OPONY zimowe - temat zbiorczy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Doba
    Rider
    S_OCP Member
    • 2007
    • 357
    • Octavia III (5E3)
    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez endryu
    A o Pirelkach nikt nie chce nic dobrego napisać :?: :!: 8)
    Bo nie ma już teraz o czym dobrego pisać.
    Miałem SottoZero seria I oraz seria II - jednym słowem kaczka
    Słabe na śniegu i lodzie, błocie oraz bieżnik zginał w oczach.

Dawna Snowcontrol 190 była bardzo dobra.

A z tańszych oponek każemu polecam Save eskimo S3+ Super oponka za nieduże pieniądze
    MECHANIKA # WULKANIZACJA # MYJNIA # SPRZEDAŻ NOWYCH OPON # PROSTOWANIE FELG #

Zapraszamy : http://ww.facebook.com/navigator.auto

# # # # # # # # # # #

Moja O2
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=51159

Komentarz

• dato
      L&K
      • 2012
      • 1431

endryu: nic dobrego, ale mogę o letnich
      - P7 były zarąbiste na początku i w miarę ok później przez pierwsze ~10 tys km, potem przełożyłem przód / tył, po 1 sezonie i ok. 18 tys przejechanych zostały skoszowane. Powiem tylko, że aktualnie Conti SportContact2 wersja XL są łyse (225!) po 20 tys - do zimy się dokulam bo i tak jestem na razie uwiązany w mieście, ale na wiosnę znów będę musiał sprzedać butelki.
      - PZero mamy fabrycznie w Lełonie i wydają się być bardzo twarde, śmiesznie się auto zachowuje na dziurach - do trzymania nie mam zastrzeżeń, co do trwałości nie wiem, bo mają 2 tyś przebiegu...

Jeżdżę szybko, ale bez popiskiwania i światełek na blacie - w 99% na granicy reakcji elektroniki.

Komentarz

• MeFFisto
        Drive
        • 2011
        • 53

Witam,
        To i ja dołożę swoje 3 grosze:
        Do ostatniej zimy byłem fanem Debicy Frigo 1, 2. Swietnie pracowala w sniegu, zwlaszcza podczas wyjazdow na narty - ale to tylko tydzien w roku. Przez reszte zimy to jazda trasa/miasto (100km dziennie) i tu juz bywalo roznie - a na mokrym powyzej 100km/h trzeba bylo naprawde uwazac, niestety droga hamowania tej opony na mokrym to niekonczaca sie opowiesc - katalogowe 72 metry przy 42 continentala wyjasnily mi nieco moje problemy ;-) Dlatego bez zalu pozbywam sie zjechanych juz Frigo 2 na rzecz Continentala i na ten rok wybrałem opony TS850 XL w standardowym rozmiarze 195/65/15. Jestem ciekawy jak poradzi sobie w kopnym sniegu i na mokrym - TS830 miala przez srodek rowek, ktory odprowadzal czesc wody w czasie jazdy, a TS850 juz tego rowka nie ma, wiec aquaplaning moze byc problemem. Jak myslicie? No i ciekaw jestem Jazdy na XL - podobno twardsze i wolniej sie scieraja? Podobno...

Komentarz

• dato
          L&K
          • 2012
          • 1431

Podobno... U mnie się sprawdza, ale znam już zdanie kolejnego dobrego gumiarza, który podziela pogląd leszkamw, że nie ma to znaczenia... A Conti SportContact2 w XL "zjadło" mi jak pisałem powyżej w 20tys. Więc już znów głupi jestem...

Komentarz

• MeFFisto
            Drive
            • 2011
            • 53

W ta trwalosc tez za bardzo nie wierze Ale bardziej zalezy mi na sztywnym boku opony - dziurawe drogi w mojej okolicy zmusily mnie juz dwukrotnie do naprawy felg, wiec na lato znalazlem idealne rozwiazanie: 205/60/16 - aktualnie testowane, niestety opony bez rantu ochronnego (b.bravuris 2) i felgi znowu dostaly za swoje :? Sam rozmiar opon to rewelacja, idealny kompromis pomiedzy sztywnoscia a komfortem. Wczesniej bylo 205/55/16 i dla mnie za twardo, poza tym na dziury opona byla za niska.

ContiSport 2 mialem w zeszlym roku - bardzo fajna opona, ale szybko wylysiala, choc przy moich przebiegach (40kkm rocznie) zadna opona nie ma latwo Na lato 2013 planuje Debice -Presto chyba, 3 miejsce w testach, ale musze znalezc wersje XL w ww. rozmiarze i najlepiej jeszcze z rantem ochronnym, a tak to tylko w Erze...

Z zimowek w cenie TS850XL jest zwykla TS830 i jeszcze sie zastanawiam, ale zakup na pewno bedzie w tym tygodniu, wiec coraz mniej czasu na decezje.
            Pozdro
            MeFFisto

Komentarz

• AdamB
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 8033
              • Octavia IV (NX3)
              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez dato
              A Conti SportContact2 w XL "zjadło" mi jak pisałem powyżej w 20tys.
              No nie wiem jak to robisz u mnie Conti premium contact 2 205/55R16 wytrzymały ok.70kkm i zdjęte zostały z bieżnikiem 3.5mm, ale wracając do zimówek do Dunlopy Winter Sporty 3D po dłuższym użytkowaniu (5 sezonów i 60kkm) od dwóch sezonów stały się głośne i twarde.
              Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• leszekmw
                RS
                • 2005
                • 5356

Zamieszczone przez dato
                Powiem tylko, że aktualnie Conti SportContact2 wersja XL są łyse (225!) po 20 tys
                no to faktycznie na granicy elektroniki jeździsz... , ale co innego wytrzymało by może 25-28tyś . moje pierwsze conti poszły po ok 16.5 tyś ,też na granicy elektroniki :szeroki_usmiech .

Zamieszczone przez AdamB
                Conti premium contact 2 205/55R16 wytrzymały ok.70kkm i zdjęte zostały z bieżnikiem 3.5mm,
                Adam , spójrz na swoje spalanie i wszystko będzie jasne

Zamieszczone przez MeFFisto
                a TS850 juz tego rowka nie ma, wiec aquaplaning moze byc problemem.
                do 5mm bieżnika nie będzie , uwierz mi. a potem to zależy z jaką prędkością w jak głęboką dziurę /koleinę wjedziesz...

Zamieszczone przez MeFFisto
                No i ciekaw jestem Jazdy na XL ...... wolniej sie scieraja?
                przestańcie pisać takie rzeczy w końcu..
                O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                GVI 1.4TSI
                LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• dato
                  L&K
                  • 2012
                  • 1431

Zamieszczone przez leszekmw
                  dato napisał/a:
                  Powiem tylko, że aktualnie Conti SportContact2 wersja XL są łyse (225!) po 20 tys
                  no to faktycznie na granicy elektroniki jeździsz... , ale co innego wytrzymało by może 25-28tyś . moje pierwsze conti poszły po ok 16.5 tyś ,też na granicy elektroniki .
                  Na lato póki co nastawiam się na Primacy - ponoć ma wytrzymać dłużej. Agresywnie nie jeżdżę, Conti PremiumContact 1 i 2 wspominam bardzo ciepło więc i ta powinna być ok... Ale tu jeszcze czas.
                  Ja cały czas obstawiam, że XL mimo wszystko wytrzymują dłużej - może jeździsz tak samo, a moje Conti w XL dożyły ciut ponad 20, a Twoje 16,5 ??? :diabelski_usmiech

Komentarz

• piotrek_os
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 8162
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Kiedys do seata cordoby kupiłem kormorany - 6 lat jezdizłem, a jak autko sprzedawalem to jeszcze bylo kawał bierznika i ani razu się nie zakopałem - szły jakby kolce miały, a Wy tu piszecie, ze po 20 tys juz lichy bierznik....... Obecnie zimówki mam od nowosci 01 tj grudzien 2005 i mysle o zmianie, bo maja 5,5 mm i 5mm - choc na upartego jeszcze zime by obleciał.
                    Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• AdamB
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 8033
                      • Octavia IV (NX3)
                      • DKZA 2.0 TSI 190 KM

piotrek_os, przy twojej mocno spokojnej jeździe wytrzymają jeszcze 3 sezony .
                      Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• leszekmw
                        RS
                        • 2005
                        • 5356

piotrek_os, Piotruś o letnich piszemy... :szeroki_usmiech

Zamieszczone przez dato
                        Ja cały czas obstawiam, że XL mimo wszystko wytrzymują dłużej - może jeździsz tak samo, a moje Conti w XL dożyły ciut ponad 20, a Twoje 16,5 ??? :diabelski_usmiech
                        moce mamy zbliżone tylko ja jeżdżę na 16.a więc 205. poza tym wgrałem sobie wtedy program /miałem wtedy z 3,5 tyśkm tak ze dotarta już była../ a że w połaczeniu z dsg to fajnie sie gazem można bawić ..to tak poleciały , co prawda one nie były zupełnie łyse , to twi coś tam jeszcze było..
                        GVI 1.4TSI
                        LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• dato
                          L&K
                          • 2012
                          • 1431

Ja na Conti też się do zimy dokulam, Żonę mam po operacji kolana i jestem w tej chwili uwiązany na miejscu. Ale to ich koniec, jakbym planował dalsze wycieczki i standardową jazdę byłyby do wymiany już.

Komentarz

• ahmed799
                            RS
                            • 2009
                            • 6871
                            • Ford

Zamieszczone przez endryu
                            A o Pirelkach nikt nie chce nic dobrego napisać :?: :!: 8)
                            Napiszę co dobrego o Pirelli Winter Carving Jak dla mnie super opona na głębokim śniegu jak i na błocie pośniegowym. Wytrzymały u mnie 4 sezony a jeżdżę dość dużo. Spisywały się tak świetnie, że rok temu kupiłem sobie drugi komplet takich samych. Ogólnie to ilu jest użytkowników tyle będzie opinii najlepiej to samemu kupić jakiś model i się przekonać. Ja nie słuchałem nikogo tylko sam się zdecydowałem na te pirellki i nie żałuję

филип
                            Mój czarny bandzior http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...r-focus-2-0-pb

Komentarz

• leszekmw
                              RS
                              • 2005
                              • 5356

dato, spróbuj michelin ps3. zobaczę jak będą wyglądały u tego klienta co mu a4 zakładałem , bo to właśnie założyłem mu na lato w tamtym roku i po pierwszym sezonie stan ogólny bdb. jak nie zapomnę to coś napiszę po wymianie na zimówkę.
                              GVI 1.4TSI
                              LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• dato
                                L&K
                                • 2012
                                • 1431

Dopytaj też o przelot i styl jazdy. U mnie siedzi 225/40/18 w lato. Ja często gonię, ale się nie ślizgam i jeżdżę bez agresora.

Komentarz

• jojo0392
                                  Drive
                                  • 2012
                                  • 84

Frigo

No to ja też może wtrace cos od siebie
                                  co do opon Dębica frigo 1to polecam jak naj bardziej sa one robione jeszcze recznie a nie tak jak frigo 2 ktore leca maszynowo ... jak jakis drucih wystaje to sie ucina i leci dalej zas z frigo 1 tak nie jest to moze starszy model ale duzo lepszy i mowie tak bo produkuja je nie cale 500 m odemnie :P i mam kolegow ktorzy tam robia i mi odradzali

PS ma moze ktos tanie dobre opony zimowe gdzies u siebie w miescie cczy cos na sprzedarz bo psaowały by mi na zimke juz :P prosze o info na priv

Komentarz

• rufix
                                    Drive
                                    • 2010
                                    • 50

mam okazje kupić felgi używki stalówki sudrad, co to są za felgi? brać je? nie znam się za bardzo :?:

Komentarz

• sew1981
                                      RS
                                      S_OCP MemberModeratorr
                                      • 2009
                                      • 10917
                                      • Fiat

dato, conti sport con 2..też miałem, to bardzo dobra opona, ale ma jedną charakterystyczną ceche - jest zrobiona z bardzo miękkiej mieszanki - plus świetne trzymanie na zakrętach, przyczepność, minus - zjeżdza się w tempie gumki używanej przez dziecko na lekcji matematyki.

Komentarz

• dato
                                        L&K
                                        • 2012
                                        • 1431

Zgadza się niestety.

Komentarz

• Ceed1
                                          Rider
                                          • 2012
                                          • 461

jojo392. "zas z frigo 1 tak nie jest to moze starszy model ale duzo lepszy". Co ty bredzisz? Lepszy bo robiony ręcznie? Super uzasadnienie. A co z nową mieszanką, nowym ( ulepszonym ) bieżnikiem oraz nowocześniejszą wewnętrzną budową? Chyba Cię poniosło. Żeby nie było jeżdżę na UG 8.

Komentarz

• lymrscx
                                            Classic
                                            • 2010
                                            • 5

pozwole sobie zabrać głos w sprawie

używałem kilku już marek opon zimowych, a z racji zamieszkiwania bieguna północnego (Suwałki) mogę je w jakimś stopniu ocenić bo mamy często 5 m-cy w roku śnieg i tak :

continental TS 810 195x65xR15 - bardzo dobre, dobre w głębokim śniegu , przyspieszanie ok, hamowanie ok, ciche przez 3/4 czasu zużywania, ścieralność - dobre - średnie , na suchym bardzo dobre -

pirelli carving 195x65xR15 - słabe - szybko zaczynają ząbkować i stają się głośne, na śniegu dobre , na suchym średnie - słabe ,

GY ultra grip 7 - 205x65 R15 i tu jest problem , bo opony są w sumie dobre, ale po 30 000 (2 sezony) zaczęły ząbkować i stały się głośne , może to wina dość zużtego już auta: 450 000 przebiegu

a na koniec niespodzianka - opona Dębica Frigo 2 195x65xR15 - moim zdaniem opona bardzo podobna na śniegu, błocie pośniegowym i lodzie, właściwościami do Conti TS 810 , gorsza na suchym i mokrym , a z uwagi na niższą cenę - jak to piszą w "poważnych gazetach" szczególnie godna polecenia w warunkach takich jak w Suwałkach i okolicach - czyli tam gdzie często jest warstwa śniegu ..... lub błota pośniegowego,

Komentarz

• EBP
                                              Drive
                                              • 2012
                                              • 49

Co mnie podkusiło aby tu zaglądać ??
                                              Wcześniej jakieś pojęcie miałem co wybrać teraz jest masakra. Nawet nie wiedziałem , że tyle modeli opon produkują na świecie
                                              Ku przestrodze-szalony ponton
                                              https://www.youtube.com/watch?v=CV1jr7nl53s

Komentarz

• Garret
                                                L&K
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 1196
                                                • Octavia II combi (1Z5)
                                                • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez sew1981
                                                dato, conti sport con 2..też miałem, to bardzo dobra opona, ale ma jedną charakterystyczną ceche - jest zrobiona z bardzo miękkiej mieszanki - plus świetne trzymanie na zakrętach, przyczepność, minus - zjeżdza się w tempie gumki używanej przez dziecko na lekcji matematyki.
                                                dokładnie - bardzo dobra przyczepność, klei sie do drogi, ale b. szybko ściera- mi te opony wystarczały na 1.5 sezonu- i to tylko dlatego, że zamieniałem po sezonie przód z tyłem
                                                Garret

-----------
                                                Była OI 1.9TDI AXR 144KM/306,9Nm by Ali... jest 1.8 TSI Scout, 217KM/348Nm by Ali :-)

Komentarz

• dato
                                                  L&K
                                                  • 2012
                                                  • 1431

U mnie już wszystkie koła fruwały bo kolega z forum obok hunterem z testem drogowym dysponuje, a i tak miałem dziś po deszczu dyskotekę na mokrym :lol:
                                                  Qźwa miałem siedzieć w mieście do zimy, a jutro mnie 1100km czeka. Wrócę na slickach

Komentarz

• zepter00
                                                    RS
                                                    • 2008
                                                    • 2304

Może za dużo nadmuchane masz opony? :?
                                                    Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]

"Superbaśka" zastępcza http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...perb+++tdi+awx

Masz coś do mnie? Lepiej przeczytaj to ;-] http://tomianek.pinger.pl/m/839401

Komentarz

Pracuję...