OPONY zimowe - temat zbiorczy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Andrzej.P
    RS
    • 2011
    • 1516
    • Octavia II (1Z3)
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Jak przyjdzie zima to piesek pod auto (i tak 4 razy), maks godzinka roboty i Octa będzie miała zmienione obuwie
    Ostatnio kręcę się wokół komina, jakby w planach była poważniejsza trasa to pewnie bym już założył, a tak to póki co na letnich. W razie "W" to nie ma problemu ze zmianą kapci.
    Skoda Octavia II 1.6 Mint 2008 LPG (@STAG)
    FSO Polonez Caro Plus 1.6 GSi 1999 LPG

Komentarz

• Tobi77
      Rider
      • 2012
      • 509
      • Octavia I combi (1U5)
      • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Znalazłem jeszcze taniej (mieszkało się trochę w Poznaniu ).
      Wychodzi taniej bo przesyłka kurierem po przedpłacie tylko 15 zł. W sumie zapłaciłem 979 za komplet TS850 195/65/R15 z przesyłką.
      Moja Octavia

Komentarz

• Maicroft
        Moderator
        S_OCP MemberModeratorr
        • 2004
        • 25757
        • Audi

Tak sie zastanawiam czy jest sens. Ja mialem komplet za 1080 z zalozeniem. 40 zlotych roznicy, bo zalozyc tez gdzies musisz, a 15pln/kolo to chyba najnizsza cena.

A przynajmniej gwarancje mam na miejscu. Na wiosne odwiozlem jedna opone Conti, w lecie odebralem nowa, kosztow praktycznie zadnych. A tak to odsylanie do sprzedawcy, zalozenie itd
        Spritmonitor.de

Komentarz

• AdamB
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 8030
          • Octavia IV (NX3)
          • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Maicroft, nie wiem jak z conti ale z dunlopem reklamowałem w najbliższym autoryzowanym punkcie i bez problemów przyjęli do reklamacji mimo kupienia na www.
          Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• KrzysiekW
            Drive
            • 2010
            • 98

Wyniki testów i Wasze opinie przekonały mnie, aby zakupić opony zimowe Continental ContiWinterContact TS800 (175/80 R14 88T). Wczoraj zostały założone.
            Pierwsze wrażenie w trakcie jazdy do domu po założeniu nowych opon, to jakby były trochę głośniejsze od letnich opon Uniroyal RainExpert. Na początku jazdy hałas był nieco większy niż pod koniec, więc może się trochę musiały ułożyć na początku albo ja się przyzwyczaiłem.
            Z tego co w Internecie teraz wyszukałem, to faktycznie wg nowych etykiet opona Conti ma nieco większy hałas toczenia (71 dB) niż Uniroyal RainExpert (70dB) w moim rozmiarze.
            Tak czy inaczej, nie dlatego kupiłem opony Conti, aby były ciche, lecz aby miały dobrą przyczepność. A co do przyczepności, to opiszę wrażenia, gdy już będę miał okazję je wypróbować na śniegu itp.
            Dodam, że sprawdzony wulkanizator mówił mi, że on wątpi, aby mi się udało zauważyć różnicę pomiędzy tymi oponami, a Barum Polaris 3. Pewnie ma rację, ale kierowałem się tym, co tu niektórzy pisali, że tą różnicę dopiero w jakiejś sytuacji ekstremalnej można zauważyć (awaryjne hamowanie itp.) Póki co zauważyłem różnicę w grubości portfela - komplet opon Conti wyszedł o 400 zł drożej niż komplet Barum Polaris 3. Ale na bezpieczeństwie wolę nie oszczędzać.

Komentarz

• SS
              RS
              • 2010
              • 16209
              • Superb III (3V3)

KrzysiekW, ja w poniedziałek zmieniłem letnie 17" 225 na TS830 16" 205 i różnica jest na plus dla zimówek. Jest ciszej i bardziej auto płynie po drodze, ale taka jest zaleta kartofli A i zauważyłem, że na zimówkach spalanie jest mniejsze Czyli u mnie zmiana kół to +2
              Pisał Sebastian

Komentarz

• xtremesystems
                RS
                • 2010
                • 2254
                • Hyundai

ja kupilem nokiany wr d3 i kurwa 3 na 4 krzywe . wyszlo na wyważarce.
                zreszta kupilem je bo poprzednie UG7+ tez byly krzywe.
                jutro ida na gwarancje

[ Dodano: Czw 22 Lis, 12 19:34 ]
                rada i przestroga . jak macie zaznajomionych gumiarzy to przed zalozeniem gum zawsze sprawdzajcie czy felgi proste na wywazarce i po zalozeniu opon czy sa proste.

latwo to sprawdzic . na wywazarce podniesc osłone i ogladac czy kreci sie rowno . na nowej gumie przy prostych felgach nie powinno byc zadnych uskoków podczas obrotu na wywazarce

Komentarz

• logan_x
                  Rider
                  • 2011
                  • 401
                  • Octavia I (1U2)
                  • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Kupiłem właśnie drugi komplet nokianów wr d3 i na razie nie mogę narzekać.
                  W poprzednim aucie miałem rozmiar 205/55/R16 , teraz mam 195/65/R15.

W którym sklepie kupiłeś, może jakieś odpadki sprzedają ?

Komentarz

• xtremesystems
                    RS
                    • 2010
                    • 2254
                    • Hyundai

oponeo.
                    mam nadzieje ze mi dobre przysla. mam co do wlasciwosci jezdych tych opon dobre przeczucie

Komentarz

• logan_x
                      Rider
                      • 2011
                      • 401
                      • Octavia I (1U2)
                      • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez xtremesystems
                      oponeo.
                      mam nadzieje ze mi dobre przysla. mam co do wlasciwosci jezdych tych opon dobre przeczucie
                      Rok temu kupowałem w salon-opon.com, w tym roku w motoabc.pl

W 150 konnej astrze naprawdę trzeba było się postarać żeby włączył się ASR lub ABS. ESP nigdy się nie włączył i nie próbowałem go zmusić do działania. W głębokim śniegu też sobie dobrze radziły. Raz tylko mnie zaskoczyły, gdy na suchej drodze podczas hamowania włączył się ABS, może jezdnia była nierówna.

Komentarz

• xtremesystems
                        RS
                        • 2010
                        • 2254
                        • Hyundai

Sprawdzić. Dla mnie jakiej produkcji masz te opony. Fińskie czy ruskie.

Komentarz

• LUKI
                          RS
                          • 2005
                          • 5776

a ja dziś wrzuciłem Nokian WR G2 205 55 16 i jestem zadowolony :!:
                          kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

• piramida
                            RS
                            • 2009
                            • 12222
                            • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez LUKI
                            a ja dziś wrzuciłem Nokian WR G2 205 55 16 i jestem zadowolony :!:
                            a ja dalej latam na letnich, póki co jeszcze do zimy daleko :szeroki_usmiech
                            superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• wojtisek1
                              Rider
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 429

kiedys kupiłem Nokian WR G2 i były to chyba najgorsze opony zimowe jakie miałem. Oddałem je po miesiącu. I jakoś jestem zrażony do tej firmy. Mimo , że wiem , że ostatnio bardzodobrze wypadły w testach WR G3.
                              Założyłem Conti TS 830 i uważam , że były to najlepsze opony zimowe, teraz już kupiłem TS 850 , ale jeszcze czekają na założenie.
                              Ma ktoś już doświadcenie z nowymi TS-kami ??
                              NOWA TWARZ http://www.wrzuta.pl/obraz/x1NMSALRtR/
                              Bilstein B4+tarcze ATE PD+klocki ATE - SUPER ZESTAW !!
                              Wojtisek - bokiem do przodu to jest to !!!!
                              171 KM ; 402 Nm obr/min
                              Nie sztuką jest zabić muchę przednią szybą, sztuką jest zabić ją boczną...

Komentarz

• logan_x
                                Rider
                                • 2011
                                • 401
                                • Octavia I (1U2)
                                • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez xtremesystems
                                Sprawdzić. Dla mnie jakiej produkcji masz te opony. Fińskie czy ruskie.
                                Mam fińskie, ale zasiałeś we mnie ziarno niepewności , dzisiaj się wsłuchiwałem i usłyszałem dziwne dudnienie w tle. Jak będzie mi się chciało to podniosę po kolei koła i sprawdzę czy nie biją.
                                Jechałem już około 140 km/h na tych oponkach i na kierownicy nie ma wibracji, więc może jestem przewrażliwiony.

Zamieszczone przez wojtisek1
                                Nokian WR G2
                                To takie wielosezonówki.

Komentarz

• xtremesystems
                                  RS
                                  • 2010
                                  • 2254
                                  • Hyundai

ja tez wrzucilem letnie.

Komentarz

• WojtekSz
                                    Ambiente
                                    • 2009
                                    • 159

kiedys kupiłem Nokian WR G2 i były to chyba najgorsze opony zimowe jakie miałem. Oddałem je po miesiącu.
                                    A tak z ciekawości, to co z nimi było nie tak? Aż tak źle, że oddałeś?
                                    Pytam, bo od zeszłego roku mam i jeszcze mnie nie zawiodły...

pozdr
                                    SCOUT 2.0 FSI (BVX)

Komentarz

• Jacomelli
                                      Rider
                                      S_OCP Member
                                      • 2008
                                      • 501

Ja właśnie zmieniłem letnie pirelki na zimowe klebery. Niestety te zimówki mają już chyba z 5 ty sezon i zauważyłem że po zmianie pojawiło się lekkie bicie. Chyba trzeba podjechać znowu na wyważenie i ewentualnie przekładka przód/tył a jak będzie problem to chyba będzie trzeb się rozejrzeć za czymś nowym.
                                      Była: O1 2003 .19 TDI ASV
                                      Jest Vectra 1.9CDTI 2008

Komentarz

• Ayu
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 4154

Jacomelli, z zimówkami jest problem taki, że jak im ubędzie 50% wysokości bieżnika to dramatycznie tracą swoje właściwości co opisano ostatnio w jakichś terach Motoru lub AŚ.

Komentarz

• dato
                                          L&K
                                          • 2012
                                          • 1431

Potwierdzam, dwa lata temu zdarzyło mi się zmieniać zużyte zimówki na nowe pod koniec sezonu i różnica (ten sam model!) była kolosalna - dosłownie te same trasy, zakręty i warunki bo byłem na wyjeździe i kręciłem się po zachodniopomorskim i efekt pewnego trzymania przy prędkościach +50% do max poprzednich przed zmianą. Warunki śnieg + błoto, zdecydowałem się na zmianę jak się okazało, że jeszcze na 2 dni muszę zostać w tych okolicznościach przyrody. To nawet ciężko opisać, to trzeba poczuć...

Komentarz

• Garret
                                            L&K
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 1196
                                            • Octavia II combi (1Z5)
                                            • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Założyłem Conti TS 830 i uważam , że były to najlepsze opony zimowe, teraz już kupiłem TS 850 , ale jeszcze czekają na założenie.
                                            Ma ktoś już doświadcenie z nowymi TS-kami ??
                                            w wielu testach wygrywają bezapelacyjnie, wynika z nich, że sa zauwazalnie lepsze niz TS 830, niestety nie znalazłem nigdzie interesującego mnie rozmiaru :cry: (225/55/17)
                                            Garret

-----------
                                            Była OI 1.9TDI AXR 144KM/306,9Nm by Ali... jest 1.8 TSI Scout, 217KM/348Nm by Ali :-)

Komentarz

• Jacomelli
                                              Rider
                                              S_OCP Member
                                              • 2008
                                              • 501

Zamieszczone przez hotrain
                                              Jacomelli, z zimówkami jest problem taki, że jak im ubędzie 50% wysokości bieżnika to dramatycznie tracą swoje właściwości co opisano ostatnio w jakichś terach Motoru lub AŚ.
                                              No szkopuł w tym, że ja zimówkach robie rocznie śmiesznie małe przebiegi. Opony mają jeszcze jakieś 5,5 + mm czyli ten sezon by przelatały, ale okazało się że najechał na jakieś szkło które utkwiło w oponie :evil: i opona zaczęła delikatnie bić. Wczoraj wulkanizator przełożył mi ja tył. Powiedział że teraz mam podjąć decyzję albo doszukać jedną taką sztukę używaną lub kupić nowe gumy (komplet lub na jedną oś). Używanych nigdy nie kupowałem i trochę boję się to robić , a nowe to z kolei większy wydatek a nie wiem ile jeszcze tym autem pojeżdzę. Prześpię się może coś decyzję wyśnię :lol:

Wniosek mam taki: przy zmianie opon trzeba cholernie uważnie je sprawdzać. Ta guma w zeszłym sezonie jeździła z tyłu i mogło być tak, że szkło wbiło się w zeszłym roku i ni ch... go nie miałem szansy poczuć, a teraz po założeniu na przód poczułem.
                                              Była: O1 2003 .19 TDI ASV
                                              Jest Vectra 1.9CDTI 2008

Komentarz

• Maicroft
                                                Moderator
                                                S_OCP MemberModeratorr
                                                • 2004
                                                • 25757
                                                • Audi

Pytanie czy TS850 wystepuja w tym rozmiarze. W 15 i 16" sa, ale w 14 jest inny model, tak samo moze byc w 17"
                                                Spritmonitor.de

Komentarz

• Tobi77
                                                  Rider
                                                  • 2012
                                                  • 509
                                                  • Octavia I combi (1U5)
                                                  • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez Maicroft
                                                  Pytanie czy TS850 wystepuja w tym rozmiarze. W 15 i 16" sa, ale w 14 jest inny model, tak samo moze byc w 17"
                                                  Nie, TS850 występują wyłącznie w rozmiarze 15 i 16 cali.

Do dużych rozmiarów masz model TS830P.

Moja Octavia

Komentarz

• xtremesystems
                                                    RS
                                                    • 2010
                                                    • 2254
                                                    • Hyundai

panowie czy tylko ja nie moge doczekac sie takiego zajebistego ataku zimy? czy jest nas wiecej?

ja uwielbiam jezdzic w zimie w trudnych warunkach

Komentarz

Pracuję...