CB mam i ja :)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ZipY
    Elegance
    S_OCP Member
    • 2007
    • 875

W związku z częstymi pytaniami o to jaki radiotelefon i jaką antenę kupić myślę, że warto zagłębić się w lekturę tego artykułu: http://www.cb-radio.info.pl/pl/cb_ra...adniki/40.html

Najważniejsze informacje w nim to:

Wybór radiotelefonu - fakty:

* Radiotelefon dla kierowcy powinien być prosty w obsłudze. Nie powinien także zbyt rozpraszać w czasie prowadzenia pojazdu poprzez potrzebę ciągłej jego regulacji i ewentualne zakłócenia dobywające się z głośnika.
    * Pasmo CB (27 Mhz) jest pasmem nie wymagającym zezwoleń, jednak w tym paśmie występują często zakłócenia z urządzeń przemysłowych i medycznych. Pasmo to nie jest pasmem chronionym przez prawo przed tego typu zakłóceniami.
    * Większość kierowców na kanale 19 CB wykorzystuje radiotelefony pracujące w modulacji AM.
    * O zasięgu radiotelefonu (nadawanie i odbiór) w chwili nadawania decyduje antena i mikrofon. Radiotelefony dopuszczone do użytku mają nadajnik o mocy maksymalnie 4 W
    * O jakości i skuteczności odsłuchu decyduje odbiornik radiotelefonu
    * Zasięg typowego zestawu CB wynosi od kilku km w mieście, do kilkunastu km na otwartej przestrzeni (łączność samochód <=> samochód)

Wybór anteny - fakty:

* Im dłuższa antena tym jej skuteczność lepsza.
    * Anteny samochodowe zaprojektowane są do pracy w pozycji pionowej, pochylenie anteny pogarsza jej skuteczność.
    * Wysokość pojazdu z anteną nie powinna przekraczać 4 metrów ponieważ będziemy haczyć o wiadukty i konary drzew.
    * Do marketingowych informacji o zysku anteny w dB podawanych na opakowaniach anten CB należy podchodzić z dużą ostrożnością, ponieważ producenci nie podają w stosunku do czego zysk w dB jest określony (do widelca, kawałka drutu czy anteny izotropowej)

Miłej lektury!
    http://www.misiak.art.pl http://www.myspace.com/krzysztofmisiak http://pl.wikipedia.org/wiki/Krzysztof_Misiak

Komentarz

• bubuDE
      Elegance
      S_OCP Member
      • 2007
      • 763
      • Octavia III (5E3)
      • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

ZipY, piszesz jak lekarz. Jestes dokladny a przy tym oszczedny w slowach.
      PL-LOP D-ROW mutex/ocfipreoqyfb/mutex

Komentarz

• ZipY
        Elegance
        S_OCP Member
        • 2007
        • 875

bubuDE, hehhe no bo trochę tych pytań w różnych okresach się pojawia, więc poszukałem jakiejś esencji
        http://www.misiak.art.pl http://www.myspace.com/krzysztofmisiak http://pl.wikipedia.org/wiki/Krzysztof_Misiak

Komentarz

• djcalibra
          Ambiente
          • 2025
          • 140
          • Octavia I (1U2)
          • AGP 1.9 SDI 68 KM

Co do anteny to polecam president colorado 1200 jest bardzo dobra antena i sam jej uzywam fakt jest bardzo dluga bo ma az 2m i czasem po drzewach zachaczam ale co do zasiegu jest bardzo dobry.a co do radyjka to mam presidenta harry 2 wiec jedno z drugim swietnie wspoldziala kompel antena z radiem to koszt ok 1000zl....
          www.strzelec.wczasy.pl

Zapraszam wszystkich chetnych na ferie zimowe do pensjonatu STRZELEC" w KARPACZU... rozsadne ceny. informacje odnosnie noclegów i cen pod numerem telefonu 0757619796

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=28851

Komentarz

• piramida
            RS
            • 2009
            • 12222
            • Superb III (3V3)

Z innej beczki, mam antene presidenta krótką i stawiam ją na dachu, problem tego typu że powyżej 200km/h spada mi z tego dachu. Jak ją położe na tylnej klapie to czy muszę od nowa ją stroić? Czy również będzie spadać z tylnej klapy tak jak z dach? Przerabiał ktos ten temat?
            superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Viniu
              Rider
              • 2008
              • 517

Zamieszczone przez piramida
              że powyżej 200km/h spada mi z tego dachu
              USTAWA
              z dnia 20 czerwca 1997 r.
              Prawo o ruchu drogowym.
              (Dz. U. z dnia 19 sierpnia 1997 r.)

Art. 20. 1. Prędkość dopuszczalna pojazdu lub zespołu pojazdów na obszarze zabudowanym wynosi 60 km/h, z zastrzeżeniem ust. 2.
              2. Prędkość dopuszczalna pojazdu lub zespołu pojazdów w strefie zamieszkania wynosi 20 km/h.
              3. Prędkość dopuszczalna poza obszarem zabudowanym, z zastrzeżeniem ust. 4 i 5, wynosi w przypadku:
              1) samochodu osobowego, motocykla lub samochodu ciężarowego o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 3,5 t:
              a) na autostradzie - 130 km/h,
              b) na drodze ekspresowej dwujezdniowej - 110 km/h,
              c) na drodze ekspresowej jednojezdniowej oraz na drodze dwujezdniowej co najmniej o dwóch pasach przeznaczonych dla każdego kierunku ruchu - 100 km/h,
              d) na pozostałych drogach - 90 km/h,

Nie to żebym pouczał, bo święty nie jestem, ale osobiście uważam, że jazda w Polsce z takimi prędkościami to ocieranie się o (samo)zabójstwo... :shock:

No chyba, że mieszkasz w "D" :szeroki_usmiech
              Pozdrawiam

Komentarz

• Maicroft
                Moderator
                S_OCP MemberModeratorr
                • 2004
                • 25757
                • Audi

Viniu, Bez urazy, ale jak kogos auto przy 140 wije sie po drodze i nie wie gdzie ma jechac, to nie mow innym ze maja takie same kible z rozjechanym zawieszeniem oraz oczywiscie tuningowanymi oponami typu wiejski slick i nie moga jezdzic szybciej, nawet w tym swietnym panstwem jakim jest D. Tak samo smiech mnie ogarnia, jak ktos mi mowi jak to swietnie jezdza po tych autostradach kierowcy we Francji, UK, Holandii, ktorzy tak naprawde jak tylko sie da, to cisna wiecej niz te ich ograniczenia i nie chodzi mi o 10-20km/h szybciej Ciekawostka w UK za przejazd powyzej 90m/h mozna isc do paki i co sami Polacy by tam jezdzili :roll: Kolejna ciekawostka, tam nikogo nie interesuje ze masz w kazdym kole inna opone, ma sie zgadzac wielkosc, ale marka i model to juz sprawa drugorzędna. Mozesz mieć nawet 3 letnie i jedna zimowa, ale jak zlapia Cie, ze masz wszystkie 4 lyse, to tracisz prawo jazdy :diabelski_usmiech

Akurat sa drogi w PL gdzie mozna spokojnie jezdzic duzo szybciej niz te 130 autostradowe, a taka 1-ka niby glowna droga w Polce, ma odcinki gdzie autostrada albo ekspresowka ma wieksze koleiny niz odcinek drogi krajowej. :roll:
                Spritmonitor.de

Komentarz

• cycek
                  Rider
                  • 2009
                  • 554

Z innej beczki, mam antene presidenta krótką i stawiam ją na dachu, problem tego typu że powyżej 200km/h spada mi z tego dachu. Jak ją położe na tylnej klapie to czy muszę od nowa ją stroić? Czy również będzie spadać z tylnej klapy tak jak z dach? Przerabiał ktos ten temat?
                  Przerabiałem różne tematy i jest jeden, który wyklucza spadek anteny.
                  Ogrodzenia Panelowe

Komentarz

• Viniu
                    Rider
                    • 2008
                    • 517

Zamieszczone przez Maicroft
                    Bez urazy, ale jak kogos auto przy 140 wije sie po drodze i nie wie gdzie ma jechac, to nie mow innym ze maja takie same kible z rozjechanym zawieszeniem oraz oczywiscie tuningowanymi oponami typu wiejski slick i nie moga jezdzic szybciej
                    Zawieszenie mam OK (wymienione amortyzatory na Bilsteiny i parę innych drobiazgów), opony Continental Supercontact w przyzwoitym stanie, więc domniemam, że ta część Twojego postu nie dotyczy mnie To po pierwsze primo

Po drugie primo nigdzie nie napisałem, że kolega ma kibel z rozjechanym zawieszeniem i opony typu wiejski slick. To tyle tytułem wyjaśnienia.

Mój wpis dotyczy generalnie poruszania się z prędkością pow. 200km/h.. no ale to już taka nasza narodowa tradycja.. ułańska fantazja... skoro jest 130 to dlaczego mam nie jechać 220km/h... Skoro mamy 50.. to dlaczego ja niby miałbym nie jechać 100, bo przeciez mam takie super wypaśne auto i w ogóle bezpieczne no a przecież jestem świetnym kierowcą... itd itp.... a przepisowo niech jeżdżą frajerzy..
                    Pozdrawiam

Komentarz

• laurin
                      Rider
                      • 2009
                      • 727

Ja mam duży magnes (12 cm) i przy 220 nie spadła

Komentarz

• smer
                        RS
                        • 2008
                        • 2021
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BKD 2.0 TDI 140 KM

Kilka pytań nieco z boku do właścicieli magnesówek:
                        1. Czy zima nie zniechęca Was do zakładania anten?
                        2. Czy po odśnieżeniu i odlodzeniu dachu nie macie stracha, ze pomimo Waszych wysiłków
                        i tak dach się Wam porysuje?

Ja jedną zimę jeździłem na magnesie i te właśnie pytania kiełkujące mi w głowie przed każdą jazdą powodowały, ze odpuszczałem sobie stawianie anteny....
                        Życie nie jest ani tak złe, ani tak dobre, jak to sobie wyobrażamy.

Piszę poprawnie po polsku.

Komentarz

• tryton
                          Elegance
                          • 2008
                          • 935

na pierwsze pytanie odpowiem ci że nie tylko zima ale deszczowa pogoda oraz krótkie jazdy ( chowanie i wystawianie ) zniechęca na drugie odpowiem że z magnesem jeżdzę od 2 lat i dachu nie mam porysowanego ale przyznam że z lenistwa założyłem tajfuna niby wygoda ale osiągi nie te więc na trasy dalej wyciągam magnes

Komentarz

• Artur.
                            Drive
                            • 2009
                            • 55
                            • Octavia III (5E3)
                            • BJB 1.9 TDI PD 105 KM
                            • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Jak ją położe na tylnej klapie to czy muszę od nowa ją stroić?
                            Postawiłwem swoje sirio 100 na dachu i wychodziło mi że muszę ją skracac ale stawiając na klapie jest idealnie praktycznie bez regulacji tz. kosmetyka.
                            Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem; toż to nie piwo.

Komentarz

• tryton
                              Elegance
                              • 2008
                              • 935

piramida napisał/a:
                              (Jak ją położe na tylnej klapie to czy muszę od nowa ją stroić?) Ostatnio kupiłem SWR i już z praktyki moge powiedzieć że każde przestawienie anteny zmienia swr ale nie popadajmy w paranoje przy długich antenach nie ma to takiego wpływu na nadawanie i odbiór w jednym miejscu ja miałem ponad 2 swr na innym ok 1 mówie tu o strajnych 1/40 srodek czyli 19 zawsze był poniżej 1 wiec w normie ( nic nie piszczało odbiór i nadawanie ok ) od razu dodam że końcówa też nie była przegrzewana natomiast krótka antenka niestety musi być bezwzględnie zestrojona bo niestety jak się ma na super zestrojonej antence zasięg 1-3 km w miescie to na niezestrojonej to już klapa na całego

Komentarz

• sebwiecz
                                Rider
                                • 2008
                                • 328
                                • Yeti (5L)

Zamieszczone przez laurin
                                Ja mam duży magnes (12 cm) i przy 220 nie spadła
                                HEHE
                                To jest magnesik chyba a nie duży magnes.
                                A pochwal się kolego jaką masz na tym magnesiku antenkę

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=70046

Komentarz

• ZipY
                                  Elegance
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 875

tryton, SWR 2 to już dużo... optymalne działanie anteny jest przy SWR 1,1-1,2.. oczywiście najlepiej byłoby mieć SWR 1 na całej czterdziestce ale tak się nie da hihi

Komentarz

• tryton
                                    Elegance
                                    • 2008
                                    • 935

sprecyzuje nie na całej tylko na skrajnych bo jak masz na skrajnych w okolicy 1 to na środku wskazówka ledwo drgnie i nie możemy generalizować bo każda antena inaczej się stroi i nie ma czegoś takiego jak idealne swr dla wszystkich anten.Wiadomo że 1,5 m bat w dziurze bedzie miał swr ok 1 magnesik zawsze bedzie miał więcej a kikucik 50 cm jak ma 1,5 to już nie jest zle dlatego przyjmuje się srednio ze swr 1,5 to jest dobrze co poniżej to ideał a górna granica to ok 2 wszystko co powyżej 2,5 może prowadzic do uszkodzenia radyjka a dokładnie przegrzania i mowa tu o skrajnych bo jak ktoś ma na środku w okolicy 2 to na skrajnych wskazówke mu wyrwie Dlatego nie ma się co tak przejmować przestawieniem magnesu 10 cm w tą czy w tą bo nawet jak na skrajnych swr skoczy to na srodku i tak bedzie ok a ilu z nas pracuje na skrajnych . A jako ciekawostke podam że u mnie magnes stroił najlepiej na lewym tylnym rogu tak 20 cm od konca dachu no i według miernika u mnie pada teoria że najlepiej jest na środku dachu

Komentarz

• smer
                                      RS
                                      • 2008
                                      • 2021
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez tryton
                                      a kikucik 50 cm jak ma 1,5 to już nie jest zle
                                      Oj, chętnie bym Ci pokazałbym jak pięknie się stroi mój kikucik 50cm Na pewno dziesięć razy lepiej niż każda magnesówka.
                                      Zresztą na wszelki wypadek zabiorę na spota SWR-miarkę.

Komentarz

• tryton
                                        Elegance
                                        • 2008
                                        • 935

Strasznie mnie ciekawi na ile ci stroi ta antenka pewnie masz triflexa Przeczytałem wiele wypowiedzi użytkowników tych antenek i wszyscy mają pow 1 na srodku czyli skrajne im dobijają pow 1,3 nawet pod 2 no to pochwal się ile ty masz na skrajnych a ile na środku . Może niech też inni napiszą na ile im stroją tajfuny i triflexy bo niestety mnie tajfun za diabła nie chciał stroi na skrajnych na 1,1

Komentarz

• bubuDE
                                          Elegance
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 763
                                          • Octavia III (5E3)
                                          • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Pocieszenie dla tych co nie uzyskuja dobrych swr. Parametr ten to nie jedyny jaki ma wplyw na jakosc odbioru-nadawania, pokazuje jedynie dopasowanie calej lini (ile watow w antene, a ile na cieplo ) i mozemy go latwo zmierzyc. Inny to zysk. Czytalem kiedys ze kose osadzona na sztorc mozna poprzez docinanie kabla zblizyc do swr 1 ale czy ona cos wypromieniuje? http://www.kolisz.pl/impedancja_wejs...ii_dlugiej.htm .
                                          PL-LOP D-ROW mutex/ocfipreoqyfb/mutex

Komentarz

• piramida
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 12222
                                            • Superb III (3V3)

viniu, są odcinki tras gdzie można bezpiecznie w miare poruszać się z predkosciami około 200 ale tylko na chwilę bo i tak zaraz cię ktoś przytrzyma....
                                            superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• ZipY
                                              Elegance
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 875

Zamieszczone przez bubuDE
                                              Pocieszenie dla tych co nie uzyskuja dobrych swr. Parametr ten to nie jedyny jaki ma wplyw na jakosc odbioru-nadawania, pokazuje jedynie dopasowanie calej lini (ile watow w antene, a ile na cieplo )...
                                              Dokładnie tak.. tyle, że wystrojenie anteny największy wpływ ma właśnie na nadawanie i tu właśnie stosunek watów w antenę, czy w 'ciepło' ma znaczenie. W przypadku rozstrojenia anteny i długotrwałego nadawania można tym 'ciepełkiem' końcóweczkę mocy ugotować na amen. Odbiór jest bardziej funkcją bardziej radia i jego parametrów, niż anteny... zatem przy odbiorze możemy mieć na max rozstrojoną antenę, a i tak będziemy stosunkowo dobrze słyszeć :diabelski_usmiech

Komentarz

• smer
                                                RS
                                                • 2008
                                                • 2021
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez tryton
                                                Strasznie mnie ciekawi na ile ci stroi ta antenka pewnie masz triflexa Przeczytałem wiele wypowiedzi użytkowników tych antenek i wszyscy mają pow 1 na srodku czyli skrajne im dobijają pow 1,3 nawet pod 2 no to pochwal się ile ty masz na skrajnych a ile na środku . Może niech też inni napiszą na ile im stroją tajfuny i triflexy bo niestety mnie tajfun za diabła nie chciał stroi na skrajnych na 1,1
                                                Dane sprzed ok. tygodnia:
                                                ch.15 do ch.25 = SWR 1 (żadnego, najmniejszego nawet drgnięcia wskazówki)
                                                ch.10 do 15 = SWR 1,2 oraz ch.25 do 30 = SWR 1,3
                                                ch.5 do10 = SWR 1,4 oraz ch. 30 do 35 = SWR 1,5
                                                ch. 1 = SWR 1,7 oraz ch.40 = SWR 1,9

Tak, wiem, skrajne to tragedia z tym SWR pod 2, tylko kto z Was kiedykolwiek gadał na ch. 1 lub 40???? I nie mówcie że gadaliście, bo nie uwierzę że komuś się chciało 20 cyknięć gałą robić!
                                                Za to w zakresie 15 do 25 żadnego, najmniejszego nawet drgnięcia wskazówki! (chociaż uczciwie przyznaję, że przy poprzednim strojeniu idealne 1 było tylko w zakresie 17 - 23).

Która magnesówka ma równe 1 na dziesięciu środkowych kanałach??? Miałem Sirio AS-100 na 15cm magnesie i cieszyłem się, gdy na ch.19 dawała 1,3.

Komentarz

• tryton
                                                  Elegance
                                                  • 2008
                                                  • 935

no to musze przyznać ze tajfun stroi mi nie najgorzej na skrajnych ch1 swr 1,4 ch 40 1,7 ch 19,20 w okolicy 1 , Środek mogłem jeszcze obnizyć ale wtedy skrajne mi leciały tak jak u ciebie do góry, innych ch nie sprawdzałem . Zgadzam się że skrajnych mało kto używa ( u nas tylko busy ) dlatego potwierdza sie to co wcześniej pisałem . A jak już piszemy to na magnesie skrajne mam w okolicy 1,2 a środek ledwo wskazówka się rusza więc jak sam widzisz mnie sirio ml 145 stroi lepiej od kikutka A tak na marginesie to wszystkie podane liczby są tylko orientacyjne bo dochodzi jeszcze dokładnośc pomiaru a z tym w tych mierniczkach to naprawdę różnie bywa podsumowując długie górą !!!!!!!!!!!!! kikutki wygodniejsze dla leniwych ale zasięgi marniutkie

Komentarz

• smer
                                                    RS
                                                    • 2008
                                                    • 2021
                                                    • Octavia II (1Z3)
                                                    • BKD 2.0 TDI 140 KM

Dla leniwych, dla wygodnych, dla praktycznych, dla mieszczuchów.... A viva kikutek

Komentarz

Pracuję...