CB mam i ja :)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • 4kwiatek
    Ambiente
    • 2008
    • 228

Zamieszczone przez Sinner
    Albo dużo szpachli na dachu nie no, żartuje sobie... A tak na poważnie to słyszałem o przypadkach, że niektóre radia łapią przebicia z instalacji elektrycznej samochodu (wycieraczki, spryskiwacze, pompy wtryskowe...) i sieją tym wszystkim po eterze.
    Ja nie tylko słyszałem o przypadkach, ale słyszałem na żywo . Można też spotkać takie efekty jak np słyszenie samego siebie w radiu. To jest dopiero hard-core .

Pozdrawiam...
    Kwiatek...

Komentarz

• cycek
      Rider
      • 2009
      • 554

Zakłócenia wchodzą przez antenę.
      Ogrodzenia Panelowe

Komentarz

• Evil
        Rider
        • 2009
        • 721

Muszę się pochwalić

Dzisiaj byłem u szpeców od CB, kupowałem przedłużkę kabla antenowego. Mówię im, żeby mi sprawdzili SWR. Oni odparli, że napewno się nie pogorszył, mógł się nawet polepszyć. Jak powiedziałem, że mam hustlera i mimo wszystko chciałbym aby mi sprawdzili, to powiedzieli, że jak hustler, to się nie zdziwią, że tam będzie SWR 7 i wogóle wywalić antene, kupić inną szkoda dobrego radia.
        Ale ja uparty, mówię im, dobra przynajmniej sprawdźcie.
        Koleś podłącza SWR i... mówi: " Chwila bo mieliśmy jeden popsuty i chyba go wziąłem", poszedł gdzieś na zaplecze przyniósł inny, podłączył i zapytał się mnie jeszcze raz czy to hustler, ja mu mówię, że tak. Dwulatek.
        Po czym skwitował, że mam genialne jak na hustlera SWR w granicach 1,1 ; 1,2 do 1,6 na 40stce
        no to podziękowałem i z uśmiechem wyjechałem z przedłużaczem kabla antenowego i zajebiaszczym SWRem..
        wcześniej jak swój zestaw na innym samochodzie sprawdzałem to był SWR 3 , radia nie paliło to jeździłem, a na Octavi inna bryła, inne miejsce i poprawa

aa..
        no i zamontowałem unidenka w popielniczce

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• skoda13
          Ambiente
          • 2008
          • 235

Zamieszczone przez cb-Bodek
          Zakłócenia wchodzą przez antenę.
          dokładnie kolega ma rację, a nie przez radio

co do kolegi Evil to robią Cie w balona, SWR powinno być falujące albo stałe
          a to co Ty podałeś 1,1na 20-1,2 na 40-1,6 to znaczy że nie ma masy

Pozdrawiam. :lol:
          Mobil.Ford Bus:SUPER STAR 3900 +KPO 531+KLS 120 +Performer5000
          Skoda Octavia:SUPER CHEETAH + KPO 452 + PERFORMER 5000
          [scroll:eeb0154ae9][/scroll:eeb0154ae9]

Komentarz

• bubuDE
            Elegance
            S_OCP Member
            • 2007
            • 763
            • Octavia III (5E3)
            • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

skoda13, mozesz wytlumaczyc co to falujacy WFS, bo stale to rozumiem w calej czterdziestce jest identyczne WFS (trudno mi w to uwierzyc, anteny nie sa tak tolerancyjne) a jesli nie ma podlaczenia z masa to WFS jest wiekszy od np.3
            PL-LOP D-ROW mutex/ocfipreoqyfb/mutex

Komentarz

• skoda13
              Ambiente
              • 2008
              • 235

bubuDE falujące to znaczy że przykładowo na kanale 1- masz 1,1 na kanale 20-masz 1,4, na kanale 40-masz 1,3.
              Co do SWR bez masy to dokładnie może być większy niż np.3 ale możesz sobie pociągnąć
              mase to żaden problem.

Pozdrawiam.
              Mobil.Ford Bus:SUPER STAR 3900 +KPO 531+KLS 120 +Performer5000
              Skoda Octavia:SUPER CHEETAH + KPO 452 + PERFORMER 5000
              [scroll:eeb0154ae9][/scroll:eeb0154ae9]

Komentarz

• Evil
                Rider
                • 2009
                • 721

skoda13, dokładnie, to on mi powiedział tak, że do pierwszej 20stki jest słabe SWR, powyżej 20 już jest dobre na poziomie 1,2 i 1,6 (jak sprawdzał na 40stym kanale.)

Zamieszczone przez skoda13
                to znaczy że nie ma masy
                jak to negatywnie może wpłynąć?

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• bubuDE
                  Elegance
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 763
                  • Octavia III (5E3)
                  • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Brak masy: slaby odbior, maly zasieg, wiecej zaklocen, gorszy WFS.
                  PL-LOP D-ROW mutex/ocfipreoqyfb/mutex

Komentarz

• Maicroft
                    Moderator
                    S_OCP MemberModeratorr
                    • 2004
                    • 25757
                    • Audi

Jeszcze nie widzialem anteny ze stalym SWR-em na 40 kanalach.

Wiekszosc anten, jakie mialem dawaly sie zestroic tak, ze SWR w zaleznosci od kanalu wynosil 1.1 do 1.5 przy magnesowkach. A lepszej masy, niz otwor w dachu, to nie bedzie. Wtedy taki SWR wynosi najczesciej 1.1-1.2
                    Spritmonitor.de

Komentarz

• pablo_doctor
                      Elegance
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 791

Maicroft dokladnie dlatego strojenie robi sie w polowie "czterdziestki" /19 - standardowo/

co do SWR to faktycznie jak wywiercillem symetrycznie antene to ni ma porownania do nawet najlepszych magnesowek.
                      pablo_doctor

Rozdawajmy sobie punkty za rzeczowe informacje

CB-RADIO MIDLAND 220 modyfikowany - /15W Roger Beep / , odwiercona antena na środku dachu - obecnie LEMM 160

http://picasaweb.google.com/pablo.doctor.OCP www.zuart.pl

Komentarz

• Maicroft
                        Moderator
                        S_OCP MemberModeratorr
                        • 2004
                        • 25757
                        • Audi

Ja ustawiam na 20-tym, potem kontroluje na 1 i 40, a nastepnie dla pewnosci na 10 i 30. Czasem trzeba isc na kompromis i ustawic, zeby bylo OK od 15 do 25, bo magnesowka, nie ma zamiaru lepiej sie zestroic
                        Spritmonitor.de

Komentarz

• aldam
                          L&K
                          • 2006
                          • 1036

Pytanie o antenkę.
                          Mam zamiar kupić AS 100, ale zastanawiam się nad krótszą.
                          Jaką polecacie do 130zł krótszą niż 100cm?
                          Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• piotrek_os
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 8162
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Kilka postów wcześniej była rozmowa o zasięgu.....A wiec tak.... wczoraj praktycznie zostało sprawdzone działanie 2 triflexów na dwóch 0II mojej i AdamB. Miejscem sprawdzenia była trasa E7 kilometry na słupkach 567,5 i 560,5 to nam dało 7 km. Teren górzysty godzina ok 23-ej. Jezeli chodzi o mnie to przy 2 którtkich taki wynik jest zadowalający.
                            Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• bzyq_74
                              RS
                              • 2008
                              • 3467
                              • Volkswagen
                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                              • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Parametry Triflexa ok, tylko że warunki idealne (poza miastem, cisza w eterze).
                              Myślę że w warunkach codziennego użytkowania (zakłócenia itp.) to zasięg zadowalający (słyszalny) to może ma ok 3km, a w mieście to pewnie do 2km wyciągnie.
                              Mam Willa (1 m) i w mieście przy najbardziej niesprzyjających warunkach to max 2 km (odbiór), nadawanie w granicach 3-4km, na trasie to ok. 5km (19-ka).
                              Nie mierzyłem w idealnych warunkach, ale do 10km może by dociągnął.

Teraz przesiadłem się na ST 5000 i w mieście zasięg sprawdzony 10 km (centrum Gliwic i Zabrza). Na trasie jeszcze nie sprawdzałem, ale zobaczymy. :lol:
                              MARCIN
                              Mój szkodnik

Komentarz

• 4kwiatek
                                Ambiente
                                • 2008
                                • 228

Zamieszczone przez bzyq_74
                                Parametry Triflexa ok, tylko że warunki idealne (poza miastem, cisza w eterze).
                                Myślę że w warunkach codziennego użytkowania (zakłócenia itp.) to zasięg zadowalający (słyszalny) to może ma ok 3km, a w mieście to pewnie do 2km wyciągnie.
                                Mam Willa (1 m) i w mieście przy najbardziej niesprzyjających warunkach to max 2 km (odbiór), nadawanie w granicach 3-4km, na trasie to ok. 5km (19-ka).
                                Nie mierzyłem w idealnych warunkach, ale do 10km może by dociągnął.

Teraz przesiadłem się na ST 5000 i w mieście zasięg sprawdzony 10 km (centrum Gliwic i Zabrza). Na trasie jeszcze nie sprawdzałem, ale zobaczymy. :lol:
                                Miałem MiniWilla. Zasięg 22 km z bazówką ... Pewnie sięgnęło by dalej, ale akurat nie miałem jak dalej odjechać

Pozdrawiam...
                                Kwiatek...

Komentarz

• aldam
                                  L&K
                                  • 2006
                                  • 1036

to kup onwe MK3 http://www.allegro.pl/item729095610_...at_kielce.html lub alana 100+ ........ja z TTI bym sobie odpuscił
                                  alan 100+ jest już trudno dostepny. jego nastepca to model 102+
                                  Opinie radyjko ma dobre. Jest jeszcze wersja tańsza 109+
                                  Czy ktoś uzytkuje te radyjka?
                                  Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• AdamB
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 8033
                                    • Octavia IV (NX3)
                                    • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Ja użytkowałem alana 102+ z anteną IC100 przez rok. Jak na tani zestaw działa OK. Teraz mam CB ERMES Lafayette + SIRIO TRIFLEX
                                    Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• arturas03
                                      L&K
                                      • 2009
                                      • 1298
                                      • Toyota
                                      • AGN 1.8 20V 125 KM
                                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez AdamB
                                      Teraz mam CB ERMES Lafayette + SIRIO TRIFLEX
                                      No i jak ci się ten zestaw spisuje?
                                      Octavia II FL 1,9 TDI 2009 r.
                                      Toyota Auris II TS Hybrid 2016r.

Komentarz

• AdamB
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 8033
                                        • Octavia IV (NX3)
                                        • DKZA 2.0 TSI 190 KM

arturas03, super , taki sam zestaw ma Piotrek_OS .Radio ma sporo bajerów i kilka fajnych funkcji których ja nie używam , ale Piotrek tak.
                                        Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• piotrek_os
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 8162
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez AdamB
                                          arturas03, super , taki sam zestaw ma Piotrek_OS .Radio ma sporo bajerów i kilka fajnych funkcji których ja nie używam , ale Piotrek tak.
                                          ja z tego zestawu jestem bardzo zadowolony. Jezeli chodzi o funkcje dodatkowe...to korzystam tylko z ASQ w kótry jest w gruszcze i jeszcze od czasu do czasu zmiany kanału tez w gruszcze. Radyjko ma tez fajna funkcje nasłuchu na dwóch kanałach jezeli sie jedzie na kilka autek gdzies tam...mozemy sie ustawic np. na 14, a i tak slyszymy 19 tke. Jezeli chodzi o filtry w tym radyjku to uwazam, ze sa bardzo dobre - zakłucenia u mnie nie wystepuja. jest bardzo małe gabarytowo wiec spokojnie mozna je gdzies upchac.
                                          Załączone pliki

Komentarz

• aldam
                                            L&K
                                            • 2006
                                            • 1036

Przemyślałem raz jeszcze kwestie zakupowe i jednak skłaniam się do triflexa.
                                            Fakt, że na trasę lepszy byłby zestaw z magnesówka jednak chciałbym używać radyjka w mieście. Nie widzę możliwości zakładania i zdejmowania anteny za każdym razem.

Chciałbym, aby radyjko zamontowane było na stałe w miejscu niewidocznym. Nie wymagało żadnego włączania. Po prostu odpalam silnik i wszystko działa.
                                            Poszperałem trochę na forum i podoba mi się patent z montażem w popielniczce. Jednak są pewne ograniczenia do wyboru radia. Nie spotkałem się z przypadkiem zamontowania innego niż uniden 520.

Teraz pytania:
                                            Jakie inne radio można zamontować w popielniczce?
                                            Jakie są inne możliwości montażowe w Octavii (przy moich założeniach)?
                                            Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• arturas03
                                              L&K
                                              • 2009
                                              • 1298
                                              • Toyota
                                              • AGN 1.8 20V 125 KM
                                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

AdamB, piotrek_os,
                                              A jaki jest koszt tego zestawu, gdzie go można dostać i u kogo profesjonalnie zamontować (mam wozidełko na gwarancji więc się obawiam, że tylko ASO)?
                                              piotrek_os,
                                              Zamontowałeć radyjko w tym schowku? Możesz trochę więcej fotek dać?
                                              Octavia II FL 1,9 TDI 2009 r.
                                              Toyota Auris II TS Hybrid 2016r.

Komentarz

• piotrek_os
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 8162
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

[ Dodano: Wto 15 Wrz, 09 10:41 ]
                                                Zamieszczone przez arturas03
                                                AdamB, piotrek_os,
                                                A jaki jest koszt tego zestawu i gdzie go można dostać??
                                                radujko ok 360 zł np na allegro i antenka 200 zł

[ Dodano: Wto 15 Wrz, 09 10:44 ]
                                                arturas03, http://www.allegro.pl/item736740264_..._fv_olszt.html tu masz radyjko

[ Dodano: Wto 15 Wrz, 09 10:45 ]
                                                arturas03, http://www.allegro.pl/item736401828_...tura_nowe.html tu masz antenke....nawet nieżle zaczynja schodzic na allegro

[ Dodano: Wto 15 Wrz, 09 10:49 ]
                                                arturas03, jezeli chodzi o montaz to jest bardzo prosty. Wyjmujesz ten or schowek dokrecasz od spodu jakis kawałek blaszki. Na blaszke i radyjko naklejasz rzepy montazowe....i wszystko gra. W Aso za montaz antenki pewnie ze 150 zeta przytula....a sam to zrobisz bez problemu...tylko ta gwarancja...

Komentarz

• aldam
                                                  L&K
                                                  • 2006
                                                  • 1036

Zamieszczone przez AdamB
                                                  Ja użytkowałem alana 102+ z anteną IC100 przez rok. Jak na tani zestaw działa OK. Teraz mam CB ERMES Lafayette + SIRIO TRIFLEX
                                                  A czy uzytkowałeś alana 102 z triflexem?
                                                  Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• piotrek_os
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2006
                                                    • 8162
                                                    • Octavia II (1Z3)
                                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

aldam, ja uzytkowałem alana 100+ z triflexem i tez bardzo ładnie chodził. Miałem taki zestaw w 01. Moze na owy temat sie tu wypowie obecny właściciel mojej byłej 01.

Komentarz

Pracuję...