Zamieszczone przez PAOLO ESCO
Jaki olej do benzyniaka?
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
OI 1,8T 4x4 I-sze 1,8T w Polsce z K04-TFSI (3XXKM 4XXNm )
DIAGNOSTYKA VAG - CHIPTUNING zapraszam. 791-603-634.
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=29138
Silnik i skrzynię smaruje MILLERS.
-
-
Zamieszczone przez PAOLO ESCOZamieszczone przez rOBERTO795Bylo się wiedzą chwalićOI 1,8T 4x4 I-sze 1,8T w Polsce z K04-TFSI (3XXKM 4XXNm )
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PAOLO ESCO:zlo:OI 1,8T 4x4 I-sze 1,8T w Polsce z K04-TFSI (3XXKM 4XXNm )
Komentarz
-
-
Witajcie
Jakis czas obserwuje forum i musze przyznac ze dzieki wam wzbogacilem juz troche swoja wiedze na temat olejow.Obecnie jestem przed pierwsza wymiana oleju do swojego 2.0tfsi 211ps (przy 15K),biorac pod uwage wszystkie podstawowe parametry oleju zdecydowalem ze najprawdopodobniej postawie na cos z trojki Amsoil 5w40 European Car Formula, Motul 8100 X-cess 5W-40 lub Valvoline SynPower 5W-40. A moze poradzilibyscie mi jeszcze cos innego, myslalem tez roche o Millersie,Liqui Molly, lub Royal Purple,ciekawie wyglada tez Fuchs, jest tego troche,stad tez mam metlik w glowie i nie wiem co wybrac ?? Generalnie chcialbym wybrac olej ktorego uzywalbym juz na dluzej, bylby w miare dostepny i nie maksymalnie drogi(Amsoil to szczyt),a to co przelewaja w Polsce jakos mi sie nie widzi, myslalem troche nad Helixem(bo bynjamniej wdlg danych producenta ma ciekawe parametry, nie wiem tylko jak u niego z noack-em?), ale po poszerzeniu swojej wiedzy odpuscilem go sobie.W zwiazku z powyszym fajnie bylo by wiedziec co myslicie o pozycjach nad ktorymi sie zastanawiam,nie ukrywam ze szczegolnie interesuje mnie opinia Paolo ,z gory dzieki za wszelka pomoc i porady......
Komentarz
-
-
2.0 TFSI - 15 tys km...więc auto na gwarancji jak mniemam?
Strona 244 Instrukcji obsługi - Tylko olej z normą VW 502.00 dla wymian co 15 tys km = QG2 i 504.00/507.00 dla wymian LL =QG1 wchodzi w grę.Zamieszczone przez slawek72Royal Purple
Jeżeli QG1 to dostępnych olejów z normą VW 504.00/507.00 innych niż 5W/30 nie znajdziesz pewnie.
Przy QG2 nie szukaj olejów 5W/40... tylko jeśli już 5W/30 jak przewidział producent lub 0W/30 czy 0W/40.
Motul, Millers, Valvoline, Fuchs, LM posiadają w/w aprobaty. Amsoil rekomenduje/deklaruje, że jego olej spełnia aprobaty VW. Mała ale ważna uwaga - zwłaszcza jeśli masz silnik na gwarancji i odpukać gdyby coć się z nim stało ASO może robić poważne problemy :?
Na początek napisz co ile masz zamiar zmieniać olej co 15 tys czy wg. wskazań komputera LL ? Bo pewnie masz fabrycznie LL. Robisz krótkie czy długie trasy?
znalazłem takie info o TFSI
"Witam, dzisiaj (kwiecień 2011) byłem w ASO, sprawa 2.0 TFSI wygląda tak:
- 2.0 TFSI 211 i 180 miały problemu z pobieraniem oleju.. dotyczyło to wybranych modeli, naprawiane były tylko te co brały/biorą. Była to kwestia m.in. uszczelnienia wału, nowych tłoków itp... jak jest naprawa to zdejmują miskę olejową i głowicę a reszte silnika naprawiają - wymiana tłoków, uszczelniacze itp.
OD OKOŁO 1,5-2 MIESIĘCY!! samochody posiadają zmienione silniki, przebudowano wadliwe elementy tak jak trzeba i problem został rozwiązany... bynajmniej nei mają problemów z tymi silnikami... niestety dział handlowy już nie pracował więc nie mogłem się dowiedzieć jaki jest kod silnika po modyfikacji, czy zmienili oznaczenia czy też zostawili te sama a poprawili silnik. tak czy siak problem został rozwiązany.
...A I NAJWAŻNIEJSZE silniki 2.0 TFSI w B8 miały problemy głównie i praktycznie tylko z pobieraniem oleju..."
Zamieszczone przez slawek72interesuje mnie opinia Paolo
To czekam na info. Może być na PW jak chcesz.Załączone plikiPW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Szkoda że kolega nie popytal o odwrotnie zamontowane pierscienie w tym materiale bo sama wymiana tloka mija się z celem...
Pisalem o tym już kiedys ale było cicho...
Co do sciagniecia glowicyw TSI to nie jest takie hop siup a po planbowaniu glowicy parametry silniuka zostaja zmienione nastawy czjnika detonacyjnego musza być zwqeryfikowqane i podane nowe zakresy itp..Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
http://www.zmienolej.pl/
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez slawek72Witajcie
Jakis czas obserwuje forum i musze przyznac ze dzieki wam wzbogacilem juz troche swoja wiedze na temat olejow.Obecnie jestem przed pierwsza wymiana oleju do swojego 2.0tfsi 211ps (przy 15K),biorac pod uwage wszystkie podstawowe parametry oleju zdecydowalem ze najprawdopodobniej postawie na cos z trojki Amsoil 5w40 European Car Formula, Motul 8100 X-cess 5W-40 lub Valvoline SynPower 5W-40. A moze poradzilibyscie mi jeszcze cos innego, myslalem tez roche o Millersie,Liqui Molly, lub Royal Purple,ciekawie wyglada tez Fuchs, jest tego troche,stad tez mam metlik w glowie i nie wiem co wybrac ?? Generalnie chcialbym wybrac olej ktorego uzywalbym juz na dluzej, bylby w miare dostepny i nie maksymalnie drogi(Amsoil to szczyt),a to co przelewaja w Polsce jakos mi sie nie widzi, myslalem troche nad Helixem(bo bynjamniej wdlg danych producenta ma ciekawe parametry, nie wiem tylko jak u niego z noack-em?), ale po poszerzeniu swojej wiedzy odpuscilem go sobie.W zwiazku z powyszym fajnie bylo by wiedziec co myslicie o pozycjach nad ktorymi sie zastanawiam,nie ukrywam ze szczegolnie interesuje mnie opinia Paolo ,z gory dzieki za wszelka pomoc i porady......
Komentarz
-
-
Seed,dzieki za pomoc wlasnie Paolo na PW pomaga mi w doborze wlasciwej oliwki,ogolnie temat rzeka,ale biorac wszystkie za i przeciw wychodzi powoli na to ze Motul zaczyna byc na liscie faworytow, troche slaby ma ten indeks noacka to fakt, no i nie wiem czy 0W30 czy moze jednak te 5W30 lub 5W40,podejrzewam ze trzeba tutaj bezposredniego porownania pomiedzy kilkoma oliwkami i wtedy wszytsko wyjdzie w praniu, bynajmniej na papirze ........
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez slawek72Seed,dzieki za pomoc wlasnie Paolo na PW pomaga mi w doborze wlasciwej oliwki,ogolnie temat rzeka,ale biorac wszystkie za i przeciw wychodzi powoli na to ze Motul zaczyna byc na liscie faworytow, troche slaby ma ten indeks noacka to fakt, no i nie wiem czy 0W30 czy moze jednak te 5W30 lub 5W40,podejrzewam ze trzeba tutaj bezposredniego porownania pomiedzy kilkoma oliwkami i wtedy wszytsko wyjdzie w praniu, bynajmniej na papirze ........
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Seedbierz, bierz - X-Lite to porządna oliwa z bazą estrową.
Seed: miałem Ciebie zapytać o tą baze estrową więc pytanie poniżej przy okazji tegoż samego do kolegi Loru.
Loru jaki ty masz ten olej , hydrocrakowany czy nie ?
Czyżby estry szły na rynek ....Japoński ?
Drugi ten sam ale w innej specyfikacji:
Nie da się inaczej zinterpretować jako klasyczny HC
Pytam po raz kolejny Seed bo napisałeś kiedys takie zdanie :
Po rewelacjach P. Pizdzka na temat X-lita postanowilem napisac do Motula - co oni na to?
odp:
Cytat:
Witam.
Olej Motul X-lite 0W-30 oraz Specyfic 506.01 0W-30 jest wytworzony na bazie estrowej bez dodatków HC. Fakt nie umieszczenia napisu "ester" na opakowaniu jest spowodowany ujednoliceniem nowych etykiet serii 8100. Nie jest również prawdą jakoby oleje Motul były pozycjonowane na odrębne rynki z różnym składem - pomijając fakt, iż byłoby to nieuczciwe - byłoby to po prostu nieopłacalne.
Tazke proszę Cie kolego - nie przeklejaj wymyslonych postów aby za wszelką cene pozbyc sie marek, ktore Ci nie pasują. Nie godzi sie.
Może zapytasz jeszcze raz konsultanta z Motula ?
Pozdrawaim gorącoProfesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PidziekLoru jaki ty masz ten olej , hydrocrakowany czy nie ?O rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Pidziek
Pytam po raz kolejny Seed bo napisałeś kiedys takie zdanie :
Po rewelacjach P. Pizdzka na temat X-lita postanowilem napisac do Motula - co oni na to?
odp:
Cytat:
Witam.
Olej Motul X-lite 0W-30 oraz Specyfic 506.01 0W-30 jest wytworzony na bazie estrowej bez dodatków HC. Fakt nie umieszczenia napisu "ester" na opakowaniu jest spowodowany ujednoliceniem nowych etykiet serii 8100. Nie jest również prawdą jakoby oleje Motul były pozycjonowane na odrębne rynki z różnym składem - pomijając fakt, iż byłoby to nieuczciwe - byłoby to po prostu nieopłacalne.
Tazke proszę Cie kolego - nie przeklejaj wymyslonych postów aby za wszelką cene pozbyc sie marek, ktore Ci nie pasują. Nie godzi sie.
Pozdrawaim gorąco
otóż pisałem do Motula w Niemczech i taką dostałem odpowiedz. Jak wrócę do domu zrobie zdjecie etykiety najnowszego X-lite, który zalalem do swojego prywatnego auta. Z tylu w opisie oleju w wielu jezykach jest wyrazna informacja, ze jest to olej na bazie estrowej. Z racji ujednolicenia etykiet przednich zrezygnowali z info na froncie "ester" - tak jak to bylo kiedys.
Tazke Pidzku - nie lameruj - prosze Cię.
Komentarz
-
-
Wg. karty MSDS olej jest na chyba inne bazie niż estrowej ... :idea: :?:
Chyba że domieszka np. 2% estrów robi z oleju olej estrowy :idea:
No i jak to jest z tym olejem czy odpisując Ci mieli może na mysli ten który idzie być może na Japoniię a nie na Europę ?
Może dopytaj skąd te różnice w kartach bo olej na bazie estrowej to co innego a olej na bazie HC to co innego a wszystko wskazuje że ten "nasz" europejski to własnie jest na HC a nie na żadnych estrach czy PAO choć nie wykluczam jakiejś marginalnej domieszki na poziomie kilku % w/w substancji
Inna sprawa skoro Mobil 1 zmienił nazwenictwo w Niemczech z Fully Synthetic na SHC Synthese Technology i jest to mi sie wydaje poprawne.
Dlaczego w kartach X-Lite pisze co innego ty piszesz że są estry , konsultant pisze że estry więc pytam gdzie one są czy estrami nazywamy 50% baze hydrokrakowaną chyba że ma na mysli olej o innym jak się okazuje składzie mający swoje przeznaczenie w innym rynku.
Skład:
Wersja Japonska ??
Specjalnie zrobiłem zrzut abyś nie pisał że lameruje tylko konkretnie się ustosunkował do tych estrów i bazy syntetycznej skoro mi non stop zarzucasz różne rzeczy.
nie pisze tego jak Tobie sie wydaje olej mi przeszkadza bo jest OK ale trzymajmy się faktów jeśli uzywasz wyrazen nie do konca w porzadku więc prosze Cię może ja się myle a może Ty więc zapytaj Pana z Motula jeszcze raz :
Skąd różnice w kartach i gdzie jest ta baza estrowa.
Bo moze mówimy o różnych X-lite ??
Jak i wskaże to oficjalnie Ci przyznam racje i uchylę czoła
Może sam kiedyś zaleje X-Lite kto wie ale na razie chce znać pewne kwestie co do kórych mam wątpliwości.
Dla ułatwienie podaję link :
Poznaj wszystkie produkty Motul, znajdź idealny olej do swojego silnika. Trwałe i wydajne produkty do wszystkich pojazdów, samochodów, motocykli, pojazdów ciężarowych, rowerów.
Masz dostep do kart Motula
Czekam na merytoryczna rzeczowa odpowiedz
PozdrawiamProfesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Seedcykne zdjecie opakowania aby uciszyc Cie raz na zawsze.
To tutaj też mogą napisac że to baza estrowa, ale czy to oddaje stan faktyczny hm...chyba nie do konca.
No nie ważne zanim mnie uciszysz na zawsze zrób tak:
Wejdz na stronę francuską Motula :
Poznaj wszystkie produkty Motul, znajdź idealny olej do swojego silnika. Trwałe i wydajne produkty do wszystkich pojazdów, samochodów, motocykli, pojazdów ciężarowych, rowerów.
Wpisz swój nick i maila i wpisz w wyszukiwrkę X-Lite
Co wyjdzie jakieś błędne karty czy może na stronie motul.fr mają jakies karty które są nieważne ?
Jesli motul.fr jest stroną nie oficjalna to jaka jest oficjalna ? :roll:
Na jakiej karcie bazowałeś ?
Odnieś się wreszcie ro różnic olejów jednej gamy np. niech to bedzie juz X-Lite.
PozdrawiamProfesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PidziekOdnieś się wreszcie ro różnic olejów jednej gamy np. niech to bedzie juz X-Lite.
Pozdrawiam
Strona oficjalna to www.motul.com. Wieczorem beda zdjecia.
a tu masz ze strony motul.fr kartę:
Komentarz
-
-
Nie manipuluje tylko pytam skoro piszesz o bazie estrowej skupmy się na faktach skoro tak mnie atakujesz.
Podajesz kartę tzw. Version : 1.1 z dnia. (26-05-2009)
Nie lepiej nowszą podać ?
To jest wersja Version : 2.1 z dnia (11-02-2010)
może Ci podac 5L pojemniki ?
Version : 2.1 (11-02-2010)
Skoro piszesz i wscielke atakujesz jakiekolwiek informacje , linki i produkty jakie podaje jak czy ktoś inny na pewno beziesz znał odpowiedz na to pytanie.
Nie wcale nie naprawdę sprzedaż na forum to jakaś odskocznia nikomu nie zagrażam tak że spokojnie to nie jest mój kanał sprzedaży jeśli juz o to chodzi na pewno bym nie zarobił poprzez sprzedaż forumową na życie .
Ale skoro tak piszesz to równiez ustosunkuj się do tego dlaczego tylko mi zwracasz uwagę że promuje swoje oleje a nie krytykujesz pojawiających sie bardzo popularnych linków sklepów jakie przewijały się nie tak dawno bardzo czesto na forum, nie krytykujesz produktu opisywanego przez kogoś czy jak to wręcz piszesz pozycjonowanego bo takie mozna odnieść wrażenie.
Problem w tym że jakiś Pidziek przyszedł i zawraca głowę tutaj jakimiś olejami a było tak fajnie był LM, Motul i nic wiecej a tu nagle coś sie zaczeło dziać.
Czy ja napisałem kiedys że X-Lite jest do bani, a Motul jest zły chyba nie ale skoro tak łatwo komuś nawpychać to na pewno równie łatwo odpowiedzieć na jakże proste pytania, czy to o co pytam to jakieś TABU ?
Karty sa nowsze więc prosze o odpowiedz.
Skupmy się na faktach, bedzie mi miło za ustosunkowanie się do tych informacji.Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Pidziek
Skupmy się na faktach, bedzie mi miło za ustosunkowanie się do tych informacji.
Odkryj nasze smary i oleje do samochodów osobowych, motocykli, skuterów, pojazdów morskich, rekreacyjnych, użytkowych, ogrodniczych i wielu innych
to ta karta:
na na niej sie skupiam. nic innego mnie nie interesuje bo to juz nie jest oficjalne.
Zamieszczone przez Pidziekna pewno bym nie zarobił poprzez sprzedaż forumową na życie .
Zamieszczone przez Pidziekdlaczego tylko mi zwracasz uwagę że promuje swoje oleje a nie krytykujesz pojawiających sie bardzo popularnych linków sklepów jakie przewijały się nie tak dawno bardzo czesto na forum,
Zamieszczone przez PidziekProblem w tym że jakiś Pidziek przyszedł i zawraca głowę tutaj jakimiś olejami a było tak fajnie był LM, Motul i nic wiecej a tu nagle coś sie zaczeło dziać.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Seedna na niej sie skupiam. nic innego mnie nie interesuje bo to juz nie jest oficjalne.
Karty pochodzą z tego samego miejsca więc w tym samym miejscu jedna jest zła a druga dobra :?:
Kto słodzi Skodaoctavia ja ..?
W zadnym wypadku że facet pisze do rzeczy to chyba dobrze.
nie znam tego użytkownika wogóle.Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
Komentarz
-
Komentarz