Zamieszczone przez czernobyl
Jaki olej do benzyniaka?
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
a dlaczego taki wybór do 1,6 MPI + LPG
jeśli i to nie pomoże, to pozostanie zrobienie uszczelniaczy i pierscieni (albo kupowanie po 7-8L oleju na każdą zmianę i dolewanie)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez czernobyla dlaczego taki wybór do 1,6 MPI + LPG
jeśli i to nie pomoże, to pozostanie zrobienie uszczelniaczy i pierscieni (albo kupowanie po 7-8L oleju na każdą zmianę i dolewanie)
Czy ktoś wie jakie TBN, HTHS i NOACK ma Neste 5W50 ?Leon 1.6 16V 105 KM
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez czernobyla dlaczego taki wybór do 1,6 MPI + LPG
Przepraszam sprostowanie oczywiście mam zalane 5w40Póki się nie psuje nie ma co narzekać i szukać problemów :-)
Komentarz
-
-
Hej,
sprawa pewnie bedzie nietypowa. Po dlugich bojach udalo mi sie znalezc Octavie 2 FL. Samochod byl sprowadzony z zagranicy i przez to urodzil mi sie jeden problem, ktory powoduje ze mam pewny dylemat.
Nigdzie nie widze zadnej wlepy jaki olej znajdowal sie poprzednio w silniku, nie ma tez zawieszki przy silniku. Z racji, ze auto sprowadzone to nie mam mozliwosci dowiedziec sie od "pierwszego wlasciciela" co bylo do niego lane.
Przebieg to 149kkm od razu bede robil rozrzad i chcialem tez wymienic olej i wszystkie filtru. Kupilem castrol edge 5w40 ale teraz zastanawiam sie czy wlac syntetyk czy dla bezpieczenstwa nie wlac polsyntetyka?
pzdr
Komentarz
-
-
A kto będzie wiedział jaki olej wlać doSilnik: InnyZamieszczone przez naverPrzebieg to 149kkmZamieszczone przez naverczy wlac syntetyk czy dla bezpieczenstwa nie wlac polsyntetyka?
naver A na wcześniejszych stronach nie znalazłeś informacji co leją inni użytkownicy silnika jaki posiadasz :?:O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
-
Nigdzie nie widze zadnej wlepy jaki olej znajdowal sie poprzednio w silniku, nie ma tez zawieszki przy silniku. Z racji, ze auto sprowadzone to nie mam mozliwosci dowiedziec sie od "pierwszego wlasciciela" co bylo do niego lane.
Pierwsza wymiane w aucie zawsze robie delikatna płukankę z detergentami i zalewam oleje z dobrymi wlasciwosciami mającymi.
Kiedys tak zrobilem i kupilem zwyklego lotosa dynamic z przeznaczeniem na plukanie .... wymienilem po 5kkm na ten sam olej i tak juz na Lotosie zostałem bo spisywal sie wysmienicie, a witerwal ustalilem nac12,5
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez naverDzieki za odpowiedz.
Zrobie plukanke, zaleje castrol edge bo juz go kupilem 5w40, a pozniej na kolejnej wymianie zaleje 0w40 i na tym juz zostane.
Komentarz
-
-
W zamiarze mam zmiane co okolo 10kkm. Dotychczas nie robilem rocznie dluzszych przebiegow (chyba ze zmieni sie to po zakupie Octy) wiec raz w roku bedzie zmiana.
W ASO powiedzial mi gosc, ze powinienem lac 5w30 longlife z norma VW 504.00 507.00.
Nie chce jednak zmieniac oleju co 30kkm lub 24 miesiace tylko 10kkm i 12 miesiecy.
Jaka norme w takim razie ma spekniac olej?
Castrol Edge 5w40 ktory kupilem ma normy VW 502.00 kolejna wymiana bedzie pewnie 0w40.
Dodam jeszcze, ze niebawem dolozony bedzie gaz. Bedzie to mialo znaczenie przy wyborze oleju?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez naverW zamiarze mam zmiane co okolo 10kkm. Dotychczas nie robilem rocznie dluzszych przebiegow (chyba ze zmieni sie to po zakupie Octy) wiec raz w roku bedzie zmiana.
W ASO powiedzial mi gosc, ze powinienem lac 5w30 longlife z norma VW 504.00 507.00.
Nie chce jednak zmieniac oleju co 30kkm lub 24 miesiace tylko 10kkm i 12 miesiecy.
Jaka norme w takim razie ma spekniac olej?
Castrol Edge 5w40 ktory kupilem ma normy VW 502.00 kolejna wymiana bedzie pewnie 0w40.
Dodam jeszcze, ze niebawem dolozony bedzie gaz. Bedzie to mialo znaczenie przy wyborze oleju?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PAOLO ESCOstrona 193
i troche się zmieniły parametry Valvoline SynPower 0W-40
Viscosity40 C. 77
Viscosity100 C. 13.5
Viscosity Index 180
Pour Point, C -51
Flash Point 203C
TBN, mg KOH/g 10.8
Zamieszczone przez PAOLO ESCOjeszcze ze 2-3 produkty można by dołożyć (np. Shell 0W40)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez naverJeszcze mam pytanie, czy gdyby zdarzyl mi sie jakis czarny scenariusz i po plukance i przejsciu poczatkowo na 5w40 okazalo sie ze silnik sie poci to na czym wtedy nalezalo by sie glownie skupic?
Olej ma smarować a nie uszczelniać!
Jeśli jakiś simering cieknie to wymienić a nie zwiększać lepkość oleju silnikowego.
Komentarz
-
Komentarz