Jaki olej do benzyniaka?

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rodro
    Ambiente
    • 2010
    • 238
    • Octavia II (1Z3)
    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

ro66
    Okres przechowywania to 4 lata od daty produkcji.
    Data powinna być na opakowaniu (na 4 litrowym jest) w normalnym formacie

Komentarz

• PAOLO ESCO
      RS
      • 2009
      • 6626
      • Volkswagen
      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Sebastian_M26
      Bzdura, bzdura i jeszcze raz... reklama, do tego wprowadzająca w błąd.
      zgadzam się - kompletna bzdura.
      PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• leonn
        RS
        • 2011
        • 2726
        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez ro66
        tłumaczy mechanik Norbert Nowak. - Weźmy na przykład Skodę Fabię z silnikiem 1,4. Właściciel sam sobie spuści olej, wymieni filtr, przecież to proste. Tymczasem olej spływa z napinacza rozrządu, a ten jakby poluzowuje łańcuch rozrządu. Potem kierowca zakręca nowy filtr, nalewa świeżego oleju i odpala auto, a tu katastrofa. Okazuje się bowiem, że pierwsze odpalenie prowadzi do przeskoczenia rozrządu, co spowodowane jest przez zbyt luźny łańcuch i silnik jest do rozebrania. No i koszty tej operacji są bardzo wysokie.

Dlatego, tak naprawdę, dziś własnoręczna wymiana oleju w samochodzie wiąże się na ogół z wizytą w warsztacie. W przeciwnym razie, w niektórych przypadkach, ryzykujemy uszkodzenie auta."
        :haha: :haha: :haha:
        Ciekawi mnie w jaki inny sposób wymienia olej ten pan mechanik?

Komentarz

• rOBERTO795
          RS
          • 2009
          • 3465
          • Octavia III (5E3)
          • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Jak czytam takie artykuły pisane przez "mechaników" to zastanawiam sie co było pierwsze- Jajko czy kura
          OI 1,8T 4x4 I-sze 1,8T w Polsce z K04-TFSI (3XXKM 4XXNm )

DIAGNOSTYKA VAG - CHIPTUNING zapraszam. 791-603-634.

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=29138

Silnik i skrzynię smaruje MILLERS.

Komentarz

• andrzej111
            L&K
            • 2010
            • 1391

Zamieszczone przez zak14
            voytek napisał/a:
            Czy filtr oleju Mann różni się jakościowo od filtra oryginalnego z ASO? Znaczy, czy będzie równie dobry jak oryginalny.

Mim zdaniem równie dobry. Używam w dyszlu, jest ok.
            A mi mechanik mówił, żeby filtr oleju kupić ORI bo był kilka razy poprawiany - chyba coś było z ciśnieniem oleju, nie pamiętam... w każdym razie filtr oleju ma być ORI, reszta do wyboru.
            Sprzedam silikon do pokrywy rozrządu CDAA, CDAB, CCZA - D174003A2 - info na PW

Komentarz

• Sebastian_M26
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 1823
              • Superb II (3T4)

Zamieszczone przez andrzej111
              Zamieszczone przez zak14
              voytek napisał/a:
              Czy filtr oleju Mann różni się jakościowo od filtra oryginalnego z ASO? Znaczy, czy będzie równie dobry jak oryginalny.

Mim zdaniem równie dobry. Używam w dyszlu, jest ok.
              A mi mechanik mówił, żeby filtr oleju kupić ORI bo był kilka razy poprawiany - chyba coś było z ciśnieniem oleju, nie pamiętam... w każdym razie filtr oleju ma być ORI, reszta do wyboru.
              Ale Skoda czy jakikolwiek producent aut nie produkuje części. Nie wiem kto robi filtry oleju, ale filtry powietrza wraz z obudową są wykonywane przez Mann. Ja nawet do aut na gwarancji wkładam Mann Hummel.
              Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• jarekbarcaaa
                Ambiente
                • 2013
                • 204

ja mam mann załozonego i nie narzekam

Komentarz

• REXAX
                  Rider
                  • 2013
                  • 453

Ja zaobserwowałem ciekawą rzecz a mianowicie zawsze używałem tylko że w Fiacie filtra oleju z MANN-a i nigdy nie zwracałem uwagi na zjawisko opóźnienia w gaśnięciu lampki ciśnienia oleju (zawsze po starcie gasła po 2 sekundach) - myślałem że tak widocznie ma być ale zakupiłem KNECHT-a który jest droższy (czysty przypadek bo akurat z MANN-a nie mieli) i lampka przy KNECHT gaśnie w momencie kręcenia rozrusznikiem - wydaje mi się że jest lepiej wykonana uszczelka która zapobiega powrotowi oleju do miski a ten czas zwłoki chyba brał się z czasu potrzebnego do wypełnienia filtra :roll: - tak siłą rzeczy pozostałem przy KNECHT :wink: - tylko mała uwaga bo w Punciaku jest filtr puszkowy (spin-on) :wink:

Komentarz

• voytek
                    Rider
                    • 2010
                    • 480
                    • Octavia III (5E3)
                    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

No to chyba kupię filtr ori w ASO i nie będę kombinować. Za dużo jest do stracenia gdyby coś miało być nie tak. Gdzieś kiedyś słyszałem, że Mann dostarcza filtry dla VAG-a, ale czy tak jest diabli wiedzą. Sprzedawca w ASO pytał o win auta i dopiero wyszukał filtr. Niestety nie było na nim ani słowa na temat producenta. Tylko znaczki VW-Audi-Skoda.

Komentarz

• jarekbarcaaa
                      Ambiente
                      • 2013
                      • 204

vw ori = mann tylko wiadomo znaczek z Vw .Mann robi filtry na pierwszy montaż

Komentarz

• Tippo
                        L&K
                        • 2009
                        • 1349
                        • Octavia III (5E3)
                        • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Teraz palowalem valvo 0w40, temp jaka udalo sie osiagnac max to 109C przy temp zewnetrznej 27C i slonce. Gaz w podloge przez 10min non stop, a ekspresowka troche pod gorke :P

Po odpuszeczniu , temp od razu zaczela spadac do 107C, po 1 km do 105 C a po okolo 2 min na postoju przy wlaczonej klimie do 103 C, niech sie znawcy wypowiedza, czy to dobrze, czy kiepawy olej 8)

Komentarz

• andrzej111
                          L&K
                          • 2010
                          • 1391

Zamieszczone przez Tippo
                          vw ori = mann tylko wiadomo znaczek z Vw .Mann robi filtry na pierwszy montaż
                          a skąd masz takie wiadomości? ja na filtrze oleju nie widziałem logo MANN
                          U mnie było tak
                          Powietrze MANN
                          Kabinowy Valeo
                          Sprzedam silikon do pokrywy rozrządu CDAA, CDAB, CCZA - D174003A2 - info na PW

Komentarz

• jarekbarcaaa
                            Ambiente
                            • 2013
                            • 204

w ASO mi takie info udzielili i wysłałem zapytanie do Manna czy to prawda okazała sie ,ze tak

Komentarz

• REXAX
                              Rider
                              • 2013
                              • 453

NOACK w wersji HARD :arrow: http://www.se.motorex.com/File/se/XPERIENCE%20FSX%205W40%20_svenska(1).pdf

Komentarz

• piramida
                                RS
                                • 2009
                                • 12222
                                • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Tippo
                                Teraz palowalem valvo 0w40, temp jaka udalo sie osiagnac max to 109C przy temp zewnetrznej 27C i slonce. Gaz w podloge przez 10min non stop, a ekspresowka troche pod gorke :P

Po odpuszeczniu , temp od razu zaczela spadac do 107C, po 1 km do 105 C a po okolo 2 min na postoju przy wlaczonej klimie do 103 C, niech sie znawcy wypowiedza, czy to dobrze, czy kiepawy olej 8)
                                10min z nogą w podłodze nie wróży nic dobrego :wink:
                                superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• rOBERTO795
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 3465
                                  • Octavia III (5E3)
                                  • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez piramida
                                  Zamieszczone przez Tippo

10min z nogą w podłodze nie wróży nic dobrego :wink:
                                  Dokładnie- szkoda ze EGT nie montuja seryjnie- wtedy wielu ludzi miało by jaśniejszą sytuację.
                                  OI 1,8T 4x4 I-sze 1,8T w Polsce z K04-TFSI (3XXKM 4XXNm )

DIAGNOSTYKA VAG - CHIPTUNING zapraszam. 791-603-634.

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=29138

Silnik i skrzynię smaruje MILLERS.

Komentarz

• Tippo
                                    L&K
                                    • 2009
                                    • 1349
                                    • Octavia III (5E3)
                                    • CJSB 1.8 TSI 180 KM

10min z nogą w podłodze nie wróży nic dobrego
                                    Eee, no moze pol godziny lub godzina to jeszcze, znow nie jest to takie padlo, a silnik nie chipowany :P

Ja wam tu testuje olej, paliwo marnuje a jeszcze marudza :P

Komentarz

• piramida
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 12222
                                      • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Tippo
                                      10min z nogą w podłodze nie wróży nic dobrego
                                      Eee, no moze pol godziny lub godzina to jeszcze, znow nie jest to takie padlo, a silnik nie chipowany :P

Ja wam tu testuje olej, paliwo marnuje a jeszcze marudza :P
                                      Zasada jest taka, nie powinno jeździć się z prędkościami maksymalnymi czy to w seryjnym motorze czy modzonym :szeroki_usmiech
                                      superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Tippo
                                        L&K
                                        • 2009
                                        • 1349
                                        • Octavia III (5E3)
                                        • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Zasada jest taka, nie powinno jeździć się z prędkościami maksymalnymi czy to w seryjnym motorze czy modzonym

Komentarz

• Maicroft
                                          Moderator
                                          S_OCP MemberModeratorr
                                          • 2004
                                          • 25757
                                          • Audi

Nie przesadzajcie. Nie jechal przez 3 godziny tak
                                          Spritmonitor.de

Komentarz

• bws34
                                            Rider
                                            • 2011
                                            • 543

Zalałem u siebie Motula Synergie 6100 10W40, sprzedawca sklepikowy powiedział że nawet nie ma co go porównywać do Valvoline Max Life na którym wcześniej jeździłem,cena ta sama a jak ma być lepszy to niech będzie :P
                                            "Byli to ludzie, których łączyło coś więcej niż tylko wspólna gra w piłkę. Dla których honor i obrona barw klubowych nie były pustymi pojęciami."

"Możemy działać na zasadach demokratycznych ale rację będę miał Zawsze Ja"- Hubert Jerzy Wagner(1941-2002)

www.zoltar.bielsko.pl

Komentarz

• REXAX
                                              Rider
                                              • 2013
                                              • 453

bws34, czy ten wybór podyktowany jest ceną,poborem oleju czy ewentualnie bańką o pojemności 5l :?:
                                              Viscosity at 40°C (104°F) ASTM D445 100.0 mm²/s - silnikowi w zimie będzie bardzo ciężko
                                              lepkość tego Motula zarówno w 40 jak i w 100 stopniach jest praktycznie bliska SAE 15W40 :roll:
                                              Jeżeli wybór nie jest podyktowany poborem oleju a jedynie ceną i wielkością opakowania to można by :arrow: http://allegro.pl/total-quartz-9000-...116625111.html

Komentarz

• leonn
                                                RS
                                                • 2011
                                                • 2726
                                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Tippo
                                                Tippo, też jeżdziłem z V-max, i jak widać jest OK, a u mnie temp oleju była w 80% przebiegu powyżej 100°C :P Wyślij oliwe do analizy po 8tys i będziesz wiedział, czy ja wymienić, czy nie :wink:

Komentarz

• jarekbarcaaa
                                                  Ambiente
                                                  • 2013
                                                  • 204

a sprawdzenie oliwy kosztuje wiecej niz wymiana oleju

Komentarz

• bws34
                                                    Rider
                                                    • 2011
                                                    • 543

REXAX, O kurde to mnie zaskoczyłeś teraz. Nie sugerowałem się niczym poza opinią sprzedawcy. A jak zmienie z 10W40 na 5W30 to nic się nie pokiełbasi? Wcześniej lałem Valv Max Life 10w40?
                                                    "Byli to ludzie, których łączyło coś więcej niż tylko wspólna gra w piłkę. Dla których honor i obrona barw klubowych nie były pustymi pojęciami."

"Możemy działać na zasadach demokratycznych ale rację będę miał Zawsze Ja"- Hubert Jerzy Wagner(1941-2002)

www.zoltar.bielsko.pl

Komentarz

Pracuję...