Jaki olej do benzyniaka?

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Pidziek
    RS
    • 2011
    • 1845

Zamieszczone przez Agamek12
    Aha, Tojka od zawsze lany ma do silnika Castrol Edge/Magnatec/SLX (bez żadnych śladów zniszczeń), więc idąc "za ciosem" planuję wlać do skrzyni Syntrax Universal Plus 75W90 - dobrze?
    A jak wyglada wlew oleju jest czysto czy jakiś osad który schodzi pod paznokciem ?

Olej możesz zalać daj znać jak będzie chodził lewarek na mrozach.
    Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
    http://www.zmienolej.pl/
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534

Komentarz

• Agamek12
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 9935
      • Ford

Pidziek, na wlewie oleju jest jakiś osad (lub raczej nalot), który schodzi po lekkim przetarciu palcem (na zdjeciu jest jeszcze przed przetarciem).

[ Dodano: Czw 26 Wrz, 13 11:27 ]
      A co do tego Syntraxa - to dobry olej?
      Załączone pliki
      Adam... Używam:
      Rolka: e11FL 97KM/130Nm
      Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• Pidziek
        RS
        • 2011
        • 1845

Pidziek, na wlewie oleju jest jakiś osad (lub raczej nalot), który schodzi po lekkim przetarciu palcem (na zdjeciu jest jeszcze przed przetarciem).
        Już wiesz po co pytałem o ten syf jaki masz pod korkiem i ten nalot ....

Pisałeś :
        (bez żadnych śladów zniszczeń)
        Więc jak widzisz masz konkretny nagar w silniku a to co rysujesz paznokciem nie winno mieć miejsca.
        Pytam z praktyki bo wiem co oleje tej marki robią z silnikami.

Tego nagaru już nie domyjesz ale warto zmienić olej na jakiś lepszej klasy bo silnik powinien być metalicznie czysty.

Tak że ktoś może mnie przekonywać do tej marki ale za dużo widziałem już silników stąd tak proste pytanie z mojej strony.

Komentarz

• Agamek12
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 9935
          • Ford

Pidziek, ale ja ten nalot jestem w stanie zetrzeć lekkim pociągnięciem opuszkiem palca... To nie jest twardy zaschnięty brud czy też gęsta maź.
          Tak to wygląda po użyciu opuszka małego palca i jednym lekkim pociągnięciu...
          Załączone pliki
          Adam... Używam:

Komentarz

• Pidziek
            RS
            • 2011
            • 1845

A co do tego Syntraxa - to dobry olej?
            Nazwę kojarzę z ciężarówkami ale może się nada nie umiem odpowiedzieć.
            Po ostatniej wtopie z olejami 2T tej firmy wolę uniknąć odpowiedzi na to pytanie.

Synchro chodzi Ci dobrze ?

Komentarz

• Agamek12
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 9935
              • Ford

Pidziek, to co zamiast Castrola do skrzyni biegów?
              Aha, Skrzynia chodzi mi raczej poprawnie - w każdym razie nigdy nie zgrzyta przy wrzucaniu biegu...
              Adam... Używam:

Komentarz

• PAOLO ESCO
                RS
                • 2009
                • 6626
                • Volkswagen
                • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

ten nalot jestem w stanie zetrzeć lekkim pociągnięciem opuszkiem palca... To nie jest twardy zaschnięty brud czy też gęsta maź
                jak ściągnąłem dla żony Picanto z DE to pod korkiem na wewnętrznych elementach metalowych silnika był widoczny "złoty" nalot coś w stylu pokostu (jak polakierowane)...nie schodził lekko a dopiero po zarysowaniu np. paznokciem. Trochę czasu minęło nim pozbyłem się tego. Żadnego syfu w stylu brudu, mazi itp. nie było. Oczywiście Picanto jeździło od samego początku w DE na oleju firmy "C" co potwierdzają wpisy w książce serwisowej...

Dokładnie był taki "lakier z rysami" jak na fotce Agamek12 ...ale stwardniały i ciężko go było usunąć.
                Załączone pliki
                PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• dimpas
                  Drive
                  • 2013
                  • 56
                  • Octavia III combi (5E5)
                  • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Zamieszczone przez Pidziek

Będzie to jeden z najlepszych olejów pełnosyntetycznych dost,epnych na rynku.
                  Z informacji jakie posiadam temp. utraty płynięcia orbituje na poziomie ok. 63st.C jak nie lepiej ( jeszcze lepsza lepkość przy -35st.C ! :-)
                  Jak w porównaniu do niego wypada Redline 0W-30 http://www.redlineoil.com/product.aspx?pid=125&pcid=21 ?

Z tego co widzę na Bitogu oleje tej firmy zbierają pozytywne opinie. U nas chyba nie jest to zbyt popularna marka. Trochę dziwne, szczególnie że Amsoil jest już dostępny w wielu sklepach internetowych.

Komentarz

• mariuszdlu
                    Classic
                    • 2013
                    • 23

PAOLO ESCO, zmienolej.pl,
                    cześc ja odnośnie olejów mam CAXA 1.4 122km i słyszałem że olej firmy STATOIL LAZERWAY 5W-30 co sądzicie ?! pozdrawiam

Komentarz

• mariush19
                      Rider
                      • 2009
                      • 634
                      • Octavia III (5E3)
                      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Czy można dolać takiego orlena do skrzyni do O1? 80W90 GL-5 http://www.orlenoil.pl/oleje-dla-mot...-5-80W-90.html

brakuje moze 200-300ml.
                      Jeśli koniecznie ma byc 75W90 to jeszcze mam pytanie, czy ma to być GL-4 czy GL-5 ? ten drugi chyba lepszy?

Komentarz

• Sebastian_M26
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 1823
                        • Superb II (3T4)

Zamieszczone przez mariush19
                        Czy można dolać takiego orlena do skrzyni do O1? 80W90 GL-5 http://www.orlenoil.pl/oleje-dla-mot...-5-80W-90.html

brakuje moze 200-300ml.
                        Jeśli koniecznie ma byc 75W90 to jeszcze mam pytanie, czy ma to być GL-4 czy GL-5 ? ten drugi chyba lepszy?
                        Najwyższy czas zmienić na nowy, jeśli nie chcesz uszkodzić synchronizatorów oraz zachować płynną zmianę biegów to musi być syntetyczny G50 np. http://www.skrzynie.com.pl/fuchs-tit...wy-1-litr.html
                        Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• PAOLO ESCO
                          RS
                          • 2009
                          • 6626
                          • Volkswagen
                          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez mariuszdlu
                          ? :roll:
                          cześć ja odnośnie olejów mam CAXA 1.4 122km i słyszałem że olej firmy STATOIL LAZERWAY 5W-30 co sądzicie ?!
                          jakoś nie "po polskiemu piszesz" ... ale jeżeli chodzi Tobie o olej do 1,4 CAXA to LazerWay LL 5W/30 będzie jak najbardziej odpowiedni. Nie jakiś LazerWay 5W/30 ale konkretnie LazerWay LL 5W/30 ze specyfikacją VW 504.00/507.00.

Komentarz

• cordoba12
                            Ambiente
                            • 2012
                            • 210
                            • Octavia II (1Z3)
                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

No właśnie...a jak to jest z tym olejem w skrzyni w naszych szkodnikach....? Co ile powinno się go wymieniać....?
                            Mój Szkodnik :-)
                            Pozdrawiam
                            Rafał

Komentarz

• mariush19
                              Rider
                              • 2009
                              • 634
                              • Octavia III (5E3)
                              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez Sebastian_M26

brakuje moze 200-300ml.
                              Najwyższy czas zmienić na nowy, jeśli nie chcesz uszkodzić synchronizatorów oraz zachować płynną zmianę biegów to musi być syntetyczny G50 np. http://www.skrzynie.com.pl/fuchs-tit...wy-1-litr.html
                              Ok. to w takim razie poszukam czegoś 75W90, nurtuje mnie jeszcze klasa jakości API, czy to ma być GL-4 czy GL-5 bo widzę że niektóre oleje 75W90 są w "dwóch wersjach" którą lepiej wybrać? np tu ten lotos http://www.tanie-oleje.pl/produkt/se...-gl-4-75w90-1l różnica tylko w lepkości w 100st. ale zapewne coś więcej, kiedyś gdzieś czytałem że do skrzyń do O1 np moja 02J ma być GL-4 bo zawiera dodatki chroniące brązowe synchronizatory, ale z koleji GL-5 jest chyba jeszcze lepszą klasą jakości i by tych dodatków nie zawierała? Chyba że nowsza klasa GL-5 jest dla nowych skrzyń, a w nowych skrzyniach synchro są z innych materiałów i tych dodatków już nie potrzeba,? będę wdzięczny jak ktoś rozwieje moje wątpliwości, na forum nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi.

Komentarz

• Sebastian_M26
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 1823
                                • Superb II (3T4)

Zamieszczone przez Sebastian_M26

brakuje moze 200-300ml.
                                Ok. to w takim razie poszukam czegoś 75W90, nurtuje mnie jeszcze klasa jakości API, czy to ma być GL-4 czy GL-5 bo widzę że niektóre oleje 75W90 są w "dwóch wersjach" którą lepiej wybrać? np tu ten lotos http://www.tanie-oleje.pl/produkt/se...-gl-4-75w90-1l różnica tylko w lepkości w 100st. ale zapewne coś więcej, kiedyś gdzieś czytałem że do skrzyń do O1 np moja 02J ma być GL-4 bo zawiera dodatki chroniące brązowe synchronizatory, ale z koleji GL-5 jest chyba jeszcze lepszą klasą jakości i by tych dodatków nie zawierała? Chyba że nowsza klasa GL-5 jest dla nowych skrzyń, a w nowych skrzyniach synchro są z innych materiałów i tych dodatków już nie potrzeba,? będę wdzięczny jak ktoś rozwieje moje wątpliwości, na forum nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi.
                                Za dużo tłumaczenia o GL i zasadach pracy synchronizatorów. Ma być G50, a ten Fuchs to wszystko spełnia.
                                Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• Pidziek
                                  RS
                                  • 2011
                                  • 1845

Ok. to w takim razie poszukam czegoś 75W90, nurtuje mnie jeszcze klasa jakości API, czy to ma być GL-4 czy GL-5 bo widzę że niektóre oleje 75W90 są w "dwóch wersjach" którą lepiej wybrać? np tu ten lotos http://www.tanie-oleje.pl...y-gl-4-75w90-1l różnica tylko w lepkości w 100st. ale zapewne coś więcej, kiedyś gdzieś czytałem że do skrzyń do O1 np moja 02J ma być GL-4 bo zawiera dodatki chroniące brązowe synchronizatory, ale z koleji GL-5 jest chyba jeszcze lepszą klasą jakości i by tych dodatków nie zawierała? Chyba że nowsza klasa GL-5 jest dla nowych skrzyń, a w nowych skrzyniach synchro są z innych materiałów i tych dodatków już nie potrzeba,? będę wdzięczny jak ktoś rozwieje moje wątpliwości, na forum nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi.
                                  Teoretycznie GL4 to olej o mniejszej zawartości dodatków wysokociśnieniowych i takich jak EP a GL o wiekszej ilości.
                                  Więc teoretycznie GL4 przekładnie wysokoobrotowe mniej obciążone a GL5 bardziej obciązone nisoobrotowe ale w praktyce to wyglda inaczej bo są oleje GL4 które spisują się w takich autach np. fenomenalnie proszę zobaczyć :

W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

Ale Kowalski wybierze olej za 20zł bo uważa że do auta za 100 000zł nie ma sansu lać drogiego oleju i wywali się w skrzyni to co na drogim oleju by chodziło bezusterkowo przez lata.

Są oleje GL5 które można stosować w skrzyniach wymagających GL4 ale tego nie pisze w instrukcjach ani kartach PI.

Tak że temat jest szeroki.

Olej w przekładni średnio wymienia się co 5 lat więc nie widzę potrzeby oszczędzania na nim jak można coś kupić markowego dużo wyższej klasy.

Komentarz

• mariush19
                                    Rider
                                    • 2009
                                    • 634
                                    • Octavia III (5E3)
                                    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Dzięki za wyjaśnienia, nie chodziło mi tak bardzo o oszczędzanie co rozwianie tych wątpliwości jeśli chodzi o GL-4 GL-5.

Komentarz

• mistasz
                                      Classic
                                      • 2013
                                      • 33
                                      • Volkswagen
                                      • BKC 1.9 TDI PD 105 KM

Witam.
                                      Mam dylemat jaki olej mam wlać do silnika benzyna 1,6 / 75 KM / kod silnika AEE / przebieg 190 kkm. Papierów żadnych nie mam żeby sprawdzić jaki olej powinien być albo jaki jest wlany.
                                      Na dodatek silnik jest z LPG
                                      Możecie mnie nakierować jakie normy czy specyfikacje olej powinien mieć. Albo macie jakiś typy olejów które mogę lać do tego silnika?

Komentarz

• KubaMpakiet
                                        Rider
                                        • 2011
                                        • 279

PAOLO jaka bedzie ocena koncowa SSO :szeroki_usmiech , napisali z RAVENOL ze maja dla mnie ten olej :szeroki_usmiech , mial byc 9.09. troszke sie opoznilo zapewne "szedl na pieszo" :lol: :lol: moze wiesz z jakich baz jest? wczesniej napisales ze ma 10% estra, czy to koniec juz baz syntet. w tym oleju?
                                        chyba wezme na probe, moze sprawdzi sie w 1.8T
                                        Audi 1.8T AVJ

Silnik smaruje
                                        Ravenol SSL

Komentarz

• mariuszdlu
                                          Classic
                                          • 2013
                                          • 23

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
                                          ? :roll:
                                          cześć ja odnośnie olejów mam CAXA 1.4 122km i słyszałem że olej firmy STATOIL LAZERWAY 5W-30 co sądzicie ?!
                                          jakoś nie "po polskiemu piszesz" ... ale jeżeli chodzi Tobie o olej do 1,4 CAXA to LazerWay LL 5W/30 będzie jak najbardziej odpowiedni. Nie jakiś LazerWay 5W/30 ale konkretnie LazerWay LL 5W/30 ze specyfikacją VW 504.00/507.00.
                                          sorki że się źle wypisałem heheh czytam o tej specyfikacji myślałem że do TSI to 502.00/505.00 ?
                                          poprawcie mnie jeśli się mylę ?

Komentarz

• leonn
                                            RS
                                            • 2011
                                            • 2726
                                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Są oleje GL5 które można stosować w skrzyniach wymagających GL4
                                            Tak dla jasności te dwa oleje polecasz i masz na myśli?

GL-4

GL-5

Komentarz

• Pidziek
                                              RS
                                              • 2011
                                              • 1845

Tych olejów nie polecam bo ich nie znam i nie wiem jak olej tej firmy z GL5 zachowa się w skrzyni wymagającej GL4 choć co do samej firmy nie mam uwag i do Roberta którego pozdrawiam

Zamieszczone przez mistasz
                                              Mam dylemat jaki olej mam wlać do silnika benzyna 1,6 / 75 KM / kod silnika AEE / przebieg 190 kkm. Papierów żadnych nie mam żeby sprawdzić jaki olej powinien być albo jaki jest wlany.

Możecie mnie nakierować jakie normy czy specyfikacje olej powinien mieć. Albo macie jakiś typy olejów które mogę lać do tego silnika?
                                              5W40 min. 502.00 lub coś lepszego np. 300V, CFS 5W40 unikać SAE 50.
                                              W zależnosci od portfela znajdziesz lepszy lub gorszy.

Komentarz

• mistasz
                                                Classic
                                                • 2013
                                                • 33
                                                • Volkswagen
                                                • BKC 1.9 TDI PD 105 KM

5W40 min. 502.00 lub coś lepszego np. 300V, CFS 5W40 unikać SAE 50.
                                                W zależnosci od portfela znajdziesz lepszy lub gorszy.
                                                Dostałem teraz informację od poprzedniego właściciela że był lany półsyntetyk "Castrol Magnatec 10W-40"
                                                Czy bardzo to komplikuje że poprzednio był lany półsyntetyk? Zostać na 10W40 też nic dobrego bo gęsty na zimę [fade:2fa628167c] Wyszukałem sobie 5W40 Statoila albo Valwoline.[/fade:2fa628167c]
                                                Teraz tylko pytanie lać 5W40 czy nie?
                                                P.S Silnik jak na taki przebieg nawet w dobrej kondycji, oleju nie bierze nic. Jedynie rano jak zimno to po zapaleniu klepie trochę.

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 6626
                                                  • Volkswagen
                                                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez KubaMpakiet
                                                  jaka bedzie ocena koncowa SSO
                                                  spokojna 4. Wcześniejsza ocena była ciut zaniżona ops: Silnik na zimno ładnie na nim odpala. Ciuchotko i równo. Za "taką" kasę jestem z niego zadowolony! Ciut gorzej wypada w wyższym zakresie obrotów ( ale to dotyczyć może silnika, może na 1,8 będzie lepiej :roll: ) ... no i ja przeszedłem z Silkolene na Ravenola - można powiedzieć że się "silnikowi" w dxxpie poprzewracało z dobrobytu :lol:

[ Dodano: Sob 28 Wrz, 13 18:07 ]
                                                  myślałem że do TSI to 502.00/505.00 ?
                                                  też się nadaje - patrz załącznik.

[ Dodano: Sob 28 Wrz, 13 18:09 ]
                                                  Wyszukałem sobie 5W40 Statoila albo Valwoline.
                                                  Teraz tylko pytanie lać 5W40 czy nie?
                                                  Lać! I tak będzie lepiej niż na 10W40. Producent wg uznania.
                                                  Załączone pliki

Komentarz

• Tippo
                                                    L&K
                                                    • 2009
                                                    • 1349
                                                    • Octavia III (5E3)
                                                    • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
                                                    Lać! I tak będzie lepiej niż na 10W40. Producent wg uznania.
                                                    Ale akurat Magnateca bym odradzal, nawet w sklepie stacjonarnym co zwykle sa ochy i achy nad Castrolem, gosc mi mowi bierz pan Elfa :P

ps. 10w40 leje do Ciagnika i tam sie taki olej nadaje, Fuchsa akurat.

Komentarz

Pracuję...