CB mam i ja :)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • blind_walker
    RS
    • 2010
    • 4533
    • Octavia I combi (1U5)
    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

cycek, dzięki.
    mkII 20VT (600h worked)
    Roooooomster

Komentarz

• szpara
      Ambiente
      • 2010
      • 212
      • Octavia I (1U2)
      • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez blind_walker
      1. Czy navi może powodować zakłócenia? Zasilanie CB mam podłączone do centralki.
      Jak najbardziej, szczególnie ładowarki - impulsowe.
      Zamieszczone przez blind_walker
      Czy bagażnik rowerowy na dachu może powodować zakłócenia i szumy?
      Nie, aczkolwiek będzie wpływać negatywnie na osiągi.

Zamieszczone przez laurin
      jak wyeliminować w CB zakłócenia wzmacniacza? Jak go wyłączę to jest OK, a jak gra to słychać w CB "obroty" silnika
      We wzmacniaczach jest przetwornica, która jest powodem zakłóceń.
      Zrób mały test. Odłącz antenę od radia i sprawdź czy zakłócenia nadal występują. Jeżeli tak to w tym przypadku może pomóc jakiś filterek na zasilanie. Jeżeli zakłócenia znikną po odłączeniu anteny to niestety temat rzeka i trudno jest to usunąć.
      czasami dłubię w CB radiach

Komentarz

• Twelvi
        Drive
        • 2009
        • 56

A mi się włamali do Mojej czarnej i ukradli CB Alana 109 i teraz chce kupić nowe ale już nie alana myślę nad Unidenem i Presidentem niewiem czy waro kupic unidena czy presidenta,moze ma ktoś na handel? :szeroki_usmiech

Komentarz

• _tm_
          RS
          S_OCP Member
          • 2004
          • 2333
          • Superb III (3V3)
          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
          • CDAA 1.8 TSI 160 KM
          • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

To ja też dorzucę grosik do dyskusji o wyższości triflexa nad długimi batami i vice versa. Wróciłem właśnie z 3-tygodniowych wakacji podczas których CB wykorzystywałem w dwóch celach: zbierania informacji o warunkach na drodze (miśki, korki, itp.) oraz komunikacji z drugim samochodem na trasie.
          Ja mam triflexa, a szwagier na swoim samochodzie ma ML-145. Triflex idealnie nadaje się do zbierania informacji o warunkach na drodze, ale zupełnie nie nadaje się do dłuższej wymiany zdań z mijanymi samochodami (często ludzie jadący w przeciwnym kierunku wymianiali z nami różne uwagi i o ile szwagier ze swoją anteną mógł z nimi pogadać to ja szybko ich traciłem). Podobnie triflex średnio sprawdzał się gdy odległość między naszymi samochodami się powiększyła - ja wyraźnie słyszałem szwagra, ale on ledwo mnie słyszał.
          Podsumowując - triflex jest super wygodny do miasta (zero problemów z zakładaniem i zdejmowaniem anteny) i do zbierania informacji na trasie, ale na dalsze trasy kupię sobie jakąś dłuższą antenę, żeby mieć większy komfort jeśli chodzi o zasięg.

IMHO każda z tych anten ma swoje wady i zalety oraz różne obszary zastosowań, więc nie można powiedzieć, że jedna jest lepsza od drugiej tylko należy zastanowić się nad własnymi potrzebami i do nich dobrać antenę.
          S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
          Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
          -------------------------------------------------------------------------
          O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
          O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
          O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010

Komentarz

• szpara
            Ambiente
            • 2010
            • 212
            • Octavia I (1U2)
            • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez Twelvi
            chce kupić nowe ale już nie alana myślę nad Unidenem i Presidentem
            Pomyśl jeszcze nad lafayette atena.

Komentarz

• locaj85
              Rider
              • 2009
              • 482

Zamieszczone przez laurin
              To ja z innej beczki - jak wyeliminować w CB zakłócenia wzmacniacza? Jak go wyłączę to jest OK, a jak gra to słychać w CB "obroty" silnika - walczył ktoś już tym?
              Kable od wzmaka pociągnięte od aku, CB podłączone do jednego z tych grubszych kabli od aku, które są pod kierownicą (wcześniej było podłączone pod bezpiecznik od zapalniczki i było jeszcze gorzej)

mam ten sam problem... na razie tlyko SQ i RF na poł gwizdka pomaga.....
              jak pytam to wyłączma panel radia....zal...

Komentarz

• Twelvi
                Drive
                • 2009
                • 56

szpara, Antene mam chodzi mi o cb bylem i koles doradzal mi presidenta harry i tommy oraz unidena i co wybrac

Komentarz

• szpara
                  Ambiente
                  • 2010
                  • 212
                  • Octavia I (1U2)
                  • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez Twelvi
                  Antene mam chodzi mi o cb
                  Lafayette atena to radio i to całkiem przyjemne o małych gabarytach. Presidenty nie warte swej ceny - szczególnie te nowe - a z unidenem 520/510 to obecnie jest totolotek. Trafiają się z tępym odbiornikiem i beznadziejnym filtrem anl.

Komentarz

• Twelvi
                    Drive
                    • 2009
                    • 56

szpara, oki zle przyczytałem.Zobacze jakie są ceny

Komentarz

• przemek88
                      Rider
                      • 2009
                      • 613

Witam

dzisiaj dostałem radio CB(dodam ze nigdy nie miałem z "takim czymś do czynienia") firmy midland alan 100plus czy to jest dobre radio? Dodam ze będę tego radia używał od czasu do czasu i jaką antenę do niego możecie polecić

Moja Octavia 1.9 TDI AGR

Komentarz

• piotrek_os
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 8162
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

przemek88, miałem takie radyjko ok 5 lat - jezeli chodzi o mnie to byłem bardzo zadowolony i spełniało swoja role :diabelski_usmiech
                        Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• przemek88
                          Rider
                          • 2009
                          • 613

No to super. Ciekawe co reszta powie a jaka antenę polecacie?

Moja Octavia 1.9 TDI AGR

Komentarz

• CIS73
                            Rider
                            • 2008
                            • 522

przemek88, ja do alana używałem sirio as100 i ml145
                            CISOWÓZ http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=40594
                            CISOWÓZ ZWEI http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=50866

Komentarz

• Mitob
                              Drive
                              • 2009
                              • 65

A ja muszę zmienić zdanie o Triflexie. Dosyć na niego nażekałem, ale już jest inaczej. Rozkręciłem bat, poprawiłem izolację drucika (jest tam w środku, który łączy właściwy bat z mocowaniem) i od tego czasu mój Triflex zaczął dobrze spełniać swoje zadanie. Więc i ja dołączam się do grona polecaczy
                              Pozdrawiam
                              MITOB

I :czerwona: GW

Komentarz

• Scyzor
                                Classic
                                • 2010
                                • 28

Zamieszczone przez Mitob
                                A ja muszę zmienić zdanie o Triflexie. Dosyć na niego nażekałem, ale już jest inaczej. Rozkręciłem bat, poprawiłem izolację drucika (jest tam w środku, który łączy właściwy bat z mocowaniem) i od tego czasu mój Triflex zaczął dobrze spełniać swoje zadanie. Więc i ja dołączam się do grona polecaczy
                                Ja użytkuję Triflexa od jakichś trzech lat. Uważam ją za jeden z lepszych wynalazków. Wcześniej jeździłem z różnymi antenkami montowanymi na stałe, albo na magnes. W każdym z przypadków wiązało się to ze stałymi śladami w miejscu montażu. Triflex działa doskonale i jest niezauważalny dla laików. Na dodatek radyjko mam upchnięte w popielniczce, więc jak ją zamykam cały osprzęt jest niewidoczny dla przechodniów, więc nie kusi...

pozdrawiam,
                                Scyzor

Komentarz

• piotrek_os
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 8162
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Scyzor, Mitob, :diabelski_usmiech
                                  Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• mdo1
                                    Rider
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 441

Zamieszczone przez przemek88
                                    dzisiaj dostałem radio CB(dodam ze nigdy nie miałem z "takim czymś do czynienia") firmy midland alan 100plus czy to jest dobre radio?
                                    przemek88, to chyba najlepsze odbiorczo radio z jakim jezdzilem, nadawczo jest kiepskie

Komentarz

• przemek88
                                      Rider
                                      • 2009
                                      • 613

Interesowała by mnie krótka antena możecie mi jakąś polecić. Jestem zielony w tym temacie

Moja Octavia 1.9 TDI AGR

Komentarz

• _tm_
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2004
                                        • 2333
                                        • Superb III (3V3)
                                        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                        • CDAA 1.8 TSI 160 KM
                                        • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Witam

dzisiaj dostałem radio CB(dodam ze nigdy nie miałem z "takim czymś do czynienia") firmy midland alan 100plus czy to jest dobre radio? Dodam ze będę tego radia używał od czasu do czasu i jaką antenę do niego możecie polecić
                                        Ja używałem go przez tydzień, a później przesiadłem się na Harry'ego. Róznica wg mnie była ogromna na korzyść Harrego, ale ja w sumie mam małe doświadczenie w CB, więc za bardzo się nie znam.
                                        S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
                                        Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
                                        -------------------------------------------------------------------------
                                        O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
                                        O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
                                        O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010

Komentarz

• bradley
                                          L&K
                                          • 2008
                                          • 1465

Interesowała by mnie krótka antena możecie mi jakąś polecić. Jestem zielony w tym temacie
                                          na magnes wilson little will
                                          VW Vento 1.9TDI 1Z ++
                                          Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
                                          Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol

Komentarz

• szpara
                                            Ambiente
                                            • 2010
                                            • 212
                                            • Octavia I (1U2)
                                            • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez mdo1
                                            to chyba najlepsze odbiorczo radio z jakim jezdzilem
                                            Dobrze, że dodałeś 'chyba' :P . Odbiornik niesamowicie zaszumiony. Na wolnym kanale nie ma różnicy czy antena jest podpięta czy nie. W prosty sposób można dorobić do niego rf gain.
                                            Zamieszczone przez mdo1
                                            nadawczo jest kiepskie
                                            10min roboty i śmiga na oryginalnym mikrofonie jak burza - właśnie klient odebrał takie po naprawie. Generalnie jak już napisano radio spełnia swoje zadanie.
                                            Interesowała by mnie krótka antena możecie mi jakąś polecić
                                            Zależy jak krótka. Popatrz za sirio T3-27 ok 70cm długości.

Komentarz

• tomwawa
                                              Ambiente
                                              • 2010
                                              • 186

Mam pytanie. Gdzie w oI jest najwytrzymalszy dach? Planuje założyć antenę o wadze 0.8kg i magnesie 16cm. Czy można takie coś zamontować na środku dachu?
                                              WT 45581Ciemnozielona Skoda Octvia I Sprzedana
                                              WT 514** Srebrny VW Sharan

Komentarz

• CIS73
                                                Rider
                                                • 2008
                                                • 522

Zamieszczone przez szpara
                                                Interesowała by mnie krótka antena możecie mi jakąś polecić
                                                Zależy jak krótka. Popatrz za sirio T3-27 ok 70cm długości.
                                                też polecam, teraz taką używam ale z udekiem
                                                z tym że to jest antena helikalna i nie wszystkim podchodzi bo jest "gruba"

[ Dodano: Pią 27 Sie, 10 21:01 ]
                                                Zamieszczone przez tomwawa
                                                Mam pytanie. Gdzie w oI jest najwytrzymalszy dach? Planuje założyć antenę o wadze 0.8kg i magnesie 16cm. Czy można takie coś zamontować na środku dachu?
                                                spoko ja woziłem na środku dachu sirio ml145, a ma wagę około 1kg i wszystko było OK
                                                a tak teoretycznie to środek dachu jest najlepszym miejscem na umieszczanie anteny tylko jakąś podkładkę z przezroczystej folii nalep na dach co by go bardzo nie porysować
                                                CISOWÓZ http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=40594
                                                CISOWÓZ ZWEI http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=50866

Komentarz

• Kapitan Zbik
                                                  Classic
                                                  • 2007
                                                  • 31
                                                  • Seat
                                                  • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
                                                  • BWA 2.0 TSI RS 200 KM

witam,
                                                  Muszę jak najszybciej kupić antenkę do O1 hatchback, radio mam President Johnny (te stare dobre wyprodukowane na Filipinach), jeździłem na nim w Accordzie na Sirio AS100 (na tylnej klapie) i było OK. Jednak ta Sirio miała mały magnes i przy 160km/h spadała.
                                                  Nie wiem jaki jest odbiór w O1, radio używam w trasie (miśki, utrudnienia), zasięg potrzebny mi nie większy niż 7km, długość anteny na pewno nie większa niż 100cm.
                                                  Myślałem na 2 opcjami:
                                                  - Hustler IC100 na klapie, chowana do bagażnika na czas nieużywania,
                                                  - coś ~70cm (President albo Sirio) i wówczas na podkładkę magnetyczną i na dach, cały czas by tam była na dachu,

Zaletą pierwszego rozwiązania jest cena anteny, co do odbioru to kolega miał taką w Mondeo III i ładnie zbierała, drugiego wygoda ale zaś ryzyko że ukradną a do tego i radio (jak jest anetna to wiadomo że w środku radio).

Co polecacie?

Komentarz

• Mitob
                                                    Drive
                                                    • 2009
                                                    • 65

Kapitan Zbik
                                                    Używałem Hustlera IC-100 i ma mocny magnes. 160 wytrzymuje bez problemów. Ale jak chcesz być niewidoczny to tylko Triflex lub Taifun 27. Ta druga zastępuje zwykłą antenę, jak Triflex, ale jest tylko do CB. Ja ostatnio myślę o złączu w bagażniku, do którego mógłbym podłączać albo mojego triflexa albo starego Hustlera.
                                                    Pozdrawiam
                                                    Pozdrawiam
                                                    MITOB

I :czerwona: GW

Komentarz

Pracuję...