Akurat w OPEL piszą lepkość a nie normę, przynajmniej Ja tak widzę w książce serwisowej. Odwrotnie do VW gdzie masz normę a nie masz lepkości.
Jaki olej do benzyniaka?
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
Zamieszczone przez vesatisZamieszczone przez micrusecAkurat w OPEL piszą lepkość a nie normę, przynajmniej Ja tak widzę w książce serwisowej. Odwrotnie do VW gdzie masz normę a nie masz lepkości.
https://www.opel.pl/content/dam/Opel..._my15_5_pl.pdf
Koledze do Astry poleciłem Millersa EE c3 LL i był to pierwszy olej którego na dystansie uwaga 20kkm nic nie musiał dolewać a silnik pracował na nim cytuje "za*****e"
Wymiana poprzedzona płukanka 20 min LM ProLine
Taki niedobry hydrokrak :diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez vesatisJestem przed wymianą oleju w dwumiesięcznej Corsie i chyba zaleję Penrite Enviro 5W40, przynajmniej będe miał pewność, że to syntetyk, a nie jakieś oszukaństwo.
A skąd taka pewność że to syntetyk? :roll:
Mobil1 ESP to świetny olej o świetnych parametrach, choćby CCS, o jakim niejeden syntetyk może pomarzyć.
Baza to HC+PAO+5%Estrów
Komentarz
-
-
Z informacji, które posiadam Penrite Enviro+5w40 to "syntetyk" taki podobny do Millersa EE. Baza to nie HC ale technologicznie jest to coś zbliżonego do HC tylko bardziej zaawansowane i lepsze - podobnie jak w Millersie. Tyle wiem.
Co do Mobila to dla mnie problem jest jeden zasadniczy. Nie ma żadnej gwarancji, że zakupiony w sklepie oryginalny olej Mobil będzie tym samym olejem, którego dotyczy badanie. Z bardzo dużym prawdopodobieństwem będzie to inny olej. Mobil niestety ma różne oleje na różne rynki, robione wg. różnych "receptur". O masowych podróbach nie wspomnę. Na papierze Mobil wygląda pięknie ładnie ale wg. niektórych dobrze poinformowanych osób to co dostajemy w butelce nie musi się z tym pokrywać. Wystarczy napisać takie coś : "Typowe Właściwości są to właściwości typowo otrzymywane w granicach tolerancji normalnego procesu produkcyjnego danego produktu i nie stanowią jego specyfikacji. Różnice w stosunku do wartości typowych, które mogą pojawić się przy normalnej produkcji i w różnych blendowniach nie mają wpływu na jakość produktu. Informacje przedstawione w niniejszej karcie mogą ulec zmianie bez uprzedzenia. Produkty mogą być niedostępne lokalnie"
Czyli to co piszą w kartach to :
- nie jest specyfikacja
- w różnych blenowniach może być różnie
- podane dane mogą być już dawno nieaktualne
Na rynek rosyjski wg. mojej wiedzy Mobil ma inne parametry niż te u nas. Ja nie wiem czy to prawda ale lepiej poinformowane ode mnie osoby tak twierdzą.
Penrite, Millers czy Liqui Moly/Meguin karty zmieniają baaaaarszo rzadko. Produkują w 1 zakładzie i przynajmniej wiadomo, że to co w butelce jest tym samym co na karcie. W przypadku Mobila czy Castrola (a także bardzo wielu innych olejów) takiej pewności niestety nie ma. Tylko tyle i aż tyle.
Komentarz
-
-
tomek evo, dobrze wiemy, że ani Millers EE ani ten Penrite ani ten Mobil to nie syntetyki, ale to nie znaczy że to złe oleje, więc podałem mały przykład że HC też potrafią. Duże firmy typu Castrol,Mobil,Shell mają inne formulacje na różne rynki bo są z różnych miejsc, i nawet się z tym nie kryją...choćby przykład Shella 0w40 i VOA EU i RUS, są różnice i to nie małe...ale nawet wersja EU to świetny olej. Tu bardziej problem leży w podróbach...ale rynek ma sprawdzone źródła sprzedaży i problemu aby je znaleźć nie ma.
Skład tego Penrite`a to głównie C20-50, a więc kilkufazowo traktowany wodorem i odwoskowany neutralny olej bazowy, więc faktycznie nie jest to hydrokraking (HC) a HT.
Komentarz
-
-
Chodziło mi tylko o to, że w przypadku Mobila "zacytowana" karta nie musi, a z bardzo dużym prawdopodobieństwem nie pokrywa się z tym co stoi na półce w sklepie a nawet parametry podane w oficjalnej karcie są raczej takie "poglądowe" i w rzeczywistości mogą znacząco się różnić. Technologia wykonania oleju bazowego Penrite jako się nawet fachowo nazywa i można to słowo znaleźć w słowniku technicznym ale już zapomniałem a na szkoleniu nie zapisałem.
BTW jak tam mix Archoila się sprawuje?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez cytrynowiecTu bardziej problem leży w podróbach...ale rynek ma sprawdzone źródła sprzedaży i problemu aby je znaleźć nie ma.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez robertowiczZamieszczone przez cytrynowiecTu bardziej problem leży w podróbach...ale rynek ma sprawdzone źródła sprzedaży i problemu aby je znaleźć nie ma.
Komentarz
-
-
tomek evo, jest dobrze :wink: Jestem cały czas zadowolony i z temp oleju - normalna jazda max 100C - bardzo szybka 106C zaraz po zmianie i to tylko raz , teraz jakbym się mocno nie starał 103C. Ubytków oleju brak, kolor oleju już mocno ciemnieje bo zmiana była w aso bez płukanki, więc ok. 0,5 litra starego zostało. Lekkość pracy silnika po rozruchu cały czas taka sama, choć ogólnie praca silnika bardziej się utwardziła w porównaniu do Specola 0w30, jednak nie przeszkadza. Można powiedzieć że na Specolu bardziej "mruczał". Do zmiany zostały jakieś 2 miesiące więc pójdzie pewnie płukanka i tu się zastanawiam czy AR 2300 czy 2820 ale to się jeszcze coś wybierze pewnie :wink:
robertowicz, sprawdzałeś? https://www.mobil.com/industrial/lub...?culture=pl-PL
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez cytrynowiec[
Baza to HC+PAO+5%Estrów
1. Niemiecki zielony mobil 1 ma na opakowaniu napis
"HC Synthese Tehnology"
2 Oferowany w Polsce to już
"Fully Synthetic"
3. A ten rosyjski, którego kartę już wkleiłeś to nawet
"Advanced Fully Synthetic"
(zdjęcie na karcie)
więc jeśli piszesz, że to dobry olej, to konkretnie który z tych trzech masz na myśli?
Komentarz
-
-
vesatis, jesteś pewien że jakość jest niższa wraz z podróżą na zachód? Moje zdanie jest takie, że różnice w opisie wynikają z prawodawstwa w danym kraju, a parametry z warunków atmosferycznych w danym regionie. Opisałem testy Shella, różnice są ale ...o to bym się nie martwił i nie szukał dziury w całym
Tu porównanie rzeczonego Shella:
wersja RUS:
Komentarz
-
-
robertowicz, sprawdzałeś? https://www.mobil.com/industrial/lub...?culture=pl-PL[/quote]
tak, nawet kiedyś już do dwóch pisałem ale u żadnego nie można kupić normalnie oleju. Jedynie hurtowe ilości.
Komentarz
-
-
Ja ostatnio zakupiłem olej Meguin megol Motorenoel Super Leichtlauf Driver SAE 0W-40 do swojego małego TSI, olej zakupiłem w sklepie www.lejolej.pl oprócz "słabej wizualnie" faktury lub paragonu na którym nie było podstawowych danych jak adres tylko imię i nazwisko i NIP (telefonicznie rozmawialiśmy gdzie w końcu jest firma Katowice, Czeladź a zostało na Sosnowiec) to jeszcze na produkcie pewne oznaczenia wprowadziły mnie w zdziwienie (mamy rok 2016 r.)
http://images84.fotosik.pl/207/6179716d3727dcf7.jpg
Ponieważ miałem wątpliwości to napisałem do producenta w DE :
Guten Tag, Herr xxxxxxxxx,
das Produkt wurde "11/2012" (letzte Stellen der Chargen-Nr.) - also im November 2012 hergestellt.
Generell sind unsere Produkte bei sachgemäßer Lagerung im geschlossenen Gebinde und in trockenen Räumen bei konstanter Raumtemperatur für mindestens 5 Jahre haltbar. Dies gilt für alle unsere Motoren-, Getriebe- und Hydrauliköle sowie Schmierfette, mit Ausnahme biologisch abbaubarer Produkte.
Sie können also das Produkt noch unbedenklich einsetzen.
Freundliche Grüße
Link do tłumaczenia
Spodziewałem się "świeżej" dostawy no ale można mieć nadzieję, że prawie 5 lat temu pewnych składników było więcej niż jest teraz. Sam nie wiem co sądzić o tym produkcie, pewne rzeczy mi się zwyczajnie nie spodobały.
PS. Doskonale wiem i zdaję sobie sprawę, że Pan tomek evo to osoba reprezentująca w/w sklep internetowy.
PS. Druga rzecz gdy kupowałem u kogokolwiek forumowych tj. konkon czyn pidziek czy icegoranet czy elemenateur czy u innego polecanego tutaj Sprzedawcy, zawsze ale to zawsze dostawałem paragon albo imienną fakturę - paragon.
Komentarz
-
-
Paolo odblokuj privy!OI 1,8T 4x4 I-sze 1,8T w Polsce z K04-TFSI (3XXKM 4XXNm )
DIAGNOSTYKA VAG - CHIPTUNING zapraszam. 791-603-634.
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=29138
Silnik i skrzynię smaruje MILLERS.
Komentarz
-
-
Ja również zakupiłem olej w firmie Lejolej. Otrzymałem jednak świeży olej i normalny paragon z danymi firmy (adres Czeladź). Problemem u mnie był brak zabezpieczenia przesyłki. Pojemniki z olejem były tylko owinięte folią i niestety nie dojechały w całości. Trochę się wylało i nabrudziło. Sprzedający jednak przeprosił i zapewnił o "wypadku przy pracy", gdyż zawsze lepiej zabezpieczają. Zaproponował również rekompensatę w postaci dodatku do oleju lub kolejny olej gratis. Bardzo miły gest i mam nadzieję, że dotrzyma słowa.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez utek Zobacz wpisJa również zakupiłem olej w firmie Lejolej. Otrzymałem jednak świeży olej i normalny paragon z danymi firmy (adres Czeladź).
Druga sprawa to faktura którą otrzymałem :
Kod rabatowy był dla OCP, kosztów wysyłki nie ma ponieważ skorzystałem z "Darmowy Dzień Wysyłki" 29 listopad 2016 r.
Z ciekawości sprawdziłem NIP odsyła do miasta Czeladź, ale pamiętałem że tutaj na Forum pisał możliwy adres odbioru "Katowice, Roździeńskiego..." , po rozmowie telefonicznej że odbiór Sosnowiec.
Natomiast jeszcze ciekawszą rzeczą jest fakt, że nim pojawił się dany (na chwilę obecną) NIP o danym numerze, duuużo wcześniej pytałem użytkownika o działalność, siedzibę i pamiętam że był inny NIP .. wysłałem do niego wówczas zapytanie poprzez Forum (została mi kopia) i uzyskałem odpowiedź "Nie jestem właścicielem firmy FAIR INWEST Sp.z o.o. z Wrocławia. To firma mojego przyjaciela a ja kieruje jej częścią zajmującą sprzedażą olejów. Firma ma oczywiście NIP REGON itd"
Ustosunkował się, że musi sprawdzić resztę opakowania, że zamówione jest w miesiącu październiku 2016, Ja natomiast mam ciekawą (kolejną) wiadomość z DE - poczekamy na rozwój wydarzeń.
Komentarz
-
-
Witam
Czuje się wywołany do tablicy.
Podaje pełne dane firmy :
LEJOLEJ Tomasz Walo
41-250 Czeladź
ul. Storczyków 36/4
NIP 644-304-01-02
można zweryfikować w ceidg.
Poprzednie informacje odnośnie firmy Fair Inwest Sp. z o.o., która była "właścicielem" marki lejolej są już od sierpnia nieaktualne.
Odnośnie danych na stronie to będą w najbliższym czasie uzupełnione. Podany ww. adres jest adresem rejestrowym. Biuro/magazyn i punkt, gdzie można zakupić/odebrać zakupione produkty znajduje się w Sosnowcu, ul. Swobodna 4/1. Jest to adres przejściowy bo szukam innej docelowej lokalizacji. Na razie jestem nieoszyldowany ale zapraszam do złożenia wizyty i pooglądania sobie wszystkich produktów na miejscu. Lepiej jednak wcześniej zadzwonić bo nie mam stałych godzin pracy puki co ale generalnie między 10 a 17 jestem uchwytny. Podaje nr telefonu : 501 183 176.
Odnośnie tego Meguina z 11/2012 to sam jestem zaskoczony bo towar zakupiony pod koniec października od przedstawiciela na Polskę czyli firmę Liqui Moly Polska a oni biorą bezpośrednio z fabryki, więc sam nie bardzo rozumiem czy pojedyncza bańka się trafiła czy jak. Maila w tej sprawie dostałem dopiero dziś i już jakieś 2h temu odpisałem Koledze. jestem autoryzowanym dystrybutorem marki Meguin i mam podpisaną umowę z Liqui Moly Polska. Będę z nimi wyjaśniał co i jak z tym olejem i z pewnością dam znać. Jestem też autoryzowanym dystrybutorem Penrite, Archoil i Specol i wszędzie można zweryfikować te informacje.
Przyznaje, ze może tak się sporadycznie zdarzyć (choć nie powinno), że ktoś nie dostanie paragonu ale ten paragon tak czy owak jest drukowany bo 100% towaru kupuje na FV więc muszę i tam zrobić sprzedaż towaru. Oczywiście normalnie wystawiam FV.
Jeśli są lub będą jakiekolwiek wątpliwości to proszę o bezpośredni kontakt ze mną na pewno postaram się zająć tematem jak najlepiej. Czasami zdarzają się niedociągnięcia ale stale pracuje nad poprawą wszystkich aspektów funkcjonowania.
Pozdrawiam
Tomek
Komentarz
-
-
Będę dziś w magazynie to zrobię weryfikacje dat produkcji innych produktów Meguina. Szczerze to do głowy mi nie przyszło zweryfikować tego wcześniej i nikt z Liqui Moly mnie nie uprzedził, ze oleje mogą być z 2012 roku. Nie wiem czy sami o tym wiedzą. To o tyle dziwne, że kupują bezpośrednio od producenta więc co ten olej robił tyle czasu na fabrycznym składzie? Oczywiście olej Koledze wymienię na świeży o ile taki mam. Większość olejów ma też doklejane polskie etykiety ale nie wszystkie i ten był akurat bez. Większość olejów mam w kartonach a tylko część jest wystawiona na półkach/regałach, wiec nawet do nich do tej pory nie zaglądałem. W tym tygodniu miałem nową dostawę i zobaczę czy te z nowej dostawy czymś się różnią i czy wszystkie mają polskie etykiety. Jak coś się dowiem to poinformuje, bo ze swojej strony nie mam nic do ukrycia i zależy mi na wyjaśnieniu wszelkich wątpliwości.
Komentarz
-
-
Witam ponownie.
Po dokonanej wstępnej weryfikacji pragnę poinformować, ze problem dotyczy tylko i wyłącznie oleju Meguin Super Leichtlauf Driver 0w40 w opakowaniu o pojemności 4l. Wszystkie pozostałe zweryfikowane oleje, w tym Meguin Super Leichtlauf Driver 0w40 w opakowaniach o pojemności 1l i 5l pochodzą z 2016 roku (za wyjątkiem 1 lub 2 sztuk 1 litrówek z 2015 roku). Natomiast wszystkie 4l tego Meguina, które mam są niestety z 2012 roku (na szczęście jest tego tylko kilka sztuk bo większość jest 5l). Zwrócę się z tym do Liqui Moly Polska ale idę o zakład, ze nie mają o niczym pojęcia. Koledze, który zgłosił problem zaproponowałem mam nadzieję satysfakcjonujące go już rozwiązanie ale jak będzie chciał to sam się pochwali. Jeśli ktoś zakupił u mnie ten olej w opakowaniu 4l to proszę o kontakt. Zweryfikuje do poniedziałku sam komu i ile tego sprzedałem ale nie było tego dużo, bo co najmniej 80% Klientów zamawia 5l a z tymi nie ma problemu (wszystkie sprawdzone były 2016). Proszę jeszcze o info czy na tych butelkach były wklejki-etykiety po Polsku bo mogły być naklejone nie z tyłu na oryginalną etykietę fabryczną a z góry. Oleje z ostatniej dostawy już wszystkie (wszystkie sprawdzone) mają polskie wklejki-etykiety.
Nie kupuje NIGDY olejów z jakiś podejrzanych źródeł i ZAWSZE na FV. Wszystkie oleje pochodzą albo od producentów albo od oficjalnych dystrybutorów/sprzedawców i jeśli cokolwiek, kiedykolwiek było by nie w porządku to zawsze wiem komu ewentualnie za to nakopaćdrogą oficjalną.
Taki przypadek jak z tym Meguinem zdarzył mi się po raz pierwszy, do tej pory nikt nie zgłosił nigdy zastrzeżeń odnośnie daty produkcji bądź oryginalności produktu. Handluje tylko ze sprawdzonymi dostawcami właśnie po to aby spać spokojnie ale jak widać wpadka może się przydarzyć każdemu.
W poniedziałek zadzwonię do Liqui Moly Polska. Zobaczymy co oni na to.
Komentarz
-
Komentarz