Jaki olej do TDI

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • PAOLO ESCO
    RS
    • 2009
    • 6626
    • Volkswagen
    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez alxxx
    jaki nalać do 1.9Tdi 90KM alh?
    tabelka na 2 stronie tego wątku :P

Zlej ten półsyntetyk i wlej porządny syntetyczny olej 5W/40 (marki wymieniane były w wątku) - wystarczy norma VW 505.00.
    PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• natash
      RS
      • 2011
      • 2599

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
      Zamieszczone przez zonk
      czy 5w30 może być też do prywatnej octavki bxe
      tak - do BXE możesz lać olej ze specyfikacją VW 505.01 ( SAE 5W/30 lub 5W/40) lub możesz zalać olej ze specyfikacją VW 507.00 SAE 5W/30 (olej LL - mimo wszystko jest dobrze go szybciej wymienić po tych 15 tys km).
      Lepiej 5W30 czy 5W40?

Komentarz

• lu5asz
        RS
        • 2011
        • 2006
        • Octavia II combi (1Z5)
        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Panowie,do 1.6tdi jaki olej polecacie?
        Taki moze byc?

Kondziu

OCP

Komentarz

• pacocases
          Rider
          • 2011
          • 576
          • Octavia II combi (1Z5)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez natash
          Zamieszczone przez zonk
          tak - do BXE możesz lać olej ze specyfikacją VW 505.01 ( SAE 5W/30 lub 5W/40) lub możesz zalać olej ze specyfikacją VW 507.00 SAE 5W/30 (olej LL - mimo wszystko jest dobrze go szybciej wymienić po tych 15 tys km).
          Lepiej 5W30 czy 5W40?
          Jakiś przykład dobrego oleju z normą 505.01 o wartości 5W30 ?(znalazłem tylko 5W40)
          pozdrawiam Pakoś - teraz 147KM/328Nm

Komentarz

• natash
            RS
            • 2011
            • 2599

Zamieszczone przez pacocases
            Zamieszczone przez zonk
            Lepiej 5W30 czy 5W40?
            Jakiś przykład dobrego oleju z normą 505.01 o wartości 5W30 ?(znalazłem tylko 5W40)
            A co 5W40 znalazłeś?

Komentarz

• pepso
              Classic
              • 2009
              • 32

Liqui Moly Top Tec 4600 5W-30 ma normę 505.01.
              Trzeba jednak przyznać, że nie znam innego oleju z lepkością 5W-30 i normą 505.01.

Komentarz

• natash
                RS
                • 2011
                • 2599

Ja miałem narazie Motul X-Clean 5W30, a teraz 5W40, następny będzie chyba LM Top Tec 4600 5W-30.

Nie wiem tylko co lepsze do BXE 5W30 czy 5W40?

Komentarz

• pacocases
                  Rider
                  • 2011
                  • 576
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

natash, Własnie jeżdżę na 5W40 z tą normą i w mroźne dni ostatniej zimy miałem małą niespodziankę po odpaleniu silnika po ok. tygodniu nieużywania auta. Mianowicie po kilku sekundach po odpaleniu dało się słyszeć kilka piskliwych odgłosów jakby brak smarowania na krzywkach. Nie wiem czy to wina oleju ale poprzedniej zimy miałem 5W30 z normą 504.507 i takiego efektu nie było :roll:

Komentarz

• natash
                    RS
                    • 2011
                    • 2599

Ja zimą nie zauważyłem nic takiego, ale stał maksymalnie 3 dni.

Komentarz

• ernestowski
                      Ambiente
                      • 2012
                      • 228

Nie wiem tylko co lepsze do BXE 5W30 czy 5W40?
                      Ogólnie to 5W30 jest stosowany z tego względu, że pomaga osiągnąć niższe spalanie, a więc jest bardziej ekologiczny. A oleje 10W60 stosowane są w silnikach sportowych, które to mają luźniejsze pasowania współpracujących elementów oraz pracują w wyższych temperaturach. Więc możnaby założyć, że oleje 5W40 mają swoje miejsce pomiędzy 5W30 a 10W60.

Gdzieś tam czytałem o tym, że po zalaniu 5W30 do jakiegoś starszego silnika stwierdzono na wolnych obrotach brak smarowania elementów znajdujących się w głowicy silnika. Po prostu olej 5W30 był zbyt rzadki aby mógł być pompowany przez zużytą lub starego typu pompę oleju.

Ja jeżdżę na 5W40 :-)

Komentarz

• andrzej1962
                        L&K
                        • 2010
                        • 1306
                        • Octavia III combi (5E5)
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                        • DADA 1.5 TSI 150 KM

Hejka. I ja się wtrącę. Jestem II właścicielem. Auto kupiłem po I przeglądzie poprzednika po jakichś 4 kkm. Pomimo to wymieniłem min i olej pomimo, że komp pokazywał jeszcze 27 lub 24 kkm lub ileś tam dni. Świadomie zmieniłem też częstotliwość zmiany oleju. Żadne 30 kkm tylko 15 lub rok. Zalałem wtedy ( rok temu) olej (świadomy wybór) LM TT 4100 5W40. Wiedziałem, że serwis poprzednikowi zalał 5W30 shell. Auto chodziło i chodzi nadal extra. Jak to po wymianie oleju nawet ciszej. W zimie też zauważyłem, że po staniu ok tygodnia na mrozie 30-35 zanim się rozgrzał chodził jakby miał się rozlecieć, ale po nabraniu temp wsio ok. Na forum niedawno wyczytałem (chyba kilka stron wcześniej) nawet z filmikami, że różnica między 5W40 i 30 jak dla mnie interesujące to tylko to, że 30 będzie trochę rzadszy i taki teraz-wczoraj zalałem LM TT 4600. Chodzi tak samo cicho jak na poprzednim i różnica pewnie będzie dostrzegalna w zimie. Dla mnie ważne, że co rok ma być świeża oliwa.

Komentarz

• pacocases
                          Rider
                          • 2011
                          • 576
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez pepso
                          Liqui Moly Top Tec 4600 5W-30 ma normę 505.01.
                          Trzeba jednak przyznać, że nie znam innego oleju z lepkością 5W-30 i normą 505.01.
                          ale z tego co o nim czytam to nie jest pełen syntetyk "baza olejowa wykonana w technologii syntetycznej".
                          Czy istnieje pełen syntetyk 5W30 z normą 505.01 ?

Komentarz

• soszek81
                            L&K
                            • 2010
                            • 1245

Zamieszczone przez ernestowski
                            Ogólnie to 5W30 jest stosowany z tego względu, że pomaga osiągnąć niższe spalanie, a więc jest bardziej ekologiczny.
                            blus shit - jaka jest różnica w spalaniu? 1% w labolatorium? Zatankuj sobie lepiej Shell Fuel Save - różnica do 2%! Szok.

Jeździłem tym samym autem na 5W30 (ponad 40k km) oraz na 5W40 (prawie 50k km) - różnica w spalaniu wynika z wyprostowania prawej stopy a nie z lepkości zalanego oleju!
                            Była O1 kombi ALH++ 150/340
                            Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200

Komentarz

• ernestowski
                              Ambiente
                              • 2012
                              • 228

Zamieszczone przez soszek81
                              blus shit - jaka jest różnica w spalaniu? 1% w labolatorium? Zatankuj sobie lepiej Shell Fuel Save - różnica do 2%! Szok.
                              Nie denerwuj się. Wiem o tym, że zapewne realna różnica w spalaniu wynikająca ze zmiany 5W40 na 5W30 jest tak duża jak różnica wynikająca ze zmiany ON na ON Fuel Save. Zauważ, że ja nie rzucałem procentami i nie pisałem, że zmiana lepkości oleju będzie przynosiła duże finansowe korzyści przy tankowaniu.

Komentarz

• teklin
                                Drive
                                • 2010
                                • 46
                                • Octavia I combi (1U5)
                                • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

Od wymiany zrobiłem 5300 km na Millers XFE-PD 5w40.
                                Dwa razy trasa po 900km do Niemiec na autostradzie gdzie się dało prędkość na maxa 200-216km/h wskazanie z GPSa na liczniku 11km więcej, spalanie średnie raz 9,2l drugie 8.6l reszta miasto i normalne drogi i trochę autostrad prędkość max.
                                Oleju nie ubyło dosłownie nic,silnik pracuje normalnie tak jak po wymianie.

Komentarz

• Tippo
                                  L&K
                                  • 2009
                                  • 1349
                                  • Octavia III (5E3)
                                  • CJSB 1.8 TSI 180 KM

A propo oleju do diesla, dzis w radiu reklamowali nowego transita z przegladami co 50 tys km, tak to nie pomylka 50 tysi :P Ciekawym czy z klauzula roczna czy dwuletnia :P

Komentarz

• Pidziek
                                    RS
                                    • 2011
                                    • 1845

Zamieszczone przez Tippo
                                    A propo oleju do diesla, dzis w radiu reklamowali nowego transita z przegladami co 50 tys km, tak to nie pomylka 50 tysi Ciekawym czy z klauzula roczna czy dwuletnia
                                    Transit to dobry model a to wszak wół roboczy.

Ale we Fiacie np. Abarth gdzie wchodzi chyba ok. 3L oleju wymiana jest co 30 000km to juz przegięcie :-)
                                    Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
                                    http://www.zmienolej.pl/
                                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534

Komentarz

• soszek81
                                      L&K
                                      • 2010
                                      • 1245

Tippo - nie dziwota.

Ojczulek kupił Sprintera 311CDI (5 letni) - jeśli dobrze pamiętam - wymiana co 50k km (ale mogę źle pamiętać). Ale tam wchodzi 8-9l na wymianę (a to silnik 2.2l). No i jak zobaczyłem DPFa to zwątpiłem - wielkość solidnego wiadra.
                                      Była O1 kombi ALH++ 150/340
                                      Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200

Komentarz

• Pidziek
                                        RS
                                        • 2011
                                        • 1845

TE DPF-y w Spronterach szybko wykanczają silniki, to mozna powiedzieć plaga.
                                        Niech monitoruje temat bo rekklamacje też są trudne kumpel musiał kupic silnik na allegro bo zatarł silnik na panewkach.

Teraz najlepszycm rozwiazaniem jest wywalenie tego nieszczesnego wynalazku i tyle.
                                        Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
                                        http://www.zmienolej.pl/
                                        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534

Komentarz

• ernestowski
                                          Ambiente
                                          • 2012
                                          • 228

Zamieszczone przez teklin
                                          Od wymiany zrobiłem 5300 km na Millers XFE-PD 5w40.
                                          Czekam na dalszą sprawozdawczość. Przy tak małej odległości od wymiany ja też nie miałem żadnego poboru oleju zarówno na Castrol Magnatec jak i Motul X-Clean. Problem poboru oleju pojawia się u mnie po ok. 10 tys. km. Pomiędzy 10 a 15 tys. km pobór oleju wynosi ponad 1 l. Ze względu na to, że kupuję olej w bańkach 5 l, to wymianę oleju przeprowadzam z reguły ok. 13-14 tys. km, czyli wtedy jak kończy mi się jego zapas.
                                          Troszkę denerwuje mnie konieczność częstego sprawdzania poziomu oleju po przekroczeniu 10 tys. km. Właściwie to dla pewności robię to przy każdym tankowaniu, czyli co 800 km, na stacji benzynowej.

Komentarz

• teklin
                                            Drive
                                            • 2010
                                            • 46
                                            • Octavia I combi (1U5)
                                            • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

Tylko jeżdżąc innymi autami z maksymalnymi prędkościami na dłuższych odcinkach zawsze coś oleju ubyło,myślałem że tu też trochę ubędzie. Ale nie ubyło nic. Zobaczę co będzie dalej i dam znać.

Komentarz

• daneczek76
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 3642
                                              • Toyota

teklin sorki ale kto o zdrowych zmysłach jeździ autem na długich odcinkach maxymalną prędkością auta? chyba wiesz do czego to prowadzi?
                                              [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• ernestowski
                                                Ambiente
                                                • 2012
                                                • 228

daneczek76, ja nie wiem, proszę wyjaśnij

Komentarz

• daneczek76
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 3642
                                                  • Toyota

Przegrzania silnika. I nie chodzi o temperaturę płynu chłodniczego, która może być cały czas w normie, co za tym idzie np: zapieczenie pierścieni. Vmax może być chwilowe a nie cały czas - prędkość powinna być mniej więcej 15% niższa niż maksymalna jaka podaje producent
                                                  [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• teklin
                                                    Drive
                                                    • 2010
                                                    • 46
                                                    • Octavia I combi (1U5)
                                                    • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

Tylko jadąc na Vmax mam obroty silnika na niecałe 4000 a to nie jest górna granica.
                                                    Jeździłem też dieslem Oplem z silnikiem Isuzu na Vmax gdzie obroty dochodziły do 4400 i auto ma przejechane ponad 400tyś i nic się nie dzieje.
                                                    Może miałem szczęście.

Komentarz

Pracuję...