cycek, dzięki.
CB mam i ja :)
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez blind_walker1. Czy navi może powodować zakłócenia? Zasilanie CB mam podłączone do centralki.
Zamieszczone przez blind_walkerCzy bagażnik rowerowy na dachu może powodować zakłócenia i szumy?
Zamieszczone przez laurinjak wyeliminować w CB zakłócenia wzmacniacza? Jak go wyłączę to jest OK, a jak gra to słychać w CB "obroty" silnika
Zrób mały test. Odłącz antenę od radia i sprawdź czy zakłócenia nadal występują. Jeżeli tak to w tym przypadku może pomóc jakiś filterek na zasilanie. Jeżeli zakłócenia znikną po odłączeniu anteny to niestety temat rzeka i trudno jest to usunąć.czasami dłubię w CB radiach
Komentarz
-
-
RSS_OCP Member
- 2004
- 2333
- Superb III (3V3)
- ASV 1.9 TDI VP 110 KM
- CDAA 1.8 TSI 160 KM
- CHHB 2.0 TSI RS 220 KM
To ja też dorzucę grosik do dyskusji o wyższości triflexa nad długimi batami i vice versa. Wróciłem właśnie z 3-tygodniowych wakacji podczas których CB wykorzystywałem w dwóch celach: zbierania informacji o warunkach na drodze (miśki, korki, itp.) oraz komunikacji z drugim samochodem na trasie.
Ja mam triflexa, a szwagier na swoim samochodzie ma ML-145. Triflex idealnie nadaje się do zbierania informacji o warunkach na drodze, ale zupełnie nie nadaje się do dłuższej wymiany zdań z mijanymi samochodami (często ludzie jadący w przeciwnym kierunku wymianiali z nami różne uwagi i o ile szwagier ze swoją anteną mógł z nimi pogadać to ja szybko ich traciłem). Podobnie triflex średnio sprawdzał się gdy odległość między naszymi samochodami się powiększyła - ja wyraźnie słyszałem szwagra, ale on ledwo mnie słyszał.
Podsumowując - triflex jest super wygodny do miasta (zero problemów z zakładaniem i zdejmowaniem anteny) i do zbierania informacji na trasie, ale na dalsze trasy kupię sobie jakąś dłuższą antenę, żeby mieć większy komfort jeśli chodzi o zasięg.
IMHO każda z tych anten ma swoje wady i zalety oraz różne obszary zastosowań, więc nie można powiedzieć, że jedna jest lepsza od drugiej tylko należy zastanowić się nad własnymi potrzebami i do nich dobrać antenę.
Komentarz
-
Zamieszczone przez laurinTo ja z innej beczki - jak wyeliminować w CB zakłócenia wzmacniacza? Jak go wyłączę to jest OK, a jak gra to słychać w CB "obroty" silnika - walczył ktoś już tym?
Kable od wzmaka pociągnięte od aku, CB podłączone do jednego z tych grubszych kabli od aku, które są pod kierownicą (wcześniej było podłączone pod bezpiecznik od zapalniczki i było jeszcze gorzej)
mam ten sam problem... na razie tlyko SQ i RF na poł gwizdka pomaga.....
jak pytam to wyłączma panel radia....zal...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez TwelviAntene mam chodzi mi o cbczasami dłubię w CB radiach
Komentarz
-
-
Witam
dzisiaj dostałem radio CB(dodam ze nigdy nie miałem z "takim czymś do czynienia") firmy midland alan 100plus czy to jest dobre radio? Dodam ze będę tego radia używał od czasu do czasu i jaką antenę do niego możecie polecić
Komentarz
-
-
A ja muszę zmienić zdanie o Triflexie. Dosyć na niego nażekałem, ale już jest inaczej. Rozkręciłem bat, poprawiłem izolację drucika (jest tam w środku, który łączy właściwy bat z mocowaniem) i od tego czasu mój Triflex zaczął dobrze spełniać swoje zadanie. Więc i ja dołączam się do grona polecaczyPozdrawiam
MITOB
I :czerwona: GW
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MitobA ja muszę zmienić zdanie o Triflexie. Dosyć na niego nażekałem, ale już jest inaczej. Rozkręciłem bat, poprawiłem izolację drucika (jest tam w środku, który łączy właściwy bat z mocowaniem) i od tego czasu mój Triflex zaczął dobrze spełniać swoje zadanie. Więc i ja dołączam się do grona polecaczy
pozdrawiam,Scyzor
Komentarz
-
-
RSS_OCP Member
- 2004
- 2333
- Superb III (3V3)
- ASV 1.9 TDI VP 110 KM
- CDAA 1.8 TSI 160 KM
- CHHB 2.0 TSI RS 220 KM
Zamieszczone przez przemek88Witam
dzisiaj dostałem radio CB(dodam ze nigdy nie miałem z "takim czymś do czynienia") firmy midland alan 100plus czy to jest dobre radio? Dodam ze będę tego radia używał od czasu do czasu i jaką antenę do niego możecie polecić
Komentarz
-
Zamieszczone przez mdo1to chyba najlepsze odbiorczo radio z jakim jezdzilem
Zamieszczone przez mdo1nadawczo jest kiepskie
Zamieszczone przez przemek88Interesowała by mnie krótka antena możecie mi jakąś polecićczasami dłubię w CB radiach
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szparaZamieszczone przez przemek88Interesowała by mnie krótka antena możecie mi jakąś polecić
z tym że to jest antena helikalna i nie wszystkim podchodzi bo jest "gruba"
[ Dodano: Pią 27 Sie, 10 21:01 ]
Zamieszczone przez tomwawaMam pytanie. Gdzie w oI jest najwytrzymalszy dach? Planuje założyć antenę o wadze 0.8kg i magnesie 16cm. Czy można takie coś zamontować na środku dachu?
a tak teoretycznie to środek dachu jest najlepszym miejscem na umieszczanie anteny tylko jakąś podkładkę z przezroczystej folii nalep na dach co by go bardzo nie porysować
Komentarz
-
-
witam,
Muszę jak najszybciej kupić antenkę do O1 hatchback, radio mam President Johnny (te stare dobre wyprodukowane na Filipinach), jeździłem na nim w Accordzie na Sirio AS100 (na tylnej klapie) i było OK. Jednak ta Sirio miała mały magnes i przy 160km/h spadała.
Nie wiem jaki jest odbiór w O1, radio używam w trasie (miśki, utrudnienia), zasięg potrzebny mi nie większy niż 7km, długość anteny na pewno nie większa niż 100cm.
Myślałem na 2 opcjami:
- Hustler IC100 na klapie, chowana do bagażnika na czas nieużywania,
- coś ~70cm (President albo Sirio) i wówczas na podkładkę magnetyczną i na dach, cały czas by tam była na dachu,
Zaletą pierwszego rozwiązania jest cena anteny, co do odbioru to kolega miał taką w Mondeo III i ładnie zbierała, drugiego wygoda ale zaś ryzyko że ukradną a do tego i radio (jak jest anetna to wiadomo że w środku radio).
Co polecacie?
Komentarz
-
-
Kapitan Zbik
Używałem Hustlera IC-100 i ma mocny magnes. 160 wytrzymuje bez problemów. Ale jak chcesz być niewidoczny to tylko Triflex lub Taifun 27. Ta druga zastępuje zwykłą antenę, jak Triflex, ale jest tylko do CB. Ja ostatnio myślę o złączu w bagażniku, do którego mógłbym podłączać albo mojego triflexa albo starego Hustlera.
PozdrawiamPozdrawiam
MITOB
I :czerwona: GW
Komentarz
-
Komentarz