, ze wku..., denerwuje ludzi
            im bardziej na niego najezdzaja, tym wieksza frajde ma
            wiec reagowanie na niego, to dla niego tylko radocha i go nakreca

z bluzgami jest tak, ze jak sie zwroci uwage, to faktycznie reakcje sa rozne, ale zwracac wg mnie trzeba, nikt normalny nie ma radochy z tego, ze po nim jada w eterze
            fakt, ze moze to po nim splynac, ale czesto tez da pozytywny efekt, wiec imho warto

Komentarz

• bradley
              L&K
              • 2008
              • 1465

Co mnie kiedys rozlozylo to sytuacja:
              " - kolego w niebieskim mercedesie jestes na radyjku?
              - nooooo
              - swiatelko z przodu ci nie swieci
              - i cos jeszcze?
              - nie, tylko mowie, ze zarowke masz spalona
              - nooo i cos jeszcze?
              - kolego, ja cie tylko informuje, ze masz spalona zarowke, rob z tym co chcesz
              - a co cie obchodzi moja zarowka
              "
              I tak ktos kto chcial pomoc zostal zjechany przez barana. Mialem niestety "przyjemnosc" jechania w poblizu tego mercedesa i z kazdym kilometrem jak sie przemieszczalismy slyszalem jeszcze 3-4 takie dialogi o zarowce, oraz odpowiedzi innych kierowcow "nie sluchajcie go bo to jakis burak jedzie w mercedesie".
              Zamiast informowac sie o sytuacji na drodze przez 30km musialem sluchac jekow i narzekan na debila, ktoremu zarowka sie spalila.
              VW Vento 1.9TDI 1Z ++
              Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
              Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol

Komentarz

• Maru 123
                RS
                • 2008
                • 4660

mam obecnie ML 145 ale jej długość trochę mi przeszkadza jak jest w bagażniku a muszę coś przewieść... jaką polecacie krótszą antenę od MLa ale żeby była równie dobra? cena to sprawa drugoplanowa...
                1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• skoda13
                  Ambiente
                  • 2008
                  • 235

CB radio i prawo

CB radio

Zgodnie z § 2 ust. 1 pkt 6 rozporządzenia Ministra Transportu z dnia 3 lipca 2007r. w sprawie urządzeń radiowych nadawczych lub nadawczo-odbiorczych, które mogą być używane bez pozwolenia radiowego (Dz. U. Nr 138, poz. 972) nie wymaga pozwolenia radiowego używanie urządzeń Radia Obywatelskiego CB wyłącznie w zakresie częstotliwości 26,96-27,41 MHz, pracujących z modulacją częstotliwości lub amplitudy (FM/AM//SSB) z mocą wyjściową nadajnika do 4 W dla FM i AM oraz z mocą 12W (PEP) dla SSB.

Obecne uregulowania prawne nie nakładają na użytkowników urządzeń typu CB Radio obowiązku posiadania przy sobie i okazywania na żądanie organu kontroli ruchu drogowego świadectwa homologacji czy deklaracji zgodności użytkowanego urządzenia.

Istnieje jednak możliwość, że urządzenie typu CB radio znajdujące się w pojeździe może nasunąć podejrzenie policjantowi, iż znajduje się ono w obrocie, choć nie spełnia wymogów formalnych. Zdarzają się przypadki modyfikacji konstrukcji urządzenia oraz dopuszczalnych parametrów pracy. Zdarzają się także przypadki sprowadzania urządzeń spoza granicy Polski, których parametry pracy nie zawsze są zgodne z polskimi przepisami.

W przypadku pojawienia się uzasadnionych wątpliwości co do użytkowanego sprzętu, naturalnym zachowaniem jest próba zweryfikowania (w miarę możliwości na miejscu kontroli), czy znajdujące się w pojeździe CB radio zostało dopuszczone do obrotu na polskim rynku. Dużym ułatwieniem w takim przypadku będzie okazanie policjantowi Świadectwa Homologacji lub Deklaracji Zgodności. I choć nie ma obowiązku posiadania tego dokumentu przy sobie, to jednak posiadanie go przy sobie w dużym stopniu może ułatwić obu stronom udokumentowanie faktu użytkowania zgodnego z prawem.

W przypadku braku takiego dokumentu, użytkownik może być narażony na konieczność zabezpieczenia urządzenia do czasu wyjaśnienia sprawy. Oznacza to również, że na potrzeby prowadzonego postępowania wyjaśniającego będzie musiał w późniejszym terminie dostarczyć taki dowód celem uniknięcia posądzenia o popełnienie wykroczenia lub nawet przestępstwa.

rozmowa przez CB radio

[ Dodano: Czw 27 Lis, 08 17:28 ]
                  Rozmowa przez CB radio

W związku z pojawiającymi się wątpliwościami interpretacyjnymi przepisów prawa o ruchu drogowym w zakresie korzystania z radia CB podczas kierowania pojazdem, Komenda Główna Policji informuje, że aktualnie obowiązujące uregulowania prawne w tym zakresie, nie zabraniają korzystania z urządzeń nadawczo-odbiorczych typu CB radio.

Zgodnie z art. 45 ust. 2 pkt 1 ustawy z dnia 20 czerwca 1997r. Prawo o ruchu drogowym ( Dz. U. z 2005r. Nr 108 poz. 908 z późn. zm.) cyt. Kierującemu pojazdem zabrania się:

1) korzystania podczas jazdy z telefonu wymagającego trzymania słuchawki lub mikrofonu w ręku;

Biuro Prawne KGP przedstawiło pogląd, z którego wynika iż przepis ten odnosi się tylko i wyłącznie do telefonów komórkowych.

Należy jednak wyraźnie podkreślić, że o ile sama rozmowa przez CB radio nie jest zabroniona, to w niektórych okolicznościach kierujący, korzystając z CB radia, swoim zachowaniem może przyczynić się do utrudnienia lub spowodowania zagrożenia bezpieczeństwa lub porządku w ruchu drogowym, za co może zostać pociągnięty do odpowiedzialności .

W myśl art. 3 ust. 1 kodeksu drogowego Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani zachować ostrożność albo gdy ustawa tego wymaga – szczególną ostrożność, unikać wszelkiego działania, które mogłoby spowodować zagrożenie bezpieczeństwa lub porządku ruchu drogowego ruch ten utrudnić albo w związku z ruchem zakłócić spokój lub porządek publiczny oraz narazić kogokolwiek na szkodę.

Należy również wskazać, iż kierowcy którzy zostali ukarani mandatem karnym za korzystanie w trakcie jazdy z CB radia nie są uprawnieni do bezwzględnego prawa ubiegania się o uchylenie mandatu karnego, a tym samym zwrotu uiszczonej grzywny. Każdy tego typu przypadek powinien być rozpoznany w trybie indywidualnym z uwzględnieniem faktycznych okoliczności i przesłanek uzasadniających nałożenie mandatu.

Pozdrawiam.
                  Mobil.Ford Bus:SUPER STAR 3900 +KPO 531+KLS 120 +Performer5000
                  Skoda Octavia:SUPER CHEETAH + KPO 452 + PERFORMER 5000
                  [scroll:eeb0154ae9][/scroll:eeb0154ae9]

Komentarz

• ZipY
                    Elegance
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 875

Zamieszczone przez Maru 123
                    mam obecnie ML 145 ale jej długość trochę mi przeszkadza jak jest w bagażniku a muszę coś przewieść... jaką polecacie krótszą antenę od MLa ale żeby była równie dobra? cena to sprawa drugoplanowa...
                    Ja jako zamiennik miejski dla mojej Alan 9+ używam RAMBO S-60 Sirtel - 74 cm. Jak dla mnie jest to dość dobra antenka i bardzo łatwo się ją stroi (na dwa pierścienie kontrujące).

Pozdrawiam

Piotrek
                    http://www.misiak.art.pl http://www.myspace.com/krzysztofmisiak http://pl.wikipedia.org/wiki/Krzysztof_Misiak

Komentarz

• Maru 123
                      RS
                      • 2008
                      • 4660

ZipY, a co myślisz o presidencie missouri?
                      1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• ZipY
                        Elegance
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 875

Maru 123, Chcesz magnes powiadasz

Z tego co mi się obiło o oczy i uszy - pomimo niewątpliwych zalet tej antenki, problemy stwarza ten szklany klosz z cewką... trzeba być delikatnym dla niego, bo inaczej może się uszkodzić, a wtedy kłopot. Nie próbowałem jej osobiście, ale ludzie jeśli chodzi o parametry mają dobre o niej zdanie.

Jak dla mnie - mały magnes hihih Ja sam używam tej anteny, którą Ci pokazałem z potężnym magnesem (bo mam jeden wspólny dla dwóch batów) http://www.allegro.pl/item480332079_..._warszawa.html co powoduje, że nic się NIE RUSZA no i można go złamać i schować "niestojący" nawet na podszybie tak jak ja wożę

Twoja wola Panie zestaw, który Ci przedstawiłem kosztuje porónywalnie i z pewnością ma podobne osiągi.

Pozdrawiam

Piotrek
                        http://www.misiak.art.pl http://www.myspace.com/krzysztofmisiak http://pl.wikipedia.org/wiki/Krzysztof_Misiak

Komentarz

• Maru 123
                          RS
                          • 2008
                          • 4660

ZipY, ok dzięki kolego przemyślę obie antenki
                          1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• ZipY
                            Elegance
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 875

Maru 123, anytime zrobię zdjęcie to podeślę, żeby pokazać jak to wygląda

Komentarz

• misiek^wro
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 8321

ZipY, jakas antenke montowana na stale zamiast radiowej, przyjazna dla garazu - co polecasz?

Myslalem o Pres Florida, ale kurka troche dlugie cholerstwo. Chce cos co zlapie mi spora czesc Wrocławia i bedzie w miare bez szumow. Radio to Unik 510tka.

Jest cos takiego w przedziale do 100 cm co bedzie fajnie smigac, czy jednak montowac 150cm i po prostu przed wjazdem/po wyjezdzie z garazu rozkladac/skladac?
                              Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                              Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                              ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• czernobyl
                                L&K
                                • 2008
                                • 1276
                                • Octavia III (5E3)
                                • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                                • BSE 1.6 MPI 102 KM
                                • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez misiek^wro
                                Jest cos takiego w przedziale do 100 cm co bedzie fajnie smigac
                                sirio t3-27
                                sirio as-100+mag 16cm
                                gamma+mag 16cm

Komentarz

• ZipY
                                  Elegance
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 875

misiek^wro jeśli chcesz wozić 150 cm, które jest świetna i w sumie dość tania to polecam antenkę, którą sam wykorzystuję Alan 9 PLUS. Łamie się na motylku więc zawsze możesz ją odkręcić lub położyć aby nie przeszkadzała wjeżdżać do garażu. Jeśli jednak krótsza to może właśnie przytoczony przeze mnie RAMBO S-60 Sirtel - 74 cm. Antenka zgrabna chociaż już nie tak elastyczna i skuteczna jak poprzednia. Rozumiem, że osadzasz ją w otworze po antenie radiowej, więc myślę, że to najlepsze rozwiązania.

Bazując na moim doświadczeniu - PIERWSZA I TYLKO PIERWSZA a druga .. no cóż chcesz mieć krótką to masz

Pozdrawiam

Piotrek

Komentarz

• ivo
                                    Classic
                                    • 2008
                                    • 20

A ja mam Wilsona Little Wil (niecałe 100cm) i jest bardzo dobrze (około 10km).

Komentarz

• skoda13
                                      Ambiente
                                      • 2008
                                      • 235

CB Radio-TVN Uwaga
                                      W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

[ Dodano: Sob 06 Gru, 08 12:43 ]
                                      W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

[ Dodano: Sob 06 Gru, 08 12:48 ]

Koniec pierwszego linku i początek drugiego linku to jest nasza grupa cb
                                      w Szczecinie i okolice www.cbradio.szczecin.pl
                                      Pozdrawiam.

Komentarz

• blackrs
                                        RS
                                        • 2008
                                        • 4826
                                        • Superb II combi (3T5)
                                        • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

witam wszystkich wlascicieli c i chce sie pochwalić że dzis dołączyłem do tego grona zakupiałem radyjko jonny 2 + antene midland 150 cm na magnesie narazie działa fajne.chciałem jeszcze lepsza antene ale w sklepie powiedzieli z leepszej nie maja...
                                        BYŁA o1 rs
                                        BYŁA o2 1.6
                                        JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• skoda13
                                          Ambiente
                                          • 2008
                                          • 235

blackrs President oky dobre radyjko ale nie antenka.
                                          Proponuje Performer 5000 dopiero zobaczysz jak będziesz fruwał, z tym radyjkiem.
                                          Antenka ta jest też na magnesie .
                                          Performera mam zamontowanego w swojej octavi w miejsce po antenie
                                          radiowej, nigdy nie byłem za magnesem.
                                          Pamiętaj że magnes zawsze porysuje lakier , pod magnesem są okruchy piachu i innego
                                          badziewu. Zasilanie do radyjka pociągnij bezpośrednio z akumulatora.
                                          Pozdrawiam.

Komentarz

• blackrs
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 4826
                                            • Superb II combi (3T5)
                                            • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

no niestety juz kupione w sklepie mowili ze na magnes nie maja lepszej a konieczna była an amgnes bo radyjko i antena w 2 samochodach beda słuzyły:P
                                            BYŁA o1 rs
                                            BYŁA o2 1.6
                                            JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• SuchyX
                                              L&K
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 1170

skoda13, kolega dobrze mówi sam mam Sirio Pefromer 5000 i bat jest kozacki :diabelski_usmiech

Zdjęcie Antenki:

Zdjęcie radyjka:

Broń was żeby tą antenę stawiać na magnesie!!!!
                                              Navi:Asus A639+mod(416@640Mhz)
                                              Mobil:Uniden PC 68 Elite<->Sirio Performer 5000/dziurka

Komentarz

• bradley
                                                L&K
                                                • 2008
                                                • 1465

z 40 centami wiecej wygladaloby to u mnie ciekawie
                                                VW Vento 1.9TDI 1Z ++
                                                Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
                                                Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol

Komentarz

• SuchyX
                                                  L&K
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 1170

bradley, drugą taką antenkę będę montować też na OI ale w kombi i raczej w dachu dziurki nie zrobię z racji iż blacha jest jebitnie giętka :evil:

Niema mowy o wywalaniu antenki FM bo mam wbudowaną NAVI także razem z antenką FM jest odbiornik GPS.

Jedynie co mi pozostaje to belka między relingami i jakoś zmasowanie tego całego patentu

Trochę będzie roboty ale myślę iż warto bo innej antenki jak Sirio Performer 5000 nie chce już!!!! :szeroki_usmiech
                                                  Navi:Asus A639+mod(416@640Mhz)
                                                  Mobil:Uniden PC 68 Elite<->Sirio Performer 5000/dziurka

Komentarz

• zurcio
                                                    RS
                                                    • 2008
                                                    • 2046

SuchyX, a coś takiego przerabiałes
                                                    Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...

Komentarz

Pracuję...