OPONY zimowe - temat zbiorczy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • naver
    Elegance
    • 2015
    • 784
    • Octavia II (1Z3)
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Mialem w tym roku kolizje, do tej pory ubezpieczyciel nie wzial odpowiedzialnosci za szkode. Osobiscie wolalbym nie dawac pretekstu tym deklom w razie "w" do tego by mogli sie do czegos przyczepic.

Czy to jest jakos prawnie uregulowane, jesli moje auto ma Vmax takie jak index predkosci opony?
    Moje 1.6 MPI BSE

Komentarz

• sew1981
      RS
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2009
      • 10917
      • Fiat

naver, kumam, ale chodzi o Twoje AC rozumiem?
      ja nie miałem AC w SI, więc mnie to "rybka" było, tylko minicasco w tym wozie od kradzieży i spalenia. A przy tym jak ktoś mi wjechał kiedyś w Scudo (gdzie było tylko oc też) i było robione z oc sprawcy nikt nigdy nie patrzył na moje opony - indeksy i nawet stan bieżnika - rzeczoznawca.

Komentarz

• naver
        Elegance
        • 2015
        • 784
        • Octavia II (1Z3)
        • BSE 1.6 MPI 102 KM

W przyszłym roku planuje AC, w tym nie miałem, bo nie miałem pełnych zniżek, żeby dostać jakiś rabat na AC i za drogo wyszło, nie miałem tyle € po zakupie, żeby wykupić OCAC.

Jednak w kolejnym już wezmę i dlatego wolałbym się zabezpieczyć na wszelki możliwy sposób.

Pomiędzy nokianami jest +-15 PLN różnicy, ale w T są z sierpnia tego roku. A H są z sierpnia 2014.
        To samo z conti, tylko data produkcji ta sama.

Wezmę chyba jednak Conti w H i problem z głowy.
        Moje 1.6 MPI BSE

Komentarz

• sosna1
          Rider
          S_OCP Member
          • 2007
          • 463
          • Octavia II (1Z3)
          • BGU 1.6 MPI 102 KM

A co powiecie o zimowych Nokianach, trochę mnie korcą, ale nie miałem okazji przekonać się co one warte, ogólnie zastanawiam się nad Vredesteinami,Pirelkami i Nokianami
          Marcin

My ©koda is fantastic

Komentarz

• grzegorz_
            Drive
            • 2015
            • 99

Zamieszczone przez sosna1
            A co powiecie o zimowych Nokianach, trochę mnie korcą, ale nie miałem okazji przekonać się co one warte, ogólnie zastanawiam się nad Vredesteinami,Pirelkami i Nokianami
            Też jestem zainteresowany kupnem tej opony Nokian WR D4 205/55 R16-NOWOŚĆ!!
            Świetne parametry.
            O3 => http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...6256f596d19eed

Komentarz

• zsolpyw
              Elegance
              • 2012
              • 897

Jezdzilem w zimie na Frigo2. Niestety w moich warunkach potrzebuje cos lepiej ruszajacego na sniegu. Wbrew opinii nie uwazam ze te opony swietnie jada po sniegu, mam w innym aucie tanie Nokiany i radza sobie lepiej.

stad pomysl na wymiane na Nokiany wlasnie. Tylko nie wiem jaki model .
              Topowy chyba jest Nokian Hakkapeliitta.

Na allegro znalazlem komplet w niskiej cenie, tylko sa lezaki dwuletnie. Czy to nie dyskwalifikuje do zakupu ?

Nowe 'nowe' sa poza zasiegiem cenowym
              Sprzedam nowe sprezyny Lesjofors O1 tył

Jeżdżę w blasku
              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...339092#1339092

Komentarz

• rafiki
                RS
                • 2012
                • 15975
                • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez zsolpyw
                lezaki dwuletnie. Czy to nie dyskwalifikuje do zakupu ?
                Ciężko powiedzieć, bo to zależy od warunków i sposobu przechowywania.
                رافال
                Spoty
                Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• zsolpyw
                  Elegance
                  • 2012
                  • 897

Może ktoś poleci coś sprawdzonego, dobrze gryzącego snieg ?

Jeżdżę w blasku

Komentarz

• k-pax
                    Drive
                    • 2013
                    • 96
                    • Octavia I combi (1U5)
                    • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zakupiłem teraz Vredestein Snowtrac 3 http://www.oponeo.pl/dane-opony/vred...-91-t#97792785.
                    Użytkownicy piszą, że mają być dobre na śniegu ale jak to będzie to przekonam się dopiero za kilka miesięcy
                    k-pax

Komentarz

• yunior81
                      RS
                      • 2010
                      • 1657
                      • Octavia I (1U2)
                      • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez k-pax
                      Zakupiłem teraz Vredestein Snowtrac 3 http://www.oponeo.pl/dane-opony/vred...-91-t#97792785.
                      Użytkownicy piszą, że mają być dobre na śniegu ale jak to będzie to przekonam się dopiero za kilka miesięcy
                      Miałem, hulałem na nich jeden sezon - opony bardzo dobre, będziesz zadowolony.

Komentarz

• slawko80rr
                        Rider
                        • 2010
                        • 600
                        • Superb II (3T4)
                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

czy zimowe czy letnie to te same przeboje, u jednego super u drugiego te same dramat a ja mam letnie D... i zimowe właśnie przywiózł kurier też D..., tylko letnie to Dunlop a zimowe Dębica a czemu bo stosunek jakości do ceny mi wystarczy 150zł sztuka za 15 stki, a czy będzie zima śnieżna to nie wiem na 3-4 miesiące polskiej zimy wystarczy Frigo 2 do takiej rajdówki a z autopsji moje nokiany na 6 mm poddawały się w Kościelisku przy wielu próbach, corsa na frigo 2 robiła co chciała, moja mina była cienka ale co tam ,
                        Sławka wozi Superb 2 FL
                        http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...-by-slawko80rr

Komentarz

• beaviso
                          Elegance
                          • 2010
                          • 767
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Potrzebuję porady co do zachowania opon zimowych w warunkach niezbyt zimowych Czyli suchy asfalt w zimie, ciasne łuki. Po diametralnie różnych doświadczeniach z oponami letnimi w identycznym rozmiarze (CEC3 vs. BluResponse) kładę szczególny nacisk na to, aby opona była sztywnej konstrukcji.

Obecnie mam, stare już, Pirelli Sottozero. Na śniegu to nigdy dobrze nie ciągnęło, nawet gdy było nowe, ale za to świetnie jeździło się nimi w szybkie trasy - na asfalt to była bardzo pewna opona.

Teraz stoję przed wyborem:
                          - Conti TS850
                          - GY UG8
                          - GY UG9
                          Śnieg, błoto, hamowanie - wszystkie powyższe spełniają moje wymagania, przynajmniej w oparciu o wyniki testów. Zakładam, że są jednakowo dobre i nie zastanawiam się dalej nad porównaniem w tych kategoriach. Interesuje mnie tylko i wyłącznie sztywność konstrukcji i zachowanie w mocniej pociągniętych zakrętach. Szukam opony zapewniającej pewne kierowanie, a nie pływanie pontonem po wzburzonym morzu.

Rozmiar 195/65 R15, indeks 91H - specjalnie H (210), bo sądzę, że mogą być nieco mocniejszej konstrukcji od popularnych 91T (190), co przełoży się na ich sztywność.

Zaskakuje duża liczba negatywnych opinii dodanych w ostatnim czasie nt. TS850, narzekanie na jakość wykonania tej opony. Konkurencja? Czy faktycznie lipa się zrobiła?

Co brać?

M.
                          666 4U

Komentarz

• Sebastian_M26
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 1823
                            • Superb II (3T4)

Zimówka na suchy asfalt, nie ma takiej, mocne nacięcia, miękka guma, trzeba iść w szerokość 225-235. W obecnie panującym klimacie ja bym wybrał UG9.
                            Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• xcracer
                              Elegance
                              • 2014
                              • 851
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BKD 2.0 TDI 140 KM

Obawiam się, że każda opona w tym rozmiarze przy ostrych łukach będzie się zachowywała mniej lub bardziej niepewnie. W końcu 195/65 to wielki balon. Trzeba pójść w większy rozmiar i niższy profil.
                              Moja FLka:

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...hlight=xcracer

Komentarz

• beaviso
                                Elegance
                                • 2010
                                • 767
                                • Octavia II (1Z3)
                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez xcracer
                                Obawiam się, że każda opona w tym rozmiarze przy ostrych łukach będzie się zachowywała mniej lub bardziej niepewnie. W końcu 195/65 to wielki balon. Trzeba pójść w większy rozmiar i niższy profil.
                                To wiem. Ale w przypadku letnich występują bardzo duże różnice w obrębie takiego rozmiaru. W zupełności zadowala mnie zachowanie letnich CEC3, zadowala dotychczasowych zimowek Pirelli Sottozero. Na moje potrzeby wystarcza, nawet pomimo balona jeździ mi się już dobrze. Ale po doświadczeniach z nowymi letnimi Dunlopami, które zaskoczyły mnie komletną zmianą charakterystyki samochodu in minus, podchodzę do tematu zmiany zimówek trochę jak do jeża. I wiem już, że chciałbym uniknąć opony ewidentnie bardziej miękkiej niż innej. Cudów nie oczekuję, tylko uniknięcia ewidentnie miękkiej opony, jaką zwyczajowo jest np. Uniroyal.

Już miałem klikać zakup Conti TS850, na zasadzie "mam letnie Conti i jest git, to i zimowe nie będą diametralnie inne w swej konstrukcji", ale zacząłem czytać opinie na stronach sklepów z oponami i... trochę straciłem impet. Strasznie ludzie po nich jadą, że niby takie wady fabryczne mają. Nie ma niestety już żadnych asymetrycznych Pirelli w tym rozmiarze, takich jak Sottozero (pewnie dzięki tej asymetryczności mi nie wyząbkowała w tym wiecznie pustym samochodzie - przebieg zaliczyła ok. 40-50 tys. km).

M.
                                666 4U

Komentarz

• rezon
                                  RS
                                  • 2006
                                  • 1894
                                  • Volvo
                                  • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez zsolpyw
                                  Może ktoś poleci coś sprawdzonego, dobrze gryzącego snieg ?
                                  Dębica Frigo, ale nie 2

[ Dodano: Wto 15 Wrz, 15 08:22 ]
                                  Zamieszczone przez beaviso
                                  Już miałem klikać zakup Conti TS850, na zasadzie "mam letnie Conti i jest git, to i zimowe nie będą diametralnie inne w swej konstrukcji", ale zacząłem czytać opinie na stronach sklepów z oponami i... trochę straciłem impet
                                  Moja żona jeździ dwa sezony na nich - bardzo dobre opony. Zdecydowanie lepsze niż np. Dunlopy WS 3D, które ja mam założone. Cichsze i lepiej się prowadzą. Nie miały żadnej wady fabrycznej - może trafiła się jakaś felerna partia z wadami. jak będę zmieniał to też planuję TS850 w przeciwieństwie do Pirelli - miałem kiedyś zimówki, teraz mam letnie i wystarczy...

Komentarz

• gusiak11
                                    L&K
                                    • 2013
                                    • 1362
                                    • Ford

Conti TS850
                                    Mam na zimę model 830 symetryczny (występuje jeszcze asymetryczny) w porównaniu do Sava eskimo s3 nie widzę różnicy takie same opony... co do twoich dylematów a`propos miekka ścianka itd... no jak zmieniam z lata 205/55/16 URS2 to komfort na +++ ale prowadzenie na - - - no coś za coś...

Co do Uniroyali nie będę sie tu produkował bo na tym forum jest to opona z góry przegrana... ja mam inne odczucia tak na temat letnich URS2 i URS 3 jak i zimowych i teraz do golfa mk1 kupuje MS 77 w rozmiarze 195/50/15 w tamtym sezonie kupiłem MS 77 w rozmiarze 205/55/16 i nie ma powodów do narzekania.. no może trochę szybko się ścierają URS3 i ms 77 ale znów coś za coś

Kiedyś kolega tu na forum napisał ze nie może byc jednocześnie opona miękka zeby dobrze kleiła do jezdni, z twardą ścianka, cicha, oszczędzająca paliwo i jeszcze zeby przejechała najlepiej 100 000km takie opony nie istieja
                                    http://carsdetailing.blogspot.com/

Komentarz

• beaviso
                                      Elegance
                                      • 2010
                                      • 767
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez gusiak11
                                      Co do Uniroyali nie będę sie tu produkował bo na tym forum jest to opona z góry przegrana... ja mam inne odczucia tak na temat letnich URS2 i URS 3 jak i zimowych i teraz do golfa mk1 kupuje MS 77 w rozmiarze 195/50/15 w tamtym sezonie kupiłem MS 77 w rozmiarze 205/55/16 i nie ma powodów do narzekania.. no może trochę szybko się ścierają URS3 i ms 77 ale znów coś za coś
                                      Przez parę lat jeździłem starym Golfem na Uni R550 i sobie chwaliłem. Teraz mam w Vectrze C zimowe Uni MS66+ czy jakoś tak, 215/55 R16, no i kanapa chybotliwa jest. Na letnich 225/45 R17 zupełnie inne auto.

Zamieszczone przez gusiak11
                                      Kiedyś kolega tu na forum napisał ze nie może byc jednocześnie opona miękka zeby dobrze kleiła do jezdni, z twardą ścianka, cicha, oszczędzająca paliwo i jeszcze zeby przejechała najlepiej 100 000km takie opony nie istieja
                                      Moja nie musi oszczędzać paliwa, bo jestem z tych, którym 1.9 TDI spala 8 litrów, nie musi być cicha, nie musi wytrzymać 100 kkm, nie musi ciągnąć super na śniegu - wystarczy tylko, aby była poprawna - ale na suchym ma jeździć prawie jak letnia Sottozero właśnie takie było - w śniegu je przeklinałem, ale ile one tego śniegu w życiu widziały? W Gdańsku - niewiele.

Jeśli ktoś ma opony UG8, UG9 i TS850 - prośba o jednoznaczną opinię nt. zachowania/stabilności w zakrętach i kontroli/precyzji prowadzenia na asfalcie. I tylko o tym parametrze. "Mam i pływa jak dziad" - takie coś mi wystarczy. Choć obawiam się, że przy takim moim podejściu żadnych opon nie kupię Ewentualnie jeszcze coś z Bridgestone lub te kierunkowe wynalazki Pirelli. No chyba że ktoś powie mi - Michelin spełni twoje oczekiwania. To pierwszy raz w życiu kupię ich gumy.

Dzięki za wypowiedzi.

M.
                                      666 4U

Komentarz

• roko
                                        Classic
                                        • 2012
                                        • 39

Interesuje mnie tylko i wyłącznie sztywność konstrukcji i zachowanie w mocniej pociągniętych zakrętach. Szukam opony zapewniającej pewne kierowanie, a nie pływanie pontonem po wzburzonym morzu.

Rozmiar 195/65 R15, indeks 91H - specjalnie H (210), bo sądzę, że mogą być nieco mocniejszej konstrukcji od popularnych 91T (190), co przełoży się na ich sztywność.
                                        M.
                                        W tym rozmiarze to raczej szału nie będzie, dlatego jak chcesz mocniejsze ścianki to radziłbym szukać czegoś z wyższym indeksem nośności (95T albo 95H). Wziąłbym jeszcze pod uwagę opony całoroczne. Jak się przejrzy różne testy to wychodzi, że najlepsze na sucho są Nokiany D3.

Komentarz

• rezon
                                          RS
                                          • 2006
                                          • 1894
                                          • Volvo
                                          • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

TS850 - prośba o jednoznaczną opinię nt. zachowania/stabilności w zakrętach i kontroli/precyzji prowadzenia na asfalcie.
                                          bardzo dobra pod każdym względem. Ja mam przejechane ponad 1,5Mkm, więc trochę opon już zużyłem i jakieś porównanie też mam Na pewno TS850 nie ustępuje Michałom Primacy Alpine 3, jakie miałem wcześniej, dlatego planuję zmianę obecnych Dunlopów właśnie na TS850. UG nie miałem do tej pory, więc się nie wypowiadam.

Komentarz

• greg505
                                            L&K
                                            • 2013
                                            • 1239

Zamieszczone przez rezon
                                            TS850 - prośba o jednoznaczną opinię nt. zachowania/stabilności w zakrętach i kontroli/precyzji prowadzenia na asfalcie.
                                            bardzo dobra pod każdym względem. Ja mam przejechane ponad 1,5Mkm, więc trochę opon już zużyłem i jakieś porównanie też mam Na pewno TS850 nie ustępuje Michałom Primacy Alpine 3, jakie miałem wcześniej, dlatego planuję zmianę obecnych Dunlopów właśnie na TS850. UG nie miałem do tej pory, więc się nie wypowiadam.
                                            O jakim rozmiarze piszesz?
                                            Ja mam 205/55/16 i kompletnie sie nie sprawdzaja przy 200KM, slaba trakcja na suchym, o mokrym nawet nie wspominam
                                            Black magic

Komentarz

• rezon
                                              RS
                                              • 2006
                                              • 1894
                                              • Volvo
                                              • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

dokładnie takim tylko 120KM i 4x4. 200KM na jedną oś to mało która opona zimą da radę

Komentarz

• Sebastian_M26
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2005
                                                • 1823
                                                • Superb II (3T4)

Ja mam tylko 188, ale dziwnie nigdy nie miałem problemów z 205 i szybkim ruszeniem na suchym i mokrym. No cóż, nie jest to evo x z poblokowanymi dyferencjałami, ale daje radę.
                                                Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• zsolpyw
                                                  Elegance
                                                  • 2012
                                                  • 897

beaviso, moze jakas caloroczna ? jest na necie test calorocznych zmieszany z zimowa, wypadaja calkiem dobrze.

Jeżdżę w blasku

Komentarz

• xtremesystems
                                                    RS
                                                    • 2010
                                                    • 2254
                                                    • Hyundai

Zamieszczone przez greg505
                                                    Zamieszczone przez rezon
                                                    O jakim rozmiarze piszesz?
                                                    Ja mam 205/55/16 i kompletnie sie nie sprawdzaja przy 200KM, slaba trakcja na suchym, o mokrym nawet nie wspominam
                                                    przy 200 hp to powinienes miec minimum 225 a nie taki balonowoz.

205 mam 130 konnej fabii i latem zrywa trakcję

pozatym do mocnych aut lepiej na suchym dzialaja asymetryczne

Komentarz

Pracuję...