Jaki olej do TDI - archiwum

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Dzida
    RS
    • 2006
    • 2253

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
    http://allegro.pl/olej-sy...1928163089.html Lazer Way 5W/30 VW 504../507.00
    Ta firma jest niedaleko ode mnie, mogę polecić uczciwi ludzie. Mają też "na sklepie" Mobil, Castrol do wyboru do koloru. Ja sam u nich biorę oliwę (Statoila oczywiście) zarówno do samochodów jak i do kosiarki.

Komentarz

• PAOLO ESCO
      RS
      • 2009
      • 6626
      • Volkswagen
      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez vaz
      tutaj są jego parametry, w mojej ocenie bardzo dobre, niektórymi przewyższa inne oleje tej normy.
      zonk " Mobil 1 ESP Formula 5W-30 posiada następujące aprobaty producentów: ACEA C2/C3" :czerwona: to albo C2 albo C3 !
      " C2 - oszczędność paliwa przy HTHS min. 2,9cP
      C3 - uzyskanie HTHS min. 3,5cP
      W 2008 roku ACEA dodatkowo wprowadziła wymóg min TBN dla C3 = 6, oleje C2 nie mają wymaganego TBN w ogóle" ....

Dzida jeździsz na LazerWay LL 5W/30? Jakieś pozytywne/negatywne uwagi co do oleju - bo chyba z niego jesteś zadowolony jak mniemam? Ubywa oleju w trakcie eksploatacji ( porównywalnie do poprzednej marki)?
      PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• pacocases
        Rider
        • 2011
        • 576
        • Octavia II combi (1Z5)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

vaz,
        Zamieszczone przez vaz
        przy trybie QG1 i w aucie na gwarancji norma oleju 505.01 nie jest dopuszczona
        Ale wymiana po 16kkm to chyba QG0 :wink:
        pozdrawiam Pakoś - teraz 147KM/328Nm

Komentarz

• vaz
          Elegance
          • 2010
          • 799
          • Octavia II (1Z3)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez phrix
          Możecie doradzić czym zalać jego samochód ??
          :arrow: http://allegro.pl/olej-syntetyczny-l...928163089.html Lazer Way 5W/30 VW 504../507.00 - bije Castrola i Mobila na głowę - http://elektraoil.com.pl/doc/tech/La...LL%205W-30.pdf + http://www.msds.dk/statoil/Poland/Au...05W-30_1.0.pdf

phirx - kup ojcy do BXE LazerWay LL 5W/30 - będzie zadowolony.
          wg mnie pod względem parametrów fizykochemicznych jest porównywalny z Mobilem ESP natomiast baza olejowa to PAO (min.30%) . Są jeszcze jakieś różnice?
          ps. za 3 kkm ma przegląd olejowy, muszę się zdecydować i na normę (506.01 lub 507.01) i na konkretny olej :idea:
          Antyfotoradar Valentine1
          Harry II Classic+Sirio ML145

Komentarz

• Xarox
            Classic
            • 2009
            • 28

Zamieszczone przez vaz
            tutaj są jego parametry, w mojej ocenie bardzo dobre, niektórymi przewyższa inne oleje tej normy.
            zonk " Mobil 1 ESP Formula 5W-30 posiada następujące aprobaty producentów: ACEA C2/C3" :czerwona: to albo C2 albo C3 !
            " C2 - oszczędność paliwa przy HTHS min. 2,9cP
            C3 - uzyskanie HTHS min. 3,5cP
            W 2008 roku ACEA dodatkowo wprowadziła wymóg min TBN dla C3 = 6, oleje C2 nie mają wymaganego TBN w ogóle" ....
            A czy przypadkiem HTHS = 3.5 nie jest >2.9?
            C2 to to samo co C3 + wymagana oszczędność paliwa >2,5% w stosunku do 15w40.
            Chyba najłatwiej ją uzyskać obniżając HTHS, ale może Mobilowi udało się to w inny sposób.
            Acea 2008

Komentarz

• vaz
              Elegance
              • 2010
              • 799
              • Octavia II (1Z3)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez pacocases
              vaz,
              Zamieszczone przez vaz
              przy trybie QG1 i w aucie na gwarancji norma oleju 505.01 nie jest dopuszczona
              Ale wymiana po 16kkm to chyba QG0 :wink:
              w trybie QG1 i jeździe na krótkich odcinkach przegląd może wypaść nawet przy 16 kkm :idea:
              Antyfotoradar Valentine1
              Harry II Classic+Sirio ML145

Komentarz

• PAOLO ESCO
                RS
                • 2009
                • 6626
                • Volkswagen
                • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez vaz
                Są jeszcze jakieś różnice?
                tak -Mobil zmienił internetowe opisy produktów Mobil 1 z "vollsynthetisch" na "synthetisch" i zmieniła się specyfikacja.
                Mobil ogranicza pełnosyntetyczną bazę PAO i w znacznie szerszym zakresie stosuje w detalicznych Mobilach inną bazę olejową, należąca do grupy III+ o nazwie VISOM 6.
                Teraz jest SHC Synthese Technology - Grupa III 3+ czyli bazowe oleje grupy 3 wzmocnione (zmieszane) z olejami grupy 4 albo 5(PAO, estry).

Komentarz

• pacocases
                  Rider
                  • 2011
                  • 576
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

vaz,
                  Zamieszczone przez vaz
                  w trybie QG1 i jeździe na krótkich odcinkach przegląd może wypaść nawet przy 16 kkm
                  To tym bardziej nie należy męczyć silnika i robić mu regularną przyjemność po 15kkm
                  Dłużej pożyje i przy 5W40 będzie mu teraz łatwiej rano szybko przepłukać nawet najdalej oddalone ząbki :szeroki_usmiech

Komentarz

• PAOLO ESCO
                    RS
                    • 2009
                    • 6626
                    • Volkswagen
                    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Xarox
                    może Mobilowi udało się to w inny sposób.
                    ... bo Mobil jest wielki :szeroki_usmiech

Zamieszczone przez pacocases
                    Dłużej pożyje i przy 5W40 będzie mu teraz łatwiej rano szybko przepłukać nawet najdalej oddalone ząbki
                    a jeszcze lepiej w zimie na 5W/30 z porządnymi parametrami (nawet z normą VW 507.00) :P

Komentarz

• phrix
                      L&K
                      • 2007
                      • 1000
                      • Audi
                      • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

LazerWay i Motul odpada z racji tego że to musi być jakaś "znana mu" marka innej ojciec nie zaleje (stara data :wink: ). Inna sprawa, że wolę coś popularnego co by można było na stacji benzynowej dokupić na dolewki.

Trochę poczytałem o LL i zmieniła mi się optyka, wymiany będą robione standardowo co 15.000 km.

Czyli co Panowie Mobil 1 ESP Formula 5W-30 to dobra oliwa dla tego silnia czy jest coś ciekawszego z popularnych marek dostępnych standardowo na sklepowych półkach. Jeździ ktoś może na tym oleju ?? Za poradę będe dozgonnie wdzięczny :wink:
                      Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI

_

Komentarz

• PAOLO ESCO
                        RS
                        • 2009
                        • 6626
                        • Volkswagen
                        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez phrix
                        LazerWay i Motul odpada z racji tego że to musi być jakaś "znana mu" marka innej ojciec nie zaleje
                        to kup Mobila ESP 5W/30 - oliwa wystarczająca -szkoda czas tracić na inne "mało znane marki" bo wiadomo, że ojciec wie najlepiej i zawsze trudno go przekonać do nowego :szeroki_usmiech

Komentarz

• zak14
                          Rider
                          • 2011
                          • 605
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

W 2008 roku ACEA dodatkowo wprowadziła wymóg min TBN dla C3 = 6
                          Dla C3 ten wymóg był już w ACEA 2004:

ESP ma na papierze pięć i cośtam.
                          analizy to potwierdzają:

Zatem to C3 to jakaś ściema.
                          Octavia 2 FL Combi 1.9 BXE

Komentarz

• PAOLO ESCO
                            RS
                            • 2009
                            • 6626
                            • Volkswagen
                            • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Mobil ESP http://www.achtel.pl/strony/oleje_l/...la%205W-30.pdf ACEA 2008 http://www.motorexbih.com/ACEA_Oil_Sequences_Final.pdf

Komentarz

• pacocases
                              Rider
                              • 2011
                              • 576
                              • Octavia II combi (1Z5)
                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

phrix,
                              Zamieszczone przez phrix
                              Trochę poczytałem o LL i zmieniła mi się optyka, wymiany będą robione standardowo co 15.000 km.
                              Tak trzymać

[ Dodano: Pon 21 Lis, 11 22:50 ]
                              Więc wracasz do normy VW 505.01

Komentarz

• JurekW
                                Classic
                                • 2011
                                • 8

Ja zrobiłem mały eksperyment w moim drugim samochodzie jakim jest 2.0 TDI CR, auto służbowe mocno obciążone ponieważ dużo jeździ.
                                Fajny silnik który ma bezpośredni wtrysk w silniku CEGA oparty na jednym z najnowocześniejszym wynalazku ostatnich czasów , wtryskiwaczom pizoelektrycznym.

Po rozmowie z forumowym kolegą, który mnie troszkę odwodził od wlanie oleju pełno syntetycznego 5W40 do silnika z DPF zaryzykowałem.

Potrzebowałem oleju który ochroni silnik a ja i tak wiem że katalizator bedzie się przytykał nawet jak zalejemy mu olej tzw. "low saps"
                                Uważam iż kluczem do DPF jest dobre paliwo.

Nadmienię iż od kiedy tankuję na Statoil cykl wypaleń spadł troszkę w porównaniu do poprzednich stacji.

Któryś z kolegów prezentował zdjęcie ON z dodatkiem bio.
                                Unikam takich stacji.
                                Tankuję niskosiarkowe paliwo na Statoil.

Nadmienię iż silnik w Octavi nie bierze żadnych ilości oleju.
                                Jeździ nim młody człowiek który wiem od pracowników lubi katować ten silnik więc wlałem mocniejszy olej.

Pracowałem w branży paliwowo-smarowniczej więc wiem że ten olej jest skomponowany z baz poliestrowych podobnie jak nie osiągalne u nas oleje marki Redline Oils które mają dobrą opinię.
                                To jedne z najlepszych baz olejowych dostepnych na świecie.

Byłem blisko sportów żużlowych gdzie własnie marka Fuchs-Silcolene zaopatrywała znajomego zawodnika w oleje do jednostek metylowych.
                                I spisywał się on doskonale względem na siłę reklamowanego Castrola

Kolega zaa oceanu miał mi wysłac przy okazji olej 5W40 ale czas oczekiwania był za długi więc znalazłem coś co ku mojemu zaskoczeniu jest dostepne w Polsce, to olej Fuchs-a Race PRO S 5W40.
                                Dziękuje i pozdrawiam

Komentarz

• daneczek76
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 3642
                                  • Toyota

osobiście ESP Mobila już bym nie zalał zbyt długo się nagrzewał silnik i popychacz szczególnie jeden zbyt długo go słyszałem szczególnie gdy auto stało z tydzień czasu i odpalałem silnik czego nie mogę powiedzieć o oleju który teraz jest zalany jak na razie jestem w pozytywnym szoku, olej na literę A...
                                  Jeśli mobil to wolał bym zamiast ESP zalać Mobil Super 3000.
                                  [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 6626
                                    • Volkswagen
                                    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez daneczek76
                                    osobiście ESP Mobila już bym nie zalał
                                    widzisz ale tak jak kolega phrix pisał są osoby nie przekonane do "innych" marek i dla nich liczy się Mobil i Castrol - bo te marki znają.

Zamieszczone przez daneczek76
                                    olej na literę A...
                                    ...zgaduję - A ... może Castrol :lol: bo pewnie nie Amsoil , Agip ani Aral.

Komentarz

• daneczek76
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 3642
                                      • Toyota

Nie to na literę M czyli Amsoil 5w40 :P

Komentarz

• xtremesystems
                                        RS
                                        • 2010
                                        • 2254
                                        • Hyundai

dobra .
                                        jestem po zmianie z motula na castrola.

wiec tak

jechalem ta sama trasa i wybralem trase gdzie mozna pocisnac

trasa 40 km temp zewnetrzna 2.5st olej motul

olej rozgrzal sie szybciej niz swierzo po zalaniu . max temp jaka osiagnal przy cisnieciu (nawet do 3500-4000) to 100st

przy wymianie zbadalem organoleptycznie oba oleje.
                                        (motul po 2k km i swierzy castrol przed zalaniem)

motul pocierajac palcami wydawal sie bardziel tlusty i dluzej zostawal na palcach

castrol tez byl tlusty jednak kapke mniej i szybciej sie wycieral

powrot do domu na castrolu temp od -1.5 do - 0,5
                                        cisnalem tak samo olej udalo mi sie rozgrzac do 102 stopni
                                        pozniej poszedlem do sklepu olej wolniej wytracil temp (przez jakies 10 minut ok 15 stopni [z 95 na 80])

dzwiek.
                                        na motulu po odpaleniu bardziej terkotal . ale po rozgrzaniu aksamit.
                                        na castrolu troszke ciszej na zimno ale glosniej na cieplym
                                        oglnie na castolu jest mniejsza roznica dzwieku miedzy rozgrzanym a zimnym

przyspieszenie.
                                        nie wiem czy to dlatego ze wymienilem filtr powietrza (tamten mial 16500) czy oleju
                                        ale autko lepiej wkrecalo sie na castrolu
                                        co wiecej pod koniec traski wlaczylo sie wypalanie dpf.
                                        nie szarpalo autem (na fabrycznym szarpalo ,ale nie wiem czy to wina samego oleju czy wina tego ze olej podotarciowy)

czy castrol edge to olej fabryczny? na chwile obecna nie potrafie stwierdzic

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 6626
                                          • Volkswagen
                                          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez xtremesystems
                                          na motulu po odpaleniu bardziej terkotał ale po rozgrzaniu aksamit na castrolu troszke ciszej na zimno ale glosniej na cieplym
                                          no dobra "popierdułki same" ... a samopoczucie? Jak Twoje samopoczucie po wymianie ... czy lepiej? :hmm
                                          przy +2.5C olej motul max temp jaka osiagnał przy cisnieciu (nawet do 3500-4000) to 100st
                                          --->
                                          na castrolu temp od -1.5 do - 0,5 cisnalem tak samo olej udalo mi sie rozgrzac do 102 stopni
                                          różnica praktycznie żadna ( +- 4 C różnicy w temeraturze a 2 C różnicy temperaturze oleju :roll: )
                                          olej wolniej wytracil temp (przez jakies 10 minut ok 15 stopni [z 95 na 80])
                                          jedynie na + w zimie (jeśli można tak powiedzieć)to to ,że Castrol wolniej oddaje ciepło.

No dobra a który olej szybciej się nagrzewa ??? bo wychodzi na to, że cała operacja wymiany oleju, jak narazie o kant rozbić.

Komentarz

• kabi_007
                                            Rider
                                            • 2011
                                            • 412
                                            • Octavia I (1U2)
                                            • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
                                            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

xtremesystems, pochwal się castrolem jak zrobisz na nim tyle co na motulu, czyli ok. 2 kkm. Szczególnie pochwal się tym ile ci go spali i jak będzie klepał silnik na zimno po tym przebiegu. :diabelski_usmiech
                                            Poza tym twoje wrażenia nic nie wnoszą poza subiektywnymi odczuciami spowodowanymi zalaniem świeżego oleju.
                                            O1-->O3--> ?

Komentarz

• xtremesystems
                                              RS
                                              • 2010
                                              • 2254
                                              • Hyundai

No dobra a który olej szybciej się nagrzewa ??? bo wychodzi na to, że cała operacja wymiany oleju, jak narazie o kant rozbić.
                                              to musze sprawdzic po nocy. jak bedzie wszystko wymrozone. bo takto jest to niemiarodajne

co do roznicy temp. to nie jest tak dokonca jak piszesz paolo.
                                              bo jechalem szybko. wieczorem bylo zimne wilgotne powietrze i w dodatku na minusie. co za tym idzie duzo lepsze chlodzenie na chlodnicy.

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 6626
                                                • Volkswagen
                                                • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

wieczorem bylo zimne wilgotne powietrze i w dodatku na minusie. co za tym idzie duzo lepsze chlodzenie na chlodnicy
                                                spokoooo więc czekamy na konkretne dane i porównanie temeratur Motul vs Castrol.

aha...co do PW - nie zmieniam zdania w tym innym temacie - tak, jak napisałem ( masz konkrety) niech kolega sobie wybiera :wink:

Komentarz

• Dzida
                                                  RS
                                                  • 2006
                                                  • 2253

W tej chwili zrobiło się zimniej, i u mnie na tym Mobilu co go odziedziczyłem po poprzednim właścicielu to jest tragedia. :roll: Silnik mi zaraz po odpaleniu mało co nie wyskoczy, a jeszcze jak tankowałem na Neste to był po porstu horror. (pomimo że u mnie w garażu temperatura oscyluje w okolicach 9-10 st. C) W tej chwili zmieniłem paliwo na Statoil i jest trochę lepiej, ale nadal przy odpalaniu jest :roll: . Muszę się jeszcze z tym pomęczyć ok. 5 kkm, chyba że wcześniej sprzedam furę.

Olej Mobil XE 3000 z normą 505.01 nie polecam. :!:

Komentarz

• daneczek76
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2006
                                                    • 3642
                                                    • Toyota

Zamieszczone przez Dzida
                                                    Olej Mobil XE 3000 z normą 505.01 nie polecam.
                                                    tak z ciekawości czemu? Będzie dla potomnych a i ja coś się ciekawego dowiem.
                                                    chyba że opinia ta co wyżej dotyczy właśnie tej oliwy, ja miałem takie wrażenie na ESP.

Komentarz

Pracuję...