CB mam i ja :)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jacek Wo.
    Ambiente
    • 2010
    • 221

Zamieszczone przez noswer
    Zamieszczone przez matikar
    Witam noswer! Mam pytanko- Zamówiłeś i zamontowałeś tego triflex? Jeśli tak to jak się to sprawuje?? Pozdrawiam
    niestety nie zamontowałem - okazało się że mam za mały prześwit przy wjeździe do garażu - został sitio na magnesie
    Przecież to jest identycznie jak zwykła radiówka??????

Komentarz

• matikar
      Drive
      • 2010
      • 41

Dzięki panowie, właśnie się zastanawiałem nad czymś takim. Co by moja żonka jak pojedzie pod marketa nie zapomniała schować antenki, zaraz by jej nie było. Poza tym na weekendzie byłem w sklepie z CB i rozmawiałem z kumatym gościem. Powiedział mi ze triflex jest całkiem całkiem z zasięgiem. Wiec po Matki Boskiej pieniężnej pewnie zainwestuje!
      www.coval.com.pl

Komentarz

• _tm_
        RS
        S_OCP Member
        • 2004
        • 2333
        • Superb III (3V3)
        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
        • CDAA 1.8 TSI 160 KM
        • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez Jacek Wo.
        Witam noswer! Mam pytanko- Zamówiłeś i zamontowałeś tego triflex? Jeśli tak to jak się to sprawuje?? Pozdrawiam
        niestety nie zamontowałem - okazało się że mam za mały prześwit przy wjeździe do garażu - został sitio na magnesie
        Triflex jest trochę dłuższy.
        S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
        Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
        -------------------------------------------------------------------------
        O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
        O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
        O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010

Komentarz

• Jacek Wo.
          Ambiente
          • 2010
          • 221

Zamieszczone przez _tm_
          Zamieszczone przez Jacek Wo.
          Triflex jest trochę dłuższy.
          Ok - ale tylko trochę, poza tym antenka jest pochylona - w sumie ten wjazd do garażu chyba jest niższy niż 2 metry????

Komentarz

• noswer
            Ambiente
            • 2008
            • 232

wjazd jest niższy niż 2m triflex z tego co pamietam ma 500mm i jest nachylony pod kątem 72 stopni - standardowa ma inny kąt i tylko 400mm z moich obliczeń wynikło ze 3 cm triflexa zahaczało by o gore drzwi - wjazd mniejszy problem - gorzej z wyjazdem....

w kazdym razie jeśli przyjąć że w zimie śnieg dodać może mi kilka mm to stwierdziłem że szkoda anteny - przynajmniej na razie - w końcu garaż też da się przerobić 8) ale na to narazie czasu brak...

tak więc dalej jezdzę tylko z magnesówką...ten plus ze ma metr to łatwo jest złożyć oparcie i wrzucić do bagażnika...

ogolnie tylko dodam że gdyby nie wysokość wjazdu - zakładałbym triflexa...

Komentarz

• cycek
              Rider
              • 2009
              • 554

CO uciążliwego jest w wychodzeniu z auta i pochylaniu pełnowymiarowej anteny CB zamontowanej na stałe w karoserii ? Np. kiedy zamontowana jest w tylnym błotniku?
              Ogrodzenia Panelowe

Komentarz

• ZipY
                Elegance
                S_OCP Member
                • 2007
                • 875

Rozważania antenowe w zakresie długości zawsze mnie "bawią"...

Tak jak napisał cycek, antenę można złożyć.. można ją zdjąć... albo wyjeżdżać z rozłożoną...

W przypadku mojego ALANA 9PLUS, nie pitolę się tylko wyjeżdżam szorując batem o sufit... on przy tej długości i elastyczności zawsze dobrze się ułoży i nie złamie... Warunkiem jest w miarę delikatne wjeżdżanie i wyjeżdżanie... minus to dość nieprzyjemny dźwięk metalu trącego o beton ale tylko przez małą chwilę :diabelski_usmiech
                http://www.misiak.art.pl http://www.myspace.com/krzysztofmisiak http://pl.wikipedia.org/wiki/Krzysztof_Misiak

Komentarz

• smer
                  RS
                  • 2008
                  • 2021
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BKD 2.0 TDI 140 KM

A ja przyjemnie się ucieszyłem, ze triflexy staniały już do 170zł. Bo muszę kupić kolejnego, a gdy ostatnio kupowałem, to musiałem wybulić 150zł + przesyłka...
                  Życie nie jest ani tak złe, ani tak dobre, jak to sobie wyobrażamy.

Piszę poprawnie po polsku.

Komentarz

• ZipY
                    Elegance
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 875

smer, staniały??

bo jak próbuję teraz "rachunki" zliczyć, to:

170 PLN koszt triflexa > niż 150 PLN koszt triflexa

w przypadku drugiego przesyłka 20 PLN, to chyba bez dwóch zdań się da... :diabelski_usmiech

Gdzie jest haczyk??
                    http://www.misiak.art.pl http://www.myspace.com/krzysztofmisiak http://pl.wikipedia.org/wiki/Krzysztof_Misiak

Komentarz

• smer
                      RS
                      • 2008
                      • 2021
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BKD 2.0 TDI 140 KM

Haczyk jest w tym, że mi palec trafił nie w tą cyfrę w która miał
                      Oczywiście miało być 250 + 20

Komentarz

• adamzg
                        Ambiente
                        • 2008
                        • 155

co nikt mi nie doradzi? http://www.conrad.de/ce/de/overview/...bilfunkgeraete

Komentarz

• smer
                          RS
                          • 2008
                          • 2021
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez adamzg
                          President Harry II
                          Anten Sirio triflex

Komentarz

• lukanio63
                            Ambiente
                            • 2009
                            • 202

Zamieszczone przez smer
                            Zamieszczone przez adamzg
                            President Harry II
                            Anten Sirio triflex
                            smer, a gdzie ty na tej stronce widzisz harrego i triflexa????
                            Adamzg, na tej stronie jest maly wybor. Ja bym skusil sie na radio Albrecht AE 6890 i antene Alana 130cm na magnesie. Czytalem kilka opinii i testow na temat tego radia i jest calkiem niezle, chociaz jak masz mozliwosc zamowienia z innej strony/sklepu to poszukaj czegos od Presidenta (harry, walker), ewentualnie Cobra 25, Superstar (120,360). Jak nie to bierz Albrechta.
                            Jest: Skoda Octavia 2 VRS BMN+
                            Byla: Skoda Octavia 2 Laurin & Klement Estate
                            Superstar 3900 + Sirio Megawatt 4000

Komentarz

• smer
                              RS
                              • 2008
                              • 2021
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BKD 2.0 TDI 140 KM

Nie widzę ani Harrego, ani triflexa, ale takie właśnie zastaw polecam z czystym sumieniem.

Zresztą adamzg nie napisał czego oczekuje od radia, więc w ogóle trudno cokolwiek polecić...

Komentarz

• noswer
                                Ambiente
                                • 2008
                                • 232

z tego co na stronie brałbym Albrecht AE 6890 ze względu na ściągany panel + słyszałem kilka dobrych opini - ewentualnie alan 48 multi plus jest przyzwoity - to akurat wiem z doświadczenia
                                jeśli jednak masz możliwość brać z poza tej strony to Harry 2 wydaje mi sie przyjemniejszy niż alan - do AE 6890 porównania nie mam

co do anteny to już zależy czego szukasz

Komentarz

• cycek
                                  Rider
                                  • 2009
                                  • 554

Możesz też ode mnie kupić Alana 28, mam dobry egzemplarz.
                                  Ogrodzenia Panelowe

Komentarz

• smer
                                    RS
                                    • 2008
                                    • 2021
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • BKD 2.0 TDI 140 KM

A w nowej O2 już założony triflexik Bez radyjka na razie, ale z antenką!

Komentarz

• piotrek_os
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 8162
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez smer
                                      A w nowej O2 już założony triflexik Bez radyjka na razie, ale z antenką!
                                      radyjko juz masz? bo w dziurownie od schowka z przodu idealnie wchodzi CB ermes, zeus - i bardzo fajne radyjka....
                                      Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• smer
                                        RS
                                        • 2008
                                        • 2021
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • BKD 2.0 TDI 140 KM

Radyjko mam swoje, które wyjąłem z o1, czyli Harry II, tylko nie bardzo wiem, czy da się je założyć do szufladki z lewej (bez odpinania gruchy), czy lepiej do popielniczki? Gdzieś były w tym topicu foty, jak to wygląda w O2, ale nie chce mi się szukać, wolę zmierzyć A może ktoś wie, co jest bezpośrednio za kieszonką z lewej? Da się tam wyciąć, żeby wszedł (na długość) kompletny Harry II?

Wczoraj zabudowałem triflexa i pociągnąłem kabelki z radia i z CB (z lewej strony podsufitką, wzdłuż kurtyny i przednim słupkiem koło bezpieczników).

Pociągnąłem do radia ten kabel dołożony do triflexa, bo nie chciałem parszczyć z końcówkami z tyłu na ori kablu, a przy radiu łatwiej wtyczkę obrobić. Muszę tylko wyczaić, jak się wyjmuje to cholerne radio, żeby czegoś nie połamać...

Komentarz

• grajewiak
                                          Rider
                                          • 2010
                                          • 582
                                          • Jeep

Montaż triflexa

Witam

Chciałbym zamontować wreszcie Triflexa w swojej OII. I mam pytania do kogoś kto sam montował:
                                          1. Jak wygląda podłączenie fm Triflexa do anteny w Skodzie? Czy są jakieś przejściówki itp, czy po prostu lutowaliście? No i czy wrzucaliście jakiś wzmacniacz zewnętrzny (bo zdaje się w oryginalnej antenie zaszyty jest wzmacniacz?

Aha.. smer napisał, że ciągnął antenę od Triflexa do radia, ja wolałbym się podłączyć do tej oryginalnej...

2. Jak zdjąć ten plastik przy podsufitce na wysokości anteny?
                                          Jest: Toyota Corolla 1.8 VVT-i, Jeep Grand Cherokee Overland 4x4 3.6L V6
                                          Była: Octavia II FL 1.2 TSI,

Komentarz

• piotrek_os
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 8162
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Jezeli chodzi o ten plastik to pociagasz go w dół. Ja bym 2 kabla do radia nie ciagnał - tylko zrobił przejscówke......., i lepiej jest kabel spucic ku dołowi i progiem go do przeodu przeciegnac....(bez rozbierania oczywiscie plastków z progu - poprostu wepchniecie kabelka...)

Komentarz

• grajewiak
                                              Rider
                                              • 2010
                                              • 582
                                              • Jeep

Zamieszczone przez piotrek_os
                                              Jezeli chodzi o ten plastik to pociagasz go w dół. Ja bym 2 kabla do radia nie ciagnał - tylko zrobił przejscówke......., i lepiej jest kabel spucic ku dołowi i progiem go do przeodu przeciegnac....(bez rozbierania oczywiscie plastków z progu - poprostu wepchniecie kabelka...)
                                              Dokładnie tak chciałbym to zrobić. Tylko co z tą przejściówką?

Dawałeś jakiś wzmacniacz do FM?
                                              Jest: Toyota Corolla 1.8 VVT-i, Jeep Grand Cherokee Overland 4x4 3.6L V6
                                              Była: Octavia II FL 1.2 TSI,

Komentarz

• piotrek_os
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 8162
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez grajewiak
                                                Zamieszczone przez piotrek_os
                                                Dokładnie tak chciałbym to zrobić. Tylko co z tą przejściówką?

Dawałeś jakiś wzmacniacz do FM?
                                                Nie dodawałem nic. Odnośnie przejscówki - trzeba uciać kabelek od zwykłej anteny (tej ori co masz w aucie jak zdemontujesz) i uciac koncówke z kabelka (przeznaczonego do zwykłego radia) co masz w zestawie z triflexem. Lub gdzies na szrocie kupic antene od jakiegos vw, skody.....byle by była dobra końcówka
                                                Załączone pliki

Komentarz

• smer
                                                  RS
                                                  • 2008
                                                  • 2021
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BKD 2.0 TDI 140 KM

Powiedzcie mi fachowcy - elektronicy:
                                                  Ile pierdyknięć wytrzyma Harry II, gdybym schował go po prostu w kieszeni drzwi? Na sztorc, gałami do góry, zaklinowanego w tej przegródce na flachę?

W sumie w miejscu o którym piszę promień jest krótki, zatem droga przebyta przez radio niewielka, drzwi zamykam powoli i nie trzaskam nimi, więc prędkość liniowa radia byłaby niewielka, a i narażenie na wstrząs niewielkie. Dodatkowo osadziłbym radio na jakimś amortyzatorze typu gąbka, lub tp. ...

Sajonsfikszyn?
                                                  A może nie?

Krytyczne opinie mile widziane, bo za cholerę nie chce mi się rzeźbić przy schowku w popielniczce :twisted:

Komentarz

• piotrek_os
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2006
                                                    • 8162
                                                    • Octavia II (1Z3)
                                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

smer, moja opinia na to miejsce jest krytyczna jakos tego zupełnie nie widze...... :diabelski_usmiech

Komentarz

Pracuję...