CB mam i ja :)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • woma1
    Classic
    • 2010
    • 24

MOJA PRZYGODA Z SIRIO TRIFLEX

Drodzy Klubowicze. Po przeczytaniu licznych (w większości pozytywnych) wypowiedzi dotyczących anteny Sirio Triflex postanowiłem się podzielić z Wami moimi doświadczeniami w tym temacie. Mam nadzieję, że wybaczycie mi trochę przydługą wypowiedź, ale starałem się dość dokładnie wszystko opisać.

Latem 2008 zamontowałem w swojej Octavii I Combi radyjko President Johnson II ASC. Wraz z nim wykorzystywałem anteny magnetyczne President Florida lub Sirio ML145. Po paru tygodniach postanowiłem zamontować coś stałego, i wybór padł na Sirio Triflex. Antena bardzo podobna do oryginalnej FM w Octavii, a przez to nie rzucająca się w oczy.
    Pierwsze zakupione urządzenie okazało się wadliwe. Śruba dokręcająca była niedopasowana (a może przekręcona), przez co nie było możliwości prawidłowej instalacji. Na szczęście udało się wymienić, i instalacja anteny przebiegła tym razem bez problemów. Ponieważ autko było nowe, instalację powierzyłem autoryzowanemu serwisowi Skody (i może to był błąd). Oczywiście w celu zestrojenia pojechałem do serwisu CB. Wszystko zadziałało idealnie.
    Kilka miesięcy użytkowania było można powiedzieć „pasmem szczęścia”. Zasięg (czego oczekiwałem) 5-7 km. W odpowiednich warunkach pogodowych oraz terenowych nawet 15 km. Do normalnej komunikacji podczas jazdy jest to absolutnie (jak dla mnie) wystarczające. Co prawda odbiór FM zdecydowanie gorszy niż na oryginalnej antenie, ale nie ma to dla mnie jakiegoś istotnego znaczenia. Najważniejsze że antena nie rzucała się w oczy, i była zamontowana na stałe. Magnetyczne to jednak duża uciążliwość.
    Jesienią 2008, podczas pierwszych mrozów zauważyłem, że przednia część uszczelki anteny nie przylega do dachu. Tworzy się widoczna szpara. Udałem się zatem do serwisu, gdzie uspokojono mnie, że to nic groźnego gdyż wokół otworu w dachu znajduje się druga uszczelka, która uniemożliwia przeciekanie wody do wnętrza. I faktycznie. Nic złego się nie działo. Aż do lata 2009.
    Wtedy właśnie, po jednej z silniejszych ulew zauważyłem, że podsufitka w tylnej części pojazdu jest cała mokra! Po odkręceniu Triflexa okazało się, że wnętrze anteny jest bardzo mocno wytrawione, zapewne solą która dostawała się wraz z wodą w okresie zimowym przez nieszczelność. Przez to wytrawienie woda dostała się do wnętrza anteny, a stamtąd przewodem do samochodu. Co gorsza, metal z anteny wszedł w reakcję z lakierem wokół otworu dachowego, doprowadzając do jego dużych uszkodzeń.
    Reasumując, moja opinia na temat anteny jest negatywna. Straty i koszty które poniosłem zdecydowanie zniechęciły mnie do tego „wynalazku”. Może mam pecha i zakupiłem wadliwy egzemplarz? Może to była podróbka Sirio (ale przecież zakupu dokonałem w znanym i szanującym się sklepie Teltad z Krakowa). Może Triflex nie nadaje się do Octavii I Combi (w miejscu instalacji anteny dach jest dość mocno wyprofilowany)? Nie wiem!

Na koniec jeszcze raz przepraszam za długą wypowiedź. Chciałem możliwie dokładnie opisać wszelkie aspekty związane z tematem. Jeśli jest wśród nas fachowiec od anten, to chętnie umieszczę zdjęcia uszkodzeń, a nawet prześlę je dla celów „badawczych”.

Pozdrowienia: DUDUS

PS.
    W następnej wypowiedzi poproszę o radę, co zamiast Triflexa.

Komentarz

• dylan80
      Rider
      • 2009
      • 625

woma1, moim zdaniem i raczej chyba mam racje to nie była wina anteny, tylko spartolonego montażu.... sam sie pochwaliłeś , zę montowałeś w ASO, więc wiesz, komu zawdzięczasz swój problem...
      Zamieszczone przez woma1
      Udałem się zatem do serwisu, gdzie uspokojono mnie, że to nic groźnego
      możesz podziękować tylko specom od montażu , a nie antenie....

Komentarz

• woma1
        Classic
        • 2010
        • 24

dylan80

No ale co można "spieprzyć" przy montażu? W końcu tu tylko przykręcenie jednej nakrętki! I na początku wszystko przylegało idealnie. Szpara pojawiła się dopiero przy mrozach.

Czy ktoś montował Triflexa w Octavii I Combi? Może ona się (z powodu wyprofilowania dachu) nie nadaje do tego pojazdu?

DUDUS

Komentarz

• dylan80
          Rider
          • 2009
          • 625

woma1, ja mam tri w kombi i wszystko jest w porządku... właśnie montaż mozna zdupić, wystarczy niedokręcić nakrętki odpowiednio... albo źle naciągnąć uszczelke na obudowe anteny, ją sie trudno zakłada tak, zeby była dokładnie na swoim miejscu....

no a co można spieprzyć przy antenie? popatrz na nią to zobaczysz, ze cokół jest tak samo zbudowany, jak cokół ori anteny... więc to chyba logiczne, ze to nie wina anteny....

powtarzam jeszcze raz... to właśńie montaż anteny można spieprzyć i to na 1000 różnych sposobów... podziękuj specom z Aso....

Komentarz

• woma1
            Classic
            • 2010
            • 24

CO ZAMIAST SIRIO TRIFLEX

W związku z moją poprzednią wypowiedzią, zwracam się do Szanownych Klubowiczów z pytaniem i prośbą o radę, czym zastąpić nieszczęsnego Triflexa? Proszę mnie nie odsyłać do lektury wątku, gdyż ciężko wyłuskać coś mądrego ze 195 stron postów! Poniżej precyzuję dość dokładnie swoje oczekiwania, i liczę na sensowne i życzliwe porady.

1. Magnes odpada. Jak już wcześniej pisałem, mam dwa. Ale korzystanie z tego typu anten to duża uciążliwość. Ja potrzebuję wsiąść do autka, włączyć CB i być w swoim „żywiole”
            2. Myślę o montażu w miejsce anteny FM. Oryginalna pójdzie na podsufitkę. Wiem, że radio będzie kiepsko odbierało, ale godzę się z tą uciążliwością. Być może lepiej położyć tam nie oryginalną ale jakiś długi „bacik”? Tu proszę o radę. Nie chcę przyklejać jakichś „wynalazków” na szybę.
            3. Antena powinna być niezbyt długa, aby można było bez problemów wjeżdżać do garażów w marketach i innych miejscach. Myślę o czymś 60-80 cm. Poza tym dobrze by było aby nie rzucała się zbyt w oczy.
            4. Oczekuję normalnego zasięgu do 10 km.
            5. Powinna być chyba na motylku. W tym przypadku będę miał możliwość przykręcania dłuższego bacika na dalekie wyjazdy. Krótka ma służyć w mieście. Poza tym w przypadku kradzieży nie ma możliwości aby woda wlała się do samochodu.

Tutaj myślałem o:
            LEMM AT1200 (ze względu na szeroką uszczelkę i boczny montaż) na trasę
            a) Sirtel S-60 Rambo zamiennie w mieście
            b) SIRIO T3-27 helikalna zamiennie w mieście

Ewentualnie jedna antena President Hawai.

Alternatywą jest dziura w błotniku i montaż boczny długiej anteny. Ale zawsze jest to już uszkodzenie karoserii, a i autko jakby trochę „alternatywnie” będzie wyglądało z koniecznym w tej sytuacji batem długości 1.5 m minimum!

Poradźcie proszę, co zrobić!? Bez anteny nie ma CB! Bez CB nie ma jazdy!

DUDUS

PS.
            Czy ktoś może polecić pewny serwis CB w Krakowie? Nie chcę mieć znowu problemów z powodu braku profesjonalizmu.

PS.
            dylan80

Pewnie masz rację. Ci goście w ASO zupełnie się nie znają na CB. Tak czy siak, zraziłem się do Triflexa. Poza tym egzemplarz który posiadam nie nadaje się już do ponownego użycia, a nie chcę wydawać ponownie 200 zł bez pewności że wszystko będzie OK.

Komentarz

• piotrek_os
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 8162
              • Octavia II (1Z3)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

woma1, uzyj sylikonu do uszczelnienia i ciesz sie dalej z triflexa. Tak czy inaczej montaż miałes spierdzielony.
              Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• smer
                RS
                • 2008
                • 2021
                • Octavia II (1Z3)
                • BKD 2.0 TDI 140 KM

woma1, rozumiem, że do zasięgu i wygody triflexa nie miałeś zastrzeżeń? Jeśli pod tym względem Ci odpowiadała, to kupuj drugiego triflexa (bo ile w końcu zaoszczędzisz kupując inną?) i zamontuj sobie sam, a nie dawaj grzebać jakimś patałachom. Gdy porządnie ją zamontujesz (masa, porządne dopasowanie uszczelnienia, solidne dokręcenie), to będziesz miał spokój na lata. Jeśli nie ufasz uszczelnieniu po tej niemiłej przygodzie, to pacnij sobie pod cewkę jakiegoś silikonu, wtedy juz nie będzie fizycznej mozliwości, aby woda Ci przeciekała.
                Ja za swojego trifcia dałem 240 zł i gdyby coś się z nim stało dałbym drugi raz tyle samo, bo choć jego zasięg jest ograniczony (dla mnie wystarczający na miasto, a i na trasę w sam raz), to wygoda bezcenna... Tak myślę.
                Życie nie jest ani tak złe, ani tak dobre, jak to sobie wyobrażamy.

Piszę poprawnie po polsku.

Komentarz

• woma1
                  Classic
                  • 2010
                  • 24

Koledzy.

Ja powierzyłem montaż anteny ASO z dwóch powodów:

1. Autko było nowe, a wszelkie samodzielne zmiany w instalacji wiążą się z utratą gwarancji.
                  2. Pomyślałem sobie, że w ASO najlepiej wiedzą jak zdemontować tapicerkę aby się nie uszkodziła. A i na montażu anteny w końcu powinni się znać.

I to był błąd. Sam jednak nie będę się podejmował ponownej instalacji. Ja się znam na palmtopach i palmofonach, a nie na CB. Niech to zrobią fachowcy (ale tym razem już na 100%nie z ASO). A tak na marginesie, za montaż wzięli 250 zł, i tyle samo za demontaż! No ale przynajmniej pozostał mi porządnie poprowadzony progiem kabel CB z bagażnika do radyjka. W bagażniku mam beczkę do której szybko można podłączyć inną antenę.

Z Triflexa byłem naprawdę zadowolony. To bez dwóch zdań! Cały czas jednak podejrzewam, że przyczyną problemu była raczej zbyt sztywna guma uszczelki, która przy niskich temperaturach nie dolegała dokładnie do dachu. Być może jakaś wadliwa seria? Zastanowię się jeszcze, czy nie zamontować Triflexa ponownie. Muszę to przemyśleć.

A na razie czekam na Wasze propozycje innego rozwiązania. Oczekiwania opisałem w poprzednim poście. I jeszcze jedno. Wskażcie jakiś profesjonalny serwis CB w Krakowie, z którego usług jest zadowolona więcej niż jedna osoba.

DUDUS

Komentarz

• dylan80
                    Rider
                    • 2009
                    • 625

woma1, no ja ci współczuje, 250 montaż i 250 demontaż plus cena anteny, to za to byś miał najlepszą antene jaka jest na rynku i chyba jeszcze by ci zostało..... to tera popatrz ile straciłeś przez Aso.. a nie wiem, jakbyś sam montował, to zajełoby ci to góra godzine, bo to nic trudnego , podsufitki nie trzeba ściągać, a i w instalacje nie ingerujesz, bo ciągniesz tylko nowy kabel i podłączasz go tylko do radia....
                    zdaje mi sie, że ktoś tu chyba miał auto na gwarancji , a sam montował Tri i gwarancji nie stracił...
                    w każdym razie wracając do tematu zastanów sie jeszcze raz nad tym triflexem, czy możnaby go jeszcze zamontować, bo nie wierze, że antena uległa uszkodzeniu całkowitemu..... z krótkich anten to jeszcze LEMM AT 106 ale popytaj tych , co ją mają, jak to to sie sprawuje....

nie chce być niemiły, aleś umoczył z tym aso jak nie wiem co ,... nie wiedziałem, że te gnoje tyle biorą za to , a już za demontaż tyle brać, to już skandal... przecież wystarczy tylko podsufitke odgiąć z tyłu i plastik jeden ściągnąć...

[ Dodano: Nie 21 Lut, 10 11:30 ]
                    Zamieszczone przez woma1
                    A i na montażu anteny w końcu powinni się znać
                    uwierz mi, że moja 15 letnia bratanica sie bardziej na takich rzeczach zna , niż goście z Aso...

Komentarz

• woma1
                      Classic
                      • 2010
                      • 24

dylan80

Wiem że umoczyłem. Wiem że przepłaciłem. No ale człowiek się na błędach uczy. Więcej takiej pomyłki nie zrobię.

Antena jest tak zeżarta od spodu, że raczej się do ponownego użycia nie nadaje. Zrobię zdjęcie i umieszczę na forum. Poza tym, jak już pisałem, woda weszła środkiem przez przewód. Nawet jak to uszczelnię, to nie ma gwarancji że za jakiś czas znowu nie przecieknie. 200 zł mogę wydać na zakup nowej, jeśli będę pewien że tym razem wszystko będzie OK.

Moje przygody z ASO wynikają z wiary, że jak ktoś się podejmuje wykonania czynności to się na niej zna. Ja w każdym razie w życiu zawsze tak działam. Jeśli nie jestem pewien że w danej kwestii pomogę klientowi to odsyłam go do tych którzy się znają. A jak się podejmuję, to klient musi być zadowolony. Tak mnie nauczono, i dzięki temu klienci mnie szanują. No ale czasy chyba się mocno ostatnio zmieniły! A w szczególności ASO szuka wszelkich możliwości zarobienia, bo ogólnie cienko piszczą.

Dzięki za radę. Zaczynam się ponownie skłaniać do Triflexa. Może tylko trochę zbyt mały zasięg mnie anteny mnie denerwuje. Czy są jakieś wzmacniacze do CB albo coś w tym rodzaju?

DUDUS

Komentarz

• arturas03
                        L&K
                        • 2009
                        • 1298
                        • Toyota
                        • AGN 1.8 20V 125 KM
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez woma1
                        Ja powierzyłem montaż anteny ASO z dwóch powodów:

1. Autko było nowe, a wszelkie samodzielne zmiany w instalacji wiążą się z utratą gwarancji.
                        A o jakiej ingerencji ty mówisz? Ja mam auto na gwarancji, montowałem z kolegą triflexa i żadnej ingerencji w instalację nie było, więc utrata gwarancji nie wchodzi w grę. No chyba, że ci ASO zaingerowało w instalację i kable poprzecinało, ale to już świadczy o ich "fachowości" :diabelski_usmiech
                        Octavia II FL 1,9 TDI 2009 r.
                        Toyota Auris II TS Hybrid 2016r.

Komentarz

• piotrek_os
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 8162
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

woma1, mam wrazenie, że Ty nie wiesz co chcesz. W jednym miejscu piszesz, że ten triflex...co cos tam. Szukasz innego rozwizania....za chwile moze wroce do triflexa....., a zaraz o małym zasiegu. Piszesz, ze Ci kabel został do innej anteny...a co chcesz go łaczyc z inna antena?
                          Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Maicroft
                            Moderator
                            S_OCP MemberModeratorr
                            • 2004
                            • 25757
                            • Audi

Montaz kazdej anteny latwo spitolic. Wlasnie w Triflexie jest taka uszczelka co to lubi spasc przy montazu. Ja przed montazem, posmarowalem uszczelke z jednej i drugiej strony silikonem, dziala to juz ponad 3 lata i jest OK

Ja to widze tak, jak czujesz awersje do Triflexa, to zamontuj znow antene FM tam gdzie byla zrob dziure w dachu przed ta ori FM i zamontuja jakas antene montazowa 70-100cm i po sprawie. Nie ma innej sensownej opcji, zadne uchwyty, relingi, magnesiki itd.
                            Spritmonitor.de

Komentarz

• woma1
                              Classic
                              • 2010
                              • 24

piotrek_os

Ja nie narzekałem w żadnym poście na Triflexa. Jako antena się sprawdził. Opisałem tylko problem który mi się przytrafił i zniechęcił mnie do tej antrenki. No ale skoro wszyscy na forum chwalą ją sobie, to dochodzę do wniosku że miałem pecha, i być może warto jeszcze raz spróbować, powierzając montaż fachowcom. A to że przydał by się troszkę lepszy zasięg, to zupełnie inna sprawa. Osiągany jest wystarczający do normalnego funkcjonowania w trasie, ale tak 10km było by zdecydowanie lepiej.

"Kto pyta nie błądzi". Dlatego też zadałem zapytanie o sensowne alternatywy wobec Triflexa. Na tej podstawie podejmę decyzję.

maicroft.

Dziury w dachu nie chcę robić. To jednak mocno szpeci autko. A i ze sprzedaż kiedyś może być problem. Myślałem już raczej o dziurze z tyłu gdzieś w nadkolu. Chociaż też niechętnie.

Napiszcie proszę o waszych doświadczeniach z antenkami na motylek oraz z anteną Hawai.

DUDUS

Komentarz

• Maicroft
                                Moderator
                                S_OCP MemberModeratorr
                                • 2004
                                • 25757
                                • Audi

W nadkolu to totalny bezsens. Robisz dziure w dachu, a jak bedziesz sprzedawal to zostawisz auto z antena - ile stracisz 50-100zl.

Jakbym jeszcze raz do OI antene montowal to by na 100% byla dziura w dachu i po sprawie. A tak to mialem antene od CB w otworze po tej od FM, a sama FM klejona do szyby i cienko to drugie sie sprawdzalo W OII mam triflexa.
                                Spritmonitor.de

Komentarz

• soszek81
                                  L&K
                                  • 2010
                                  • 1245

woma1 - dlaczego skreślasz anteny magnesowe? Mam ML-145 Alana od czterech lat. Spisuje się wyśmienicie - w trasie z Alanem 1001Z potrafi łapać ponad 20 km. Po mieście praktycznie nie używam, chyba że zaczynam lub kończę trasę. W zasadzie nie wiem po co używać CB jeżdżąc tylko po mieście - nie można sobie czasem spokojnie pojeździć ?
                                  Do 170km/h trzyma się dachu - szybciej nie próbowałem. Jak ją kupowałem to mi odradzał miły pan z BMW że nie trzyma się dachu bo mu przy 230km/h się odkleiła Ale przy tych prędkościach to już skrzydła a nie antena potrzebna . Bardzo łatwo się ją ściąga i odkręca bat od podstawy - da się ją wtedy schować bez problemu w aucie pięciodrzwiowym ( w Peugeocie 206 np., w Octavii to już po prostu bajka) tak że nikomu nie przeszkadza i jest kompletnie niewidoczna - nawet przy wsiadaniu do auta trzeba się przyglądać )
                                  Jedyne czego trzeba pilnować przy antenach na magnes to czystość dachu i samej podstawy anteny - łatwo o jakieś ziarenko piasku z dachu lub o metalowy opiłek na podstawie i rysujemy sobie lakier. Jakaś szmatka do przetarcia wskazana - 4 lata i nie widać gdzie stawiam antenę na P206 (środek dachu). W Octavii dach jest dużo większy, przez co zauważyłem, że jest mniej sztywny na środku więc antenę stawiam zaraz przy relingu.

Tyle moich doświadczeń
                                  Była O1 kombi ALH++ 150/340
                                  Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200

Komentarz

• tryton
                                    Elegance
                                    • 2008
                                    • 935

koledzy już kiedyś pisałem nie ma złotego środka na wszystko triflex to dobra antena bezobsługowa warta polecenia i jak komuś wystarcza zasięg osiągany na niej to nic więcej człowiekowi do szczęście nie potrzeba . Jak ma większe potrzeby to stawia magnes albo dziura , uchwyt . Jeżeli ktoś chce mieć wygode na codzień montuje triflexa a jak jedzie w trase i chce mieć duży zasięg to stawia magnes i po sprawie sam mam tajfuna na miasto a ML 145 na trase . wszystkie problemy z głowy

Komentarz

• Maicroft
                                      Moderator
                                      S_OCP MemberModeratorr
                                      • 2004
                                      • 25757
                                      • Audi

soszek81, Bo ryzyko zdjecia jej dachu przez kogos niepowolanego jest duzo wieksze niz takiego triflexa albo czegos na stale, do tego albo kleisz cos na dach albo masz rysy na dachu.

Wlasnie jak lubisz wyciagac i chowac to spoko, ja trenowalem to przez miesiac, az w koncu zostawilem na stale na dachu, a teraz zalozylem uchwyt i inna antene(ale to w innym aucie) bo zaczynalo mnie denerwowac chowanie 1,5m bata go auta i potem latajacy cos po bagazniku :twisted:
                                      Spritmonitor.de

Komentarz

• smer
                                        RS
                                        • 2008
                                        • 2021
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez tryton
                                        koledzy już kiedyś pisałem nie ma złotego środka na wszystko triflex to dobra antena bezobsługowa warta polecenia i jak komuś wystarcza zasięg osiągany na niej to nic więcej człowiekowi do szczęście nie potrzeba . Jak ma większe potrzeby to stawia magnes albo dziura , uchwyt . Jeżeli ktoś chce mieć wygode na codzień montuje triflexa a jak jedzie w trase i chce mieć duży zasięg to stawia magnes i po sprawie
                                        Dokładnie tak. Cuda to tylko w Erze.
                                        Ja wybrałem komfort więc mam triflexa, który jest łudząco podobny do ori i nie musze go wyjmować za każdym razem, a którego zasięg jest dla mnie idealny (stosunkowo wystarczający w trasie i stosunkowo ograniczony w mieście).
                                        Gdybym mieszkał pośrodku ruskiej tajgi to wybrałbym zasięg i zamontowałbym 10-ci metrowego bata przyspawanego na stałe.
                                        Życie nie jest ani tak złe, ani tak dobre, jak to sobie wyobrażamy.

Piszę poprawnie po polsku.

Komentarz

• Guguś
                                          L&K
                                          S_OCP Member
                                          • 2008
                                          • 1212

Kurcze, czytam o tym triflexie i coraz bardziej jestem na tak, wiele opinii, i chyba zrobie jak kolega tryton

Mlkę na trasy a triflexa na miasto i będzie pozamiatane.

Witaj szkoło, żegnajcie kochane pieniążki.

Komentarz

• tryton
                                            Elegance
                                            • 2008
                                            • 935

Ja po prostu wybrałem złoty środek byłem sceptycznie nastawiony do 50 cm anten z powodu użytkowania ML ( przyzwyczajenie do zasięgu i funkcji local w cb ) czytałem wiele na forum o triflexach nawet z kol smer prowadziliśmy rozmowy na temat wyższości długich batów nad kikutkami i odwrotnie Triflex wygoda i jeszcze raz wygoda na trasy o dużym natężeniu ruchu wystarczy bo fakt że te 7 km starczy bo ciągle idą informacje . Z doświadczenia wiem że gorzej w nocy lub mniejszych miejscowościach gdy ruch jest mały wtedy ML bezcenna . U mnie przełączenie z jednej anteny na drugą zajmuje jakieś 30 sek ( wystawienie magnesu i zmiana wtyczki w beczce ) Choć muszę się przyznać że ML idzie na dach tylko w długich trasach Lenistwo bierze górę

Komentarz

• plasma555
                                              Ambiente
                                              • 2008
                                              • 161

Hej,
                                              zepsuł mi się UNIDEN i szukam jakiejś tańszej alternatywy. Czy coś takiego jak TTI jest ok ?

Ewentualnie słyszałem dobre opinie na temat ALANa:

Oraz ONWA:

Może ktoś ma jakieś doświadczenia z nimi?

Pzdr!
                                              Noclegi w Centrum ZAKOPANEGO :
                                              http://www.apartamentycentrum.zakopane.pl
                                              Better, faster, stronger...
                                              http://www.polskajazda.pl/Profil,For...el,Tigra/32213
                                              1.6 16V ....... 2.0 16V ....... 2.8 V6T ....... 1.9 TDI+ ...... EJ20T BUG ... Ej25 LEgaś

Komentarz

• woma1
                                                Classic
                                                • 2010
                                                • 24

Witam

Dzięki Koledzy za cenne uwagi. Myślę że pomogą mi podjąć najlepszą decyzję. Powoli skłaniam się znowu do Triflexa. Ale poczekam na opinie o antenach z motylkiem.

Ja też mam końcówkę kabla w bagażniku, więc przepięcie z Triflexa na ML to chwilka. Stosowałem ten zabieg na wyjazdach w miejsca o małym natężeniu ruchu aby mieć jakiś kontakt ze światem.

Gdyby nie ten nieszczęsny problem z uszczelką to bym na Triflexa złamanego słowa nie powiedział. Suma zalet bez wątpienia przewyższa sumę wad.

Czekam na dalsze opinie i uwagi.

DUDUS

PS
                                                Ponieważ od kilku dni nikt nie odpowiedział mi na temat dobrych tarcz i klocków do OI, to pozwalam sobie zadać tutaj zapytanie. Wiem, że to nie ten temat, ale muszę natychmiast wymienić wszystko. Odpowiedź proszę (aby nie zaśmiecać) w wątku:

DUDUS

Komentarz

• Guguś
                                                  L&K
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2008
                                                  • 1212

woma1, chłopie ale tam jest wszystko napisane :twisted:
                                                  __________________________________

Witaj szkoło, żegnajcie kochane pieniążki.

Komentarz

• woma1
                                                    Classic
                                                    • 2010
                                                    • 24

Zamieszczone przez Guguś
                                                    woma1, chłopie ale tam jest wszystko napisane :twisted:
                                                    NIC NIE JEST NAPISANE. Każdy chwali co innego. A ja potrzebuję rozsądnej porady nie dla rajdowca, tylko normalnego użytkownika autka, który chce bezpiecznie jeździć na tarczach które się nie pokrzywią po 30 tys.

DUDUS

Komentarz

Pracuję...