Jaki olej do TDI

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Seed
    Elegance
    • 2010
    • 875
    • Octavia III (5E3)
    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez Pidziek
    Śledzisz fora Avensis, Accorda po co ...?
    czytaj ze zrozumieniem Pizdzku - napisalem wyraznie, ze pocztalem fora Avensis i Accorda jak okazalo sie w starym watku TDI, ze tam rowniez jestes. ktos wkleił linki - nie widze w tym nic zlego. a ze cięty jestem na Ciebie - jestem - bo kombinujesz jak koń pod górę aby opchnąć towar z magazynu.

Z nudów czy pracujesz dla kogoś może na tym forum ?
    dla Ciebie 8)
    KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• Pidziek
      RS
      • 2011
      • 1845

Zamieszczone przez Seed
      a ze cięty jestem na Ciebie - jestem - bo kombinujesz jak koń pod górę aby opchnąć towar z magazynu.
      Tak tak, akurat dziwnym trafem Tobie nie pasuje inni mogą i nic w tym złego nie widzisz nawet polecasz ich produkty :lol: :lol: :lol:
      Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
      http://www.zmienolej.pl/
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534

Komentarz

• Seed
        Elegance
        • 2010
        • 875
        • Octavia III (5E3)
        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez Seed
        a ze cięty jestem na Ciebie - jestem - bo kombinujesz jak koń pod górę aby opchnąć towar z magazynu.
        Tak tak, akurat dziwnym trafem Tobie nie pasuje inni mogą i nic w tym złego nie widzisz nawet polecasz ich produkty :lol: :lol: :lol:
        polecam to na czym jeżdżę, a nie czym handluję - to ogromna różnica.
        KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• Maicroft
          Moderator
          S_OCP MemberModeratorr
          • 2004
          • 25757
          • Audi

Chlopaki :!: Wycieczki osobiste na PW, bo obserwuje ten i poprzedni temat od pewnego czasu i takie wojenki zaczynaja byc drazniace, co skonczy sie wylotem na wakacje.
          Spritmonitor.de

Komentarz

• Pidziek
            RS
            • 2011
            • 1845

a po wywaleniu dpf jakiego polecasz do 1,6 tdi (moze w watku o tdi napisz)
            Odpowiadajac na zapytanie kolegi Xtreme polecam tutaj olej ze specyfikacja CI-4, CH-4 5W30 - 5W40.
            Na zimę coś np. A3/B4 0W40, 0W30.

Panaceum nie ma tez zalezy czy olej coś znika czy nie.

Szyna CR zwalnia nas z koniczności zalewania 507.00 czy C3.

Skoda chyba nie zaleca C2 ani A1 i chyba tutaj wszystko bazuje na HTHS pow. 3.5.

Komentarz

• zak14
              Rider
              • 2011
              • 605
              • Octavia II combi (1Z5)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

A nie na odwrót ??? CR, jak mi się wydaje, występuje zawsze z DPF i z klucza "należy się" VW 507 ?
              Octavia 2 FL Combi 1.9 BXE

Komentarz

• Pidziek
                RS
                • 2011
                • 1845

Ja pisze ogólnie o CR , w Skodzie tak zapewne jest co wynika z umów .
                DPF to filtry a silnik to silnik nie wierzę iż filtry zapchają się od oleju który ma więcej sapsów o 0,1-0,2 taką różnice dawkujemy czesto zalewając inne paliwo (gorsze) na inne stacji...

Wiem ze to moze zabrzmieć nieco sprzecznie z zaleceniam gwaranta ale po gwarancji uważam że lepiej zalać coś lepszego.
                Mało 507.00 podobnie jak ACEA C1 potrafi dac sobie radę z DPF-em przez cały interwiał ale to akurat jest najmniej ważne, liczą się koszty..

Komentarz

• Tomato
                  Rider
                  • 2010
                  • 303
                  • Volkswagen
                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

a do 1,9 tdi bxe z przebiegiem 200 tys jaki olej polecacie? wczesniejsze 2 wymiany motul specyfic praktycznie zerowe zuzycie, a teraz mam motula x- clean 5w40 i po 8 tys musialem juz o,2 l dolac. najczesciej dystanse ok 15-20 km kilka traz w roku.

Komentarz

• innova
                    Rider
                    • 2011
                    • 554

Zamieszczone przez Tomato
                    a do 1,9 tdi bxe z przebiegiem 200 tys jaki olej polecacie? wczesniejsze 2 wymiany motul specyfic praktycznie zerowe zuzycie, a teraz mam motula x- clean 5w40 i po 8 tys musialem juz o,2 l dolac. najczesciej dystanse ok 15-20 km kilka traz w roku.
                    jak Motul to Specific 506.01-503-506 0w30 VW
                    jak coś z niemieckiej myśli technicznej to FUCHS Titan Supersyn LongLife Plus 0W-30
                    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
                    Sprzedam multikabel VAG 10.6.4/11.2/11.3 Millenium/11.6 Millenium, VAG 12.12. Wszelkie informacje na e-mail. Cena z wysyłką 170PLN. MPPS v12 cena z wysyłką 130PLN

Komentarz

• demmsi
                      Elegance
                      • 2011
                      • 966
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Panowie nie wzielibyście się za zestawienie olejów do 150,200,250,300 zł ? Po 3 w kazdej kategorii :diabelski_usmiech ewentualnie aktualizując listę o nowe ciekawe propozycje.

Komentarz

• innova
                        Rider
                        • 2011
                        • 554

Zamieszczone przez zak14
                        jak mi się wydaje, występuje zawsze z DPF i z klucza "należy się" VW 507 ?
                        to zależy od marki w obrębie VAG. W niektórych pojazdach VAG były silniki CR przed 2009r i tam można sobie było wybrać: katalizator bądź DPF (wybór też w zależności od marki). W Skodzie DPF wszedł z klucza do niektórych konfiguracji i nie można było sobie przekonfigurować tego elementu przy zakupie.
                        --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
                        Sprzedam multikabel VAG 10.6.4/11.2/11.3 Millenium/11.6 Millenium, VAG 12.12. Wszelkie informacje na e-mail. Cena z wysyłką 170PLN. MPPS v12 cena z wysyłką 130PLN

Komentarz

• PAOLO ESCO
                          RS
                          • 2009
                          • 6626
                          • Volkswagen
                          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

:roll: .... ?
                          chyba tutaj wszystko bazuje na HTHS pow. 3.5.
                          nie - Skoda/ VW wcale tego nie normuje. Liczą się tylko specyfikacje VW. Możesz mieć olej ze specyfikacją np. VW 502.00/505.00, zarówno z ACEA A3/B3/B4 lub C3 jak i A5B5.
                          (HTHS min 2,9 ...wzwyż). Producent zaleca stosowanie oleju o normie jakościowej zgodnej z VW XXX.YY
                          PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• zak14
                            Rider
                            • 2011
                            • 605
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Wspominany tu już użytkownik azsynthetic z BITOG - jeżdżący Golfem z silnikiem ALH na NEO 0w5 (cokolwiek by to miało znaczyć – oficjalnie SAE J300 nie zna takiej lepkości, a producent nie podaje danych) przejechał 8 kkm i silnik mu jeszcze nie wybuchł. Spalanie: 60 mpg, tj. ok. 3,92 l/100 km.

Komentarz

• Pidziek
                              RS
                              • 2011
                              • 1845

Panowie nie wzielibyście się za zestawienie olejów do 150,200,250,300 zł ? Po 3 w kazdej kategorii ewentualnie aktualizując listę o nowe ciekawe propozycje.
                              Mozna sie pousic o takie zestawienie ale czy chodzi o normę 507.00 czy moze 505.01 a może 502.00 i jakie lepkosci ?

zak: zalałbys taki olej do swojego silnika ?
                              Ja nie.

Ostatnio musiałem holować znowu auto niemiecki tym razem rodziną Astrę 1.4 w której poszła uszczelka a auto z chyba 2004r.... nie wyobrażam sobie ciągnąć takiego kombiaka przez 100km na oleju 0W

Komentarz

• zak14
                                Rider
                                • 2011
                                • 605
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

zak: zalałbys taki olej do swojego silnika ?
                                Z wielu względów nie. Ale UOA tego gościa chętnie zobaczę.

Przemyślałem sprawę – UOA nie musi być w tym przypadku miarodajne i może dawać fałszywe poczucie bezpieczeństwa.
                                Gość jeździ z „bypass filter”, który wg. AMSOILA zbiera 98,7 % zanieczyszczeń o rozmiarze powyżej 2 mikronów.
                                Minimalna czułość metody zliczania cząsteczek w Blackstone to jak sądzę właśnie 2 mikrony (co jest racjonalne, bo uważa się, że zanieczyszczenia > 2 mikronów są większe niż grubość filmu olejowego i dlatego nabierają cech substancji ściernej).
                                Jednak, w związku z powyższym, może być tak, że rezultaty UOA są świetne, a jedna piąta panewek i pierścieni znajduje się w filtrze.
                                Tym niemniej z ciekawością będę śledził jak długo na tym NEO gość będzie walczył.

Komentarz

• dragster
                                  Elegance
                                  • 2009
                                  • 895
                                  • Honda

Zamieszczone przez konkon
                                  ...z ciekawości sprawdziłem oleje Orlen do osobówek. Zwróciłem uwagę na Platinum MaxExpert V 5W–30 dedykowany VW (504/507) oraz Platinum Synthetic 0W-30. Krótko mówiąc, dobry produkt w dobrej cenie. Ktoś zalewa ?
                                  Z pewnością, tylko mało kto pisze o doświadczeniach z rodzimymi olejami.
                                  Źródło: http://www.serwismotoryzacyjny.com.p...e24d939ab56eab
                                  Załączone pliki
                                  Silnik R18A2.
                                  http://www.dadrl.org.uk
                                  http://www.lightmare.org

Komentarz

• Cromka
                                    Drive
                                    • 2011
                                    • 94

Zamieszczone przez dragster
                                    ...z ciekawości sprawdziłem oleje Orlen do osobówek. Zwróciłem uwagę na Platinum MaxExpert V 5W–30 dedykowany VW (504/507) oraz Platinum Synthetic 0W-30. Krótko mówiąc, dobry produkt w dobrej cenie. Ktoś zalewa ?
                                    Z pewnością, tylko mało kto pisze o doświadczeniach z rodzimymi olejami.
                                    Źródło: http://www.serwismotoryzacyjny.com.p...e24d939ab56eab
                                    Reklama dźwignią handlu - bardzo budujący udział Lotosu, którego obecna władza, za wszelką cenę chce sprzedać Rosjanom!
                                    Fiat Croma 1.9 JTDm 150 z wajchą po środku, zawirowanym kolektorem, zawracaczem spalin i wyłapywaczem sadzy.

Komentarz

• parasite
                                      L&K
                                      • 2011
                                      • 1368

No, no. Lotos prześcignął Castrola.

Po ponad 3500km na LM Synthoil Energy 0W40 mogę napisać, że jak na razie ubytek oleju jest marginalny. Jak tak dalej pójdzie to obejdzie się bez dolewek
                                      Co do pracy silnika to na początku nie byłem zadowolony bo dziwnie głośno chodził, ale okazało się, że mechanik wymieniając filtr powietrza odpiął wtyczkę od przepływomierza i nie wpiął jej z powrotem :evil:
                                      Raz tylko nie przypilnowałem ehm
                                      Po podpięciu wtyczki już jest lepiej
                                      AGR 112KM, 232Nm
                                      Subaru Impreza GH 2.0 150KM

Komentarz

• Dixti
                                        Classic
                                        • 2012
                                        • 3

Przejrzałem powierzchownie temat ale będąc laikiem nie zrozumiałem nic z norm, lepkości itp. Poszukuję informacji jaki olej będzie odpowiedni dla OII 2.0 TDI (BKD) z przebiegiem 220 tyś. km.

Nie sądziłem, że odpowiedni dobór oleju to takie wyzwanie. :wink:

Komentarz

• konkon
                                          Rider
                                          • 2008
                                          • 667
                                          • Octavia I (1U2)
                                          • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Dixti, w instrukcji jest napisane jaka norma do jakiego silnika. W Twoim przypadku 506.01 (LL), 505.01, 507.00 (LL)
                                          z polecanych na forum np.
                                          Motul X-Clean 5W-40 (505.01)
                                          Motul Specific 506.01 0W-30 (506.01)
                                          Liqui Moly Top Tec 4600 5W-30 (505.01)
                                          Mobil 1 ESP 5W-30 (507.00)
                                          Fuchs Titan Supersyn Longlife Plus 0W-30 (506.01)
                                          Castrol Edge TD 5W-40 (podobnie jak Mobil najlepiej na rynek DE czyli 5L baniak)
                                          Orlen MaxEXpert V 5W-30 (nie ma opinii ale parametry niezłe, szczególnie wysoki TBN, dobra cena, 507.00)
                                          Lotos Traffic PRO 505.01 (ciężko dostępny)

resztę niech dopisują koledzy..
                                          Konrad
                                          OIL SPA -> oleje, filtry, akumulatory, części

90 konny AGRessor
                                          PerfectServiceBy DGW
                                          WhitePride :smokedevil

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 6626
                                            • Volkswagen
                                            • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

505.01
                                            przy tej specyfikacji zmiany max. co 15 tys.
                                            Lotos Traffic PRO 505.01 (ciężko dostępny)
                                            dobre parametry ma ten olej ---> można go kupić u RobertM (OCP) http://sklep-oleje.pl/LOTOS_TRAFFIC_...40_4L-558.html
                                            PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• konkon
                                              Rider
                                              • 2008
                                              • 667
                                              • Octavia I (1U2)
                                              • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

chyba początki Meguina w PL
                                              Konrad

90 konny AGRessor
                                              PerfectServiceBy DGW

Komentarz

• Pidziek
                                                RS
                                                • 2011
                                                • 1845

http://moto.allegro.pl/ol...2184743185.html
                                                chyba początki Meguina w PL
                                                Wysyłka za 26zl to z wymianą już ? :lol: :shock:

-35st.C przy lepkosci 5w20 to słaby parametr ..7,4 TBN ....

Wchodząc w segment GF-4 z 5W20 to chyba strzela sobie w kolano bo konkurencja jest zbyt mocna aby olej był wartościowym konkurentem.

Komentarz

• zak14
                                                  Rider
                                                  • 2011
                                                  • 605
                                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
                                                  dobre parametry ma ten olej ---> można go kupić u RobertM (OCP) http://sklep-oleje.pl/LOT..._40_4L-558.html
                                                  A które dane tego oleju są prawdziwsze - te z PDS-a i strony, którą wskazałeś, czy ze strony Lotosu: http://www.lotos.pl/handlowy/produkt...hermal_control ?

Zadawałem kiedyś Lotosowi pytanie w tej sprawie - obsikali mnie

I generalnie osoby chcące kupić ten olej wydają się być niewygodnymi dla koncernu natrętami - na stacjach Lotosu kilka miesięcy temu, kiedy się tym interesowałem, występował sporadycznie, a jeśli już to były to pojedyncze butelki.

Komentarz

• konkon
                                                    Rider
                                                    • 2008
                                                    • 667
                                                    • Octavia I (1U2)
                                                    • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Pidziek, Faktycznie do Amsa się nie umywa. Osobiście czekam na odpowiedniki serii Top Tec LM w lepszej cenie.
                                                    Konrad

90 konny AGRessor
                                                    PerfectServiceBy DGW

Komentarz

Pracuję...