Jaki olej do TDI - archiwum

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • PAOLO ESCO
    RS
    • 2009
    • 6626
    • Volkswagen
    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez wkargo
    zapytalem bo PAOLO ESCO zaproponowal pol-syntetyk
    ...to TY decydujesz co lejesz - może być i syntetyk jak chcesz 5W/40 (Mobil 1 różny może być) ale napewno nie MOBIL 1 ESP FORMULA 5W30 (to nie ten olej-nie do tego silnika...) akurat w Twoim przypadku zdecydowanie ten olej odradzam - możesz spokojnie lać 5W/40; 5W/50 syntetyk...ale nie z ESP formułą.

"Olej Mobil 1 ESP Formula 5W-30 stanowi opracowaną przez Mobil formulacje najnowocześniejszych komponentów, które są w pełni kompatybilne z filtrami cząstek stałych (Diesel Particulate Filters - DPF's) oraz katalizatorami trójdrożnymi (CAT's). Olej Mobil 1 ESP Formula 5W-30 opracowany został tak, aby zapewnić wyjątkową sprawność i ochronę silnika przy jednoczesnym zmniejszeniu zużycia paliwa" i ma zastosowanie w najnowocześniejszych silnikach a poza tym jest drogi i w Twoim przypadku lanie tego oleju jest bezsensowne i zdecydowanie nie wskazane - już lepiej doskonały Mobil 5W/50.

Zamieszczone przez wkargo
    czy przy takim przebiegu juz syntetyk nie bardzo
    aktualnie 290.000 Mobil 1 - no to już jest naprawdę "godny" przebieg - jeśli uważasz,że z silnikiem wszystko jest OK i nie ma wycieków nic nie stoi na przeszkodzie by lać syntetyk-przecież to TY wybierasz olej. Zobacz co napisałem u góry. Co syntetyk to syntetyk.
    PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• Kaczor1977
      Classic
      • 2009
      • 6

Zbliża się termin wymiany oleju w mojej Octavii 2.0 TDI PD.
      Proszę o pomoc który olej wybrać:

a) Castrol EDGE 5W-30

b) Shell Helix Ultra Extra 5W-30

c) Mobil 1 ESP Formula 5W-30

Wszystkie spełniają normę VW 507 00.

Komentarz

• PAOLO ESCO
        RS
        • 2009
        • 6626
        • Volkswagen
        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Kaczor1977
        no właśnie ...ja osobiście wybrał bym z tych trzech Mobila, ale praktycznie każdy wybór będzie dobry. Weź jeszce pod uwagę:

http://www.allegro.pl/item1034410097..._iii_lodz.html - świat nie kończy sie tylko na Mobilu i Castrolu :P
        ....możesz też zwrócić uwagę na Lotos Quazar LLIII 5W/30 ...powiem, że ciekawa opcja....no i istnieje małe prawdopodobieństwo trafienia na podróbkę z garażu :P http://www.lotosquazar.eu/product#product_b2s0

Komentarz

• Dzida
          RS
          • 2006
          • 2253

PAOLO ESCO, mam taką uwagę do Ciebie. Kolega pyta jaki rodzaj oleju ma kupić, czując się "zagubiony" wśród 3 propozycji które zapodał, a Ty w ramach forumowej dziwnie przez Ciebie pojmowanej "pomocy" dorzucasz mu jeszcze dodatkowe 3 oliwy, robiąc mu już kompletny mętlik. Jeżeli tak ma wyglądać Twoja pomoc w tym temacie to proponowałbym na przyszłość zastanowić się zanim coś napiszesz. Chcesz lać swoje super hiper LM to lej, a nie namawiaj do tego innych, jeżeli pytają o coś innego, tym bardziej w cenie podanej w linku w Twoim poście. Masz coś z tego? :roll:

Zbliża się termin wymiany oleju w mojej Octavii 2.0 TDI PD.
          Proszę o pomoc który olej wybrać:

a) Castrol EDGE 5W-30

b) Shell Helix Ultra Extra 5W-30

c) Mobil 1 ESP Formula 5W-30

Kup najtańszy lub ten na którym jeździsz do tej pory. Jeżeli to pierwsza wymiana to kup najtańszy z wymienionych i szerokości.

Komentarz

• PAOLO ESCO
            RS
            • 2009
            • 6626
            • Volkswagen
            • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
            ja osobiście wybrał bym z tych trzech Mobila
            czytaj uważnie albo wcale nie czytaj...masz problemy ze zrozumieniem tekstu? Czy jesteś po to na forum żeby się czepiać?
            Zamieszczone przez Dzida
            mam taką uwagę
            uwagi to były w szkole..."szkoda" już coś Tobie napisał...czy ty masz jakąś aluzje do tego tematu?...zaglądasz, czepiasz się, może pójdziesz pobiegać? (a co ty masz do LM?..a może do Valvoline? świat się tobie na catrolu skończył?...linki miały za zadanie pokazanie wybranego oleju a nie wybór i kupno z tą ceną) bez poważania i bez przyjemości - na przyszłość czepiaj się kogoś innego bo twoich pseudo mądrych uwag mam dosyć

Zamieszczone przez Dzida
            Masz coś z tego?
            żałosne :?

Komentarz

• Dzida
              RS
              • 2006
              • 2253

uwagi to były w szkole..."szkoda" już coś Tobie napisał
              co mi napisał?
              ...czy ty masz jakąś aluzje do tego tematu?...zaglądasz, czepiasz się, może pójdziesz pobiegać? (a co ty masz do LM?..a może do Valvoline? świat się tobie na catrolu skończył?) bez poważania i bez przyjemości
              no i po co te osobiste wycieczki? Potrafisz czytać ze zrozumieniem? A jak masz coś do mnie to poprszę na priv a nie zaśmiecasz wątek o olejach.

P.S. Czy możemy tutaj posprzątać?

Komentarz

• Kaczor1977
                Classic
                • 2009
                • 6

Panowie przestańcie się spierać. Wystarczy że mi Administrator napisał kilka "przyjemnych" słów.

Co powiecie o tym oleju:

Teraz już sam nie wiem.
                Czy lepszy Mobil 1 czy Motul Power Racing???

Komentarz

• PAOLO ESCO
                  RS
                  • 2009
                  • 6626
                  • Volkswagen
                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

wg mnie lepszy i sprawdzony w Twoim przypadku będzie Mobil 1 ESP Formula 5W-30
                  ..masz Octavię 2.0 TDI PD silnik BKD - jesli masz filtr cząstek stałych...masz mieć normę VW 507 00-Mobil napewno ją spełnia (jeśli masz bez filtra cząstek stałych wtedy wystarczy Tobie "normalny" olej VW505.01 do P-dków i wymiana co 15 tys km...);
                  Motul :roll: "przewyższa istniejace standardy"-wg producenta....cokolwiek to znaczy i jest olejem do profesjonalnych zastosowań w sporcie samochodowym i tuningu...co nie znaczy, że u Ciebie się sprawdzi, wybór należy do Ciebie...

Komentarz

• Dzida
                    RS
                    • 2006
                    • 2253

Co powiecie o tym oleju:
                    Ten olej nie nadaje się do Twojego samochodu, aczkolwiek TBN ma całkiem niezły.

Komentarz

• piramida
                      RS
                      • 2009
                      • 12222
                      • Superb III (3V3)

wg mnie lepszy i sprawdzony w Twoim przypadku będzie Mobil 1 ESP Formula 5W-30
                      ..masz Octavię 2.0 TDI PD silnik BKD - jesli masz filtr cząstek stałych...masz mieć normę VW 507 00-Mobil napewno ją spełnia (jeśli masz bez filtra cząstek stałych wtedy wystarczy Tobie "normalny" olej VW505.01 do P-dków i wymiana co 15 tys km...);
                      Motul :roll: "przewyższa istniejace standardy"-wg producenta....cokolwiek to znaczy i jest olejem do profesjonalnych zastosowań w sporcie samochodowym i tuningu...co nie znaczy, że u Ciebie się sprawdzi, wybór należy do Ciebie...
                      słyszałem ze motul podczas pałowania ma trochę niższą temp. od konkurencyjnych olejów, ciekawe o ile stopni?
                      superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• wojtass
                        Rider
                        • 2007
                        • 473

a co powiecie o oleju STATOIL LAERWAY wyszedl specjalny olej do TDI 5W40? jezdzi ktos na tym?

Komentarz

• PAOLO ESCO
                          RS
                          • 2009
                          • 6626
                          • Volkswagen
                          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez piramida
                          motul podczas pałowania ma trochę niższą temp. od konkurencyjnych olejów
                          chcesz pałować własny silnik :shock: jeździłem NORMALNIE na Motulu Specyfic i wielkiej różnicy w temperaturze nie było (owszem przy szybkiej jezdzie Motul ma o kilka stopni niższą temp. ale czy to się opłaca? Tz. takie pałowanie? ale jeśli chodzi o np. MOTUL 300V POWER RACING -jak powyżej Kolega się pytał to w normalnej jeździe taki olej po prostu nie spełni swojej roli tak jak powinien ponieważ jest przeznaczony do pracy w silnikach tuningowanych lub sportu-pod mocnym obciążeniem w wysokich temeraturach, a nie do codziennej-normalnej jazdy.W tym przypadku olej syntetyczny o dobrych parametrach, przeznaczony dla samochodów osobowych spełni swoje zadanie lepiej.

Komentarz

• Dzida
                            RS
                            • 2006
                            • 2253

jeździłem na Motulu Specyfic i wielkiej różnicy w temperaturze nie było
                            Skoro wielkiej nie było to jaka była? Możesz podać kilka/jeden przykład/ów Motul vs. inny olej? Masz wskażnik temp. u siebie?

Komentarz

• PAOLO ESCO
                              RS
                              • 2009
                              • 6626
                              • Volkswagen
                              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez piramida
                              motul podczas pałowania ma trochę niższą temp.
                              nie pałuję silnika

Komentarz

• Rekin Chlebojad
                                Rider
                                • 2010
                                • 474

Ludzie ale wam ktos w glowach poprzestawiał z tym Motulem na motulu jezdziłem w Seicento 1.1 mpi silnik z 55KM zrobiony na 78KM auto robione pod KJS jałowa skrzynia, gdzie srednie obroty wachały sie miedzy 6000 a 6600 obr/min, ktos poprostu za dużo sie naczytał chyba, rozumiem olej Lotos (można odpuscic sobie) ale procz Motula jest wiele innych Oleji nie raz pewnie lepszych i troszke tanszych, Motul do Motoru rozumiem (szczegolnie przecinaki np: Suzuki GSXR czy "cuś")
                                Z tym motulem to jakas "terapia łancuchowa" ktos KIEDYS żucił temat a teraz kazdy(prawie) leje motula, jadac autem myślac "..ja mam Motula w silniku to super olej..". Nie chce nic mowic, ale komus zależy chyba na sprzedaży tego Motula, i zaraził wszystkich jego Magicznymi własciwosciami

Jesli kogos uraziłem przepraszam. Nic złego nie napisałem, a kazdy może miec swoje zdanie.
                                [scroll:d077aef450]Moja Czesia 1.6 TDI CR DSG---SPRZEDANA------> Jest Lexus CT200h [/scroll:d077aef450]

Komentarz

• westwi78
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 2940

Sorry za oftop, ale ja mam wrażenie że, z tymi wszystkimi olejami to jest jeden wielki marketingowy fake

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 6626
                                    • Volkswagen
                                    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Rekin Chlebojad
                                    kazdy może miec swoje zdanie.
                                    DOKŁADNIE!
                                    Zamieszczone przez Rekin Chlebojad
                                    ale procz Motula jest wiele innych Oleji nie raz pewnie lepszych i troszke tańszych
                                    ...dobrze ujęte : (i trzeba dodać , że w podobnej cenie można kupić niekiedy oleje o lepszych właściwościach) i nie trzeba od razu przekreślać mniej znanych marek k

Komentarz

• edzik
                                      Classic
                                      • 2010
                                      • 4

Witam

Mam silnik 1,9 tdi ASV przebieg na zegarze 176 tyś, brak książki serwisowej ale auto świeżo sprowadzone z niemiec. Na bagnecie stan blisko min. i oczywiście muszę zrobić wymianę oliwy, filtrów, paska.
                                      Jakiego oleju dolać na dziś, chodzi mi o szerokość 5W-40?
                                      A na jakim zalać przy wymianie ?

Nie chodzi mi o marke oleju,bo o tym jest juz kilka stron do czytania.
                                      Jakie oznaczenia , specyfikacja ?

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 6626
                                        • Volkswagen
                                        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez edzik
                                        Jakiego oleju dolać na dziś
                                        każdego z normą VW 505.00 (lub wyższymi ale są droższe i ich stosowanie w Twoim przypadku raczej jest bezcelowe...ale to Twoje auto przecież :P ) dobrze jeśli by był 5W/40 ...a jeśli takowego nie masz - to dolej olej jaki masz pod ręką, tak by pozim oleju na bagniecie mieścił się w przedziale około 3/4 zalecanego poziomu (marka bez różnicy), byle nie jeździć na minimum - i tak masz zamiar zmienić olej w najbliższym czasie jak rozumiem.

Zamieszczone przez edzik
                                        jakim zalać przy wymianie
                                        strona 46 tego wątku...zobacz a będziesz wiedział - olej z normą VW505.00 - 5W/40 jest odpowiedni ---- sprawdź najpierw dlaczego ubyło oleju..może jakiś wyciek...nieszczelność lub silnik po prostu bierze olej...wtedy niestety półsyntetyk np. 10W/40 (marka do wyboru i koloru )

Komentarz

• Mihau
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 7460
                                          • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

strona 46 tego wątku
                                          a masz taką tabelkę dla silników benzynowych? głównie chodzi mi o 1.8 TSI?

wybaczcie, że piszę w dieslach
                                          O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 6626
                                            • Volkswagen
                                            • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Mihau
                                            masz taką tabelkę dla silników benzynowych
                                            niestety nie robiłem do benzyny (miałem zrobić do OII w dieslu ale ... brak czasu :klnie: i nie było jak - w sumie dobór oleju do diesli w OII jest prosty)

Komentarz

• Mihau
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 7460
                                              • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

szkoda, bo wiem, że norma to chyba VW 504.00 ale nie wiem jak jest dobry i polecany do 1.8 TSI, bo się totalnie nie znam na tym
                                              może coś byś polecił, bo widzę, że wiedze masz o tym :szeroki_usmiech
                                              czy Mobil 1 ESP Formula 5W-30 będzie git?
                                              O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 6626
                                                • Volkswagen
                                                • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

poszło na priv...

Komentarz

• Set
                                                  Ambiente
                                                  • 2010
                                                  • 113

Podzielę się czymś z wami

Jadę do ASO wymienić olej, pytają mnie się czy mam własny - mówię, że tak i daję 5l motula - a tu 2 fachowców pyta się, co to za olej, bo oni nigdy takiego nie widzieli i o oleju nie słyszeli nawet
                                                  Czy to jakaś nowość jest itp.

Ubaw miałem niezły :szeroki_usmiech

Komentarz

• mellow
                                                    Classic
                                                    • 2010
                                                    • 19

a tu 2 fachowców pyta się, co to za olej, bo oni nigdy takiego nie widzieli i o oleju nie słyszeli nawet
                                                    no ja jak wymieniałem na LM to mechanik tez nigdy nie słyszał o tym a za drugim razem jak bylem u niego jakieś 3 tyg później to usłyszałem o tym oleju same najgorsze rzeczy jakby jakimś producentem olejów był.chyba zapomniał co mówił wcześniej...no ale tacy mechanicy

Komentarz

Pracuję...