Nowa Skoda Superb III

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • blackrs
    RS
    • 2008
    • 4826
    • Superb II combi (3T5)
    • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

w l&k pewnie bedzie miekkie

[ Dodano: Czw 11 Gru, 14 17:20 ]
    hmm 2 manetki po lewej stronie kierownicy do czego?
    BYŁA o1 rs
    BYŁA o2 1.6
    JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• pawel934
      Rider
      • 2007
      • 344

Ta mniejsza manetka pewnie od tempomatu, jak w Passacie B6 i B7.
      BMW 130i - klik
      kiedyś: Octavia 1.4 TSI - klik
      BMW E36 '92 na tor

Komentarz

• feels3
        Rider
        • 2013
        • 348

Zamieszczone przez Chris11
        Widzę, że ponownie boczki drzwi stają się wyznacznikiem jakości auta.
        Mając swoją OIII, ani razu jeszcze nie zwróciłem uwagi, czy to plastik, guma, metal, czy skóra. Jakoś nie zaprząta mi to głowy - wygląda ładnie, funkcje swoją spełnia... czego chceić więcej?
        No jakas taka mania na miekkie plastiki

Dzis ciekawosc pchnela mnie do salonu Audi...i mam za soba jazde testowa A6.

Plastiki na desce sa twardsze niz w O3, serio, te na gorze szczegolnie, boczki tez sporo plastikow twardych, tylko ze wszystko ladniej stylistycznie ogarniete. (owszem, sporo tez miekkiej tkaniny tu i owdzie)

Natomiast to co sie liczy to ich spasowowanie i montaz, poza tym skad Wam przyszlo do glowy ze miekki plastik jest lepszy jakosciowo? Rownie dobrze wieksze koszta produkcji moga byc przy twardszych, jak i wlasciwosci twardszy moze miec lepsze, np podatnosc na odksztalcenia itp. Nie widze tu osobiscie zadnych zaleznosci, chyba ze marketingowe

Poza macaniem w dniu zakupu, nigdy wiecej tego wiekszosc z nas nie dotyka
        Za to slyszy w czasie jazdy, jak sa zle spasowane.

Komentarz

• ukuk
          Rider
          • 2010
          • 699

Zamieszczone przez marlej108
          tak sie przygladam zdjeciom wewnatrz i tak zaczynam wierzyc, ze oni zwariowali i zrobili w Superbie... tez cale plastikowe drzwi.... :shock:
          Rozumiem Rapid, rozumiem Fabia, ale jesli toto bedzie w S3 to przesada. Przeciez to ma byc auto niby konkurencyjne prawie dla klasy wyzszej...

moze mi sie wydaje...
          mam nadzieje ze mi sie wydaje...

ale popatrzcie sami... :P
          Mysle, ze bardzo mozliwe bo albo sa cale plastikowe/gumowane - albo cale materialowe, co z kolei raczej nie wchodzi w gre bo juz w nowym Passacie skrawki materialu sa bardzo skape - duzo bardziej niz w b7-ce.
          To jeszcze belka do kompletu i heja Im nowszy tym bardziej dziad... caly VAG.

Zamieszczone przez feels3

(...)poza tym skad Wam przyszlo do glowy ze miekki plastik jest lepszy jakosciowo? Rownie dobrze wieksze koszta produkcji moga byc przy twardszych, jak i wlasciwosci twardszy moze miec lepsze, np podatnosc na odksztalcenia itp. Nie widze tu osobiscie zadnych zaleznosci, chyba ze marketingowe
          Tak tak, wmawiaj sobie - a najlepsza jest gola blacha jak w Citigo! w ogole nie trzeszczy - idealnie spasowana :twisted:

Komentarz

• feels3
            Rider
            • 2013
            • 348

Jakby blachy nie bylo, to w ogole nic nie bedzie trzeszczalo, jestem za zdjeciem boczkow calkowicie :roll:

Komentarz

• marlej108
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 4976
              • Octavia III (5E3)
              • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez ukuk
              Im nowszy tym bardziej dziad... caly VAG.
              No wlasnie zaczynam sie obawiac, ze zaczyna to tak wygladac...

A czy mi sie wydaje, czy w nowym S3 na zdjeciach nie ma juz tych nawiewow dla pasazerow z tylu w slupkach (co sie wczesniej chwalili, ze w S2 jest jak w Mercedesie...)???

[ Dodano: Pią 12 Gru, 14 08:16 ]
              Zamieszczone przez feels3

Dzis ciekawosc pchnela mnie do salonu Audi...i mam za soba jazde testowa A6.

Plastiki na desce sa twardsze niz w O3, serio,
              Hmmm, interesujaca teza... ale bym polemizowal (mysle zreszta ze nie tylko ja...).

O3 to fajne auto, ale porownywac ją materialowo z Audi A6... to spora przesada.

ps. watek o plastikowych boczkach O3 jest w dziale O3, tutaj nie ma co dyskutowac o rzeczy oczywistej - ze to idiotyczna oszczednosc ze strony producenta.

Jesli zas cale plastikowe drzwi beda teraz w Superbie III to sprawa jest jasna - w ten sposob VW postanowil m.in. podzielic coraz bardziej podobne do siebie auta.
              Az nie chce mi sie w to wierzyc, ale na zdjeciach tak to wyglada - cala powierzchnia drzwi pokryta plastikiem... w takim razie nowy S3 bedzie idealny dla taksowkarza - jak pijany klient narzyga albo cos w tym guscie to mozna przetrzec szmata i juz... Ale wtedy twierdzenie jakoby nowy Superb mial byc konkurentem niemalze klasy premium to smiech na sali...

Urwa Nać - naprawde czekam na tego nowego Superba... ale jak Skoda go zdziadzi w stosunku do obecnego modelu to... szkoda... :-(

a tu na koniec jeszcze te same brednie co sa na auto.cz tyle ze po angielsku - mniej wiecej dokladnie to samo.

http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
              Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• feels3
                Rider
                • 2013
                • 348

Hmmm, interesujaca teza... ale bym polemizowal (mysle zreszta ze nie tylko ja...).

O3 to fajne auto, ale porownywac ją materialowo z Audi A6... to spora przesada.
                Teza? Macalem osobiscie, i te w O3 uginaja sie bardziej pod palcem.

A porownanie bylo o tyle uzasadnione ze panuje z jakiegos powodu przekonanie ze miekki plastik rowna sie dobry platik, jest lepszy jakosciowo, itp itd. Nie bardzo rozumiem dlaczego.

Wazne wedlug mnie jest sposob montazu, jego podatnosc na odksztalcenia z czasem, podatnosc na wysokie temperatury itp, sama twardosc przeciez nie mowi nic o jego jakosci czy trwalosci.

Podawanie golej blachy za przyklad jest dosyc zabawny, wiadomo ze kazdy czuje sie lepiej w aucie, kiedy obszyte jest fajnymi w dotyku materialami, ale widze ze sporo osob popada w skrajnosc i warunkuje jakosc auta, tym czy platiki uginaja sie pod palcem i jak duzo jest ich w kabinie. No wiec w A6 tez jest ich duzo, i sa dosc twarde, a wrazenia z jazdy byly super, bardzo ciche i komfortowe auto.

Natomiast troche byc moze zboczylem z tematu, bo niektorym widze chodzi o rozne tkaniny, na drzwiach itp, no to rozumiem, z tym nie polemizuje.

Komentarz

• leszekmw
                  RS
                  • 2005
                  • 5356

nie otwierają mi się te zdjęcia nowego superba w środku , ale osobiście , jeżeli nie maił bym w aucie skóry , to wolał bym mieć boczki bez materiału , coś jak w O3 , są o wiele praktyczniejsze , szczególnie po paru latach użytkowania..
                  O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                  GVI 1.4TSI
                  LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                  tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• lockin
                    Rider
                    • 2013
                    • 691
                    • Superb II (3T4)

Zamieszczone przez ukuk
                    A czy mi sie wydaje, czy w nowym S3 na zdjeciach nie ma juz tych nawiewow dla pasazerow z tylu w slupkach (co sie wczesniej chwalili, ze w S2 jest jak w Mercedesie...)???
                    Oczywiście że nie będzie bo teraz nawiew na tył wsadzili jak w O2 i w O3 - jest w konsoli środkowej. W nowym Pasku też tak jest :roll:
                    JEST >>> O2FL by Lockin

BYŁA >>> O3 1.8 TSI by Lockin
                    BYŁA >>> S2FL 2015 by Lockin
                    BYŁA >>> O3 Black 2013 by Lockin
                    BYŁA >>> O2 Tour 2011 by Lockin

Komentarz

• SilentEmpire
                      Rider
                      • 2009
                      • 304

Hm, wycofali V6?
                      SUPERB

Komentarz

• marlej108
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 4976
                        • Octavia III (5E3)
                        • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez lockin
                        Zamieszczone przez ukuk
                        Oczywiście że nie będzie bo teraz nawiew na tył wsadzili jak w O2 i w O3 - jest w konsoli środkowej. W nowym Pasku też tak jest :roll:
                        masz racje. Szkoda.

[ Dodano: Pią 12 Gru, 14 12:39 ]
                        Zamieszczone przez leszekmw
                        nie otwierają mi się te zdjęcia nowego superba w środku , ale osobiście , szlei nie maił bym w aucie skóry , to wolał bym mieć boczki bez materiału , coś jak w O3 , są o wiele praktyczniejsze , szczególnie po paru latach użytkowania..
                        Na Jowisza! Leszek! to w takim razie przez Ciebie.... pewnie slales maile do Skody... i wysluchali.... jak mogles?!? :P
                        Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Chris11
                          RS
                          • 2011
                          • 1587

No i teraz Skoda straci kolejne rzesze klientów, którzy kupowali te auta tylko dla miękkich boczków... Eeech.
                          Chyba zaczną balansować na krawędzi rentowności.

Komentarz

• ukuk
                            Rider
                            • 2010
                            • 699

Smiej sie smiej, ale przykladowo ja nie kupilem O3 wlasnie ze wzgledu na:
                            - plastikowe boczki
                            - tlukaca belke
                            - sredniawe wyciszenie

Te 3-cechy to ni mniej ni wiecej, a obszary w ktorych potaniono bezczelnie Skode.
                            Co prawa kupilem Golfa i w moim przypadku... zostalo w rodzinie, czytaj kasa na koncie VAG-a sie zgadza, ale rownie dobrze moglem kupic zupelnie inna marke... Dla mnie na samochod sklada sie cos wiecej niz wielkosc bagaznika i przyspieszenie. I watpie abym byl jakims wyjatkiem.

Komentarz

• Alonzo_
                              RS
                              • 2009
                              • 2460
                              • Hyundai

ukuk
                              Ty zrobiłeś dokładnie tak jak ma zrobić klient VAG-a Wszystko zgodnie z planem :twisted: .

Komentarz

• marlej108
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 4976
                                • Octavia III (5E3)
                                • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez ukuk
                                - plastikowe boczki
                                - tlukaca belke
                                - sredniawe wyciszenie

Te 3-cechy to ni mniej ni wiecej, a obszary w ktorych potaniono bezczelnie Skode.
                                Co prawa kupilem Golfa i w moim przypadku... zostalo w rodzinie, czytaj kasa na koncie VAG-a sie zgadza, ale rownie dobrze moglem kupic zupelnie inna marke... Dla mnie na samochod sklada sie cos wiecej niz wielkosc bagaznika i przyspieszenie. I watpie abym byl jakims wyjatkiem.
                                Calkowicie sie z Toba zgadzam. Ale skoro wielu osobom te zmiany w Skodach nie przeszkadzaja, a wrecz sie podobaja to tylko pokazuje, ze koncern VAG to geniusz marketingowy. Chcesz najlepsze materialy - kup Audi, chcesz miec lepsze materialy - kup VW, wisi Ci to, albo nawet wolisz plastik bo szmata sie przetrze w tri miga! - kup Skode... Mam nadzieje, ze jednak nie kieruja sie taka zasada.

Dobra dopoki nie bedzie pelnych zdjec to sie nie podniecam, ale coraz bardziej przypuszczam, ze materialowo lepszy sie okaze obecny Superb, a jego nastepca bedzie ladniejszy z zewnatrz i bedzie mial wiecej elektronicznych bajerow. Czyli cos za cos.

ps. podejrzewam tez, ze jak dwa late temu jak sie pokazaly fotki O3 - od razu niestety nabralem podejrzen wlasnie co do tych nieszczesnych drzwi i jak juz byly pelne fotki to sie owe obawy potwierdzily, to teraz bedzie pewnie niestety tak samo. Pisze "niestety" bo nie ukrywam, ze mam wielka chrapke na tego Superba III... a tutaj sie okaze, ze moje oczekiwania zderza sie wkrotce z pomyslami panow ze Skody.

Co zabawne - o dziwo w przypadku nowego Passata praktycznie wszystko jest lepsze niz w dotychczasowym. I materialy, i wiecej miejsca z tylu, i ladniejsza deska, i ladniejsze nadwozie... oczywiscie nie jest to rewolucja, ale ewolucja (moze nawet dosc powolna?). A jednak - wszystko jest lepsze niz w dotychczasowym modelu wg mnie.
                                I troche szkoda, ze o ile VW moze tak polepszac bez jednoczesnego dziadzenia swoja kolejna generacje Passata, to Skoda czesc rzeczy polepszy, a czesc pogorszy... wlasnie podobnie jak to bylo z O3 wzgledem O2. Ciekawe swoja droga czy to swiadoma polityka, do ktorej sa zmuszani przez bossow z VW, czy tez moze autonomiczne genialne posuniecia samej Skody (oczywiscie w tym wypadku - winowajca jest Leszek z Lublina preferujacy plastikowe okladziny drzwi... :diabelski_usmiech )

Dobra dosc tego filozofowania.
                                Czekam na pelne zdjecia tego Skodillaka. Udanego weekendu
                                Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• ukuk
                                  Rider
                                  • 2010
                                  • 699

Chcesz najlepsze materialy - kup Audi, chcesz miec lepsze materialy - kup VW, wisi Ci to, albo nawet wolisz plastik bo szmata sie przetrze w tri miga! - kup Skode... Mam nadzieje, ze jednak nie kieruja sie taka zasada.
                                  No jak nie jak tak?

I troche szkoda, ze o ile VW moze tak polepszac bez jednoczesnego dziadzenia swoja kolejna generacje Passata, to Skoda czesc rzeczy polepszy, a czesc pogorszy... wlasnie podobnie jak to bylo z O3 wzgledem O2. Ciekawe swoja droga czy to swiadoma polityka, do ktorej sa zmuszani przez bossow z VW, czy tez moze autonomiczne genialne posuniecia samej Skody
                                  Mysle, ze cos co sie nazywa "Skoda" nie ma kompletnie NIC do gadania Jest dokladnie tak jak niemce sobie to wymyslily

Zamieszczone przez Alonzo_
                                  ukuk
                                  Ty zrobiłeś dokładnie tak jak ma zrobić klient VAG-a Wszystko zgodnie z planem :twisted: .
                                  Zdaje sobie sprawe - ale na prawde nie wiele brakowalo - nie moglem juz czekac i poszedlem w Golfa na ktorego mialem dobra oferte. Gdybym mial czas dalej szukalbym C5. Tak, ze tym razem VAG-owi sie udalo - ale strategia jest ryzykowna

Komentarz

• leszekmw
                                    RS
                                    • 2005
                                    • 5356

nie otwierają mi się te zdjęcia nowego superba w środku , ale osobiście , jeżeli nie maił bym w aucie skóry , to wolał bym mieć boczki bez materiału , coś jak w O3 , są o wiele praktyczniejsze , szczególnie po paru latach użytkowania..

Na Jowisza! Leszek! to w takim razie przez Ciebie.... pewnie slales maile do Skody... i wysluchali.... jak mogles?!? :P
                                    hehe,,nie , po prostu lubię mieć czysto w aucie a podłokietniki brudzą się najszybciej , jak by nie dbać o nie..
                                    O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                    GVI 1.4TSI
                                    LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                    tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• ukuk
                                      Rider
                                      • 2010
                                      • 699

To co Ty robisz w tym samochodzie? W ubojni pracujesz, czy drogi budujesz?
                                      Rozumiem twarde plasticzory w jakims dostawczaku czy innym tarpanie, ktory mozna szlaufem umyc jak sie maka na pace rozsypie albo butelki z piwem roztrzaskaja... ale w cywilnym aucie?

W domu tez masz linoleum na podlodze, a kazda tkanine folia przykryta?

Komentarz

• marbab
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 4713
                                        • Fiat
                                        • BMM 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez ukuk
                                        - plastikowe boczki
                                        - tlukaca belke
                                        - sredniawe wyciszenie
                                        +1

marlej108, faktycznie moze byc lipa z tym S3 :x
                                        Marek

Octavia Scout 2.0 TDI, Diamond Silver
                                        Fiat 126p FL 650E, Żółć Wątrobowa

Komentarz

• ukuk
                                          Rider
                                          • 2010
                                          • 699

Wiecie... gdyby nie belka i wyciszenie w O3... rozwazalem jeszcze taka opcje zeby kupic O3 i dac do PROFESJONALNEGO obszycia...

IMO wazniesjze, zeby wyciszenie i zawieszenie bylo cywilizowane w tym nowym Superbie. Nad boczkami mozna sie popastwic.

Komentarz

• feels3
                                            Rider
                                            • 2013
                                            • 348

Nie powielmy plotek o belce, ona nie ma nic wspolnego z halasem plynacym z zawieszenia w O3.
                                            To tak tylko tytulem malego OT.

Komentarz

• Zamieszczone przez ukuk
                                              Wiecie... gdyby nie belka i wyciszenie w O3...
                                              Panowie, ale o co Wam chodzi tak naprawdę z tym wyciszeniem jak jest na poziomie innych samochodów z tego segmentu.
                                              Octavia przy 100 km/h 65,6 db (Kombii)
                                              Golf Kombii 66 db

Hyundai i30 Kombii ma 66 db
                                              Toyota Auris Kombii ma 66,6 db

Warto zauważyć, że Octavia i Golf są w dieselu, a Hyundai i Toyota w benzynie, co też ma duży wpływ na głośność :-)

Komentarz

• ukuk
                                                Rider
                                                • 2010
                                                • 699

db swoje, a uszy swoje - szczegolnie przy wyzszych predkosciach.

Komentarz

• feels3
                                                  Rider
                                                  • 2013
                                                  • 348

Zamieszczone przez Kris86
                                                  Panowie, ale o co Wam chodzi tak naprawdę z tym wyciszeniem jak jest na poziomie innych samochodów z tego segmentu.
                                                  Lepiej sprawdz osobiscie te auta ktore porownujesz. Testy ktore mozna znalezc na roznych stronach sa dla mnie malo wiarygodne. Wiele zrodel tez podaje inne dane.

Dla mnie O3 jest glosna, w dodatku sporo wibracji przenosi sie do kabiny, nawet gdy jedziemy po gruboziarnistym asfalcie.

Jest fajnie, ponizej 100km/h i jesli asfalt jest gladki. Jesli pomiary sa robione w takich warunkach, to mozesz miec inne spojrzenie na O3. Ale wystarczy nieco wieksza predkosc, wyzsze obroty silnika, czy chropowata nawierzchnia i wtedy wychodza roznice.

Komentarz

• Zamieszczone przez ukuk
                                                    db swoje, a uszy swoje - szczegolnie przy wyzszych predkosciach.
                                                    A jeździłeś prędkościami 100 km/h Toyotą albo Hyundaiem i od razu przesiadka do Octavii? :P

Komentarz

Pracuję...