Jaki olej do benzyniaka?

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • piotr.z
    Classic
    • 2014
    • 17

Poza Driver 0w40, zwróćcie też uwagę na Multisynth 0w30 i jego MSDS
    I jego A3/B4 w kontekście HTHS... A jeżeli spełnia??

Nie badałem oliwy, ale w leonie 2.0TDI ~260hp dawał radę. Nie wiem czy wyczuwałem różnicę pomiędzy LM synthoil 0w30 a nim. Fakt, że jazda raczej z głową, zwyczajny ekspres międzymiastowy + niemcy ale tam szaleństwa umiarkowane.

Wg mnie pytanie brzmi co dalej, bo u nas nieznany w zasadzie, w DE multisynth 0w30 też niepopularny, a wg mnie czarny koń od kiedy lazerway V 0w30 zmienił specyfikację na lżejszą.

Fakt, że można taniej i też dobrze, ale tutaj chyba jest jednak baaaardzo dobrze.

Albo uległem magii LiquiMoly, a Meguin leje resztki i odpadki bez dodatków tak żeby się tylko karty produktów zgadzały.

Komentarz

• Krisss_28
      Ambiente
      • 2014
      • 123

Wiem. Chociaż komentarza spodziewałem się od kogoś innego :szeroki_usmiech[/quote]
      :szeroki_usmiech
      w cenie 73 ziko za piatke Aveno deklasuje wszystko :diabelski_usmiech
      SSL juz zamowiony (z promocji) :wink: w pon dokupie 300V i zobacze jak to bedzie chodzic
      Na nastepna wymiane pojdzie Meguin 0w40, jest w mega zajebistej cenie :chytry

Wychodzi ze przeplacam za Ravenola :diabelski_usmiech[/quote]

Ja z Ravenola SSL jestem zadowolony, nie ubywa go, starty silnika bardzo przyjemne, nawet jak autko stoi dłużej niż dobę Po dolaniu Motula Trophy powinno być jeszcze lepiej Do mnie pod koniec maja wpadnie Total 0W-40, dziś jadę go odebrać od kolegi z hurtowni Temp. płynięcia ma marną, ale resztę parametrów ma dobrą i cenę nie do przebicia za bańkę 5 L...
      Śmierć na drodze pędzi jak szalona, więc nigdy nie daj się jej dogonić... ];->

Renault Talisman 1.6 TcE 200 KM Initiale Paris

Komentarz

• KubaMpakiet
        Rider
        • 2011
        • 279

Ja tez jestem bardzo zadowolony ale trzeba poszerzac horyzonty :szeroki_usmiech
        Audi 1.8T AVJ

Silnik smaruje
        Ravenol SSL

Komentarz

• pedros
          RS
          • 2009
          • 1958
          • Volkswagen
          • BFQ 1.6 MPI 102 KM
          • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez KubaMpakiet
          Ja tez jestem bardzo zadowolony ale trzeba poszerzac horyzonty :szeroki_usmiech
          Popieram.

To wynika z charakteru u mnie :diabelski_usmiech

Nie lubię monotonii a i zawsze można sobie wyrobić swoje własne zdanie. ... stąd Aveno i nie tylko :szeroki_usmiech

Komentarz

• sw29l
            Ambiente
            • 2011
            • 209

Pytanie dla "orłów"
            Kupiłem 5L Fuchs Pro Flex 5W30 - nie ma daty producji - tylo takie numery - 101616259,000 4464, 00597 - jak to rozszyfrować?
            Pozdr

Komentarz

• REXAX
              Rider
              • 2013
              • 453

Zamieszczone przez sw29l
              Pytanie dla "orłów"
              Kupiłem 5L Fuchs Pro Flex 5W30 - nie ma daty producji - tylo takie numery - 101616259,000 4464, 00597 - jak to rozszyfrować?
              Pozdr
              13.11.2014r.

Komentarz

• sw29l
                Ambiente
                • 2011
                • 209

Zamieszczone przez REXAX
                Zamieszczone przez sw29l
                Pytanie dla "orłów"
                Pozdr
                13.11.2014r.
                Podziękowanie,
                a te - 101622718, 004474 , 00350

Komentarz

• REXAX
                  Rider
                  • 2013
                  • 453

21.11.2014r

Komentarz

• Seed
                    Elegance
                    • 2010
                    • 875
                    • Octavia III (5E3)
                    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez Pidziek
                    Zamieszczone przez crom.de
                    kto się orientuje co producent zaleca do Sportowych Audi R? Tez 507?
                    Tak 507.00 a po 5-6 latach zaprasza Cię ponownie po nowy model Audi
                    Świadomi użytkownicy z którymi wspóracuję leją CFS 5W30 z Millersa alternatywnie Amsoil 5W40 AFL.
                    haha a ten nadal swoje. swiadomy handlarz wciska ciemnotę prostemu ludowi. przepraszam "uświadamia".
                    KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• sw29l
                      Ambiente
                      • 2011
                      • 209

Zamieszczone przez REXAX
                      21.11.2014r
                      Podziękowanie x2

Dlatego lubie to forum.

Komentarz

• Marek__82
                        Rider
                        • 2013
                        • 262

Panowie ktoś jeździł/jeździ na Lazerway'u LL 5/30?
                        Czy można dostać więcej info na temat tego oleju i gdzie go kupić z pewnego źródła?

Komentarz

• leonn
                          RS
                          • 2011
                          • 2726
                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

gdzie go kupić z pewnego źródła?
                          Marek__82, na stacji Statoil

Komentarz

• Marek__82
                            Rider
                            • 2013
                            • 262

leonn Fajnie, ale jak na "mojej" stacji nie ma tego oleju?

Komentarz

• klarus
                              RS
                              ModeratoRS
                              • 2013
                              • 5392
                              • Octavia III combi (5E5)
                              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Marek__82, tu szukaj http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=64568

Komentarz

• sw29l
                                Ambiente
                                • 2011
                                • 209

Witam,
                                Dzisiaj wymieniłem oliwę z Motul X-Max 0W40 na Fuchs Pro Flex 5W30.
                                Przed zimą dolałem do motula LM MoS2 - NIGDY WIECEJ - żadnych dodatków i wynalazków!
                                Po 8kkm - olej smoła jak w tdi + pełno syfu w postaci gródek w oleju i na filtrze.
                                Po zalaniu Fuchsa silnik cisza , nawet popychaczy nie słychać - zobaczymy ile wytrzyma ta oliwa.

Komentarz

• pedros
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 1958
                                  • Volkswagen
                                  • BFQ 1.6 MPI 102 KM

dolałem do motula LM MoS2
                                  Podziwiam bo to stary technologicznie dodatek zmniejszający a wlasciwie mający zmniejszać tarcie węzłów.
                                  On ma duże cząstki i jest na bazie mineralnej.
                                  Ponadto ułatwia badanie stanu oleju bo jest "czorny jak wyngiel"

Jeśli dolać to, cos z nano boranami.

Z Fuchsa będziesz zadowolony

cena
                                  jakość

I dobra smarowalnosc w niskich temperaturach

Komentarz

• paba
                                    Rider
                                    • 2012
                                    • 284

pedros, stary, nie stary, ale molibden jest w wielu olejach, nawet tych nowoczesnych w stylu ELF Solaris, czasem w sporych ilościach

jest w Amsoilu, w Mobil1 każdym, w prawie każdym oleju z ILSAC GF-5

kwestia pewnie tego w jaki sposób następuje mieszanie, bo będzie różnica jak sami to wlejemy, a kiedy już jest na gotowo w oleju

Komentarz

• Agamek12
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 9935
                                      • Ford

Koledzy, doradźcie...
                                      Żona w swojej Corolli '01 1.4VVTI ma zalany Castrol Magnatec 10w40. Wyjdzie na to, że przez rok przejedzie raptem 3kkm. Olej po przejechaniu 2,5kkm ma wciąż świeżutki, bursztynowy kolor. Na te 2,5kkm dolałem moooże 0,5l oleju.

Zmieniać za chwilę ten olej, czy olać i jeździć na nim kolejny rok?
                                      Adam... Używam:
                                      Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                                      Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• primanus
                                        Drive
                                        • 2013
                                        • 82
                                        • Superb II combi (3T5)

Zamieszczone przez Marek__82
                                        Panowie ktoś jeździł/jeździ na Lazerway'u LL 5/30?
                                        Czy można dostać więcej info na temat tego oleju i gdzie go kupić z pewnego źródła?
                                        Zrobiłem na tym oleju 10 kkm. Zalałem go na pierwszej wymianie po fabrycznym (chyba Castrolu).
                                        Żadnych nadzwyczajnych różnic nie zauważyłem. Silnik pracuje podobnie jak na każdym innym LL 5W-30. Bardzo podobnie jak na tym fabrycznym LL. Olej szybciej ściemniał niż fabryczny olej LL po tym samym przebiegu.

Natomiast na Lazerway V 0w-30 zauważyłem wyraźną różnicę - bardziej kulturalna praca przy rozruchu "na zimno"
                                        1.8 TSI CDAA (rocznik 2013) lekko poprawiony (tylko wirus):
                                        160KM --> 221KM
                                        250Nm --> 333Nm

Komentarz

• sw29l
                                          Ambiente
                                          • 2011
                                          • 209

Zamieszczone przez Agamek12
                                          Koledzy, doradźcie...
                                          Żona w swojej Corolli '01 1.4VVTI ma zalany Castrol Magnatec 10w40. Wyjdzie na to, że przez rok przejedzie raptem 3kkm. Olej po przejechaniu 2,5kkm ma wciąż świeżutki, bursztynowy kolor. Na te 2,5kkm dolałem moooże 0,5l oleju.

Zmieniać za chwilę ten olej, czy olać i jeździć na nim kolejny rok?
                                          Zmiana co rok lub 15k/km

Komentarz

• pedros
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 1958
                                            • Volkswagen
                                            • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez paba
                                            pedros, stary, nie stary, ale molibden jest w wielu olejach, nawet tych nowoczesnych w stylu ELF Solaris, czasem w sporych ilościach

kwestia pewnie tego w jaki sposób następuje mieszanie, bo będzie różnica jak sami to wlejemy, a kiedy już jest na gotowo w oleju
                                            Molibden jest pożyteczny ale cząstki ma duże a jeszcze dodać w czym jest rozpuszczony (baza mineralna ) to mamy leciwą technologie.

Bez wątpienia Molibden zmniejsza tarcie ale są lepsze modyfikatory. Juz kiedyś pisałem o agregowaniu się cząstek molibdenu ale nie sądziłem że aż tak :diabelski_usmiech
                                            Jest jeszcze taki parametr jak kompatybilność oleju i może to w tym przypadku zadziało się

Komentarz

• sw29l
                                              Ambiente
                                              • 2011
                                              • 209

Zamieszczone przez pedros
                                              Zamieszczone przez paba

Molibden jest pożyteczny ale cząstki ma duże a jeszcze dodać w czym jest rozpuszczony (baza mineralna ) to mamy leciwą technologie.

Bez wątpienia Molibden zmniejsza tarcie ale są lepsze modyfikatory. Juz kiedyś pisałem o agregowaniu się cząstek molibdenu ale nie sądziłem że aż tak :diabelski_usmiech
                                              Jest jeszcze taki parametr jak kompatybilność oleju i może to w tym przypadku zadziało się
                                              Osobiście proponuję kupić jakościowo dobry olej niż zmieniać parametry "dodatkiem" - poprostu szkoda pieniędzy, no chyba ,że ktoś chce przetestować na własnym silniku

Komentarz

• pedros
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 1958
                                                • Volkswagen
                                                • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Osobiście proponuję kupić jakościowo dobry olej niż zmieniać parametry "dodatkiem" - poprostu szkoda pieniędzy, no chyba ,że ktoś chce przetestować na własnym silniku
                                                Proponuję przyjrzeć się/ przetestować oleje Millers z nowej serii z NanoDrive.

Komentarz

• sw29l
                                                  Ambiente
                                                  • 2011
                                                  • 209

Zamieszczone przez pedros
                                                  Proponuję przyjrzeć się/ przetestować oleje Millers z nowej serii z NanoDrive.
                                                  Z PL zamówię na wakacje aby zalać na jesień/zimę : Neste CP 5W30 lub Statoil LL, Millers pójdzie na wiosnę - Millers Oils XF Longlife C3 5W-30
                                                  Widziałem rozebrany do czyszczenia kolegi 2.0TFSI w A5 po 120K/km , i po "full saps" - sporo czyszczenia nagaru- zdecydowanie zostaje przy "mid saps" , dobrze, że teraz producenci wprowadzają 0W40 z saps do 0,8%.
                                                  PS. sporo słyszałem dobrego o - Total Quartz Ineo MC 3 5W - 30

Komentarz

• paba
                                                    Rider
                                                    • 2012
                                                    • 284

za Totalem nie przepadam, bo żongluje kartami, a parametry na różne kraje potrafią się mocno różnić
                                                    poza tym zwykłe oleje HC, nic specjalnego

Komentarz

Pracuję...