Jakie tarcze kupic

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • michal_op
    Drive
    • 2009
    • 57

Może się komuś przyda moja opinia. 2 miesiące temu założyłem tarcze przód z firmy JURID i po dwóch miesiąca na jednej tarczy pojawiło się bicie. Mechanik mówił że dużo ich ost idzie na reklamacje i moja też poszła. Teraz założyłem troche droższe TRW i mam nadzieje że już trochę pojezdza.

Komentarz

• Arek_pl
      Classic
      • 2013
      • 21
      • Octavia II (1Z3)
      • BLS 1.9 TDI PD 105 KM

Dziś rozebrałem hamulce na tyle, myślałem że oczyszczę i przesmaruję bo mi trochę koła blokowało na podnośniku. No i posypały się klocki i tarcze raczej nie nadają się do przetoczenia. Myślę o klockach FERODO i tarczach TRW, co sądzicie? W poprzednim aucie miałem taki zestaw i nie narzekałem... Poradźcie bo auto na kobyłkach a jutro jadę po części i składam bo trzeba wracać do domku.

Komentarz

• Lewian
        Ambiente
        • 2012
        • 120

Zamieszczone przez Arek_pl
        Dziś rozebrałem hamulce na tyle, myślałem że oczyszczę i przesmaruję bo mi trochę koła blokowało na podnośniku. No i posypały się klocki i tarcze raczej nie nadają się do przetoczenia. Myślę o klockach FERODO i tarczach TRW, co sądzicie? W poprzednim aucie miałem taki zestaw i nie narzekałem... Poradźcie bo auto na kobyłkach a jutro jadę po części i składam bo trzeba wracać do domku.

Taki zestaw będzie OK także bierz śmiało. Tarcze TRW z klockami TRW też nie będziesz narzekał. Przyłóż się tylko do montażu, oczyść porządnie piasty (miejsce styku z tarczą) na tzw. lusterko, sworznie od zacisków, jarzmo i cały suwak po którym chodzi klocek żeby wszystko ładnie, płynnie chodziło i wtedy na pewno nie będziesz narzekał

Pozdrawiam
        [center:68c746b02e]LEWIAN - HAMULCE
        Hamulce z gwarancją najniższej ceny !
        Tarcze hamulcowe Skoda, Klocki hamulcowe Skoda

http://www.hamulcesklep.pl
        507-857-074[/center:68c746b02e]

Komentarz

• Arek_pl
          Classic
          • 2013
          • 21
          • Octavia II (1Z3)
          • BLS 1.9 TDI PD 105 KM

Już wszystko dokładnie oczyszczone, czeka na nowe graty, tylko mam problem z śrubami od jarzma, nie chcą puścić... Starą tarczę zdjąłem bez problemu, pytanie czy nowa grubsza też wejdzie.

Komentarz

• Lewian
            Ambiente
            • 2012
            • 120

Już wszystko dokładnie oczyszczone, czeka na nowe graty, tylko mam problem z śrubami od jarzma, nie chcą puścić... Starą tarczę zdjąłem bez problemu, pytanie czy nowa grubsza też wejdzie.

Z tego co mi podpowiada kolega z warsztatu wynika, że może być dość ciężko. Ale poleca podgrzać śruby i muszą iść

Pozdrawiam

Komentarz

• Arek_pl
              Classic
              • 2013
              • 21
              • Octavia II (1Z3)
              • BLS 1.9 TDI PD 105 KM

Niestety nie udało mi się kupić tego co chciałem, trw + freodo dopiero na jutro, a ja nie mam czasu. Zadowoliłem się zestawem brembo tarcze i klocki, to było od ręki, dałem 220zł. Innego wyjścia nie było.

Co do tarczy weszły pod skosem nawet z delikatnym luzem bez odkręcania jarzma. Oszczędność czasu a i w moim wypadku nie mam palnika by podgrzać :x

Komentarz

• Lewian
                Ambiente
                • 2012
                • 120

Niestety nie udało mi się kupić tego co chciałem, trw + freodo dopiero na jutro, a ja nie mam czasu. Zadowoliłem się zestawem brembo tarcze i klocki, to było od ręki, dałem 220zł. Innego wyjścia nie było.

Co do tarczy weszły pod skosem nawet z delikatnym luzem bez odkręcania jarzma. Oszczędność czasu a i w moim wypadku nie mam palnika by podgrzać :x
                Jak dobrze wszystko zamontowałeś i nie przegrzejesz na pierwszych kilometrach to narzekać raczej nie będziesz Niech służą jak najdłużej

Pozdrawiam

Komentarz

• skalar
                  Rider
                  • 2010
                  • 575

tarcze zakupione od kolegi z forum
                  teraz klocki hmm tarcza 288 zacisk fn-3
                  tresc zapytania do owego sprzedawcy;
                  Treść wiadomości
                  witam czy te klocki beda pasowac do skody octavi I 1.8t AUM 2001r tarcza 288mm??
                  pozdrawiam.
                  zapytałem o te klocki: http://allegro.pl/show_item.php?item=3348947253
                  odpowiedz;

witam, te nie, ale te już tak:

wydaje mi sie ze gosc cos pomylił.
                  chyba że też podejdą :shock:

Komentarz

• endryu
                    RS
                    • 2006
                    • 3777
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez skalar
                    wydaje mi sie ze gosc cos pomylił.
                    Pomylił. Te, o które pytałeś są do tarczy 288mm. Te drugie z odpowiedzi do 280mm.
                    O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
                    O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
                    =================================================

Komentarz

• bzyq_74
                      RS
                      • 2008
                      • 3467
                      • Volkswagen
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                      • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Za Waszą poradą też kupiłem komplet na przód (tarcze + klocki) Zimmermanna.
                      Koszt 390 zeta.
                      MARCIN
                      Mój szkodnik

Komentarz

• parasite
                        L&K
                        • 2011
                        • 1368

Ja wybrałem zestaw Ferodo tarcze + klocki Ferodo Premier + płyn ATE 200 i jestem mega zadowolony. Do standardowej jazdy są bardzo dobre i cena też niezła.
                        AGR 112KM, 232Nm
                        Subaru Impreza GH 2.0 150KM

Komentarz

• Kupiłem dokładnie rok temu komplet Brembo, gładkie tarcze i klocki na wszystkie koła. PO roku przednia tarcza zaczęła bić. Jak Wam się sprawuje Brembo?

Sprzedawca i zakładacz chce je wysłać na 2 tyg na rozpatrzenie gwarancji a ja mam sobie kupić nowe i czekać na ich decyzję. To normalne jest?

Komentarz

• Lewian
                            Ambiente
                            • 2012
                            • 120

Zamieszczone przez namo
                            Kupiłem dokładnie rok temu komplet Brembo, gładkie tarcze i klocki na wszystkie koła. PO roku przednia tarcza zaczęła bić. Jak Wam się sprawuje Brembo?

Sprzedawca i zakładacz chce je wysłać na 2 tyg na rozpatrzenie gwarancji a ja mam sobie kupić nowe i czekać na ich decyzję. To normalne jest?
                            Tarcze i klocki jako elementy z grupy eksploatacyjnych objęte są gwarancją na zasadzie rękojmi, do 1000 km przebiegu. Spodziewam się, że w ciągu roku zrobiłeś trochę więcej także raczej już Twoich tarcz nie obejmuje gwarancja Jeśli jest wada materiału to ujawnia się ona w przeciągu pierwszego tysiąca kilometrów, reszta zależy już od montażu i eksploatacji.

Pozdrawiam

Komentarz

• Czyli nie opłaca się kupować tych części z górnej półki. Jak widać Brembo potrafią zwichrować się jak chińska tandeta.

Przetoczenie może coś naprawić? Bo szkoda wyrzucać zestaw za 500 zł sam przód.

Komentarz

• LUKI
                                RS
                                • 2005
                                • 5776

Zamieszczone przez namo
                                Przetoczenie może coś naprawić?
                                nie no super pomysł

powodzenia
                                kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

• Zamieszczone przez LUKI
                                  powodzenia
                                  czyli kosz?

Komentarz

• LUKI
                                    RS
                                    • 2005
                                    • 5776

namo,

nie baw się w takie rzeczy
                                    kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

Komentarz

• Czytam po forach że czasem piasta psuje tarcze. Pamiętam końcówkę poprzednich tarcz, też drgały. Więc może piasta jest krzywa i pasowało by wymienić? Jak już to obie, zamiennik po 100 zł a org Skody 300 zł sick.

Wie ktoś może co potrzeba do swapa na 288 lub 312? Podobno zacisków nie trzeba wymienić tylko te prowadnice i coś tam jeszcze. Wie ktoś coś?

Komentarz

• Sebastian_M26
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2005
                                        • 1823
                                        • Superb II (3T4)

Mechanika to nie jest czarna magia i/lub zgadywanka, czy "wymieniacz" nie ma urządzenia do pomiaru bicia tarcz i piast? Czy tarczę sam zniszczyłeś? Bo ja się zawsze przyznaje, że sam niszczę tarcze.
                                        Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• Sebastian_M26, własnie że nie ma, do diagnosty ze mną pojechali. Co radzisz?

Komentarz

• Sebastian_M26
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2005
                                            • 1823
                                            • Superb II (3T4)

Sprawdzenie bicia tarcz i piast.
                                            Tarczę najprecyzyjniej można sprawdzić stacjonarnie np. http://urzadzenia.inter-team.com.pl/...390&Itemid=221
                                            lecz pomiar piasty przenośnym urządzeniem http://www.bremboacademy.com/index.p...onent&type=raw

Może poszukaj w centrach ATE: http://www.intercars.com.pl/?id=105&lang=PL&

Oczywiście wymiana uszkodzonych elementów, przy okazji pomiarów.
                                            Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• rezon
                                              RS
                                              • 2006
                                              • 1894
                                              • Volvo
                                              • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez namo
                                              Przetoczenie może coś naprawić? Bo szkoda wyrzucać zestaw za 500 zł sam przód.
                                              zależy jaką masz grubość. Poszukaj ile jest min. dla twojego rozmiaru i spokojnie możesz przetoczyć jeśli grubość pozwoli. Wystarczy zahamować ze 1xx do zera i wjechać w kałużę . Nie ma tarczy aby jej nie pokrzywiło

Komentarz

• rezon, mogę też mieć krzywą piastę. Taka piasta skrzywi każdą tarczę jaką założę. Muszę jechać gdzieś gdzie mają sprzęt do mierzenia tarcz i piast.

Komentarz

• Lewian
                                                  Ambiente
                                                  • 2012
                                                  • 120

Zamieszczone przez namo
                                                  Czyli nie opłaca się kupować tych części z górnej półki. Jak widać Brembo potrafią zwichrować się jak chińska tandeta.

Przetoczenie może coś naprawić?
                                                  Brembo nie należy akurat do tarcz super jakości, raczej oscyluje gdzieś w okolicach średniej półki lub nawet nieco niżej. Ale nie zmienia to faktu, że nie uwierzę w to, że winne są tarcze.

Toczenie zdecydowanie odpuść, to już nie te czasy. Jeśli ktoś Ci je dobrze wykona to będzie efekt ale krótkotrwały a potem bicie powróci i to ze zdwojoną siłą.

Zamieszczone przez namo
                                                  Czytam po forach że czasem piasta psuje tarcze. Pamiętam końcówkę poprzednich tarcz, też drgały. Więc może piasta jest krzywa i pasowało by wymienić? Jak już to obie, zamiennik po 100 zł a org Skody 300 zł sick.
                                                  Oczywiście jeżeli piasta jest krzywa to i tarcze dostaną "po dupie", dopuszczalna odchyłka to ok. 0,1 na tarczach, więc wystarczy nawet mały opiłek lub trochę niedoczyszczonej rdzy na piaście i już po tarczach. Dziwie się, że w ogóle zabrał się Twój mechanik za wymianę tarcz uprzednio nie mierząc bicia piast oraz nowych tarcz po założeniu.
                                                  Piast nie musisz wymienić obu, wystarczy znaleźć problem, zmierzyć, która jest walnięta i wymienić jedną. Org też nie warto kupować bo przecież skoda sama tego nie produkuje, po prostu dobrej firmy znaleźć i po kłopocie.

Sebastian_M26, własnie że nie ma, do diagnosty ze mną pojechali. Co radzisz?
                                                  Zdecydowania zmianę mechanika, urządzenie do pomiaru bicia tarcz oraz piast kosztuje groszę, nie rozumiem warsztatów, które oferują wykonanie takiej usługi nie mając podstawowych narzędzi.

W każdym razie nie podejmuj decyzji pochopnie, na spokojnie znajdź przyczynę i ją wyeliminuj a dopiero wtedy jeśli będzie taka konieczność wymień tarcze oraz klocki.

Pozdrawiam

Komentarz

• LUKI
                                                    RS
                                                    • 2005
                                                    • 5776

Zamieszczone przez namo
                                                    Wie ktoś może co potrzeba do swapa na 288 lub 312? Podobno zacisków nie trzeba wymienić tylko te prowadnice i coś tam jeszcze. Wie ktoś coś?
                                                    tylko jarzmo no i nowa tarcza 312 bo klocek ten sam co 288

Komentarz

Pracuję...