Tak się zastanawiam: skoro 1.2TSI o mocy 105 ma zastąpić w O2 1.6i z uwagi na "ekologię", to czy z tego samego powodu 1.2TSI 85KM zastąpi 1.4i 16V? No bo jeśli tak, i jeśli taki TSI 85KM będzie droższy o 1000zł (jak w Fabii), to ten motor też będzie fajną opcją? Już w serii (porównując parametry w Fabii) osiągi (poza Vmax) moze mieć porównywalne z 1.6i, a byłby od niego znaczaco tańszy i oszczędniejszy... Mądrze prawię? Tak tylko sobie myślę... jakiś programik za 1kzł i jedzie jak 105KM...?
PS: czemu na stronie www.skoda.pl nie ma pełnych parametrów technicznych silników? A moze ja jedynie nie znalazłem?
Co do trwalosci to 1.2tsi jest zbudowany na doswiadczeniach czerpanych ze starszych i wiekszych braci wiec moim zdaniem przy prawidlowej eksplatacji te 300tys,nie powinno byc problemem.
Wszedłem na dane Fabii i już wiem, że jeśli w O2 zamiast 1.4 16V zastosowany zostanie 1.2TSI 85KM, to ten nowy motor będzie miał (najczęściej wykorzystywane na codzień) parametry lepsze, niż obecny 1.6i A jeśli ten 1.2TSI 85KM będzie tańszy od 1.2TSI 105KM o dobre 4kzł, to dla mnie (jako kapelusznika nieprzekraczajacego w codziennej jeździe 110-120km/h) będzie faworytem... Skodo!!! Dawaj do O2 tego 1.2TSI 85KM!!!
Na samym początku przed zakupem O2FL 1.2TSI miałem dylemat czy ta pojemność silnika wystarczy, ale zaryzykowałem w nową technologie no i jestem zadowolony.
Pozdrawiam Zbigniew // OI FL __ OII FL // SIMPLY CLEVER
Co ciekawe na tych filmach Vmax jest osiągana na 6 biegu a nie na 7. Ciekawe czy automat sam regukuje czy też ktoś ustawił skrzynię w tryb ręcznej zmiany i wymisił to przełożenie.
Powyzej tych 120 to zadyszki dostaje, ale daje rade mimo wszystko jak na te sto kilka koni. W sumie diesel 1.6 jezdzic bedzie podobnie. :lol:
wlasnie chodzi o to ze to jest auto stworzone wlasnie do takiej jazdy, powyzej 120 zaczyna to palic jak smok... za to przy jezdzie zgodnie z przepisami powinno byc w miare zwawe i spalanie na przyzwoitym poziomie.
z tego co pisal langusta spalanie na poziomie ok 5 litrow na trasie jest do osiagniecia bez zbednego napinania
Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km
loyd, vmax w 1.4 tez osiagany jest na 5-tce, ktos nawet gdzies pisal. 6-ka jest za slaba - to jest nadbieg do jazdy, nie do przyspieszania
No nie wiem nie wiem, nie dawno na 6tcwe mialem okazje troszkę pogonić, tak chyba było 185/190 km/h i nie czyłem żądnego oporu żeby miał przyspieszyć dalej.
[ Dodano: Pon 21 Cze, 10 21:35 ]
Zamieszczone przez rkb
Zamieszczone przez Maicroft
Powyzej tych 120 to zadyszki dostaje, ale daje rade mimo wszystko jak na te sto kilka koni. W sumie diesel 1.6 jezdzic bedzie podobnie. :lol:
wlasnie chodzi o to ze to jest auto stworzone wlasnie do takiej jazdy, powyzej 120 zaczyna to palic jak smok... za to przy jezdzie zgodnie z przepisami powinno byc w miare zwawe i spalanie na przyzwoitym poziomie.
z tego co pisal langusta spalanie na poziomie ok 5 litrow na trasie jest do osiagniecia bez zbednego napinania
5.3l/100km to mój rekord, jazda 90-110km/h bez żadnych mocnych przyspieszeń ani hamowań. U mnie norma w trasie to 6l/100.
Witam ciekaw jestem jak turbina w tym 1.2 TSI będzie dawć rade,myśle że najgorsza to zbyt ostra jazda a grunt to prawidłowe schłodzenie.Czyli prawidłowa eksplatacja silnika turbo.
[ Dodano: Sob 26 Cze, 10 23:57 ]
będzie dawać.OK
Pozdrawiam Zbigniew // OI FL __ OII FL // SIMPLY CLEVER
sa 2 strony medalu, teraz juz wiem przynajmniej czemu da sie to tak latwo podniesc o 35 koni a w 1.4 TSI 20 to juz sukces :P
Z drugiej strony az nie chce mi sie wierzyc ze nagle wstawili do benzyny zmienna geometrie, wsluchwanie wsluchiwaniem ale chcialbym gdzies znalezc potwierdzenie... można to jakos na oko sprawdzic ogladajac silnik ?
Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km
słyszeliście może o nowym silniku w Seacie 1.8 TSI 120 KM? ciekawe czy do Skody tez trafi taka jednostka :?:
wybaczcie za mały OT ale widzę, że tu dobra dobra dyskusja jest
Komentarz