Jakie tarcze kupic

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tippo
    L&K
    • 2009
    • 1349
    • Octavia III (5E3)
    • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Zamieszczone przez beaviso
    Wiem, że to zabrzmi głupio i "emerycko", ale zamiast zastosować metodę polecaną przez mędrców ludowych, czyli parę razy hamowanie z ogniem i gotowe... to zastosowałem się do instrukcji z kartki dołączonej do wyrobów Zimmermanna. A ta jest wyjątkowo dokładna. Ale skoro tak sobie inżynier wymyślił, to chyba miał ku temu powody?
    No "medrcy ludowi" to zwykle wiedza lepiej :P
    Ja docieralem Black Diamond zgodnie z instrukcja z brakes.pl, czyli pierwsze 500km delikatnie i unikac hamowania mocnego, z predkosci autostradowych. Dotarly sie i teraz hamuja super.

Komentarz

• Lewian
      Ambiente
      • 2012
      • 120

Zamieszczone przez Subaru
      Panowie potrzebuję rady,

Początkowo chciałem zakupić tarcze ATE, jednak po przeczytaniu Waszych postów chyba wybiorę Zimmermanna,

Jakie kupić do Skody Superb 2,8 2003 rok,

Jedne źródła mówią że mam z przodu 288 mm a drugie że 312, a ja już sam nie wiem...

Zaznaczam, że jak już będę wymieniał to chcę zrobić wszystko tarcze przód, tył i wszystkie klocki. Co polecicie?

Znalazłem coś takiego, nie wiem tylko czy średnica pasuje

Czy może szarpnąć się na:

Duża będzie różnica w skuteczności?
      Dwie opcje, zmierzyć samemu lub sprawdzać po numerze vin
      Co do skuteczności hamowania pomiędzy wersją sport a standard to wszystko zależy od Twojego stylu jazdy. Jeśli na standardowych tarczach zdarzało Ci się, że "brakowało" hamulca, szczególnie podczas hamowania z wyższych prędkości to warto dołożyć do wersji sport. Jeśli jednak siła hamulców standardowych Ci wystarcza to zbędny wydatek tarcze w wersji sport.

Reszta na PW.

Pozdrawiam
      [center:68c746b02e]LEWIAN - HAMULCE
      Hamulce z gwarancją najniższej ceny !
      Tarcze hamulcowe Skoda, Klocki hamulcowe Skoda

http://www.hamulcesklep.pl
      507-857-074[/center:68c746b02e]

Komentarz

• Subaru
        Rider
        • 2005
        • 640

Mam jeszcze pytanko odnośnie wymiany tarcz. Szarpie mi samochodem jak hamuję z prędkości od 120 w górę. To raczej tarcze, ale chciałbym się kogoś jeszcze poradzić na co być jeszcze przygotowanym. Jak jadę 70-80 to tego nie czuję. Najpierw myślałem że może opony bo miałem kiepskie zimówki, ale teraz założyłem letnie, które wiem że sa ok i dalej szarpie.
        Koniki są po to by je karmić

Komentarz

• Lewian
          Ambiente
          • 2012
          • 120

Jeśli nie opony to dalej należy sprawdzić zawieszenie no i dalej hamulce.

Komentarz

• Subaru
            Rider
            • 2005
            • 640

Na przeglądzie byłem i żadnych luzów nie miałem w zawieszeniu. Można to jakoś inaczej sprawdzić?

Komentarz

• Lewian
              Ambiente
              • 2012
              • 120

Najlepiej podjechać do jakiegoś warsztatu żeby sprawdzili, samemu jeśli się nie wie jak to na prawdę ciężko.

Komentarz

• parasite
                L&K
                • 2011
                • 1368

Subaru, mam to samo tylko telepie lekko budą od ok. 100km/h. Tarcze i klocki zmienione na komplet Ferrodo. Do tego zrobione wszystkie tuleje z przodu. Wymieniłem na pełne z Cupry i dalej to samo. Ostatnio zauważyłem, że coś mam z tylnymi hamulcami i wydaje mi się, ze to one mogą być powodem, tym bardziej, ze buda drży, a nie kierownica.
                AGR 112KM, 232Nm
                Subaru Impreza GH 2.0 150KM

Komentarz

• Subaru
                  Rider
                  • 2005
                  • 640

Zamieszczone przez parasite
                  Subaru, mam to samo tylko telepie lekko budą od ok. 100km/h. Tarcze i klocki zmienione na komplet Ferrodo. Do tego zrobione wszystkie tuleje z przodu. Wymieniłem na pełne z Cupry i dalej to samo. Ostatnio zauważyłem, że coś mam z tylnymi hamulcami i wydaje mi się, ze to one mogą być powodem, tym bardziej, ze buda drży, a nie kierownica.
                  Dokładnie, na kierownicy drgań nie ma, przynajmniej nie duże. Tarcze na tyle też zmieniałeś czy tylko przód?

Komentarz

• parasite
                    L&K
                    • 2011
                    • 1368

Zamieszczone przez parasite
                    Dokładnie, na kierownicy drgań nie ma, przynajmniej nie duże. Tarcze na tyle też zmieniałeś czy tylko przód?
                    Tylko przód. Na tyle mam bębny i jeden jakby był jajowaty bo koło swobodnie nie chce się kręcić, tylko coś jakby szurało.
                    AGR 112KM, 232Nm
                    Subaru Impreza GH 2.0 150KM

Komentarz

• Subaru
                      Rider
                      • 2005
                      • 640

Zapomniałem jeszcze dodać jednej ważnej rzeczy, o której przypomnaiłem sobie czytając inne fora. Jak kupiłem auto, dostałem do niego nowe zimówki, ale jakiejś kiepskiej firmy. Ostatnią zimę autko stało na parkingu gdyż jeździłem słuzbowym. Jak wsiadłem do Skody i przejechałem jakieś 10-20 metrów to jakby koła jajowate były, aż rzucało autem. Przejechałem sie z jakiś kilometr czy dwa i bicie trochę przeszło. Pomyślałem że to pewnie z opon, pewnie się uleżały. Zmieniłem na letnie kapcie. Przejechałem sie i bicia jakby nie było (nie wiem czy od opon czy się rozjeździło). W każdym razie poczułem że przechodzi więc myślę że jest ok. Pojechałem nad morze (ponad 1000 w dwie strony) i nawet nie drgnęło. Dopiero jak hamowałem ze 120-140 , to wtedy zaczynałem czuć drgania. Co mam robić i od czego zacząć?

Komentarz

• raventes
                        Rider
                        • 2013
                        • 343

Zajrzyj do tylnych hamulców.

Komentarz

• Lewian
                          Ambiente
                          • 2012
                          • 120

Zapomniałem jeszcze dodać jednej ważnej rzeczy, o której przypomnaiłem sobie czytając inne fora. Jak kupiłem auto, dostałem do niego nowe zimówki, ale jakiejś kiepskiej firmy. Ostatnią zimę autko stało na parkingu gdyż jeździłem słuzbowym. Jak wsiadłem do Skody i przejechałem jakieś 10-20 metrów to jakby koła jajowate były, aż rzucało autem. Przejechałem sie z jakiś kilometr czy dwa i bicie trochę przeszło. Pomyślałem że to pewnie z opon, pewnie się uleżały. Zmieniłem na letnie kapcie. Przejechałem sie i bicia jakby nie było (nie wiem czy od opon czy się rozjeździło). W każdym razie poczułem że przechodzi więc myślę że jest ok. Pojechałem nad morze (ponad 1000 w dwie strony) i nawet nie drgnęło. Dopiero jak hamowałem ze 120-140 , to wtedy zaczynałem czuć drgania. Co mam robić i od czego zacząć?
                          Dokładnie przejrzeć zarówno przednie hamulce jak i tylne. Warunki atmosferyczne mają na prawdę zły wpływ na elementy układu hamulcowego tym bardziej jeśli nie jest on stale eksploatowany.

Komentarz

• Subaru
                            Rider
                            • 2005
                            • 640

raventes, Busuzje po nazym forum, audi, bmw, vw i czytam wszystko w tym temacie. Obstawiam na 99% że to coś z tyłu. Spróbuje rozebrać tylne hamulce, przeczyścić i przesmarować tłoczki. Zaobserwowałem to po zimie, może to jest problem...

Czy jak rozbiorę hamulce (wyjmę klocki, przesmaruję itd, to mogę to poskładać do kupy czy muszę wkładać nowe?

Komentarz

• raventes
                              Rider
                              • 2013
                              • 343

możesz założyć stare, jeśli oczywiście będą dobre.

Komentarz

• Lewian
                                Ambiente
                                • 2012
                                • 120

raventes, Busuzje po nazym forum, audi, bmw, vw i czytam wszystko w tym temacie. Obstawiam na 99% że to coś z tyłu. Spróbuje rozebrać tylne hamulce, przeczyścić i przesmarować tłoczki. Zaobserwowałem to po zimie, może to jest problem...

Czy jak rozbiorę hamulce (wyjmę klocki, przesmaruję itd, to mogę to poskładać do kupy czy muszę wkładać nowe?
                                W żadnym stopniu nie zaszkodzi jak rozbierzesz, poczyścisz ładnie i złożysz na nowo a wręcz przeciwnie.

Pozdrawiam

Komentarz

• Subaru
                                  Rider
                                  • 2005
                                  • 640

A kiedy wiadomo że tarcza jest zużyta? Zauważyłem że mają mały rant, jak duży on może być?

Komentarz

• raventes
                                    Rider
                                    • 2013
                                    • 343

Zmierz suwmiarką jaki ma rant. A to jaki rant jest dopuszczalny podane jest np w opisie tarcz.

Komentarz

• Lewian
                                      Ambiente
                                      • 2012
                                      • 120

A kiedy wiadomo że tarcza jest zużyta? Zauważyłem że mają mały rant, jak duży on może być?
                                      Należy sprawdzić ile wynosi grubość minimalna tarczy i zmierzyć swoją. Zwykłą suwmiarką nie zmierzysz porządnie ponieważ nie załapie Ci ona części roboczej tarczy. Średnio zużycie tarczy może być 2mm czyli teoretycznie po 1 mm na stronę z tym, że od wewnątrz zawsze się szybciej zużywa więc tam będzie większy rant.

Komentarz

• raventes
                                        Rider
                                        • 2013
                                        • 343

Dziś zagościł u mnie zestaw na przód Zimmermanna

Komentarz

• Subaru
                                          Rider
                                          • 2005
                                          • 640

raventes, Zwykłe czy sportowe? I jak jakość?

Komentarz

• EŁ
                                            L&K
                                            • 2004
                                            • 1168
                                            • Octavia III (5E3)
                                            • BJB 1.9 TDI PD 105 KM
                                            • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

ebc...zna ktos ten model tarczy? to podobno jakaś nowośc...warto ? + czerwone klocki ebc........szukam czegos lepszego bo możliwości serii w niektórych przypadkach dośc szybko sie kończą...... :diabelski_usmiech

Komentarz

• Lewian
                                              Ambiente
                                              • 2012
                                              • 120

Zamieszczone przez
                                              http://ebcbrakes.pl/pl/tarcze-hamulcowe/807-bsd1386.html

ebc...zna ktos ten model tarczy? to podobno jakaś nowośc...warto ? + czerwone klocki ebc........szukam czegos lepszego bo możliwości serii w niektórych przypadkach dośc szybko sie kończą...... :diabelski_usmiech
                                              Może Zimmermann Sport ?

Komentarz

• raventes
                                                Rider
                                                • 2013
                                                • 343

raventes, Zwykłe czy sportowe? I jak jakość?
                                                Założyłem zwykłe. Obecnie przjechałem na nich nieco ponad 100 km ale jedyne co na razie mogę stwierdzić to, że komplet jest dobry dla osób które często lubią myć alusy
                                                O skuteczności trudno cokolwiek mówić - obecnie zachowują się tak samo jak poprzednie tarcze z rantem po 1,5 mm z każdej strony i klocki do końca których pozostało 3 mm z każdej strony ( nie znam firmy kompletu ).

Komentarz

• beaviso
                                                  Elegance
                                                  • 2010
                                                  • 767
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez raventes
                                                  Założyłem zwykłe. Obecnie przjechałem na nich nieco ponad 100 km ale jedyne co na razie mogę stwierdzić to, że komplet jest dobry dla osób które często lubią myć alusy
                                                  O skuteczności trudno cokolwiek mówić
                                                  U mnie felgi brudzą się nie bardziej jak na poprzednim komplecie ATE. Po 100 km nie masz co jeszcze testować skuteczności. Robiłeś wstępne docieranie wg procedury producenta?

M.
                                                  666 4U

Komentarz

• raventes
                                                    Rider
                                                    • 2013
                                                    • 343

Robiłem tak jak napisałeś

EDYTA:

Hamulce dotarte i powiem tak - za każdym razem gdy dotykam pedału hamulca ( a dziś deptałem 1 raz awaryjnie na nich ) mam takiego rogala na twarzy, a Ci za mną pewnie mają takie :shock: ajsy

Komentarz

Pracuję...