Zamieszczone przez Ozdar
Jaki olej do TDI
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
PietrzaK: masz rację i nikt tego nie opublikuje ile PAO a ile HC a podniecanie się PAO jest bez sensu bo nie ma olejó w 100% na PAO.
Dawniej były oleje mineralne np. Quaker State i auta robiły na nim miliony tak że nie popadajmy w jakąs paranoję :-)
Wszystko zależy od jakości a PAo to oczywiście taki cukirerczek w tym wszystkimProfesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
http://www.zmienolej.pl/
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534
Komentarz
-
-
Dawniej były oleje mineralne np. Quaker State i auta robiły na nim miliony tak że nie popadajmy w jakąs paranoję
Komentarz
-
-
505.01 spełnia Specol Spec Premium C3 5w30 i Specol Spec Premium C3 5w40 a Specol Spec Premium C3 5w30 VW 504.00/507.00 spełnia normę 504/507 jak sama nazwa wskazuje :lol: a więc można go stosować tam gdzie wymagana jest norma 505.01.
[ Dodano: Pon 15 Lut, 16 17:12 ]
Co do ropy to słyszałem, że najlepsza jest ropa pensylwańska ale bardzo dobre właściwość ma również ropa australijska, z której produkowany jest Penrite.
Komentarz
-
-
szukam nadal oleju do silnika TDI PD
miałem motula specyfica, statoila lazerway LL oraz ravenola VMO
Statoil chyba najlepszy (na słuch, bo wszystko inne trudno ocenić) ravenol nieznacznie najgorszy
i tu pojawia się dylemat co kupić na następną zmianę? do głowy mi przyszedł pomysł (ale czy słuszny?) olać normę 505.01 i zalać mobila 0w40
co o tym sądzicie?
Komentarz
-
-
tomek evo: zalej diesla olejem opałowym ze Szwacji zobaczysz jak silnik pracuje a póxniej zalej nasz ON robiony z ruskich pokładów a później zwykły ON z Niemiec będziesz wiedział gdzie jesteśmy :-)
Dlaczego wtryski w Polsce na LPG zapychaja się 2-3 x szybciej niż w Niemczech ?
Pensylwanska jest dobra ale niestety nie kupi się oficjalnie dobrych olejów z Quaker State, Penzzoil ( podziekować BP) faktycznie ich bazy są doskonałe , polecam mamy inne Amsoil, Penrite, Royal Purple !
Miejmy nadzieję że w Specolu bedzie nie gorzej a jedynie lepiej , zmarły niedawno prezes firmy Pan Rysiek Kowalski nadawał w dużej mierze kierunek firmy, liczę że za niedługo bedzie jeszcze lepiej a i komunikacja i obsługa klienta bedzie poprawiona aby kazdy czuł że jego wiedza jest zaspokojona.
PozdrówkaProfesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PidziekPensylwanska jest dobra ale niestety nie kupi się oficjalnie dobrych olejów z Quaker State, Penzzoil ( podziekować BP) faktycznie ich bazy są doskonałe , polecam mamy inne Amsoil, Penrite, Royal Purple !
Komentarz
-
-
OK u mnie stuknęło pierwszy tysiąc na Specolu do PD-ka. Nie zdziwi się chyba nikt jak napiszę, że olej bardzo przyzwoity, nie dzieje się nic niepokojącego, samochód po 8 godzinnym postoju pod robotą (nawet dzisiaj, kiedy było praktycznie cały czas na minusie), odpala jakby nigdy nic, bez żadnych niepokojących odgłosów, co zdarzało już u mnie się np. na Mobilu ESP 5W30 w moich poprzednich Skodach.
Przy wymianie oleju użyłem płukanki Liqui Moly z serii pro-line i szczerze mówiąc jestem bardzo zadowolony z efektu. Samochód po niedawnym zakupie chodził jak sieczkarnia, było przeholowane z wymianą oleju prawie 3 kkm. Po zrobieniu płukanki i zmianie oleju samochód odzyskał wigor a także jego praca wróciła do normy.
Jednym słowem polecam zarówno płukankę jak i Specol zakupiony od kolegi tomekevo. (choć przyznam że do tej pory byłem sceptycznie nastawiony do kwestii płukanek).
Na następną wymianę również zapodaję ten sprawdzony zestaw, olej Specola mam już kupiony.
Komentarz
-
-
cytrynowiec: nie ma żadnego porównania to sa inne oleje nie porównuj Shella z tym co jest w USA.
Dzida jak napisałęm Specol nie jest zł, mam nadzieję że po śmierci Prezesa który nad wszystkim trzymał rękę nic się nie pogorszy, prezes Rysiek zmarł jakoś tydzień temu niestety, bardzo sympatyczny jegomość....Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Pidziekcytrynowiec: nie ma żadnego porównania to sa inne oleje nie porównuj Shella z tym co jest w USA.
dobry, duży producent ma to do siebie, że często formulacja między kontynentami jest taka sama, np. porównując analizy analogicznych Mobil w USA i w Europie (niewiele takich produktów, ale choćby Adv. Fuel Economy) róznice mieszczą się w granicy błędu
zazwyczaj mniejsze dysproporcje od batcha do batcha niż w przypadku mniejszych producentów, którzy z kolei często oferują wyższe parametry za mniejsze pieniądze - coś za coś
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez tytuspragausunełem DPFZamieszczone przez tytuspragachciałbym MOTULA tylko nie wiem czy kupic przystosowany do DPF czy nie?
Zamieszczone przez tytuspragazwiekszyłem moc do 140 km jaki teraz używać olej bo szykuje mi sie wymianaPW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PAOLO ESCOZamieszczone przez tytuspragausunełem DPFZamieszczone przez tytuspragachciałbym MOTULA tylko nie wiem czy kupic przystosowany do DPF czy nie?
Zamieszczone przez tytuspragazwiekszyłem moc do 140 km jaki teraz używać olej bo szykuje mi sie wymiana
[ Dodano: Sob 20 Lut, 16 22:29 ]
zobaczcie to ..
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez tytuspragazobaczcie to ...
Zamieszczone przez tytuspragato konkretnie który najlepszy do tego 0w30 czy 0w40 i jakiego producenta... ?ad: przeczytaj mój poprzedni post...ze zrozumieniem :wink:
PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Ten wątek o olejach to istna kopalnia wiedzy i jednocześnie gruuuuba lektura do poduszki :wink:
Muszę zmienić olej w ciągu tego tygodnia i mam gruby dylemat.
Ostatnie ponad 270 kkm zrobiłem na Repsolu 5W40 w klasie 505.01.
Niestety urwał mi się kontakt, po za tym nie chciało mi się latać za kupnem ...
Teraz mam zamiar zalać Motula również w klasie 505.01, choć wcale nie muszę, ale staram się dbać o turbinkę :diabelski_usmiech
Lepiej zostać przy 5W40 czy może coś innego?
Silnik z opisu, czyli poczciwy VP z nalotem jak w podpisie + coś koło 200 tysi zdjęte przez komis :lol:O2FL: W stajni już tylko O2 FL BKD
Była O2: Antracytowy Żonkowóz 1,6 FSI
Była O1: Nastoletnia Oliwka ~140KM/325Nm
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez 4techponad 270 kkm zrobiłem na Repsolu 5W40 w klasie 505.01
Zamieszczone przez 4techzostać przy 5W40 czy może coś innego?
Zalewaj 5W40 ...
- VALVOLINE SynPower 5W40
- STATOIL LAZERWAY TDI 5W40
- STATOIL LAZERWAY 5W/40 = SUPERWAY 5W/40 tylko ten z MB 229.5 a nie z tego z ACEA C-3
- Mobil ... ale Delvac 5W40 i to nie jest żart http://www.mobil.pl/Poland-Polish-LC...shc-5w40.aspx#
... a poza tym ... każdy wg. uznania który posiada specyfikacje VW 505.00/MB 229.5 ...
[ Dodano: Nie 21 Lut, 16 17:37 ]
Dzida - mineliśmy się z pisaniem... też uważam, że nie ma co kombinować - lać to co było czyli 5W40 - tylko nie ze specyfikacją VW 505.01 do silnika VPPW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
Komentarz