Zamieszczone przez Robekrobek
Jaki olej do benzyniaka?
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
Zamieszczone przez VolverZamieszczone przez RobekrobekDzień dobry, z mojej strony proste pytanie - czy opłaca się lać olej mineralny do słynnego tsi? Wiem, że silnik ten może generować awarie ale powiem szczerze, że nie zależy mi na jakiś super pieszczotliwym traktowaniu tego samochodu a może dałoby się zaoszczędzić trochę kasy na oleju?Seria 188KM/270Nm na 95RON
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Sebastian_M26tylko i wyłącznie oleje MINERALNE
Tak na marginesie: konia z rzędem temu, kto ma twarde dowody na to, że jakikolwiek cywilny olej dostępny na rynku jest skomponowany na bazie PAO lub Estrów a kilkuprocentowa domieszki HC są wyłącznie nośnikiem dodatków.Octavia 2 FL Combi 1.9 BXE
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Robekrobek
To było bardzo podchwytliwe pytanie, bo każde ASO w Polsce leje oleje mineralne do wszystkich aut. Tzw. liderzy olejowi (w sensie sprzedażdy, nie jakości) nie mają w swojej ofercie ŻADNEGO oleju syntetycznego, Castrol, Mobil, Shell, Elf itd. sprzedają tylko i wyłącznie oleje MINERALNE, i 99% aut na tym jeździ.
- oleje dużych producentów ZŁO, bo mineralne, syf, marketing, miksowane, blendowane
- oleje lane w serwisach z beczek jeszcze gorzej, bo nie wiadomo skąd
- producenci w fabryce leją syf, bo wiadomo oszczędność...
JAK JEŹDZIĆ Drodzy Forumowicze, jak jeździć?
Sorry za OT
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftCzyli nie warto na tym etapie wracac do pelnego syntetyka ??PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Znika, jak sie te Tuaregi V8 goni to biora grubo olej.
Z drugiej strony ten olej co mam teraz, to ma przejechane moze z 5kkm i dalej jest jasny. Pomijajac diesle, ale w ostatniej benzynie olej po wymianie i zrobieniu kilku kkm byl juz ciemny, wiec moze tu tragedii nie ma.
Z tym, ze bedzie pic olej to sie liczylem, bo praktycznie kazde to V6 ciagnie.
A jak juz temat o olejach, to silnik jest pikus. Uklad napedowy ma chyba z 4 korki spustowe roznego oleju. Skrzynia ASB + dyfer + most
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Sebastian_M26A goniony( 5-6,5tyś obr na pełnym gazie) TSI pobiera do litra oleju na 1tyś km.Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
http://www.zmienolej.pl/
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pedrosZamieszczone przez Sebastian_M26..... TSI pobiera do litra oleju na 1tyś km.
- jestem ciekaw kondycji katalizatora
To jest jakas masakra...., jetes pewien ze nie masz uplywow / uszczelniacze, turbo / ?Seria 188KM/270Nm na 95RON
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PidziekZamieszczone przez Sebastian_M26A goniony( 5-6,5tyś obr na pełnym gazie) TSI pobiera do litra oleju na 1tyś km.
Sam olej wylany skore jest silnie toksyczny.
Spalony - zwlaszcza w niedoborze tlenu tworza WWA czy wielopierscieniowe weglowodory aromatyczne ktorych sklad to kalejdoskop i toksycznosc ich jest udowodniona - stad zamysl DPFow w Dieslach [ czy slusznie czy nie teoretycznie jest to genialny pomysl, praktycznie jak zwyke praktyka pokazuje ze nie tedy droga]
[ Dodano: Pon 05 Lis, 12 20:41 ]
Zamieszczone przez Sebastian_M26Zamieszczone przez pedrosZamieszczone przez Sebastian_M26..... TSI pobiera do litra oleju na 1tyś km.
- jestem ciekaw kondycji katalizatora
To jest jakas masakra...., jetes pewien ze nie masz uplywow / uszczelniacze, turbo / ?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pedrosSam olej wylany skore jest silnie toksyczny.
Co najmniej jedna ze znanych na tym forum firm wykazuje w świeżym oleju w jego składzie jeden ze związków, jako silnie rakotwórczy... (sprawdzałem kiedyś karty charakterystyki produktu pod względem składu i zastanawiałem się dlaczego tego oleju nie sprzedaje się na Zachodzie - i macie prawie gotową odpowiedź) :?PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PAOLO ESCOZamieszczone przez pedrosSam olej wylany skore jest silnie toksyczny.
Co najmniej jedna ze znanych na tym forum firm wykazuje w świeżym oleju w jego składzie jeden ze związków, jako silnie rakotwórczy... (sprawdzałem kiedyś karty charakterystyki produktu pod względem składu i zastanawiałem się dlaczego tego oleju nie sprzedaje się na Zachodzie - i macie prawie gotową odpowiedź) :?
BTW np popularny Mixol to toksyk!!!
Tak obserwuje jak malo ludzi uzywa rekawic przy wymianie oleju :/
Jak przed olejem plynnym mozemy sie ochronic tak przed spalonym olejem i jego inhalacja juz ciezko sie obronic.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pedrosJak przed olejem plynnym mozemy sie ochronic tak przed spalonym olejem i jego inhalacja juz ciezko sie obronic.PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Wracając do płukanek, to dotarł ktoś do składu najpopularniejszych produktów??
Chciałbym wybrać jak najlepszy produkt, dlatego czym się sugerować przy wyborze poza tym co napisał Pedros??
Przy okazji zauważyłem, że każdy producent zaleca inny czas pracy silnika co wskazuje na różny skład.Sprzedam silikon do pokrywy rozrządu CDAA, CDAB, CCZA - D174003A2 - info na PW
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez andrzej111każdy producent zaleca inny czas pracy silnika co wskazuje na różny skład
Płukanka - TAK ale sprawdzonej firmy.PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PAOLO ESCOZamieszczone przez andrzej111każdy producent zaleca inny czas pracy silnika co wskazuje na różny skład
Płukanka - TAK ale sprawdzonej firmy.
Dobra plukanke [ pukanke chcialem napisac :shhh] mamy za 20 pln a roztwor kerozynowo naftowy jest za ok 15 pln
Inna kategoria to srodki profi gdzie warunki korztania sa zgola inne.
Komentarz
-
-
Jak widać nawet "szanowani' producenci sprzedają szybkie płukanki.
Rozumiem, że im dłuży czas pracy na biegu jałowym tym lepszy stuff??
LM ENGINE FLUSH PRO-LINE 2662
Zastosowanie:
Stosować przed wymianą oleju. 500 ml preparatu wystarcza na 5 l oleju silnikowego. Dolać do oleju silnikowego przy rozgrzanym silniku i dać mu popracować 5-10 minut na biegu jałowym. Nie jeździć. Nie zwiększać obrotów. Zlać stary olej. Wymienić filtr i zalać świeży olej.
LM ENGINE FLUSH PRO-LINE 2662
Zastosowanie:
Stosować przed wymianą oleju. 500 ml preparatu wystarcza na 5 l oleju silnikowego. Dolać do oleju silnikowego przy rozgrzanym silniku i dać mu popracować 5-10 minut na biegu jałowym. Nie jeździć. Nie zwiększać obrotów. Zlać stary olej. Wymienić filtr i zalać świeży olej.
Motul Engine Clean Auto
RECOMMENDATIONS
Before each oil drain, add in the engine a can of ENGINE CLEAN to hot used oil. Let the engine run at
idle for 15 minutes. Drain the oil and change the oil filter.
The content of one can is sufficient for an oil capacity up to 5 litres. For higher capacities, 60 ml of
ENGINE CLEAN is to be added per additional litre of engine oil (over 5 litres). Do not exceed the
recommended proportion. If necessary, proceed to 2 successive treatments.
Combined with DIESEL SYSTEM CLEAN or FUEL SYSTEM CLEAN, ENGI
Millers ENGINE FLUSH
STOSOWANIE:
Do wszystkich samochodów benzynowych i Diesel, osobowych i dostawczych.
Dodaj butelkę ENGINE FLUSH do oleju.
Uruchom silnik na 15-20 minut.
Spuść olej, wymień filtr oleju i wlej do silnika nowy olej Millers.
Valvoline VPS HD Engine Flush
VPS HD Engine Flush jest profesjonalnym preparatem przeznaczonym do rozpuszczania osadów i czyszczenia skrzyni korbowej w celu wydłużenia trwałości użytkowej świeżego oleju silnikowego. VPS HD Engine Flush jest mieszany z używanym olejem silnikowym i pozostawiany do czyszczenia na 20-30 minut (w zależności od stopnia zanieczyszczenia) w silniku pracującym na biegu jałowym.
Ponieważ VPS HD Engine Flush nie zawiera żadnych rozpuszczalników chlorowanych, może być bezpiecznie stosowany. VPS HD Engine Flush nie uszkadza uszczelek, jeżeli jest używany zgodnie z instrukcją. Należy zawsze stosować się do wskazówek podanych na etykiecie. W przypadku silników o dużym nagromadzeniu osadów i przebiegu wynoszącym 160 000 kilometrów lub więcej, przed zastosowaniem produktu zaleca się sprawdzenie, czy filtr siatkowy nie jest zatkany. Butelka o pojemności 1 litra jest wystarczająca do miski olejowej o objętości 10-12 litrów.
- Rozpuszcza osady, które ograniczają moc silnika.
- Czyści silnik w ciągu 20-30 minut.
- Otwiera zablokowane kanaliki oleju.
- Uwalnia zakleszczające się elementy podnoszące.
- Poprawia cyrkulację oleju.
- Bezpieczny dla uszczelek i uszczelnień.
- Specjalnie opracowany do silników wysokoprężnych pracujących pod dużym obciążeniem.
Valvoline Engine Flush
Przeznaczony do delikatnego rozpuszczania osadów podczas pracy silnika na biegu jałowym, usuwa grube warstwy osadów w zaledwie 5 minut. Produkt jest całkowicie bezpieczny w użyciu, gdyż nie wpływa na twarde warstwy węgla i osadu, a ponadto nie zawiera żadnych rozpuszczalników chlorowanych. Engine Flush nie uszkadza uszczelek, jeżeli zostanie użyty zgodnie z instrukcją. W przypadku silników o przebiegu 160,000 kilometrów lub większym, przed zastosowaniem produktu zaleca się sprawdzenie, czy filtr siatkowy nie jest zatkany.
Podczas płukania środek ten:
- Rozpuszcza osad.
- Czyści silnik w ciągu pięciu minut.
- Otwiera zablokowane kanaliki oleju.
- Uwalnia zakleszczające się elementy podnoszące.
- Rozpuszcza osady, które ograniczają moc silnika.
- Bezpieczny dla uszczelek.
Valvoline VPS Engine Flush
Środek do przepłukiwania silników VPS to jeden z produktów nowej generacji przeznaczony do wymagających nowoczesnych silników samochodowych. VPS Engine Flush jest wysokiej jakości produktem, który nie uszkadza silnika, gniazd pierścieni, prowadnic zaworów czy uszczelek. Nie zawiera on żadnych dodatków, które mogłyby wywrzeć niekorzystny wpływ na oleje silnikowe.
- Czyści kanały olejowe, aby usprawnić przepływ oleju do najważniejszych elementów silnika.
- Zmniejsza poziom szlamów i innych szkodliwych osadów w silniku i misce olejowej.Sprzedam silikon do pokrywy rozrządu CDAA, CDAB, CCZA - D174003A2 - info na PW
Komentarz
-
-
pedros, tylko co z tej listy wybrać jak tylko Motul i LM (tylko wersja pro line) udostępnili skład tych płukanek.
Zastanawia mnie jeszcze jedno. Zakładając ,że olej mamy w normie i dolejemy 0,5l płukanki to czy wysoki poziom płynu nie wpłynie negatywnie na silnik? Mechanik zawsze uprzedzał przed przelaniem oleju bo może się rozszczelnić silnik?Sprzedam silikon do pokrywy rozrządu CDAA, CDAB, CCZA - D174003A2 - info na PW
Komentarz
-
Komentarz