Jaki olej do benzyniaka?

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • REXAX
    Rider
    • 2013
    • 453

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
    2- zalewam olej + dodatek LM Visco Stabil
    - ta opcja wg. mnie jest najbardziej optymalna ponieważ przy takiej trasie i wysokich temperaturach ustabilizuje lepkość w temperaturze roboczej natomiast pozytywny jest fakt że "visco stabil" wyleci z silnika przy wymianie oleju i można testować kolejny produkt bez zafałszowanego wyniku który będzie dawał "ceratec" z racji działania aż przez 80kkm :wink:

Komentarz

• PAOLO ESCO
      RS
      • 2009
      • 6626
      • Volkswagen
      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

REXAX - dzięki.

Czekam na dalsze głosy a potem napiszę co mi przychodzi do głowy po przemyśleniach.
      PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• pedros
        RS
        • 2009
        • 1958
        • Volkswagen
        • BFQ 1.6 MPI 102 KM
        • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

opcja 2

nie wyklucza to mimo wszystko dolania Cerateca.

Ceratec zaczyna ceramizowac najpierw kiedy zachodzi ścinanie wysokotemperaturowe i podczas kontaktu metal/metal czyli dokładnie w miejscach lokalnych wzrostow temperatury wynikających z tarcia.

Po Ceratecu Twój Silnik stanie się nieśmiertelny.....

jednak VS jest stworzony by podrasować właściwości wysokotemperaturowe takiej mieszaniny co predysponuje go do jazdy autostradą do ciepłych krajów

Ja chciałem właśnie zalać VS ale podajarałem się wyrobami ceramicznymi od Liqui Molly ( a obiecywałem sobie że grama oleju mineralnego nie wleje.... ale co zrobisz? nic nie zrobisz bo to jest nosnikiem)

dodatkowo
        po Ceratecu powinno spaść spalanie
        po Visco Stabil teoretycznie powinno wzrosnac kosztem lepszej ochrony... i ciut gorszej pompowalnosci (podkreślam teoretycznie)

uważam że robiąc takie powtarzalne trasy tym samym autem i w podobnych warunkach stwarzasz idealne warunki testowe !

Komentarz

• Basik_
          Rider
          • 2013
          • 667

Panowie, a co myślicie o zalaniu Ceratec'a do nowego auta? Jak odbiorę RS'a to mam zamiar zrobić jakieś 2-5k km, zalać płukanke i wymienić olej na jakiś 0w40 i zastanawiam się teraz nad tym ceratec'iem czy dolać? W ogóle ten mój cały plan ma ręce i nogi?
          Moja biała jak welon dziewicy O3 vRS

Komentarz

• PAOLO ESCO
            RS
            • 2009
            • 6626
            • Volkswagen
            • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Basik_
            co myślicie o zalaniu Ceratec'a do nowego auta?
            wg mnie to bardzo zły pomysł. Przed prawiłowym ułożeniem, spasowaniem podzespołów silnika (u mnie to było +- 8-10 tys km) nie dolewałbym żadnych dodatków do oleju.
            Zrób na fabrycznym oleju z +-2 tys km i go zlej (zresztą jak chcesz...ja zlałem fabryczny razem z płukanką, szkoda że foto nie zrobiłem to zobaczyłbyś niezły syfff który z silnika zleciał) , potem zalej docelowy olej dalej bez dodatków - to będzie o niebo lepsza opcja niż dodanie Cerateca do oleju który masz fabrycznie w silniku. Zmień np przy 15 tys km kiedy silnik się prawidłowo ułoży a wszystkie elementy prawidłowo spasują. Potem możesz jak chcesz dodać Ceratec do oleju.

Komentarz

• leonn
              RS
              • 2011
              • 2728
              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Trasa Polska-Włochy-Polska w planie ponad 3000 - 3500 tys km. Start 13 czerwca a powrót około 10 lipca.

Zapewne zalany będzie olej Petronas 5W30 LL (dla sprawdzenia producenta a po tym przebiegu wyleci z silnika) ...
              Jeśli to ma być test oleju danego producenta to tylko;
              1 - zalewam olej bez dodatków ...bo spokojnie da radę w trasie a te dodatki mieć w
              Co by to miał być za test oleju jak dolejesz jakiś dodatek?

Ja najpierw sprawdziłem co jest wart LM 0W40 na 28tys.km bez dodatków, a potem zrobiłem test z LM 0W40 + Visco Stabil. I teraz LM 0W40 ma już u mnie dożywocie :wink:

Nic nie dodawaj do oleju 3500km to mineralny wytrzyma spokojnie.

Zamieszczone przez Basik_
              Panowie, a co myślicie o zalaniu Ceratec'a do nowego auta?
              Basik_, jak najbardziej, ale po 30 000km i co najmniej po trzech wymianach oleju bym dolał dopiero Ceratec.
              kiedy silnik się prawidłowo ułoży a wszystkie elementy prawidłowo spasują. Potem możesz jak chcesz dodać Ceratec do oleju.

Komentarz

• Basik_
                Rider
                • 2013
                • 667

Dziękuję za rady, po kilku tys 2-3 zleje fabryczny olej z płukanką i zaleje silnik docelowym bez żadnych dodatków.
                P.S. cerateca chciałem dolać razem z nowym olejem, a nie do fabrycznego :wink:
                Moja biała jak welon dziewicy O3 vRS

Komentarz

• leonn
                  RS
                  • 2011
                  • 2728
                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez crom.de
                  Tak więc wynik 6,7 uważam za więcej niż zadowalający przy średniej z autostrady 112km/h.
                  Ale mówisz oczywiście o zużyciu Pb/100, a nie oleju chyba? Średnią prędkość też mam identyczną, a Lpg 9,7 tylko że ja oleju między czasie nie dolewam :wink:
                  Zużycie po trasie to samo, weszło ~400ml na powrót do maxa.
                  Nie chcę Ciebie martwić, ale coś jest nie tak i to raczej nie jest wina oleju. Bo jeśli zrobiłbyś 10 takich samych tras to byś musiał dolać 4litry, od wymiany do wymiany? Spróbuj może zalać Mobilem 0W40 albo LM, chociaż wątpie czy na taki pobór to olej coś pomoże. :cry:

Komentarz

• crom.de
                    RS
                    • 2012
                    • 1545
                    • Superb II (3T4)
                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Średnią prędkość też mam identyczną, a Lpg 9,7 tylko że ja oleju między czasie nie dolewam :wink:
                    Pamiętaj, że Ty nie jeździsz na LongLife co czynił poprzedni właściciel mojego auta. Najpóźniej co dwa lata robił przeglądy, średnio co 25-30t. Wymiana oleju fabrycznego też była po 30t :diabelski_usmiech Poza tym średnia jest nieco obniżona przez korki i obwodnicę Bratysławy i Wiednia. Generalnie było ustawiane tak żeby kreska przeszła przez 130 i jak napisałem czasem dodatkowo zbutowane nieco.

Zamieszczone przez leonn
                    Nie chcę Ciebie martwić, ale coś jest nie tak i to raczej nie jest wina oleju. Bo jeśli zrobiłbyś 10 takich samych tras to byś musiał dolać 4litry, od wymiany do wymiany?
                    Dramatu nie ma IMO. Zawsze jest świeży olej :lol: Kosztowo remontowanie silnika to jest za duży koszt, szczególnie tutaj. Teraz zrobiłem płukankę i zmiany raczej żadnej nie ma prócz IMO lepszego startu. To już chyba 8 trasa i zawsze tak robię nie ma wyboru. Jest możliwe, że przy niższym stanie będzie mniej ubywać z bagnetu - tak ma Matiz żony wypije do połowy i dalej nie chce A olej ma ładny, prawie jak z butelki mimo 5t zrobionych. Jednak nie mam odwagi tak zaryzykować w Skodzie na trasę. Niby jest czujnik poziomu, ale... Teraz mam przerwę w autostradach aż do piździornika więc powinno się nakulać km na miejscu. Dolałem po powrocie do maxa zapisałem stan licznika więc zobaczymy za jakiś czas. Pamiętam, że raz udało mi się nakulać na miejscu 2600-2700 i zużycie było niezauważalne. Widać, że ta autostrada go męczy najbardziej. Z poborem identycznie miał ojciec w Astrze którą posiadał od 75 do 138tkm. To był 1.6 16v XEL. Choć też na jakimś Shellu jeździł ;-) więc może to kwestia dupiatości oliwy.

Zamieszczone przez leonn
                    Spróbuj może zalać Mobilem 0W40 albo LM, chociaż wątpie czy na taki pobór to olej coś pomoże
                    Może wlanie Visco Stabil czy Cerateca (patrz pedros) by coś zmieniło. Następnej wymiany oleju raczej nie planuję już przeprowadzać, pozostawię to nowemu właścicielowi. Chyba, że by mnie małżonka przekonała do odczekania jeszcze to wtedy będę polował na jakaś promocję 0W40. Najwyżej zostanie do nowego

Apropo's pedros u Ciebie występuje/występowało jakieś zużycie oleum?
                    - Superb
                    - Panda 1.2

Komentarz

• leonn
                      RS
                      • 2011
                      • 2728
                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Może wlanie Visco Stabil czy Cerateca (patrz pedros) by coś zmieniło.
                      Te dodatki z założenia mają inny cel, niż ograniczenie konsumpcji oleju, :wink: nie przeceniał bym ich działania w takich przypadkach.

Następnej wymiany oleju raczej nie planuję już przeprowadzać, pozostawię to nowemu właścicielowi.
                      No to nie ma tematu

Komentarz

• crom.de
                        RS
                        • 2012
                        • 1545
                        • Superb II (3T4)
                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez leonn
                        Te dodatki z założenia mają inny cel, niż ograniczenie konsumpcji oleju, :wink: nie przeceniał bym ich działania w takich przypadkach.
                        No w Visco jest nawet napisane, że minimalizuje zużycie :P

Zamieszczone przez leonn
                        No to nie ma tematu
                        Miejmy nadzieję, że nie Chce zdążyć przed dzieciakami spełnić swoje marzenie każdego dużego chłopca o całkiem nowym aucie, bo potem to kasa będzie lecieć na wszystkie strony Choć w sprawie oleum to może być wejście z deszczu pod rynnę patrząc na niektórych użytkowników TSI
                        - Superb
                        - Panda 1.2

Komentarz

• pedros
                          RS
                          • 2009
                          • 1958
                          • Volkswagen
                          • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                          • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

crom.de, w kontekście zuzycia Oliwki:

- jazda do 4 k obrotów nie bierze oleju w zauwazalny sposób
                          - jazda powyżej 130/140 zaczyna się zużycie i im szybciej tym więcej go spala
                          - jakość oleju też ma kolosalne znaczenie ( być może odparowalnosc albo właściwości myjace, nie potrafię teraz znaleźć korelacji) najmniej spalało mi

Silkolene 5w30
                          Motul X Lite 0W30
                          Titan Pro Gas 5W30 Fuchs

(zbiorczo ok pół litra z maxa do połowy do maxa, autostrady też się zdarzały)

na serwisowych niby Mobilach ciągnął oliwe jak opętany ( ok 07 i więcej pomiędzy wymianami nie zawsze uzupełniając pod górny obszar bagnetu, korelacja z autostradami jest jednoznaczna szybko=spalanie oleju)

Komentarz

• rwyzga
                            Classic
                            • 2010
                            • 9

Zamieszczone przez rwyzga
                            zaczął zdecydowanie mniej oleju wciągać (Mobil 1 New Life 0W-40).
                            jak na silnik 1,8 to zużycie 0,5L oleju na 10 tys km, przy zastosowaniu 0W40 to bardzo dobry wynik. Ile silnik ma najechane?
                            Zamieszczone przez rwyzga
                            Przed zimą wolałem mieć 0W-40 w silniku
                            rozsądnie, na lato też spokojnie ten 0W40 się nada. Nie ma sensu zmieniać jak jest "lepiej niż dobrze" :wink:
                            Teoretycznie 226 tys. - (z czego ja około 80 tys.) ale ponieważ nie jestem pierwszym właścicielem - to kto to wie. No dobrze żeby było bardziej uczciwie to po dolaniu resztki i dojechaniu do 10 tys. i wymiany (mam gaz więc to rozsądny przebieg między wymianami chyba ) to na bagnecie olej był w dolnym zakresie - ale jeszcze nie tym najniższym. Teraz mam od wymiany 7 tys, resztka z banki już w silniku i jak patrzyłem jakieś pareset km temu na bagnet to był full - więc istnieje duża szansa iż do wymiany tego New Life wystarczy.

Komentarz

• Alelela
                              Classic
                              • 2013
                              • 14

Panowie wybaczcie, ale przez 260stron nie przebrne. Czy mógłby ktoś ogarniający temat w skrócie przedstawić swoją opinię.

Kupiłem niedawno O3 1,4TSI. Zrobiłem już 1800km

1) Czy warto już wymienić olej? jak to się dawniej robiło. Słyszałem już różne sprzeczne opinie.
                              2) Jaki olej polecacie?

z góry dzięki!

Komentarz

• Fredy.PW
                                Rider
                                • 2013
                                • 376
                                • Octavia III (5E3)
                                • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez Alelela
                                Kupiłem niedawno O3 1,4TDI. Zrobiłem już 1800km
                                a cóż to takiego :?: :?: :?:
                                Pzdr
                                Pzdr, Fredy
                                Silnik w mojej O3 smaruje olej

Komentarz

• Alelela
                                  Classic
                                  • 2013
                                  • 14

Zamieszczone przez Fredy.PW
                                  Kupiłem niedawno O3 1,4TDI. Zrobiłem już 1800km
                                  a cóż to takiego :?: :?: :?:
                                  Pzdr
                                  hehe palec mi się omsknął i wyszło zabawnie. Jak w temacie chodzi oczywiście o benzyniaka TSI

Komentarz

• Sebastian_M26
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2005
                                    • 1823
                                    • Superb II (3T4)

A lej xmaxa z motula.
                                    Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• Seed
                                      Elegance
                                      • 2010
                                      • 875
                                      • Octavia III (5E3)
                                      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Panowie wybaczcie, ale przez 260stron nie przebrne. Czy mógłby ktoś ogarniający temat w skrócie przedstawić swoją opinię.

Kupiłem niedawno O3 1,4TSI. Zrobiłem już 1800km

1) Czy warto już wymienić olej? jak to się dawniej robiło. Słyszałem już różne sprzeczne opinie.
                                      2) Jaki olej polecacie?

z góry dzięki!
                                      Motul X-max 0W-40 - stosuje i bardzpo chwale. mam juz 35 tys i 2 wymiany za soba, zaraz jade na trzecia i tez bedzie X-max. Pierwsza wymiane zrobilem po 8 tys.
                                      KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• kazek103
                                        Rider
                                        • 2012
                                        • 351

Proszę o poradę, obecnie zalany x-lite 0W30, w czerwcu wymiana z tym że w lipcu trasa
                                        ok 5 kkm do Francji i z powrotem. Mam jeszcze banieczkę x-lite, mogę śmiało lać czy trzeba zastosować jakiś dodatek czy lepiej inną oliwę a Molula zostawić na zimę ?

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 6626
                                          • Volkswagen
                                          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez kazek103
                                          Mam jeszcze banieczkę x-lite, mogę śmiało lać czy trzeba zastosować jakiś dodatek czy lepiej inną oliwę a Molula zostawić na zimę
                                          "banieczka" rozumiem, że 5L. Zalewaj. To świetny olej na trasy zarówno w zimie i lecie. Szybko odbierze jak i odda ciepło z silnika. Wysoka temeratura palenia. Olej zalecany do silników AUDI TT i AUDI S3 ... to i w zwykłej Octavce 1,8 TSI da radę :wink: Zalewaj śmiało.
                                          ps. nie zapomnij o zabraniu oleju na dolewkę.
                                          zalany x-lite 0W30, w czerwcu wymiana z tym że w lipcu trasa
                                          Oczywiście nie musisz dodawać żadnego dodatku ale jeżeli już to biorąc pod uwagę trasę i silnik ja bym chyba dodał Visco Stabil http://sklep-oleje.pl/pl/p/LIQUI-MOL...BIL-300-ml/411 - "Zapobiega obniżeniu lepkości oleju silnikowego. Stabilizuje ciśnienie oleju i minimalizuje jego zużycie poprzez polepszenie szczelności pierścieni tłokowych" nic wiecej temu silnikowi do szczęścia nie potrzeba.

5 kkm do Francji i z powrotem
                                          wakacje ?
                                          Ja startuję 13 czerwca do Włoch, kierunek Adriatyk a potem Toscania.

Komentarz

• kazek103
                                            Rider
                                            • 2012
                                            • 351

dzięki, wakacje
                                            Przeglądałem Twój wątek z wojaży, zazdroszczę.

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 6626
                                              • Volkswagen
                                              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

zazdroszczę.
                                              Podłącz się pod ten wątek i opisz wakacje we Francji jak wrócisz. Napewno znajdą się chętni do poczytania. Wakacje we Francji - super

Komentarz

• kazek103
                                                Rider
                                                • 2012
                                                • 351

Ok. wrzucę jakieś fotki.
                                                Handluje ktoś na forum tym dodatkiem ?

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 6626
                                                  • Volkswagen
                                                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Handluje ktoś na forum tym dodatkiem ?
                                                  pewnie. Ten link który podałem - http://sklep-oleje.pl/pl/p/LIQUI-MOL...BIL-300-ml/411 to sklep RobertaM z OCP - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=46606
                                                  Sprawdzony dostawca.

wrzucę jakieś fotki.
                                                  na to liczę :P

Komentarz

• crom.de
                                                    RS
                                                    • 2012
                                                    • 1545
                                                    • Superb II (3T4)
                                                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez pedros
                                                    - jazda do 4 k obrotów nie bierze oleju w zauwazalny sposób
                                                    - jazda powyżej 130/140 zaczyna się zużycie i im szybciej tym więcej go spala
                                                    - jakość oleju też ma kolosalne znaczenie ( być może odparowalnosc albo właściwości myjace, nie potrafię teraz znaleźć korelacji) najmniej spalało mi
                                                    No czyli niestety "nie ma rady". Tylko Ty też od początku dbasz o motor od środka. Miałeś przykładowo samą trasę autostradową? Jak to wtedy wygląda?
                                                    - Superb
                                                    - Panda 1.2

Komentarz

Pracuję...