Albo dużo szpachli na dachu nie no, żartuje sobie... A tak na poważnie to słyszałem o przypadkach, że niektóre radia łapią przebicia z instalacji elektrycznej samochodu (wycieraczki, spryskiwacze, pompy wtryskowe...) i sieją tym wszystkim po eterze.
Ja nie tylko słyszałem o przypadkach, ale słyszałem na żywo . Można też spotkać takie efekty jak np słyszenie samego siebie w radiu. To jest dopiero hard-core .
Dzisiaj byłem u szpeców od CB, kupowałem przedłużkę kabla antenowego. Mówię im, żeby mi sprawdzili SWR. Oni odparli, że napewno się nie pogorszył, mógł się nawet polepszyć. Jak powiedziałem, że mam hustlera i mimo wszystko chciałbym aby mi sprawdzili, to powiedzieli, że jak hustler, to się nie zdziwią, że tam będzie SWR 7 i wogóle wywalić antene, kupić inną szkoda dobrego radia.
Ale ja uparty, mówię im, dobra przynajmniej sprawdźcie.
Koleś podłącza SWR i... mówi: " Chwila bo mieliśmy jeden popsuty i chyba go wziąłem", poszedł gdzieś na zaplecze przyniósł inny, podłączył i zapytał się mnie jeszcze raz czy to hustler, ja mu mówię, że tak. Dwulatek.
Po czym skwitował, że mam genialne jak na hustlera SWR w granicach 1,1 ; 1,2 do 1,6 na 40stce
no to podziękowałem i z uśmiechem wyjechałem z przedłużaczem kabla antenowego i zajebiaszczym SWRem..
wcześniej jak swój zestaw na innym samochodzie sprawdzałem to był SWR 3 , radia nie paliło to jeździłem, a na Octavi inna bryła, inne miejsce i poprawa
skoda13, mozesz wytlumaczyc co to falujacy WFS, bo stale to rozumiem w calej czterdziestce jest identyczne WFS (trudno mi w to uwierzyc, anteny nie sa tak tolerancyjne) a jesli nie ma podlaczenia z masa to WFS jest wiekszy od np.3
bubuDE falujące to znaczy że przykładowo na kanale 1- masz 1,1 na kanale 20-masz 1,4, na kanale 40-masz 1,3.
Co do SWR bez masy to dokładnie może być większy niż np.3 ale możesz sobie pociągnąć
mase to żaden problem.
Pozdrawiam.
Mobil.Ford Bus:SUPER STAR 3900 +KPO 531+KLS 120 +Performer5000 Skoda Octavia:SUPER CHEETAH + KPO 452 + PERFORMER 5000
[scroll:eeb0154ae9][/scroll:eeb0154ae9]
skoda13, dokładnie, to on mi powiedział tak, że do pierwszej 20stki jest słabe SWR, powyżej 20 już jest dobre na poziomie 1,2 i 1,6 (jak sprawdzał na 40stym kanale.)
Jeszcze nie widzialem anteny ze stalym SWR-em na 40 kanalach.
Wiekszosc anten, jakie mialem dawaly sie zestroic tak, ze SWR w zaleznosci od kanalu wynosil 1.1 do 1.5 przy magnesowkach. A lepszej masy, niz otwor w dachu, to nie bedzie. Wtedy taki SWR wynosi najczesciej 1.1-1.2
Ja ustawiam na 20-tym, potem kontroluje na 1 i 40, a nastepnie dla pewnosci na 10 i 30. Czasem trzeba isc na kompromis i ustawic, zeby bylo OK od 15 do 25, bo magnesowka, nie ma zamiaru lepiej sie zestroic
Kilka postów wcześniej była rozmowa o zasięgu.....A wiec tak.... wczoraj praktycznie zostało sprawdzone działanie 2 triflexów na dwóch 0II mojej i AdamB. Miejscem sprawdzenia była trasa E7 kilometry na słupkach 567,5 i 560,5 to nam dało 7 km. Teren górzysty godzina ok 23-ej. Jezeli chodzi o mnie to przy 2 którtkich taki wynik jest zadowalający.
Parametry Triflexa ok, tylko że warunki idealne (poza miastem, cisza w eterze).
Myślę że w warunkach codziennego użytkowania (zakłócenia itp.) to zasięg zadowalający (słyszalny) to może ma ok 3km, a w mieście to pewnie do 2km wyciągnie.
Mam Willa (1 m) i w mieście przy najbardziej niesprzyjających warunkach to max 2 km (odbiór), nadawanie w granicach 3-4km, na trasie to ok. 5km (19-ka).
Nie mierzyłem w idealnych warunkach, ale do 10km może by dociągnął.
Teraz przesiadłem się na ST 5000 i w mieście zasięg sprawdzony 10 km (centrum Gliwic i Zabrza). Na trasie jeszcze nie sprawdzałem, ale zobaczymy. :lol:
Parametry Triflexa ok, tylko że warunki idealne (poza miastem, cisza w eterze).
Myślę że w warunkach codziennego użytkowania (zakłócenia itp.) to zasięg zadowalający (słyszalny) to może ma ok 3km, a w mieście to pewnie do 2km wyciągnie.
Mam Willa (1 m) i w mieście przy najbardziej niesprzyjających warunkach to max 2 km (odbiór), nadawanie w granicach 3-4km, na trasie to ok. 5km (19-ka).
Nie mierzyłem w idealnych warunkach, ale do 10km może by dociągnął.
Teraz przesiadłem się na ST 5000 i w mieście zasięg sprawdzony 10 km (centrum Gliwic i Zabrza). Na trasie jeszcze nie sprawdzałem, ale zobaczymy. :lol:
Miałem MiniWilla. Zasięg 22 km z bazówką ... Pewnie sięgnęło by dalej, ale akurat nie miałem jak dalej odjechać
arturas03, super , taki sam zestaw ma Piotrek_OS .Radio ma sporo bajerów i kilka fajnych funkcji których ja nie używam , ale Piotrek tak.
ja z tego zestawu jestem bardzo zadowolony. Jezeli chodzi o funkcje dodatkowe...to korzystam tylko z ASQ w kótry jest w gruszcze i jeszcze od czasu do czasu zmiany kanału tez w gruszcze. Radyjko ma tez fajna funkcje nasłuchu na dwóch kanałach jezeli sie jedzie na kilka autek gdzies tam...mozemy sie ustawic np. na 14, a i tak slyszymy 19 tke. Jezeli chodzi o filtry w tym radyjku to uwazam, ze sa bardzo dobre - zakłucenia u mnie nie wystepuja. jest bardzo małe gabarytowo wiec spokojnie mozna je gdzies upchac.
Przemyślałem raz jeszcze kwestie zakupowe i jednak skłaniam się do triflexa.
Fakt, że na trasę lepszy byłby zestaw z magnesówka jednak chciałbym używać radyjka w mieście. Nie widzę możliwości zakładania i zdejmowania anteny za każdym razem.
Chciałbym, aby radyjko zamontowane było na stałe w miejscu niewidocznym. Nie wymagało żadnego włączania. Po prostu odpalam silnik i wszystko działa.
Poszperałem trochę na forum i podoba mi się patent z montażem w popielniczce. Jednak są pewne ograniczenia do wyboru radia. Nie spotkałem się z przypadkiem zamontowania innego niż uniden 520.
Teraz pytania:
Jakie inne radio można zamontować w popielniczce?
Jakie są inne możliwości montażowe w Octavii (przy moich założeniach)?
AdamB, piotrek_os,
A jaki jest koszt tego zestawu, gdzie go można dostać i u kogo profesjonalnie zamontować (mam wozidełko na gwarancji więc się obawiam, że tylko ASO)? piotrek_os,
Zamontowałeć radyjko w tym schowku? Możesz trochę więcej fotek dać?
Octavia II FL 1,9 TDI 2009 r.
Toyota Auris II TS Hybrid 2016r.
[ Dodano: Wto 15 Wrz, 09 10:49 ] arturas03, jezeli chodzi o montaz to jest bardzo prosty. Wyjmujesz ten or schowek dokrecasz od spodu jakis kawałek blaszki. Na blaszke i radyjko naklejasz rzepy montazowe....i wszystko gra. W Aso za montaz antenki pewnie ze 150 zeta przytula....a sam to zrobisz bez problemu...tylko ta gwarancja...
aldam, ja uzytkowałem alana 100+ z triflexem i tez bardzo ładnie chodził. Miałem taki zestaw w 01. Moze na owy temat sie tu wypowie obecny właściciel mojej byłej 01.
Komentarz