Jaki olej do benzyniaka?

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • PAOLO ESCO
    RS
    • 2009
    • 6626
    • Volkswagen
    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Qstachu
    w czym będzie lepszy ten Liqui Moly SYNTHOIL HIGH TECH 5W40
    Synthoil ma bazę PAO.
    cena minimalnie większa a może faktycznie warto dorzucić
    bogatemu wolno :wink:
    PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• Qstachu
      Ambiente
      • 2013
      • 131

Za wiele mi to nie mówi ale sądzę że chyba lepiej , czyli LM do Skody (bo silnik bardziej wysilony i przebieg) a do Seata tego Valvoline czy coś bardziej budżetowego skoro to zwykły dupowóz?
      Było : Skoda Favorit 1.3 LPG
      Peugeot 306 1.9 D
      Daewoo Nubira II kombi 2.0 LPG
      VW Polo 1.4 PB
      Daewoo Nexia 1.5 LPG

Jest: Fiat Panda 1.1 PB
      Skoda Octavia I 1.8T LPG

Komentarz

• PAOLO ESCO
        RS
        • 2009
        • 6626
        • Volkswagen
        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

i LM do Skody (bo silnik bardziej wysilony i przebieg) a do Seata tego Valvoline
        :roll: dla mnie "bez sensu" - kup jedną markę do dwóch samochodów SAE 5W40. Zmieniaj co +- 12 tys km a napewno zrobisz silnikowi przysłygę. Ostatecznie 5W50 (na lato) w inne lepkości się nie pchaj.

często masło pod korkiem wedle opinii mechaników kiepski olej
        bo często na krótkich odcinkach samochód jeździ i olej nie osiąga optymalnej temeratury pracy - stąd "majonez pod korkiem"...zmień "mechaników" :bajer

Fotka - silnik na Lotosie 10W40 - Opel Astra Classic X14NZ
        "Igła"
        Załączone pliki

Komentarz

• beras2
          Classic
          • 2014
          • 19

Zamieszczone przez leonn
          Jak będziesz zmieniał olej w ASO to warto zaglądnąć tu i tu żeby potem zdziwenia :shock: nie było, że olej który do ASO przywiozłeś nie ma oficjalnej aprobaty 8)
          A czemu na tej liście nie mam Lazera od Statoila? Niby też ma aprobatę 504.

Komentarz

• Qstachu
            Ambiente
            • 2013
            • 131

PAOLO ESCO,
            No nie do końca tak bez sensu bo na 245 stron parę przewertowałem i się na czytałem takich wywodów nad olejem że byle co mnie nie zadowoli :P ale do rzeczy niby najlepiej zalać do oby dwóch to samo ale co mi to da ? muszę kupić i tak dwa razy po 5L więc nie będzie oszczędności na zakupię raczej.Zmiany nie będą w jednym czasie, całkiem inna specyfika silników tzn, kupię lepszy olej podciągając do skody to niestety ale wlewając go do seata jest marnowanie pieniędzy (jak lać paliwo 98+ gdzie silnik jest skonfigurowany pod 95 lub mniej octan :P taki pic na wodę ).Kupując tańszą alternatywę podciągając do Seata skoda może ucierpieć.Dlatego rzuciłem pytanie na forum licząc na sensowne odpowiedzi bo równie dobrze mogłem wejść do marketu czy sklepu i kupić jakiś olej w np najładniejszej bańce

Co do masła i opinii mechaników to fakt to ich wiedza na temat oleju czasem ogranicza się do minimum- zlać stary wlać nowy.Ale masło w Toledo występuje już od dłuższego czasu i nie tylko na krótkich odc bo po 120 km dalej było, płynu z chłodnicy nie ubywa, termostat wymieniony jutro będę jechał gdzieś ponad 100km i ciekawe czy dalej będzię.

Jak się chwalimy to się chwalimy silnik 1,5 8V z Nexi :P
            zdjęcie
            Przez speców z ASO ładnych parę lat jeździł na 15W40 :/ co się z lekka odbiło ale ostatnie 3 lata na 10W40 GM i była poprawa w kulturze pracy a zwłaszcza zimą.
            Było : Skoda Favorit 1.3 LPG
            Peugeot 306 1.9 D
            Daewoo Nubira II kombi 2.0 LPG
            VW Polo 1.4 PB
            Daewoo Nexia 1.5 LPG

Jest: Fiat Panda 1.1 PB
            Skoda Octavia I 1.8T LPG

Komentarz

• PAOLO ESCO
              RS
              • 2009
              • 6626
              • Volkswagen
              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

całkiem inna specyfika silników tzn, kupię lepszy olej podciągając do skody to niestety ale wlewając go do seata jest marnowanie pieniędzy
              :roll: --- > przeczytaj PW masz śmiesznie tani olej z dobrymia parametrami.

na 10W40 GM
              czyli na Prista Oil ... (w załączeniu fota Twojego silnika) -
              Załączone pliki

Komentarz

• rodro
                Ambiente
                • 2010
                • 238
                • Octavia II (1Z3)
                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez beras2
                Zamieszczone przez leonn
                Jak będziesz zmieniał olej w ASO to warto zaglądnąć tu i tu żeby potem zdziwenia :shock: nie było, że olej który do ASO przywiozłeś nie ma oficjalnej aprobaty 8)
                A czemu na tej liście nie mam Lazera od Statoila? Niby też ma aprobatę 504.
                Na tych listach nie ma wielu olejów polecanych w tym wątku, które na opakowaniach mają informację o spełnianiu normy vw, np. Neste city pro 0w40. Może ktoś wie z jakiego powodu.

Komentarz

• PAOLO ESCO
                  RS
                  • 2009
                  • 6626
                  • Volkswagen
                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez beras2
                  czemu na tej liście nie mam Lazera od Statoila? Niby też ma aprobatę 504.
                  a dlaczego nie ma wielu innych marek? ... a poszukaj bo już było na ten temat i nie chce mi się znów pisać (no ile można).
                  Jak chcesz mieć "info z pierwszej ręki" proponuję użyć czegoś w tym stylu http://www.statoil.pl/pl_PL/pg133407...ilwPolsce.html lub
                  Agnieszka Nytko
                  Koordynator Grupy Serwisu Technicznego
                  Technical Service Team Coordinator
                  email: [email protected]

Statoil Poland Sp. z o.o.
                  Dział Olejów i Smarów
                  31-476 Kraków, ul. Lublańska 38
                  tel.: 012 415 70 00; fax: 012 415 71 00
                  Statoil Poland Spólka z o.o.
                  ul.Puławska 86
                  02-603 Warszawa
                  Polska
                  Zamieszczone przez rodro
                  Na tych listach nie ma wielu olejów polecanych w tym wątku, które na opakowaniach mają informację o spełnianiu normy vw, np. Neste city pro 0w40. Może ktoś wie z jakiego powodu.
                  ad: jak wyżej...bo mi sie po prostu nie chce :szeroki_usmiech

Komentarz

• beras2
                    Classic
                    • 2014
                    • 19

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
                    poszukaj bo już było na ten temat i nie chce mi się znów pisać (no ile można).
                    Spoko, każdemu się czasem nie chce W każdym razie dzięki za pomoc w weryfikacji mojego wyboru jeszcze raz

Komentarz

• Maicroft
                      Moderator
                      S_OCP MemberModeratorr
                      • 2004
                      • 25757
                      • Audi

Chcesz 5W50 wlać do V6 Audi zamiast 10W40 - tak to rozumiem, wtedy to może mieć sens ale żeby to miało usunąć "przyczynę" poboru oleju to watpię.
                      10W40 Elfa wciagal okolo 0,7-1l/1000km
                      5W40 Motula wciaga roznie od 0,4-0,7l/1000km

Na 15kkm dolalem 6-7l oleju 5W40, wiec w zasadzie wymienil sie sam w tym czasie.
                      Spritmonitor.de

Komentarz

• PAOLO ESCO
                        RS
                        • 2009
                        • 6626
                        • Volkswagen
                        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Maicroft
                        Na 15kkm dolalem 6-7l oleju 5W40, wiec w zasadzie wymienil sie sam w tym czasie.
                        :roll: no faktycznie masz wymianę "gratis" ale z drugiej strony olej w Twoim silniku "nigdy" nie traci parametrów :diabelski_usmiech
                        Nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś sprawdził coś o innym SAE.

Komentarz

• leonn
                          RS
                          • 2011
                          • 2728
                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Na 15kkm dolalem 6-7l oleju 5W40
                          A nie myslisz o remoncie/uszczelnieniu tego silnika?

Komentarz

• Maicroft
                            Moderator
                            S_OCP MemberModeratorr
                            • 2004
                            • 25757
                            • Audi

Te silniki tak maja. U mnie dodatkowo pewnie trzeba by zmienic uszczelniacze zaworowe. Jak uszczelniacze to i zrobic glowice, kolejny rozrzad. Czy jest sens. Na zuzycie oleju 0,1l/1000km i tak nie ma co liczyc.

Silniki V8 czesto w Audi i nie tylko tak samo ciagna olej, ale nie kazdy sie przyzna ze tyle wychodzi :twisted:

Pamietam jak dzis, jak mi kiedys gosc powiedzial, ze ma Zafire 1.6 albo 1.8 w gazie i on dolewa 1-1,5l/1000km i mowil, ze to jest normalne zuzycie i go to wcale nie martwi :diabelski_usmiech
                            Spritmonitor.de

Komentarz

• leonn
                              RS
                              • 2011
                              • 2728
                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Oczywiście tylko kwestja jak długo chce się jeszcze jeździc takim autem i co sie bardziej opłaca, olej czy remont.

Nie zgodze się z teoria że 1l/1000km to normalne zużycie oleju przez silnik samochodu osobowego. Bo do 40 tonowych ciężarówek R6 i V8 należało by w takim razie wiadrem olej lać po trasie

Komentarz

• Krisss_28
                                Ambiente
                                • 2014
                                • 123

Panowie a ja mam ponownie do Was pytanie, ale odnośnie oleju do układu wspomagania Właśnie przymierzam się do wymiany owego oleju w swojej Lagunie i wytypowałem 3 rodzaje olejów:
                                1. Elf Elfmatic G3 SYN;
                                2. Fuchs Titan ATF 3353;
                                3. Fuchs Titan ATF 5005.

Jak uważacie, pod względem parametrów, który będzie najlepszym wyborem?
                                Z góry dzięki za pomoc, pozdrawiam
                                Śmierć na drodze pędzi jak szalona, więc nigdy nie daj się jej dogonić... ];->

Renault Talisman 1.6 TcE 200 KM Initiale Paris

Komentarz

• Maicroft
                                  Moderator
                                  S_OCP MemberModeratorr
                                  • 2004
                                  • 25757
                                  • Audi

Zamieszczone przez leonn
                                  Oczywiście tylko kwestja jak długo chce się jeszcze jeździc takim autem i co sie bardziej opłaca, olej czy remont.

Nie zgodze się z teoria że 1l/1000km to normalne zużycie oleju przez silnik samochodu osobowego. Bo do 40 tonowych ciężarówek R6 i V8 należało by w takim razie wiadrem olej lać po trasie
                                  Tu bardziej chodzi o to, ze VAG twierdzi ze to jest OK. Jak sie poczyta po roznych forach to tak to niestety wyglada. To tak jak ze starym 2.0 w O1. Jednemu bierze olej od nowosci, a drugiemu praktycznie nic.

Te V8 a S6 czy A/S8 z przebiegami znanymi tylko samym silnikom to wciagaja po 2l/1000km, zrobienie glowic powoduje spadek zuzycia oleju do ok. 0,7l/1000km.

U mnie to auto sluzy glownie za drugie auto, do tego zwlaszcza w okresie zimowym. Tak wiec jak rocznie te 15kkm zrobi to jest maks. Wiec dolanie, albo przeplukanie 5l opakowaniem oleju silnika w ciagu roku, to nie dramat.
                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• Waśka
                                    Rider
                                    • 2013
                                    • 552
                                    • Mitshibishi

i tu właśnie ponawiam pytanie: czy jest sens wymieniać olej po 15 kkm skoro przez ten czas wlałem 2 l świeżego w dolewkach?
                                    Była 01 2.0 AQY + LPG, jest Focus Mk2 1,6 + LPG

Komentarz

• parasite
                                      L&K
                                      • 2011
                                      • 1368

Zamieszczone przez Waśka
                                      i tu właśnie ponawiam pytanie: czy jest sens wymieniać olej po 15 kkm skoro przez ten czas wlałem 2 l świeżego w dolewkach?
                                      No ale filtr i tak musisz wymienić, a do tego to chyba trzeba zlać olej.
                                      AGR 112KM, 232Nm
                                      Subaru Impreza GH 2.0 150KM

Komentarz

• Seed
                                        Elegance
                                        • 2010
                                        • 875
                                        • Octavia III (5E3)
                                        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Motul 0W40 - Seed ma ten olej w 1,4 TSI i sobie chwali.
                                        w kumpeli scirocco 1.4 TSI 160 KM rowniez swietnie sie spisuje.
                                        z kolei w Q5 2.0 TFSI silnik przestal pic olej po zalaniu X-maxa po 50 tys na fabrycznym szajstrolu.
                                        KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• aronus
                                          Rider
                                          • 2008
                                          • 643
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez leonn
                                          Nie zgodzę się z teoria że 1l/1000km to normalne zużycie oleju przez silnik samochodu osobowego.
                                          Dokładnie! Albo silnik zajeżdżony, albo źle zaprojektowany. Nissan też miał nie wiem czy jeszcze produkuje silniki benzynowe, które brały w dużej ilości olej, ale jak ktoś przyjechał na gwarancji z takim problemem to wymieniali tłoki z pierścieniami bo były wadliwe. Ale łatwiej powiedzieć, że tak ma być. Ciekawe, co jeszcze można wmówić nabywcom :roll:

Komentarz

• pedros
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 1958
                                            • Volkswagen
                                            • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                                            • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Chcesz 5W50 wlać do V6 Audi zamiast 10W40 - tak to rozumiem, wtedy to może mieć sens ale żeby to miało usunąć "przyczynę" poboru oleju to watpię.

imponujące zużycie oleju.
                                            weźmy pod uwagę fakt że olej de facto zageszcza się nawskutek odparowywania i palenia lzejszych frakcji pozostawiając produkty spalania i zageszczania w obiegu.
                                            do tego dochodzi przeladowanie filtra oleju i potem już działa on na bypassie.

PS. dobra płukanka to pierwszy krok

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 6626
                                              • Volkswagen
                                              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

wciagal okolo 0,7-1l/1000km
                                              oj tam oj tam "idealne zużycie" ... spokojnie miescie się w normie VW :diabelski_usmiech
                                              Silnik V6 ma najechane 285kkm (niewiadomo jak był wcześniej eksploatowany bo pewnie od nowości nie miał jednego uzytkownika), auto jeździ głównie po mieście ... niejeden użytkownik w miarę nowego 1,8 TSI o 2.0 nie wspominając "chiałby mieć takie zużycie oleju". Sasiad ojca pojechał prawie nową A4 z "reklamacją" do ASO w Lubinie ... a "Pan mechanik" wyciągnał mu książkę serwisową i pokazał, że takie zużycie jest dopuszcalne wg. VW/Audi ...i uprzejmie podziękował za "odwiedziny" :twisted: ---> cytat z Instrukcji Obsługi "Zależnie od sposobu jazdy i warunków eksploatacji zużycie oleju może wynieść do 0,5 l/1 000 km." ...a "my się tutaj produkujemy" nad zużyciem 0,7 :P
                                              Zamieszczone przez aronus
                                              silnik zajeżdżony, albo źle zaprojektowany
                                              albo albo ... może po prostu model z "poniedziałku" choć ja obstawiam błąd na etapie projektowania a być może źle dobrany materiał do produkcji np. pierscienist) od lat "słyną" z nadmiernego zużycia oleju. W Niemczech ASO wymienia (wymieniało) w Passatach min. pierścienie ...ASO w PL o tym "nic nie wie" a silniki "te same" itd... Na Nissanie Primera P10 - 1,6 zrobiłem prawie 200 tys km i nigdy nie robiłem dolewek oleju pomiędzy wymianami ale to był jeden ze starych, porządnych silników Nissana.
                                              Zamieszczone przez pedros
                                              imponujące zużycie oleju.
                                              w normie, w normie
                                              Zamieszczone przez pedros
                                              dobra płukanka to pierwszy krok
                                              raczej szybciej bym Valvoline MaxLife zalał i nie kombinował zbyt wiele (płukanka owszem ale cudów bym się nie spodziewał - ona zapobiega a "nie leczy". http://www.valvolineeurope.com/polish/products/engine_oils/maxlife/cid(1833)/maxlife_syntetyczny_5w-40
                                              auto sluzy glownie za drugie auto, do tego zwlaszcza w okresie zimowym. Tak wiec jak rocznie te 15kkm zrobi to jest maks. Wiec dolanie, albo przeplukanie 5l opakowaniem oleju silnika w ciagu roku, to nie dramat.
                                              wg mnie to "nie ma co się bawić" - koszt kapitalnego remontu raczej będzie niewspółmierny do ceny 5L oleju.

Komentarz

• Maicroft
                                                Moderator
                                                S_OCP MemberModeratorr
                                                • 2004
                                                • 25757
                                                • Audi

W najlepszym wypadku wymienie uszczelniacze trzonkow zaworowych, bo jest ich zaledwie 40sztuk i to by bylo na tyle.

Olej wyladuje juz pewnie na stale ten: liqui moly 10w40 mos2 leichtlauf

Klasa lepkości : 10W-40
                                                Kolor : ciemno- szary
                                                Gęstość w 150 C : 0,88 g/cm3 DIN 51757
                                                Lepkość w 400 C : 88,4 mm2/s DIN 51562
                                                Lepkość w 1000 C : 12,5- 16,3 mm2/s DIN 51562
                                                Wskaźnik lepkości : 158 DIN ISO 2909
                                                Łatwopalność : +2300C DIN 2592
                                                Pour Point : -320C DIN ISO 3016
                                                Liczba zasadowa : 7,9- 9,6 mg KOH/g DIN 51558 T1
                                                Wyparowanie : 11,2 % DIN 51581 T1

Ja tam sie nie kryje, ze to auto cos wciaga oleju W sumie niech go na ten 15kkm wezmie nawet 10l. To jest cale 200zl. To w zasadzie koszt jednego tankowania do pelna LPG

Oczywiscie plukanka tez bedzie grana ta Liqui. Przed ostatnia wymiana rowniez byla aplikowana.
                                                Spritmonitor.de

Komentarz

• osabzyk
                                                  Classic
                                                  • 2014
                                                  • 17

A ja mam pytanie następujące.
                                                  Kupiłem octavie II 1.6mpi bse od "niemca". We wszystkich książkach i wlepkach jest LIQUI MOLY TOP TEC 4200 5W-30. Zbliża się właśnie wymiana oleju (poprzedni właściciel wymieniał co 20tys średnio co 2 lata) Czy zalać to samo (chociaż czytam że to LONGLIFE a mi taki nie potrzebny ) gdyż planuje w najbliższym czasie 1-2 miesiące zagazować auto. Czy do gazu szukać innego oleju ???

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 6626
                                                    • Volkswagen
                                                    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

10w40 mos2 leichtlauf
                                                    bardzo dobry olej w tej klasie SAE i z tymi dodatkami - można powiedzieć klasyk. Jego odpowiednik to FUCHS TITAN CFE MC 10W-40 a ak już idziesz w takim kierunku to mozna ewentualnie sprawdzić Fuchsa TITAN CARGO MC 10W40.

Zamieszczone przez osabzyk
                                                    1.6mpi bse od "niemca". We wszystkich książkach i wlepkach jest LIQUI MOLY TOP TEC 4200 5W-30.
                                                    TopTec 4200 do 1,6 BSE - bez sensu całkowicie.
                                                    czytam że to LONGLIFE a mi taki nie potrzebny
                                                    oczywiście, że Tobie nie jest taki olej potrzebny a po drugie nie ma kompletnie sensu za niego przepłacać skoro masz inne dobre produkty LM w tej cenie np Synthoil 5W40 na PAO który będzie "o niebo lepszy" do tego silnika. Tym bardziej, że chcesz tam wstawić LPG.
                                                    Czy do gazu szukać innego oleju ???
                                                    tak napewno nie TT 4200. Szukaj oleju z SAE 0W40 lub 5W40 o podwyższonym TBN i zmieniaj go systematycznie w zwykłym trybie max co 15 tys km marka wg uznania. (nie napisałeś jaki przebieg ma Twoje auto).

Komentarz

Pracuję...