Dziwnie tzn?
Dobry prostownik
Zwiń
X
-
A ja się zastanawiałem czy czasem mój prostownik z Lidla nie jest zepsuty :lol: Doładowywałem akumulator 65Ah przez 3-4 godziny i cały czas prostownik nie pokazywał, że akumulator jest pełny, dodam że było to tylko doładowywanie akumulatora a nie ładowanie od zera. No, ale z tego co piszecie ten prostownik ładuje stosunkowo małym prądem czyli wygląda na to, że wszystko OK i muszę po prostu akumulator dłużej doładowywać.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez hsurimAlbo i akumulator zaczyna się 'kończyć' - zwarcia wewnątrz niego, powodują ciągły pobór prądu (jakby) ładowania.
Dzisiaj w nocy reanimowalem nowy akumulator którego moje wyposażenie auta w Skodzie spompowalo do 3V (moja okrutna wina :diabelski_usmiech )
Aku do domu i cale 13h Ctek mxs 5.0 miał co robić w trybie recond.
Sprawdzałem również prąd startowy potem w warsztacie i wynosil 600A vs 560 jak był nowy (ten sam miernik) i doladowany ... dziwne.....ale cieszę się
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez aronusA ja się zastanawiałem czy czasem mój prostownik z Lidla nie jest zepsuty :lol: Doładowywałem akumulator 65Ah przez 3-4 godziny i cały czas prostownik nie pokazywał, że akumulator jest pełny, dodam że było to tylko doładowywanie akumulatora a nie ładowanie od zera. No, ale z tego co piszecie ten prostownik ładuje stosunkowo małym prądem czyli wygląda na to, że wszystko OK i muszę po prostu akumulator dłużej doładowywać.Antyfotoradar Valentine1
Harry II Classic+Sirio ML145
Komentarz
-
-
A ja mam pytanie do właścicieli prostownika z Lidla z wyświetlaczem. Jak sygnalizowane jest pełne naładowanie akumulatora i przejście w stan podtrzymania? Mamy cztery paski naładowania i migającą ramkę. Pokazuje mi obecnie wszystkie kreski oraz ramkę nic nie mruga. Jednak jak podłącze amperomierz to leci jeszcze 0,8 A na liczniku prostownika pokazuje 13.2V .Czyli to stan jeszcze ładowania czy już podtrzymania?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez versoZamieszczone przez micrusecSkąd taka informacja nie widzę na stronie żadnej informacji ?
http://gazetka.lidl.pl/ad8e1371-aaa4...dce03ad01/#/28
Osobiście posiadam taki już kilka lat i polecam. Jest to raczej prostownik dla cierpliwych - ładowanie trwa dosyć długo, jednak z racji na pełną automatyzację procesu ładowania oraz brak możliwości przeładowania akumulatora, jest bardzo wygodny. Wyświetlacz, to tylko dodatkowy woltomierz, który pokazuje w sposób ciągły napięcie na akumulatorze podczas ładowania.
Komentarz
-
-
w akumualtorach kwasowych nie ma czego stakiego jak proces przeladowania akumualtora. CO i nnego przy akumualtorach innego typu jak żelowe itp. Tam przeladowanie powoduje poprostu wysuszenie zawartego w matach elektrolitu i wyginanie plyt olowiowych.G4 ASZ + oraz sharan AUY +++ by TUNE UP
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez wesolw akumualtorach kwasowych nie ma czego stakiego jak proces przeladowania akumualtora. CO i nnego przy akumualtorach innego typu jak żelowe itp. Tam przeladowanie powoduje poprostu wysuszenie zawartego w matach elektrolitu i wyginanie plyt olowiowych.
Permanentna elektroliza wywala cząstki masy czynnej
Dodatkowo jest ryzyko korozji elektrod jeśli napięcie utrzymywane jest długo na poziomie powyżej 14V (podtrzymywanie konserwacyjne)
Gazowanie chwilowe jest wskazane by wymieszać elektrolit :diabelski_usmiech
Poza tym jak są korki można/należy uzupełniać braki woda bez jonów i jest ok.
Komentarz
-
-
Nieprawda. Mozna zostawic akumualotry i moga gazowac sobie nawet tak tydzien. Wazne by tylko dolewac wody destylowanej do aku by byly caly czas zanurzone plyty. Mielismy na uczelni akumulatorownie i tam ladowaly sie aku caly czas. Sprawdzalo sie gestos elektrolitu itd. nie ma zadnego zagrozenia i mozna ladowac akumualtor kwasowy tradycyjny nawet dwa tygodnie. Oczewiscie prdem Q10 czyli 10 % pojemnosci aku. Zazwyczja i tak ten prad jest nizszy przy koncowym ladowaniu bo ta wartosci wiadomo spada przy koncowym ladowaniu. Wielkosc pradu ladowania wynika z prawa ohma i latwo sobie wyliczyc.G4 ASZ + oraz sharan AUY +++ by TUNE UP
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez wesolNieprawda. Mozna zostawic akumualotry i moga gazowac sobie nawet tak tydzien. Wazne by tylko dolewac wody destylowanej do aku by byly caly czas zanurzone plyty. Mielismy na uczelni akumulatorownie i tam ladowaly sie aku caly czas. Sprawdzalo sie gestos elektrolitu itd. nie ma zadnego zagrozenia i mozna ladowac akumualtor kwasowy tradycyjny nawet dwa tygodnie. Oczewiscie prdem Q10 czyli 10 % pojemnosci aku. Zazwyczja i tak ten prad jest nizszy przy koncowym ladowaniu bo ta wartosci wiadomo spada przy koncowym ladowaniu. Wielkosc pradu ladowania wynika z prawa ohma i latwo sobie wyliczyc.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ruwadoA co sądzicie o tzw. boosterach. Np. takim
Warto coś takiego mieć?
[ Dodano: Nie 10 Sty, 16 15:07 ]
[quote="pzeb"][quote="verso"]Zamieszczone przez micrusecOsobiście posiadam taki już kilka lat i polecam. Jest to raczej prostownik dla cierpliwych - ładowanie trwa dosyć długo, jednak z racji na pełną automatyzację procesu ładowania oraz brak możliwości przeładowania akumulatora.
Jeśli liczysz, że aumulator naładujesz w 1-2h jak baterię w komórce to jesteś w błędzie.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez CiekavyTak czytam i czytam i zapytam.
Co o nim sądzicie? Mam go już kilka lat i ładowałem pare samochodów i byłem bardzo zadowolony z niego.
Zamieszczone przez kazik4x4prostownik dla cierpliwych? A to sa na rynku prostowniki szybkiego ladowania?
Jeśli liczysz, że aumulator naładujesz w 1-2h jak baterię w komórce to jesteś w błędzie.G4 ASZ + oraz sharan AUY +++ by TUNE UP
Komentarz
-
Komentarz