Zamieszczone przez OponyLux.pl
OPONY zimowe - temat zbiorczy
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez ruwadoKto ma po tej zimie więcej doświadczeń z
Michelin Alpin 5
Conti
Nokian WR D3
Zimy jak nie bylo tak nie ma (we Wroclawiu byl 1 dzien prawdziwej zimy) i na zmienne warunki (sucho, mokro, zimno, slisko) opony robia swoje. Przy 140 nie slychac oporow toczenia.
Komentarz
-
-
Dopytuję się, bo na razie moim faworytem jest Nokian WR D3 - ze względu na opinie i cenę. Korci mnie Alpin 5 - kiedyś miałem Michelin Pilot Alpin - rewelacyjna!!!! Ale o Alpin 5 jak widzę mało jest opinii.
Raczej stawiam na opony dobre na suchym i mokrym ale najlepsze na śnieg i błotko pośniegowe.pozdrawiam - Darek
Komentarz
-
-
Mialem w leonie ts830 i ts850, teraz mam ts850 w octavii. Hamowanie na kazdej nawierzchni jest swietne pomijajac lodowisko oczywiscie Przyczepnosc swietna w kazdych warunkach jak i trakcja. Przy sprawnym zawieszeniu zjezdzasz do 2mm i nic im sie nie dzieje, to samo zauwazylem u swoich klientow, opony jedne z najtrwalszych teraz dostepnych. Jedynie halas jest dosyc znaczny i o ile jest sucho to nie jest zle to na mokrym od 60km/h do 100km/h slychac gwizd. To jej jedyny mankament ale nigdy mnie nie zawiodly, a jezdze w gory na narty i w kopnym sniegu sprawuja sie ekstra. Na nokianie nie jezdzilem ale opona wydaje mi sie plastikowa, a i ostatnio klient przyjechal na wywazenie i w 2 nokianach rozeszla sie siatka opony mialy 6mm i 3 lata takze niefajnie. Bylo wczesniej tez pare takich przypadkow. Jakbym mial brac nokiana to tylko Finlandzkiego, nie Ruskiego tyle tylko, ze tych jest malo i nie w kazdym rozmiarze. Michelin narazie brak oponi bede mogl cos powiedziec dopiero przy wymianach na letnie.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ruwadoZamieszczone przez pawel934Jak dobre to Conti TS 850Zamieszczone przez pawel934jak tanie i dobre to Nokian WR D3
Myślę, że mam dobre porównanie, bo z jednej strony śmigam autem po torze i jestem dość świadomym kierowcą, a z drugiej strony mamy w domu kilka aut, więc i sporo opon się przewija. TS 850 mamy aktualnie w trzech autach, miałem wcześniej jeszcze w trzech innych. Miałem do czynienia z rozmiarami 195/65R15, 205/55R16 i 225/50R17. W każdym przypadku byłem bardzo zadowolony - a jeździłem nie tylko po mieście, byłem również kilka razy w górach. Jeden z kompletów miałem na aucie do sportu i śmigałem na zamkniętym obiekcie w głębokim śniegu - też było OK.
W tym sezonie trzeba było kupić nowe zimówki do S-maxa i padło na Nokiana WR D3 - stwierdziłem, że nie ma co przepłacać, bo auto jeździ w zasadzie tylko raz-dwa razy w roku z rodziną na narty, a poza tym stoi w garażu. Z uwagi na bardzo dobre opinie użytkowników postanowiłem zaryzykować. mimo uprzedzeń do zimówek tej marki (miałem w innym aucie WR A3 i mam złe wspomnienia). Szczerze mówiąc, nie potrafię znaleźć wyraźnych minusów D3 w stosunku do TS 850. Continentale mogę polecić bardziej z czystym sumieniem jedynie dlatego, że przejechałem na nich już dziesiątki tysięcy kilometrów i do tego w kilku różnych rozmiarach, natomiast Nokiana mam tylko w jednym aucie i przejechały dopiero tej zimy kilka tys km.
W Twoim przypadku:
Jeśli zdecydujesz się dopłacić do Conti, to po pierwszej zimie stwierdzisz, że opony świetnie się sprawują i warto było do nich dopłacić (nie będziesz miał kaca moralnego).
Jeśli zdecydujesz się oszczędzić i kupisz tańsze Nokiany, to po pierwszej zimie stwierdzisz, że oponki są super, będziesz zadowolony ze swojej decyzji i uznasz, że Conti na pewno nie były warte dopłaty.
Komentarz
-
-
Jeździłem na Dunlopach, Continentalach teraz mam Alpiny A5 i uważam, że jak się kupuje opony z tej pólki nie ma większego znaczenia bo różnice są tak minimalne i zależą od tak wielu czynników, że chyba psychika gra większą role niż sama opona nawet patrząc na testy.
Jak ktoś jeździ sportowo na torze być może te różnicę są bardziej zauważalne myślę, że w codziennym użytkowaniu nie ma to większego znaczenia.
Wszystkie mogę polecić bo nigdy żadna mnie nie zawiodła ...Póki się nie psuje nie ma co narzekać i szukać problemów :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez xtremesystemsZamieszczone przez OponyLux.plZamieszczone przez ruwadoZamieszczone przez pawel934Jak dobre to Conti TS 850Zamieszczone przez pawel934jak tanie i dobre to Nokian WR D3
[ Dodano: Pon 16 Lut, 15 10:07 ]
Zamieszczone przez ruwadoDopytuję się, bo na razie moim faworytem jest Nokian WR D3 - ze względu na opinie i cenę. Korci mnie Alpin 5 - kiedyś miałem Michelin Pilot Alpin - rewelacyjna!!!! Ale o Alpin 5 jak widzę mało jest opinii.
Raczej stawiam na opony dobre na suchym i mokrym ale najlepsze na śnieg i błotko pośniegowe.Zapraszam po zimowe opony na sezon 2016/2017 do wszystkich modeli Skody Octavia
Komentarz
-
-
a tak Wam pokażę.. , i tak nie mam co robić... , pusto..cicho...
a właśnie kupiłem sobie tego całego smartfona i nauczyłem się wklejać zdjęcia.. :idea:
będę Was teraz katował.. :diabelski_usmiech
a więc , w czwartek sobie przyjechały felgi..
dzisiaj dojechały oponki...
a jutro trza by to do kupy jakoś zebrać... , śnieg ma padać w czwartek... :wink:O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI
Komentarz
-
-
Na Alpinkach jeżdżę 3 miesiące.
Rozmiar 195
Kupiłem po znajomości z założeniem na alu 900zł
Jeżdżę ostro więc przednie leciutko bardziej zdarte od tylnych.
Nie oszczędzam ich w ogóle.
Bardzo ciche!
W poślizg nie wpadłem ani razu a potrafię zapierdalać :-)
Uważam je za bardzo udany zakup!
Ps bardzo ładny bieżnik.
Zrobiłem na nich 15 tyś
Polecam z czystym sumieniem!!Załączone pliki
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaliniakJa z tych SZ3 jestem bardzo zadowolony. Gratulacje zakupu.
nie moja szarża .. :szeroki_usmiech
Zamieszczone przez Nexus6leszekmw, podoba mi sie ten setup
O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI
Komentarz
-
Komentarz