Jaki olej do benzyniaka?

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • micrusec
    Rider
    • 2013
    • 559

Zamieszczone przez vesatis
    Panowie polećcie olej do 1.2 TSI CBZA QG2 (stałe okresy między wymianami) - jeżdżę po mieście na krótkich dystansach, auto parkuję (również w zimie) pod chmurką, obecny olej to Mobil 1 NewLife 0W40 - od czasu do czasu słyszę łańcuch przy starcie

w instrukcji napisano tylko że ma spełniać normę VW 502

nowy olej ma generować jak najmniejszą liczbę depozytów w trosce o wtryski i jak najszybciej smarować rozrząd

Millers XF Longlife 0W40 się nada? czy szukać czegoś innego?
    Ja się poruszam na Millers Oils jeszcze na starej etykiecie XFS 0W40, według nowego nazewnictwa będzie to XF LONGLIFE 0W40. Ponownie go zaleję, jestem jak na razie zadowolony, przed 1-wszym zastosowaniem użyłem płukanki po Castrolu jakimś tam (tak piszę bo co serwisant to różne gadanie jaki tam jest fabrycznie). Na etapie poszukiwań korcił mnie ewentualnie jeszcze Statoil LazerWay 0W30 ale dla mnie trudno dostępny.

Komentarz

• vesatis
      Ambiente
      • 2013
      • 119
      • Fiat
      • CGGA 1.4 MPI 80 KM

[quote="micrusec"]
      Zamieszczone przez vesatis
      Na etapie poszukiwań korcił mnie ewentualnie jeszcze Statoil LazerWay 0W30 ale dla mnie trudno dostępny.
      co takiego jest w tym Lazerway, że go rozważałeś? Cena?

Komentarz

• micrusec
        Rider
        • 2013
        • 559

vesatis, ale Ja pisałem o Statoil 0W30 a nie 5W40, a to zasadnicza różnica. Na pewno nie cena zdecydowanie parametry właściwości i opinie. Statoil 0W30 z tego co pamiętam jest w cenie 40 do 50 zł/ za opakowanie 1 litr, nie występuje w opakowaniu zbiorczym 4 L czy 5 L. Przy próbie nawiązania kontaktu i chęci kupna od oficjalnego dystrybutora zostałem poinformowany że muszę zamówić 12 szt. tyle ile jest w kartonie, ponieważ na żadnej ze stacji paliw tj. Kraków danej marki nie spotkałem w sprzedaży, zrezygnowałem. Nie będę kupował 12 litrów kiedy potrzebuję 4 litry, a inwestowanie w ciemno w olej na 3 lata / 3 wymiany to nie dla mnie.

Komentarz

• REXAX
          Rider
          • 2013
          • 453

Zamieszczone przez micrusec
          vesatis, ale Ja pisałem o Statoil 0W30 a nie 5W40, a to zasadnicza różnica. Na pewno nie cena zdecydowanie parametry właściwości i opinie. Statoil 0W30 z tego co pamiętam jest w cenie 40 do 50 zł/ za opakowanie 1 litr, nie występuje w opakowaniu zbiorczym 4 L czy 5 L. Przy próbie nawiązania kontaktu i chęci kupna od oficjalnego dystrybutora zostałem poinformowany że muszę zamówić 12 szt. tyle ile jest w kartonie, ponieważ na żadnej ze stacji paliw tj. Kraków danej marki nie spotkałem w sprzedaży, zrezygnowałem. Nie będę kupował 12 litrów kiedy potrzebuję 4 litry, a inwestowanie w ciemno w olej na 3 lata / 3 wymiany to nie dla mnie.
          - tutaj brałem pojedyńcze opakowania - http://maxoil.eu/pl/oleje/1169,2990,...zerWay+V+0W-30

Komentarz

• PAOLO ESCO
            RS
            • 2009
            • 6626
            • Volkswagen
            • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Tak wygląda Silkolene TITAN RACE PRO S 5W30 po przejechaniu 3 500 km (w tym trasa do Włoch z drogą powrotną, łącznie ponad 2400 km - właśnie wczoraj wróciłem). Ubytku oleju nie widać. Praca silnika na zimno jak i na ciepło - w zasadzie na gorąco, bo po wczorajszej trasie silnik był rozgrzany na max tak, że olej miał co smarować i chłodzić w silniku - bardzo dobra. "Pod palcami" czuć, że olej jest nadal "tłusty" ciekawe jak będzie przy 6-7 tys km, jak narazie Silkolene zdecydowanie lepiej wypada w moim silniku niż Amsoil.
            Załączone pliki
            PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• czyzyk64
              Elegance
              • 2008
              • 866

PAOLO ESCO, możesz coś bliżej powiedzieć o tym oleju, czy to jest olej Fuchsa ? jak by on się sprawdzał do samochodu , który wyjeżdża z salonu ?

Komentarz

• Pidziek
                RS
                • 2011
                • 1845

To jest olej firmy Angielskiej Silkolene której właścicielem znaku towarowego jest FUCHS.
                Olej zalewamy do kilkuletnich aut pokroju Porsche 911 z salonu czy BMW w bardzo mocnych specyfikacjach w tym również M3, M5 (lepkości 10W60).
                To od siebie odnośnie samego oleju i jego pochodzeniu
                Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
                http://www.zmienolej.pl/
                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534

Komentarz

• PAOLO ESCO
                  RS
                  • 2009
                  • 6626
                  • Volkswagen
                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez czyzyk64
                  jak by on się sprawdzał do samochodu , który wyjeżdża z salonu
                  jeżeli chodzi o dobór SAE to idealnie - ale olej nie ma oficjalnej specyfikacji VW więc "masz problem z głowy" :wink: Jeżeli to Tobie nie przeszkadza to oczywiście możesz lać ten olej ale to już całkiem inna klasa jakościowa no i Silkolene to olej "opracowany dla pełnej ochrony wysilonych silników, szczególnie podczas imprez sportowych". Wiec czy Tobie jest potrzebny "sportowy" olej musisz sam odpowiedzieć. No i jeszcze jedno "TITAN RACE PRO S to w pełni syntetyczne oleje na bazie estrów i PAO" http://olejefuchs.pl/titan-race-pro-s-5w30.html - taki olej wytrzyma bardzo mocne obciążenia, ostrą jazdę ale teoretycznie może zmieniać swoje parametry przy przebiegach +- 8 tys km "Niektóre typy olejów estrowych, w porównaniu olejami podstawowymi innych grup, są bardziej podatne na hydrolityczny rozkład w obecności wody" - ( właśnie dlatego chcę przejechać na nim więcej km żeby móc cokolwiek konkretnego napisać - narazie mam zrobione 3500 km a to zbyt mało na wydanie opinii).
                  jak by on się sprawdzał
                  u mnie naSilkolene silnik pracuje świetnie. Zarówno przy zimnym stracie jak i rozgrzanym silniku nie dochodzą żadne odgłosy rozrządu czy "klekotu zaworów". Samą pracę silnika też oceniam bardzo dobrze. Jak narazie nie ma się do czego doczepić :P ... no może do ceny, która nie jest niska...

Komentarz

• Sebastian_M26
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 1823
                    • Superb II (3T4)

Motul 300V już nie ciekawie wyglądał po 5tyś km, ale to zależy od silnika, eksploatacji, rozcieńczenia paliwem itp. itd.
                    Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• PAOLO ESCO
                      RS
                      • 2009
                      • 6626
                      • Volkswagen
                      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

:diabelski_usmiech dzisiejsza dostawa - właśnie kurier mi przyniósł paczuszkę...

Dla mnie do Octavki i do auta żony 0W/30 a dla ojca 5W/30.

Cena za SSO 0W30 - 19,80 a za LSG 5W/30 - 15,50 ...proszę się nie "męczyć" z szukaniem tego produktu w sklepie internetowym...kupiłem cały zapas SSO 0W/30 ...
                      Załączone pliki

Komentarz

• Wojtas_Poznań
                        RS
                        • 2010
                        • 2822

PAOLO ESCO, na tych butelkach z 0w30, ta data 04.10.10 to data prod ? jakieś stare te oleje :P
                        jaki toto ma okres ważności ? :idea:
                        11.06.12 na tym 5w30 wygląda lepiej
                        SPOT Poznań:
                        .....
                        ruszyć (_)_) i przyjeżdżać !!! ZAPRASZAMY

Error 503 Wojtas Unavailable :P

Komentarz

• PAOLO ESCO
                          RS
                          • 2009
                          • 6626
                          • Volkswagen
                          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Wojtas_Poznań
                          data 04.10.10 to data prod ? jakieś stare te oleje
                          a tam stare :P to nie olej estrowy tylko PAO - data ważności tego oleju to 5 lat ( pisze wyraźnie na tylnej nalepce opakowania po niemiecku i PL) czyli do października 2015 roku a teraz mamy lipiec 2013 więc termin ważności tego oleju wynosi jeszcze 2 lata... :twisted:

Komentarz

• Wojtas_Poznań
                            RS
                            • 2010
                            • 2822

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
                            data ważności tego oleju to 5 lat ( pisze wyraźnie na tylnej nalepce opakowania) czyli do października 2015 roku a teraz mamy lipiec 2013...
                            że tak powiem, dziękuję za wytłumaczenie nie wiedziałem... więc w trosce o zdrowie twojego silnika, zapytałem :P :lol:

za LSG 5W/30 - 15,50
                            :shock: te ceny to w PLNach ?
                            wychodzi taniej niż za jakieś gówniane elfy i castrole 10w40 z biedronki :idea:
                            jakieś święto w sklepie było ? zostałeś ich milionowym klientem i dostałeś rabat ?
                            SPOT Poznań:
                            .....
                            ruszyć (_)_) i przyjeżdżać !!! ZAPRASZAMY

Error 503 Wojtas Unavailable :P

Komentarz

• PAOLO ESCO
                              RS
                              • 2009
                              • 6626
                              • Volkswagen
                              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

te ceny to w PLNach ?
                              TAK w PLN - promocja w sklepie :diabelski_usmiech

zostałeś ich milionowym klientem i dostałeś rabat ?
                              :terefere kupowałem jak zwykły "szaraczek".

Komentarz

• czyzyk64
                                Elegance
                                • 2008
                                • 866

PAOLO ESCO
                                Dziekuje za odpowiedz. wiec jesli ten olej FUCHS TITAN RACE PRO S 5W30 jest tak dobry do silników sportowych to napewno nie zaszkodzi do zwyczajnej benzyny 1,6 117 kw ze zmiennymi fazami rozrządu typu Mivec dohc, bez turbiny. Dobrze rozumuję?

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 6626
                                  • Volkswagen
                                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

nie zaszkodzi do zwyczajnej benzyny 1,6 117 kw ze zmiennymi fazami rozrządu typu Mivec dohc, bez turbiny.
                                  napewno nie zaszkodzi...ale licz się z wymianami co 10 tys km max no i cena hmmm :? ale bogatemu wolno lać co chce :szeroki_usmiech a do jakiego samochodu ma to być ten olej?
                                  Może lepiej zalać jakiś porządny 0W/40 na PAO ?

Komentarz

• Tippo
                                    L&K
                                    • 2009
                                    • 1349
                                    • Octavia III (5E3)
                                    • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Może lepiej zalać jakiś porządny 0W/40 na PAO ?
                                    Albo motul X-lite , choc valvoline 0w40 (choc jak sam wiesz nie wiadomo czy wogole jest tam jakies pao) jak narazie ok, pobor oleju jak narazie znikomy.

Z pewnych PAO 0w40 i nie olej typu race znam tylko motorexa.

Komentarz

• barteq
                                      Rider
                                      • 2011
                                      • 309
                                      • Opel

PAOLO ESCO, co to za wynalazek ten Ravenol ? bo ceny mega atrakcyjne

OneDetailing.pl - Profesjonalne kosmetyki samochodowe. Zapraszam!

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 6626
                                        • Volkswagen
                                        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez barteq
                                        co to za wynalazek ten Ravenol ?
                                        http://www.ravenol.de/produkte/verwe...eansyntoR.html Ravenol SSO i inne produkty tej firmy przewijały się w wątku wielokronie. Cena fajna bo promocyjna.

Komentarz

• REXAX
                                          Rider
                                          • 2013
                                          • 453

PAOLO co z "lazerway" 0w30 V - pewnie leży sobie zapomniany :wink: jak w końcu skusisz się na NESTE - to gostek z allegro już ma swój sklepik i cenowo dość fajnie to wygląda - http://galonoleje.pl/sklep/5-oleje-s...roducent-neste - właśnie zakupiłem kolejną butlę CITY PRO 0w40 ale tym razem doprawię Archoilem AR9100

ps. w w/w sklepiku przy produktach Motula (x-max,x-cess,x-lite) jest załączona karta chrakterystyki MSDS taka nawet dość świeża :wink:

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 6626
                                            • Volkswagen
                                            • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez REXAX
                                            co z "lazerway" 0w30 V - pewnie leży sobie zapomniany
                                            leży i czeka na zimę - napewno nie jest zapomniany :P
                                            Myślę o Neste jako o kolejnym zakupie.

Komentarz

• czyzyk64
                                              Elegance
                                              • 2008
                                              • 866

PAOLO ESCO, Ja generalnie nigdy nie przekraczam 10 tys na jednym oleju, przeważnie kolo 8 tyś już mysle o wymianie. Silnik nie jest już ze stajni vw lecz japoński mitshubishi.

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 6626
                                                • Volkswagen
                                                • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

japoński mitshubishi
                                                ASX 1.6 DOHC 16V MIVEC... :roll: tam w silniku wymagany jest olej o SAE 5W/30 ale o niskiej lepkości...

Komentarz

• konkon
                                                  Rider
                                                  • 2008
                                                  • 667
                                                  • Octavia I (1U2)
                                                  • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

MIVEC
                                                  nawet 0W20 :wink:
                                                  Konrad
                                                  OIL SPA -> oleje, filtry, akumulatory, części

90 konny AGRessor
                                                  PerfectServiceBy DGW
                                                  WhitePride :smokedevil

Komentarz

• Pidziek
                                                    RS
                                                    • 2011
                                                    • 1845

Cena fajna bo promocyjna.
                                                    Do wyczerpania zapsów bo w ich miejsce maja wejść nowe produkty
                                                    Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
                                                    http://www.zmienolej.pl/
                                                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534

Komentarz

Pracuję...