hmmm Silkolene trochę zbyt drogi no i zalewanie samochodu olejem typu "racing" i jazda po mieście na LPG to taki sobie pomysł... nadal uważam, że lepiej do silnika 1.6 BFQ zalać porządny 0W40. Ja zalewałem Silkolene na trasę PL-Włochy-PL.
Zamieszczone przez filip_auto
który by był lepszy na lato Pro S 5w40 czy 5w30 do auta z lpg
pro S 5W30 świetnie odbiera i oddaje ciepło - sprawdziłem osobiście.
jaki ma TBN Fuchs Titan ProS 5W30?
TBN>10.
PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Neste Oil 0W40
Viscosity Index - 181
Pour Point -54
Flash Point 220
CCS -35 C - 5500
TBN - 7,5
:arrow: Graniczna temperatura pompowania -45 !!! :diabelski_usmiech
na lato x-max 0w40 lub pro S 5w30
na lato, jak chcesz sprawdzić "może być" :wink:
kurnaaaaaa co się dziś dzieje, że tyle PW i wpisów jest ? Zmówiliście się , czy Zima idzie ??? ??? :roll: :zlo:
Co to jest za firma???
Pierwszy raz słyszę, widzę coś takiego.
a nie widziałeś nigdy stacji benzynowej bezobsługowej tej firmy chociażby w Poznaniu ? :shock: :P
jak polecają to kupuj darowanemu kuniowi się w zęby nie zagląda :lol:
Zamieszczone przez PAOLO ESCO
co się dziś dzieje, że tyle PW i wpisów jest ? Zmówiliście się , czy Zima idzie ??? ???
ja nic nie wiem, o co kaman 8) poza tym, to my tu jesteśmy od zadawania pytań :lol:
a jeśli chodzi o zimę, to kapcie zimowe w piątek zakładam :diabelski_usmiech
SPOT Poznań: ..... ruszyć (_)_) i przyjeżdżać !!! ZAPRASZAMY
firma ??? ... to jeden z największych na świecie koncernów olejowych, posiadający najnowocześniejsze fabryki do pozyskiwania baz olejowych i obróbki ... "firma" to jest Amsoil czy Millers (takie tylko porównanie) :wink:
ps... i tutaj widać "wpływ marketingowej papki" firm olejowych działających w PL - Castrola i Mobila znają "wszyscy" ale o innych markach już mało kto słyszał...
Neste Oil 0W40
Viscosity Index - 181
Pour Point -54
Flash Point 220
CCS -35 C - 5500
TBN - 7,5
:arrow: Graniczna temperatura pompowania -45 !!! :diabelski_usmiech
Troche niski TBN w tym neste
na lato, jak chcesz sprawdzić "może być" :wink:
kurnaaaaaa co się dziś dzieje, że tyle PW i wpisów jest ? Zmówiliście się , czy Zima idzie ??? ??? :roll: :zlo:
nie widziałeś nigdy stacji benzynowej bezobsługowej tej firmy chociażby w Poznaniu
mógł nie zdążyć :lol:
"Firma Neste Oil sprzedała swoją sieć stacji w Polsce (spółkę Neste Polska Sp. z.o.o.) firmie Shell. Transakcja objęła łącznie 105 stacji bez załogi i wyznaczyła koniec operacji detalicznych Neste Oil w Polsce. Sprzedaż została zamknięta w kwietniu 2013 r."
(chodzi o stacje paliw - nie mylić olejów Neste z olejami Shell)
Przekonacie się, że tak łagodnej zimy (jak nadchodząca) nie było od dawna... Ponoć ma być jej bliżej do wczesnej wiosny, niż do prawdziwej zimy (zwłaszcza takiej, jak te z ostatnich 4 lat).
Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne. MOJA FURKA
no właśnie
nie tak dawno kolega pedros zachwalał Fuchs Titan ProS 5W30, a zalał nim zdaje się auto z LPG... więc kalelowi też chyba można go polecić ? :idea:
potwierdzam LPG Landi Dealera Skody siedzi na pokładzie.
dla porownania mam zalany inny motor 5W40 titan pro s - jest inny tzn nie czuc efektu lekkobieznosci ale ze względu ze o Vanosy trzeba dbać lekkobieznosc mnje nie interesuje.. i tez spiauje sie fantadtycznie. czujnik jakosci oleju stwierdza o wiele powolniejsza degradację niz na hc 5w40
[ Dodano: Wto 19 Lis, 13 18:56 ]
Czeli do LPG był by dobry ?
U mnie trasy minimum 20-25 kilometrów postój około 8 godzin i powrót i wypady wekendowe około 200 km czasami 500 km
był by w silniku max pół roku i 15 tysięcy
obecnie jest x-lite 0w30
50 zł nie stanowi dużej różnicy a doświadczenia bezcenne
LPG ma tez zaletę. nie ma bowiem takiego rozcienczania oleju benzyna. owszem zasiarczenie daje szybszy spadek parametrow ale bez przesady. U mnie po 15kkm tbn z 7 zjechał do 4 jesli faktycznie rzetelnie przebadano moje probki?
ps. kto raz wleje ten olej staje sie fanatykiem tej formulacji :diabelski_usmiech
kto raz wleje ten olej staje sie fanatykiem tej formulacji
nie da się ukryć bo bardzoooo chętnie wrócę latem do Silkolene Pro S 5W30. Ścisła czołówka najlepszych olejów które miałem - o ile nie najlepszy z nich. :P
Jakie odcinki robisz Octavką z LPG na Silkolene? Coś pisałeś o "maśle pod korkiem"
Zamieszczone przez pedros
czesto robiac 2x15 km dziennie pojawilo sie maslo pod korkiem. na Motul X-lite 0w30 w analogicznym okresie nie dawał tego efektu.
:roll:
U mnie po 15kkm tbn z 7 zjechał do 4 jesli faktycznie rzetelnie przebadano moje probki?
ale to nie był Silkolene jak mniemam :roll:
LPG ma tez zaletę. nie ma bowiem takiego rozcienczania oleju benzyna.
nooo ale jak jeździsz krótkie odcinki 15 km to i tak odpalasz na benzynie i jedziesz chwilę ...więc olej musi się porządnie nagrzać, by opary się ulotniły (ja kilkanaście lat jeździłem na LPG - dzień w dzień 135 km, więc co nieco wiem w tym temacie). Temeratura spalania LPG jest wyższa niż na benzynie więc też olej dostaje w "tyłek".
mam zalany inny motor 5W40 titan pro s - jest inny tzn nie czuc efektu lekkobieznosci ale ze względu ze o Vanosy
BMW - z jakim silnikiem?
tak m52b28 nez tu. na szczęście jeden vanos tylko wiec brzmi rasowo. :diabelski_usmiech
[ Dodano: Wto 19 Lis, 13 20:01 ]
Zamieszczone przez PAOLO ESCO
kto raz wleje ten olej staje sie fanatykiem tej formulacji
nie da się ukryć bo bardzoooo chętnie wrócę latem do Silkolene Pro S 5W30. Ścisła czołówka najlepszych olejów które miałem - o ile nie najlepszy z nich. :P
Jakie odcinki robisz Octavką z LPG na Silkolene? Coś pisałeś o "maśle pod korkiem"
czesto robiac 2x15 km dziennie pojawilo sie maslo pod korkiem. na Motul X-lite 0w30 w analogicznym okresie nie dawał tego efektu.
:roll:
U mnie po 15kkm tbn z 7 zjechał do 4 jesli faktycznie rzetelnie przebadano moje probki?
ale to nie był Silkolene jak mniemam :roll:
LPG ma tez zaletę. nie ma bowiem takiego rozcienczania oleju benzyna.
nooo ale jak jeździsz krótkie odcinki 15 km to i tak odpalasz na benzynie i jedziesz chwilę ...więc olej musi się porządnie nagrzać, by opary się ulotniły (ja kilkanaście lat jeździłem na LPG - dzień w dzień 135 km, więc co nieco wiem w tym temacie). Temeratura spalania LPG jest wyższa niż na benzynie więc też olej dostaje w "tyłek".
mam zalany inny motor 5W40 titan pro s - jest inny tzn nie czuc efektu lekkobieznosci ale ze względu ze o Vanosy
BMW - z jakim silnikiem?
trasy naturalnie tez robie i to szybko czasami dlatego mnie ponioslo z silkolene
pare oliwek wstecz miałem titan pro gas 5w30 i jego "badalem" . tez ciekawy olej ale w tej cenie wole lepsze.
maslo pojawia sie faktycznie jak jakis czas gonie po mieście. jedyny olej w jakim nie mialem zemulgowanego oleju to x-lite.
na szczęście kilka razy nie wystygnie przez 8 godzin do konca interwalu i z ta myślą zostal nalany.
tak m52b28 nez tu. na szczęście jeden vanos tylko wiec brzmi rasowo. :diabelski_usmiech
Echhhhh,,,, mialem w e39, piekna sprawa
:diabelski_usmiech moja zamykala budzik, szkoda ze wczesniej nie znalem tego forum, (uwaga strzal w kolano) karmilem ja magnatecem 10w40 :niewiem
Echhhhh,,,, mialem w e39, piekna sprawa
:diabelski_usmiech moja zamykala budzik, szkoda ze wczesniej nie znalem tego forum, (uwaga strzal w kolano) karmilem ja magnatecem 10w40 :niewiem
fuuuuuj
ja bez dachu 227 gps. o dziwo zona nie musiała sie rozczesywac :diabelski_usmiech
Piszą że przy zastosowaniu olejów TITAN RACE PRO S SAE 5W30 i 5W40 zaobserwowano znaczny przyrost mocy silnika.
Czy w Twoim przypadku odczułeś różnicę po zalaniu jednego i drugiego oleju?
Chodzi mi głównie o o ten zalany w Twojej skodzie 1.6 bfq 5w30 ?
LPG ma tendencje że pare źrebaków "zdycha"
w Skodzie odczułem i dotyczy to 5W30. .. i to jest powodem mojego ekscytowania sie!
W skodzie nie miałem jeszcze 5W40. ten jest w 2.8 ... a tam nawet jak 5 koni przybedzie to trudno odczuc .
co do lpg uwazam i jest to poparte pomiarami ze lpg dobrze zestrojone troche na bogato jest lepsze niż benzyna.
wracajac do oleju juz na pierwszy rzut oka konsystencja oleju jest niesmowicie wodnista i nawet co juz wczesniej mialem okazje pisać przy sprawdzaniu oleju z bagnetu leje sie wodnisty olej sle bagnet nigdy nie jest suchy.
PAOLO ESCO,
Polecasz tego Neste a co mógłbyś powiedzieć o Aral Supertronic 0W40?
Technical Data za oil-club.ru
SAE-grade DIN 51511 0W-40
ASTM-Colour DIN ISO 2049 2,6
Density at 15 °C g/ml DIN 51757 0,840
Viscosity
100 °C mm²/s DIN 51562 12,8
40 °C mm²/s DIN 51562 74
Viscosity -35 °C cP DIN 51377 < 6200
Viscosity Index DIN ISO 2909 > 170
Flash point COC °C DIN ISO 2592 > 200
Pourpoint °C DIN ISO 3016 -48
Sulphate ash w% DIN 51575 0,73
Aral to chyba już lekko wymiera jako marka, jedynie w DE i Rosji jeszcze się trzyma. :wink:
Mieszanina syntetycznych olejów bazowych 25-35% - wysoko rafinowany olej syntetyczny, stabilizowany przez przepuszczanie gazowego wodoru przez PAO-uwodornione PAO. (ale już Aral SuperSynth 0W40 ma 50<75% wysoko rafinowanego oleju syntetycznego-taki odpowienik Castrola RS 0W40).
ARAL – CASTROL –-- >BP „ W obliczu silnej konkurencji w branży energetycznej oraz postępujących światowych fuzji koncerny BP i Amoco połączyły się, tworząc BP Amoco. Następnie do portfolio dołączyło ARCO. Grupę uzupełniły także Castrol, producent olejów silnikowych, oraz jedna z najbardziej znanych europejskich marek paliwowych – niemiecki Aral.”
Teoretycznie „jeden olej różne pojemniki” … odpowiednik BP Visco 7000 0W-40 i Castrola 0W40 FST. (w praktyce Aral chyba jest bardziej chwalony niż Castrol... może dlatego, że jest mniej podrabiany).
Co do danych z karty.... ja bym brał SuperSynth (jpg w załączeniu) zamiast SuperTronic - różnica % w oleju bazowym ale i w SAPS, bo w pierwszym masz SAPS 1,12 a w drugim 0,73 - kwestia do jakiej jednostki chcesz ten olej zalać.
No i inna sprawa Arala w PL nie kupisz bez problemu , co innego w DE.
Znalazłem jakoby BMW miało sprzedawać SuperTronica w swoich pojemnikach.
Generalnie zwróciłem na niego uwagę z powodu ceny i możliwości kupna większej bańki, ale chyba nie warto się nim interesować. SuperSynth z kolei wyszedł z obiegu (nie znalazłem ofert sprzedaży, a nawet na stronie Arala go już nie ma) pewnie żeby nie robić konkurencji dla RS'a.
Komentarz