Parę stron wcześniej pisałem o różnicach między 505.01/506.01/507.00 wystarczy się cofnąć.
Jaki olej do TDI
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
ja w awx zmieniałem różne 505.01 co 13-15 tkm i auto żyje do dziś, a ma na blacie koło 400 tkm już....u kolegi
jestem zdania pedrosa. lej do awx 505.01, a nie kombinujesz. dobry olej plus witaminy ewentualnie max co 15 tkmi wszystko lata jak należy
to żywotny silnik i nie ma co rzeźbić z wynalazkami nie dostosowanymi do motoru
imo 5w/40 zupełnie styka plus ewentualnie jakiś AR lub MoS2Ostatnio edytowany przez sew1981; 6296.
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez tomek evo Zobacz wpis
Ja czasami u mechaników gdzie króluje 1 wiadoma marka oleju nieco złośliwie mówię : A może byście byli zainteresowani jakimś naprawdę dobrym olejem? Wtedy zdziwienie. A to (i tu pada nazwa znanej marki) nie jest dobry? Niestety wielu mechaników żyje w błogiej nieświadomości, że poza kilkoma najpopularniejszymi markami "też jest życie" i nieznana im marka to nie jest wcale wynalazek, Motul, Valvoline i Liqui Moly to nie są topowe oleje na świecie a tani olej z Polski, który Klient daje na zalanie nie jest kupiony z chęci zaoszczędzenia PLN-ów. Kiedyś jeden Klient mi mówił, że jak dał mechanikowi Millersa to ten mu powiedział, że na olejach nie ma co oszczędzać i zamiast takiego "nie wiadomo czego" to on mu sprzeda Elfa/Castrola itp.
Nikomu nie chce się przekonać klienta do lepszych produktów, wolą ładować najtansze oleje albo w ostateczności takie jakie sobie życzy klient.
Ogólnie mają wyrąbane na wszystko i najchętniej jakby jeszcze dostawca im do tego dopłacił albo do każdego litra dał litr gratis :-)
Jest mao świadomych i rzetelnych serwisów które zachęcają klienta do lepszych częsci i olejów .
Świadomość jest straszna ale niestety prawdziwa...
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez hary979 Zobacz wpisPanowie jak się ma norma 506.01 do normy 505.01, chciałem przejść z 5w40 w silniku AWX na 0w40, czy to dobry pomysl?
Nie ma olejów 506.01 ale 0W30.
Oficjalnym olejem jaki był stosowany do jednostek wymagających normy VW 506.01 był przed laty Fuchs Niemiecki produkowany w Manheuim którym napełniano jednostki Tuarega.
Świetnie na tym oleju chodza silniki.
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez tomek evo Zobacz wpis
Jak nie ma dpf-a to dobre 0W40 powinno się sprawdzić.
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez hary979 Zobacz wpisPanowie jak się ma norma 506.01 do normy 505.01, chciałem przejść z 5w40 w silniku AWX na 0w40, czy to dobry pomysl?
Zostaw komentarz:
-
-
Bezpośrednim nastepnikiem normy 506.01 jest 507.00.
jesli nie masz DPF to nie musisz się szczypać a jak nasz pompowtryskiwacze to 505.01 co 15kkm max.
Czy dobry pomysł ? Tak 0W40 z duza ilością dobrej syntetycznej bazy plus bdb dodatki dają radę
Zostaw komentarz:
-
-
Panowie jak się ma norma 506.01 do normy 505.01, chciałem przejść z 5w40 w silniku AWX na 0w40, czy to dobry pomysl?
Zostaw komentarz:
-
-
tomek evo to jest nasza misja (wszystkich użytkowników forum) by wznieść smarowanie kraju na wyższy poziom jednocześnie zostawiajac hajs w kieszeni kierowców.
chcąc niechcac - mamy tu przykład dobrze ogarniętego marketingu, naprawdę dobrze. Marka ma sile (nie mylmy z produktem). Piszę o Castrolu.
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez sew1981 Zobacz wpisz tego co wiem do e90 spokojnie możesz dawać normę LL01, a nie 04 też...ja tak robię i jest git.
takie same miny robią mechanicy jak daje im Specol do wlania...nie wiedzą co to jest
komercja jednak jest wszechobecna
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez MADO60 Zobacz wpisJa rozpocząłem swoją "przygodę" z EUROL dwa dni temu (BMW E 90 320d) i jak na razie MIODZIO(ale zauważyłem lekko ironiczny uśmiech mechaników i oczywiście uwagę ,że nie ma LL-04
)
LL04 jakoś specjalnie nie poważam bo nie lubię jak 1 normą producent próbuje załatwić temat oleju dla wszystkich silników od małej wolnossącej benzyny po 400 konnego diesla na 3 turbinach.
Zostaw komentarz:
-
-
z tego co wiem do e90 spokojnie możesz dawać normę LL01, a nie 04 też...ja tak robię i jest git.
takie same miny robią mechanicy jak daje im Specol do wlania...nie wiedzą co to jest
komercja jednak jest wszechobecna
Zostaw komentarz:
-
-
Na ostatniej zmianie byłem w serwisie olejowym, i ludzie ogólnie ogarnięci w temacie, nawet płukanek - ale mój olej jednak ich zaskoczył, miny - jak w reklamie - bezcenne. Kolor zielony porównywali do Castrola, ale z lepkością to już mieli rozkmine po całościProtestów żadnych, czy jakiś uwag. Generalnie "nadwornym" olejem jest u nich LM, i fajne plakaty na ścianach mieli o takie:
Plakat płukanka LM.jpg
Zostaw komentarz:
-
-
Ja o tym wiem...a dla nich to jakiś nieznany 'wynalazek' i w dodatku bez przewidzianej normy
Zostaw komentarz:
-
-
Ironicznie to Ty powinieneś się uśmiechać do mechaniorów ,bo masz dobry,sprawdzony, oryginalny olej za przyzwoite pieniądze
Zostaw komentarz:
-
-
Ja rozpocząłem swoją "przygodę" z EUROL dwa dni temu (BMW E 90 320d) i jak na razie MIODZIO(ale zauważyłem lekko ironiczny uśmiech mechaników i oczywiście uwagę ,że nie ma LL-04
)
Zostaw komentarz:
-
-
No chyba ze faktycznie porównujesz początek z późniejszym interwalem - to fakt PAO nie przybywa wraz z przebiegiem.
co do Millersa „głupi” XF LL jest lepszy niż EE który jest dziwnie według mnie upośledzony wiec wybieram EE za pomocą ar9100.
co do Eurola natomiast co jak co nie musisz przekonywać - to jest mój docelowy olej którego nie mam zamiaru już zmieniaćbo jest wyśmienity za te cenę ?
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez pedros Zobacz posta
Oj ludziska nie mylcie akustyki z ochrona - oleje mineralne maja jeszcze lepsza akustykę - tez na to łapałem się.
PAO ma metaliczna prace a walory użytkowo ochronne znacznie większe niż tańsze frakcj
Nikt nic nie myli i jest tak jak piszesz Na Millersie jako oleju HC było super cicho i przyjemnie ale do 8-9tys. a pózniej akustyka sie zmieniła wg.mnie na gorszą i niezbyt mi odpowiadającą(każdy lubi co innego ale ja za ponad 200pln za takie atrakcje dziękuje) NA XF i C3 również 5w30 takich zjawisk nie zauważyłem i było do 12tys OK Na TOTAL do 10tys nie bylo tak słyszalnej zmiany a że było bardziej metaliczniei jakby dżwięcznie więc może i głośniej (trochę podobnie jak teraz na EUROL i tylko za 115pln) więc wszystko się zgadza gra i buczy
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez jmors44 Zobacz wpisleonn, szkoda mojego czasu na takie działania i pozostaję przy swojej opiniNikt nikomu nie zabroni wyrzucać forsy w błoto
Też jestem zwolennikiem oleji LM/ Meguinspróbuj sobie LM 0W40,jak chcesz wydać więcej niż 200zł za 5L, a przekonasz się co to znaczy bardzo dobry olej
w połączeniu z LM VS wytrzyma 20tys nawet w TSI
Zostaw komentarz:
-
-
wojtaszekm to że oficjalna aprobata jest to jedno, a to że warunki ciężkie to drugie. DPF i miasto i 10 kkm dla takiego oleju to wyzwanie.
No faktycznie, jak zobaczyłem ile ten LM 4200 kosztuje, to te zadowolenie musi baaaaardzo duże żeby płacić tyle kasy za ten olej.
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez pedros Zobacz wpis
Oj ludziska nie mylcie akustyki z ochrona - oleje mineralne maja jeszcze lepsza akustykę - tez na to łapałem się.
PAO ma metaliczna prace a walory użytkowo ochronne znacznie większe niż tańsze frakcje.
Oczywiście pisze ogólnie nie personalnie i nie deprecjonuje Totala.
A z drugiej strony jeżeli oliwa ma oficjalna aprobatę producenta auta (aprobatę a nie deklarację producenta oleju o spełnianiu wymagań lub przewyższaniu takiej a takiej normy) to przy interwale wymiany w lecie 12,5 tys. km, a w okresie jesienno-zimowym max. 10 tys. km (jak ja zmieniam u siebie - nowy olej w październiku i po zimie nowy olej w połowie marca) to chyba każdy olej wytrzyma (z castrolem włącznie)
Zostaw komentarz:
-
Zostaw komentarz: