Panowie jak chcecie to ja mogę zamówić.
Wezmę i to wam DHL-em porozsyłam za 19zł/paczka w ...lepszej cenie :-)
Ulotki XTL mam to włożę do każdej paczki .
Kurczę ja myślałem że XTL-a juz zalaliście do waszych silniczków ...
Aha w niedzielę w Wieliczce memoriał Kuliga, tak teraz mi przyszło do głowy, wpadajcie !
Będzie wypasik :-)
Muszę was zmartwić bo gadałem z Neck99 bo brałem od niego fuchsa ale zwykłego. Co do XTL to będzie dostępny dopiero w połowie roku owszem przez tel miła pani zapewniała że mają XTL'la itp i można podjechać i kupić a na miejscu okazało się po rozmowie z bardziej kompetętnymi osobami i przedstawicielem okazało się że będzie ale czerwiec lipiec :?
nie ma co się podniecać aż tak bardzo tym XTL (napewno jest to nowa-lepsza formuła) i mając do wyboru zwykłego GT1 a GT 1 XTL też zapewne wziął bym nowego ops: , sądzę jednak że "zwykły" Fuchs też spokojnie da radę w trakcie normalnej eksploatacji. Zawsze do wyboru są także inne marki olejów - w tym Motul i cała gama innych, które można w chwili obecnej spokojnie kupić.
Nie ma co skreślać innych popularnych marek - jedynie trzeba szukać dobrych produktów tych firm. Ważne by olej miał pewne pochodzenie a nie był rozlewany w garażu :wink:
PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Panowie ciekawiła mnie norma odparowywania wspomniana przezPAOLO ESCO, dla oleju Mobila ESP 5w30 zadąłem pytanie i dostałem odp:
Mobil 1 ESP Formula 5W-30 spelnia wymagania poziomu jakosciowego ACEA C2 i
C3 wedlug ktorych wsp. odparowywalnosci (wg CEC L-040 93) powininen byc
mniejszy niz 13 %
Pozdrawiam
Marta Anna Sobolewska
THD Engineer
Technical Help Desk - Europe Africa Middle East
ExxonMobil Business Support Center Czechia s.r.o., Vinohradská 2828/151,
130 00 Praha 3, Czech Republic
[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
daneczek76 na jaki adres wysyłałeś zapytanie ?
Pytam bo też chciałem o coś zapytać a pytanie zadane przez formularz na stronie pozostało bez odpowiedzi.
może by tak zebrać info stworzyć taką tabele z najważniejszymi parametrami oleji i gdzieś ją zamieścić wtedy było by wszystko jasne jaki olej jakiej firmy co ma.
Co do Mobila zawiodłem się , dobrze że tego oleju nie kupiłem tylko dostałem w prezencie od kolegi z serwisu, tak że to będzie jednorazowy romans po odpowiednim przebiegu zaleje coś innego , tylko co?
[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
Mobil 1 ESP Formula 5W-30 spelnia wymagania poziomu jakosciowego ACEA C2 i C3 wedlug ktorych wsp. odparowywalnosci (wg CEC L-040 93) powininen byc mniejszy niz 13 %
...znaczy się...chca powiedzieć, że Mobil ESP ma Noack na poziomie < niż 13% :lol: może 12,9 ? :haha: (zapewne nie mają czym się chwalić, gdyż inaczej było by to ujęte w karcie charakterystyki produktu) a taki LOTOS TRAFFIC PRO 505.01 5W40 NOACK 7,4 - to naprawdę światowa klasa! ...(wiem, że nie ma on normy 507.00). Pogratulować Pani Marcie Annie Sobolewskiej "profesjonalnego" podejścia do Klienta - tyle to ja sam wiem z ACEA EUROPEAN OIL SEQUENCES 2008 :lol: http://www.acea.be/images/uploads/fi...nces_Final.pdf
To mnie przekonuje w tym, że jeśli silnik nie potrzebuje oleju LL z normą 507.00 to tego oleju nie trzeba lać a szukać oleju z dobrą normą 505.01 lub 506.01. (o czym pisałem już w wątku do benzyny... ale nie do każdego to dotarło, że olej LL 504.00/507.00 ma słabsze właściwości smarne gdyż główną jego rolą jest ochrona środowiska i co za tym idzie katalizator oraz filtra cząstek stałych).
[ Dodano: Pią 04 Mar, 11 13:09 ]
Zamieszczone przez Pidziek
To znaczy ile dokładnie , w Mobilu nie wiedzą jaki wskaźnik noack ma ten olej ?
:haha: właśnie o to mi chodzi - śmiechu warte bo zapewne znają dokładnie wszystkie parametry tego oleju - na razie jak dla mnie Mobil ESP pod tym w/w względem ma :czerwona: choć za samo podejście do klienta "Mobil" powinien dostać dwie takie kartki.
[ Dodano: Pią 04 Mar, 11 13:12 ]
Zamieszczone przez daneczek76
Co do Mobila zawiodłem się , dobrze że tego oleju nie kupiłem
nie generalizujmy. Mobil ma także bardzo dobre produkty! Choć pisałem już , że akurat w konkretnych produktach do silnika VW TDI opartych na pompowtryskiwaczach lub CR ma bardzo przeciętne oleje. Za to wśród olejów Mobila do "starszych" silników benzynowych i 1,9 TDI na VP jest z czego wybierać.
[ Dodano: Pią 04 Mar, 11 13:21 ] daneczek76 - wyślij w/w Pani zapytanie czy w związku z podanym Noack <13% masz przyjąć że Mobil ESP ma Noack na poziomie :jaja 12,9 .... :lol: bo wynik mieści się w tej normie
PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
przepraszam może powielę pytane to jaki olej do 1.9 PD norma 506 01 LL polecasz kolego PAOLO ESCO, ?
[ Dodano: Pią 04 Mar, 11 13:44 ]
Zamieszczone przez PAOLO ESCO
daneczek76 - wyślij w/w Pani zapytanie czy w związku z podanym Noack <13% masz przyjąć że Mobil ESP ma Noack na poziomie 12,9 .... bo wynik mieści się w tej normie
o ranyyy znowu :lol: ... daneczek 76 poczytaj troszkę do tyłu. Ja od siebie mogę na szybko polecić z dostępnych:
- MOBIL 3000 FORMULA LD 0W30
- ELF EVOLUTION CRV 0W30
- SHELL HELIX ULTRA AV 0W30
- AGIP 7007 0W30
+ oczywiście Motul Specyfic 506.01
Liqui Moly i Fuchs ma też dobre produkty ( Synthoil Longtime Plus 0W/30 oraz Fuchs TITAN Supersyn Longlife Plus 0W/30)
ale w Polsce praktycznie nie osiągalne :x - chyba Niemcom żal d---pę ściska, żeby udostępnić te produkty na rynek w Polsce.
śmiechu warte bo zapewne znają dokładnie wszystkie parametry tego oleju
No nie wiem , szkoda że nie zapytał skąd dokładnie pochodzi ESP czyli gdzie konkretnie jest blendowany ten olej ....
Kurcze ciekawy jestem :idea:
Z drugiej strony większość olejów ma noack na poziomie 12-13, niektóre natomiast mimo deklaracji zgodności z A3/B4 mają TBN na poziomie 6.4...
Więc jak widać te ACEA, API to taka karta przetargowa dla nieświadomych konsumentów, no chyba że dany olej spełnia normy z 1996r to ups...przepraszam ops: :lol:
Tak na deser aby podnieść atmosferę zapytałbym skąd mobil bierze butelkii, naklejki.
Jest taka firma: http://www.sungraf.pl/l/pl/wizualiza...wnetrzne/mobil
Czy tam robi się tylko bilbordy czy również naklejki, butelki ?
Zamieszczone przez PAOLO ESCO
bardzo fajny - tylko tych olejów raczej na rynku w Polsce nie kupimy.
A mnie korci żeby sobie kupić któryś z olejów z USA i przetestować tutaj :-)
Rotowały by zapewne zbyt wygórowana cenę a tak to bardzo duża część aut mieści się w jednym gallonie lub 4L (1.4-1.6).
Choć i juz widze na rynku banki 5L oleju cywilnego 0W-30 w cenie 381zł :shock: :roll: :lol: :lol:
Chyba spyrytus tam sprzedaja z opiłkami złota :-)
Ludzie kompletnie upadli na głowę :lol: :lol: :lol:
w poniedziałek dzwoniłem do kolegi RTOCKIEGO w sprawie tego oleju xtl.
Miał wysłać mi olej jak już mówił w poniedziałek ale się okazuję że nie wysłał.
Przed chwilą dzwonił do mnie i mówił że nastąpiła jakaś pomyłka i dostał karton fuchsa i tylko jedna z tych butelek była xtl (wcześniej mówił że swoje auto tym xtl'e, zalał) a reszta to zwykły bez xtl.
Wiec teraz czeka na nową dostawę.
We wtorek ma mieć i ma wysłać dla nas ten olej kurierem.
umówiłem się z nim że zadzwonię do niego we wtorek o 14.00 i ma dać znać czy ma ten olej czy nie.
mówił że nie ma dostępu do neta więc jak by co kontaktować się z nim telefonicznie
mówił też że jak ktoś chce się wycofać to nie ma problemu i pieniądze odeśle.
ale wysłać mu dane do przesyłki na smsa - jak by co to piszcie na pw to podeślę wam nr tel.
Komentarz