pisalem ze nie jest przebita. powietrze nie uchodzi..
OPONY zimowe - temat zbiorczy
Zwiń
X
-
mezoo
Zamieszczone przez KitureWitam,
Posiadam Skode Octavie Kombi I 1.9 TDI (74kW), posiadam ten samochód od dwóch tygodni i mam zamiar kupić opony zimowe do niej i spotkałem się z małym dylematem, tzn. oznaczenia opon na pokrywie od wlewu paliwa to:
195/65 R15
205/60 R15
205/55 R16
Natomiast gdy podaje wszystkie parametry auta na stronie: http://www.oponeo.pl/ (chciałbym kupić przez tą stronę opony) to pokazuje mi że oryginalny rozmiar opon to:
185/70 R14
Teraz moje pytanie, czy taki rozmiar może być jaki podawany jest na stronie oponeo czy musi to być jeden z rozmiarów podanych na wlewie do paliwa i żaden inny nie może być?.
Komentarz
-
Zamieszczone przez leszekmwxtremesystems, no ale nie odpowiedziałeś na najważniejsze - jest przebita czy nie :?:
jeżeli nie to dałbym zabezpieczająco wkład od środka i śmigał dalej , a nawet bez tego wkładu będzie ok jeżeli druty są nie porwane . po jakimś czasie woda i sól i tak zrobi swoje.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez logan_xZamieszczone przez leszekmwxtremesystems, no ale nie odpowiedziałeś na najważniejsze - jest przebita czy nie :?:
jeżeli nie to dałbym zabezpieczająco wkład od środka i śmigał dalej , a nawet bez tego wkładu będzie ok jeżeli druty są nie porwane . po jakimś czasie woda i sól i tak zrobi swoje.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mezooZamieszczone przez KitureWitam,
Posiadam Skode Octavie Kombi I 1.9 TDI (74kW), posiadam ten samochód od dwóch tygodni i mam zamiar kupić opony zimowe do niej i spotkałem się z małym dylematem, tzn. oznaczenia opon na pokrywie od wlewu paliwa to:
195/65 R15
205/60 R15
205/55 R16
Natomiast gdy podaje wszystkie parametry auta na stronie: http://www.oponeo.pl/ (chciałbym kupić przez tą stronę opony) to pokazuje mi że oryginalny rozmiar opon to:
185/70 R14
Teraz moje pytanie, czy taki rozmiar może być jaki podawany jest na stronie oponeo czy musi to być jeden z rozmiarów podanych na wlewie do paliwa i żaden inny nie może być?.
to co Ci podała strona to są tzw... zamiennik tj. jak chcesz zmienić profil, wielkość koła nie zmieniając obwodu i w kolejności jest tak jak podane na wlewie, na pierwszym miejscu powinna wskoczyć 185/70/14.
Co do opon jakie masz wybrać dużo zależy od felg jakie posiadasz no chyba że to mają byc opony z felgami to inna kwestia. Co do innych rozmiarów nie występujących na naklejce, możesz założyć ale nie potrzebnie będziesz podrażał koszty, i może ulec zmianie wyświetlanie prędkości 100km/h przykładowo będzie 102,5 lub 97,5 kwestia czy założysz koła wieksze czy mniejsze od obwodu wzorcowego opony tj. 185/70/14.
BTW na oponeo tez jest możliwośc dostarczenia opon do wskazanego warsztatu ....
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rafikiZamieszczone przez gusiak11wieksze czy mniejsze od obwodu wzorcowego opony tj. 185/70/14.
Druga sprawa ze idealnym zamiennikiem 185/70/15 jest 195/60/15 a nie na 65 ale... 3% jedni dopuszczają inni nie, tu prawdopodobnie chodzi o popularność=niższa cena,
Do OC II to koło by nawet nie weszło przez zacisk ale to juz OT.
BTW najprościej jest ruszyć d... i zobaczyć co jest wybite na obecnej oponie, zapewne wychodziły modele na 14`, 15`, 16` i na 17`, druga sprawa że sam silnik i model to jeszcze nie wszystko, może poprzedni właściciel wprowadził jakieś modyfikacje typu hamulce od RS-a
Z naklejki wynikało by że stoi na 195/65/15 ale.... nawet klapka wlewu może być nie od tego auta
Komentarz
-
-
Gość
-
kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6
SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM
Komentarz
-
-
sotto2 - podobno nie mają super trakcji na śniegu , pod tylne napędy robiona z tego co pirelli twierdzi, zakładam je od paru lat do eklasy koledze /dużo jeździ i co roku 2 nowe przynajmniej / - nie narzeka . niestey mają tendencję do deformowania bieżnika ,czyli ze na środku robi sie takie siodło.
sotto3 - mam je nawet w promocji teraz w 16 , ale to chyba opona bez większych zalet a dość droga.O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI
Komentarz
-
-
Nexus6, nie chce mi się szukać , zresztą nie podpieram, się testami w ocenach opon , ale widziałem przynajmniej jeden test gdzie dostały w dupe.. , tzn nie były ostatnie ale tez poza pierwsza trójka
ale jak w tych testach im wychodzi z\że są ok to brać..
czasami najlepiej jest się samemu przekonać..
może przy tylnym napędzie w dalszym ciągu bardziej się sprawdzają..O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI
Komentarz
-
-
W ostatni weekend moje Dunlopy 4D przeszły prawdziwy test zimowy w górach. O dziwo udało mi się podjechać pod Rusiński Wierch od strony Bukowiny Tatrzańskiej bez najmniejszego problemu chociaż na drodze zalegał kopny śnieg. Po zobaczeniu ilości śniegu oraz nastromienia miałem wątpliwości czy w ogóle podjadę, spora część aut jechała na łańcuchach.
Moim zdaniem opony sprawdzają się bardzo dobrze w każdych warunkach, polecam każdemu
Komentarz
-
Komentarz