Zamieszczone przez PAOLO ESCO
Jaki olej do benzyniaka?
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
-
-
opcja 2
nie wyklucza to mimo wszystko dolania Cerateca.
Ceratec zaczyna ceramizowac najpierw kiedy zachodzi ścinanie wysokotemperaturowe i podczas kontaktu metal/metal czyli dokładnie w miejscach lokalnych wzrostow temperatury wynikających z tarcia.
Po Ceratecu Twój Silnik stanie się nieśmiertelny.....
jednak VS jest stworzony by podrasować właściwości wysokotemperaturowe takiej mieszaniny co predysponuje go do jazdy autostradą do ciepłych krajów
Ja chciałem właśnie zalać VS ale podajarałem się wyrobami ceramicznymi od Liqui Molly ( a obiecywałem sobie że grama oleju mineralnego nie wleje.... ale co zrobisz? nic nie zrobisz bo to jest nosnikiem)
dodatkowo
po Ceratecu powinno spaść spalanie
po Visco Stabil teoretycznie powinno wzrosnac kosztem lepszej ochrony... i ciut gorszej pompowalnosci (podkreślam teoretycznie)
uważam że robiąc takie powtarzalne trasy tym samym autem i w podobnych warunkach stwarzasz idealne warunki testowe !
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Basik_co myślicie o zalaniu Ceratec'a do nowego auta?
Zrób na fabrycznym oleju z +-2 tys km i go zlej (zresztą jak chcesz...ja zlałem fabryczny razem z płukanką, szkoda że foto nie zrobiłem to zobaczyłbyś niezły syfff który z silnika zleciał) , potem zalej docelowy olej dalej bez dodatków - to będzie o niebo lepsza opcja niż dodanie Cerateca do oleju który masz fabrycznie w silniku. Zmień np przy 15 tys km kiedy silnik się prawidłowo ułoży a wszystkie elementy prawidłowo spasują. Potem możesz jak chcesz dodać Ceratec do oleju.PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PAOLO ESCOTrasa Polska-Włochy-Polska w planie ponad 3000 - 3500 tys km. Start 13 czerwca a powrót około 10 lipca.
Zapewne zalany będzie olej Petronas 5W30 LL (dla sprawdzenia producenta a po tym przebiegu wyleci z silnika) ...
Zamieszczone przez PAOLO ESCO1 - zalewam olej bez dodatków ...bo spokojnie da radę w trasie a te dodatki mieć w
Ja najpierw sprawdziłem co jest wart LM 0W40 na 28tys.km bez dodatków, a potem zrobiłem test z LM 0W40 + Visco Stabil. I teraz LM 0W40 ma już u mnie dożywocie :wink:
Nic nie dodawaj do oleju 3500km to mineralny wytrzyma spokojnie.
Zamieszczone przez Basik_Panowie, a co myślicie o zalaniu Ceratec'a do nowego auta?Zamieszczone przez PAOLO ESCOkiedy silnik się prawidłowo ułoży a wszystkie elementy prawidłowo spasują. Potem możesz jak chcesz dodać Ceratec do oleju.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez crom.deTak więc wynik 6,7 uważam za więcej niż zadowalający przy średniej z autostrady 112km/h.
Zamieszczone przez crom.deZużycie po trasie to samo, weszło ~400ml na powrót do maxa.
Komentarz
-
-
Średnią prędkość też mam identyczną, a Lpg 9,7 tylko że ja oleju między czasie nie dolewam :wink:
Zamieszczone przez leonnNie chcę Ciebie martwić, ale coś jest nie tak i to raczej nie jest wina oleju. Bo jeśli zrobiłbyś 10 takich samych tras to byś musiał dolać 4litry, od wymiany do wymiany?
Zamieszczone przez leonnSpróbuj może zalać Mobilem 0W40 albo LM, chociaż wątpie czy na taki pobór to olej coś pomoże
Apropo's pedros u Ciebie występuje/występowało jakieś zużycie oleum?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez crom.deMoże wlanie Visco Stabil czy Cerateca (patrz pedros) by coś zmieniło.
Zamieszczone przez crom.deNastępnej wymiany oleju raczej nie planuję już przeprowadzać, pozostawię to nowemu właścicielowi.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez leonnTe dodatki z założenia mają inny cel, niż ograniczenie konsumpcji oleju, :wink: nie przeceniał bym ich działania w takich przypadkach.
Zamieszczone przez leonnNo to nie ma tematu
Komentarz
-
-
crom.de, w kontekście zuzycia Oliwki:
- jazda do 4 k obrotów nie bierze oleju w zauwazalny sposób
- jazda powyżej 130/140 zaczyna się zużycie i im szybciej tym więcej go spala
- jakość oleju też ma kolosalne znaczenie ( być może odparowalnosc albo właściwości myjace, nie potrafię teraz znaleźć korelacji) najmniej spalało mi
Silkolene 5w30
Motul X Lite 0W30
Titan Pro Gas 5W30 Fuchs
(zbiorczo ok pół litra z maxa do połowy do maxa, autostrady też się zdarzały)
na serwisowych niby Mobilach ciągnął oliwe jak opętany ( ok 07 i więcej pomiędzy wymianami nie zawsze uzupełniając pod górny obszar bagnetu, korelacja z autostradami jest jednoznaczna szybko=spalanie oleju)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PAOLO ESCOZamieszczone przez rwyzgazaczął zdecydowanie mniej oleju wciągać (Mobil 1 New Life 0W-40).
Zamieszczone przez rwyzgaPrzed zimą wolałem mieć 0W-40 w silniku
Komentarz
-
-
Panowie wybaczcie, ale przez 260stron nie przebrne. Czy mógłby ktoś ogarniający temat w skrócie przedstawić swoją opinię.
Kupiłem niedawno O3 1,4TSI. Zrobiłem już 1800km
1) Czy warto już wymienić olej? jak to się dawniej robiło. Słyszałem już różne sprzeczne opinie.
2) Jaki olej polecacie?
z góry dzięki!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AlelelaPanowie wybaczcie, ale przez 260stron nie przebrne. Czy mógłby ktoś ogarniający temat w skrócie przedstawić swoją opinię.
Kupiłem niedawno O3 1,4TSI. Zrobiłem już 1800km
1) Czy warto już wymienić olej? jak to się dawniej robiło. Słyszałem już różne sprzeczne opinie.
2) Jaki olej polecacie?
z góry dzięki!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kazek103Mam jeszcze banieczkę x-lite, mogę śmiało lać czy trzeba zastosować jakiś dodatek czy lepiej inną oliwę a Molula zostawić na zimę
ps. nie zapomnij o zabraniu oleju na dolewkę.
Zamieszczone przez kazek103zalany x-lite 0W30, w czerwcu wymiana z tym że w lipcu trasa
Zamieszczone przez kazek1035 kkm do Francji i z powrotem
Ja startuję 13 czerwca do Włoch, kierunek Adriatyk a potem Toscania.PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kazek103Handluje ktoś na forum tym dodatkiem ?
Sprawdzony dostawca.
Zamieszczone przez kazek103wrzucę jakieś fotki.PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pedros- jazda do 4 k obrotów nie bierze oleju w zauwazalny sposób
- jazda powyżej 130/140 zaczyna się zużycie i im szybciej tym więcej go spala
- jakość oleju też ma kolosalne znaczenie ( być może odparowalnosc albo właściwości myjace, nie potrafię teraz znaleźć korelacji) najmniej spalało mi
Komentarz
-
Komentarz