Jaki olej do TDI

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Pidziek
    RS
    • 2011
    • 1845

Zamieszczone przez Orbit
    OOO !!!! ... nie wiedziałem ze to oficjalny dystrybutor ... pewnie dlatego ma dobre ceny ...
    Dlatego że już nie idzie przez pośrednika z Anglii tylko bezpośrednio z USA ot to
    W przyszłym tygodniu pierwsza partia oleju z USA wcześniej wszystko było z tego samego miejsca co ja czyli Performance Oils :-)

Zamieszczone przez lu5asz
    Jaki łolej polecacie do 1.6tdi,dodam ze bedzie to pierwsza wymiana,no i po ilu wymieniacie olej?
    Jak masz w okolicy normalny serwis ASO to 504.00 marki jakie przewijają się na forum.
    JAk masz nienormalny serwis to niestety Castrol , może kolega się pochwali jaką odpowiedz dostał z SAP .
    Już niebawem postaram się uzyakać ich pisemną odpowiedz na temat dyrektywy UE co do gearancji i i sotsowania oleju innego niż oni zalecają.
    Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
    http://www.zmienolej.pl/
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534

Komentarz

• Orbit
      Rider
      • 2010
      • 486

Zamieszczone przez Pidziek
      Zamieszczone przez Orbit
      OOO !!!! ... nie wiedziałem ze to oficjalny dystrybutor ... pewnie dlatego ma dobre ceny ...
      Dlatego że już nie idzie przez pośrednika z Anglii tylko bezpośrednio z USA ot to
      W przyszłym tygodniu pierwsza partia oleju z USA wcześniej wszystko było z tego samego miejsca co ja czyli Performance Oils :-)
      Myślisz sie Pidziek, z ciekawości zadzwoniłem do Pana AMSOILa i powiedział ze jest oficjalnym dystrybutorem od 3 lat i zajmował się tą marka jak jeszcze nikt w Polsce nie wiedział co to Amsoil !
      1,7 Oplel Astra GTC 125Km ...
      Obecnie śmigam na Liqui Moly a w lato AMSOIL

Komentarz

• Pidziek
        RS
        • 2011
        • 1845

Tak dystrybutorem, wysyłam Ci info odnośnie genezy Amsoil w PL
        Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
        http://www.zmienolej.pl/
        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534

Komentarz

• keraj998
          Rider
          • 2008
          • 359
          • Volkswagen

Pidziek, daj na PW koszt 5 l AMS AFL z pzresyłką, z góry dzięki
          "Uczciwy człowiek szuka prawdy, kłamca jest patologicznie wszechwiedzący"

Komentarz

• zak14
            Rider
            • 2011
            • 605
            • Octavia II combi (1Z5)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Pamiętacie Bajeczkę o prominencie z Castrola, który nigdy nie zmienia oleju ?
            Całkiem apropos Blackstone przedstawia analizę oleju, który podobno nie był zmieniany od nowości, tj. przez 122 kkmil:

Policzyłem tak na szybko: 550 ppm żelaza / 122 kmil = 4,5 ppm / 1 kmil. Całkiem w normie :diabelski_usmiech
            Octavia 2 FL Combi 1.9 BXE

Komentarz

• Seed
              Elegance
              • 2010
              • 875
              • Octavia III (5E3)
              • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez leonn
              I Ciebie zrobili dystrybutorem na nasz region? Klientom w sklepie też takich wyczerpujących odpowiedzi udzielasz? No nic poszukamy innego dystrybutora.
              Dokładnie jestem dystrybutorem na małopolskę produktów Amsoil

Zamieszczone przez leonn
              Nie jestem pewnie pierwszą osoba którą dziwi takie opakowanie 5litr super amerykańskiego produktu.

Może nie dziwi ale pojawiają się pytania dlaczego nie gallon który w nomenklaturze amerykanskiej mieści 4 quarty.
              Z prostego powodu w USA robi się ten konkretny olej jak i 5W30 AEL a do niedawna AMO 10W40 i DEO 5W40 w 5L opakowaniach tylko na rynke Europejski bo Europejczycy nie znają gallonów cóż taka polityka firmy wydaje mi się że dobra .
              3.784L to w większosci przypadków za mało ...

Zamieszczone przez leonn
              czy na tych 5litr bańkach jest jakiś nadruk partii, data produkcji,itp.?
              Na każdym opakowaniu na dole jest numer serii i parti produkcyjnej na podstawie której można sprawdzić termin i datę produkcji.
              Termin trwałości Amsoil to 7 lat w zamkniętym pojemniku.

To tyle jeśli chodzi akurat o tą firmę.

UWAGA - post zawiera lokowanie produktu!
              KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• dwaoka
                Elegance
                • 2010
                • 927

Pany, który wybrać do BKC (bez DPF) - LAZERWAY LL czy LAZERWAY C3?

Wymiana co rok albo 15kkm, jazda 2x 20km dziennie (niestety), przebieg 142000, teraz zalany fuchs titan...
                bkc+dsg

Komentarz

• Dzida
                  RS
                  • 2006
                  • 2253

Zamieszczone przez dwaoka
                  fuchs titan..
                  I co? Niezadowolony jesteś?

Komentarz

• dwaoka
                    Elegance
                    • 2010
                    • 927

Dzida, a co ja się tam znam. Po wymianie oczywiście chodziło ładnie,teraz po 12kkm chciałbym spróbować czegoś innego, w międzyczasie łyknął mi prawie 1L tego oleju....
                    bkc+dsg

Komentarz

• zak14
                      Rider
                      • 2011
                      • 605
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

fuchs titan
                      A który dokładnie to był Fuchs Titan ? I o jakiej lepkości ?
                      w międzyczasie łyknął mi prawie 1L tego oleju
                      Całkiem znośnie jak na 12 kkm

Komentarz

• xtremesystems
                        RS
                        • 2010
                        • 2254
                        • Hyundai

Jak masz w okolicy normalny serwis ASO to 504.00 marki jakie przewijają się na forum.
                        JAk masz nienormalny serwis to niestety Castrol , może kolega się pochwali jaką odpowiedz dostał z SAP .
                        Już niebawem postaram się uzyakać ich pisemną odpowiedz na temat dyrektywy UE co do gearancji i i sotsowania oleju innego niż oni zalecają.
                        ales mu polecil ja pierdole ,do cayc 504

Jaki łolej polecacie do 1.6tdi,dodam ze bedzie to pierwsza wymiana,no i po ilu wymieniacie olej?Tak jak komputer sobie zazyczyc czy po roku,15tys.km?
                        kolego tylko i wylacznie 507.00 , bo inaczej gwarke stracisz

Komentarz

• Lashlo
                          L&K
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 1455

A ja mam dylemat
                          Co teraz zalać???
                          Auto 164 tys byl juz Shell,Castrol,Mobil,Fuchs (fuj!)
                          Wszystkie 5/30 504/507
                          Wymiana co 15 tys

Komentarz

• Dzida
                            RS
                            • 2006
                            • 2253

Zamieszczone przez Lashlo
                            Co teraz zalać???
                            LAZERWAY C3
                            Statoil Lazerway C3 5w40.

Oficjalny dystrybutor u mnie w Ursusie.

Komentarz

• Lashlo
                              L&K
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 1455

Takie godne i pewne?
                              Po po Fuchsie mam mieszane uczucia...

Komentarz

• Dzida
                                RS
                                • 2006
                                • 2253

Lashlo, co ja Cię będę namawiał. :wink: Zrobisz jak uważasz. Altermatywnie proponuję LM TT 4600, niedrogo, a podobno fajny olej.

Ja mam w tej chwili zalanego Lotosa C3 (akurat kupiłem tanio) i git.

Może napisz dlaczego ten Fuchs Ci nie podpasował?

Komentarz

• inz.Jurek
                                  Classic
                                  • 2012
                                  • 6

Dzień dobry.

Czytam to forum od dłuższego czasu aż w końcu postanowiłem się zalogować .

Pracuję ogólnie w branży petrochemicznej może nie strichte związanej z olejami motoryzacyjnymi ale posiadam szeroką wiedzę w tej materii, przynajmniej tak mi się wydaje choć już wiek powoduje , że odstaję od najnowszych trendów.

Nie wypowiem się o żadnej marce ponieważ chciałbym zachować zupełnie stronnicze stanowisko w tym jak i podobnym olejowym temacie więc na pewno nie padnie tutaj żadna reklama z mojej strony.

Padło wiele ocen wielu olejów większości o uznanej marce i nie ma co ukrywać jakości.

Nie podoba mi się jedno w tym jakże twórczym wątku arogancja, pieniactwo i chęć wypropagowania kilku marek olejów, uważam że czytając cały ten wątek pojecie o olejach ma tylko kilka osób , przepraszam za insynuacje.

Takich wypowiedzi nie lubię czytać.

Powiem tylko jedno.

Oleje sprzedawane w Polsce znacząco różnią się od tych sprzedawanych na zachodzie.
                                  Koncerny, blendownie mają podpisane umowy na wytwarzanie różnego rodzaju olejów na podstawie wytycznych producenta, właściciela marki.
                                  Ja nie kupuję olejów blendowanych w Polsce do aut osobowych bo uważam że nadal polityka wciskania bylejakości w naszym kraju jest nader obecna a sam kraj jest traktowany zupełnie inaczej jeśli chodzi o lokowanie klasowego produktu.

Często doniesienia o podrobionych olejach wiąże się z zakupem oleju wykonanego w Naszym kraju a nie podrobionego , który znacząco różni się od swojego zachodniego pierwowzoru.

Stosowanie oleju 504.00 / 507.00 nie jest złym pomysłem i nie wiem skąd krytyka tej normy.
                                  Ktoś kto się nie zna nie widział testów danego oleju pisze stek bzdur.

Sam obecnie stosuję olej 0W40 pewnej firmy ponieważ w moim 1.8 olej klasy 5W30 znikał mimo posiadania aprobaty 504.00 co wiąże się z wadą silnika TSI o której już ktoś wspominał w innym wątku.

Taki olej jest bardzo uniwersalny i przy aprobacie C3 wręcz idealny .

Taki olej można spokojnie stosować w silnikach commonrail jak i układach pompowtryskowych.
                                  Tak samo jak można stosować w tych samych jednostkach olej 502.00 o dobrych wskaźnikch, bazach olejowych.

Dziękuję i pozdrawiam

Komentarz

• zak14
                                    Rider
                                    • 2011
                                    • 605
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez inz.Jurek
                                    nie strichte związanej z olejami motoryzacyjnymi
                                    A zwłaszcza z markami Millers, Amsoil i Fuchs to już żadnych związków kolega nie ma ?

[ Dodano: Czw 28 Cze, 12 14:29 ]
                                    ales mu polecil ja pierdole ,do cayc 504
                                    Jeden pies - w tej chwili nie ma innej sekwencji certyfikacji niż 504 i 507 łącznie. Widziałeś olej 504 bez 507 ?

Komentarz

• inz.Jurek
                                      Classic
                                      • 2012
                                      • 6

Zamieszczone przez zak14
                                      A zwłaszcza z markami Millers, Amsoil i Fuchs to już żadnych związków kolega nie ma ?
                                      Nie.

Obecnie stosuję olej Mobil 1.

Oto on - http://www.mobil.com/Poland-Polish/L...ESP_0W-40.aspx

Jest to najwyższa linia olejów marki Mobil i jestem z niej zadowolony tylko jak wspomniałem olej nie kupuję w Polsce.

Olej bazowy z tego produktu idzie tylko do kilku innych wytwórców a sam w mojej ocenie należy do jednych z lepszych.
                                      Niestety nie jest to już pełny wyrafinowany olej oparty na poliefinach (PAO) ale nadal posiada zdecydowanie najwięcej klasowej bazy syntetycznej niż niejeden propagowany na wielu platformach dyskusyjncych olej.

Unikam Castrola, Elfa oraz Mobila z krajowej sieci dystrybucyjnej.

Olej jaki stosuję nie ma nic wspólnego z tym czym się zajmuje po prostu jest to wiodący jakościowo produkt na rynku o dobrych parametrach.

Zamieszczone przez zak14
                                      Jeden pies - w tej chwili nie ma innej sekwencji certyfikacji niż 504 i 507 łącznie. Widziałeś olej 504 bez 507 ?
                                      Wymogi akredytowanej czy też aprobowanej normy 504/507 są obecnie bardzo wysokie.
                                      Obecne bazy olejowe które są nośnikiem oleju aprobowanego z 507.00 czy 504.00 muszę być wzbogacone o dosyć nowoczesne substytuty antyzużyciowe, których z kolei cena jest wyższa od obecnie stosowanych (co nie znaczy złych) dodatków AW, ZDDP.
                                      Co oczywiście przekłada się na cenę.

Nie stosuję żadnych olejów z prywatnego importu a jedynie z oficjalnej sieci sprzedaży, oficjalnych przedstawicielstw, autoryzowanych dystrybutorów.

Z marek jakie przewijają się na tym forum posiadam jedynie smary, psikadełka firmy LM, WURTH i jestem zadowolony.

Komentarz

• zak14
                                        Rider
                                        • 2011
                                        • 605
                                        • Octavia II combi (1Z5)
                                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez inz.Jurek
                                        Nie.
                                        A tak z ciekawości - Wszedolaz to gdzie leży ? Jest to jakaś dzielnica Wieliczki ?

[ Dodano: Czw 28 Cze, 12 16:06 ]
                                        Uppps... przepraszam, nie zauważyłem, że to w świętokrzyskim.

No i żeby nie był nie na temat - co to są: substytuty antyzużyciowe ?

Komentarz

• Lashlo
                                          L&K
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 1455

kolejny inż. Mamoń...

Komentarz

• zak14
                                            Rider
                                            • 2011
                                            • 605
                                            • Octavia II combi (1Z5)
                                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

kolejny inż. Mamoń...
                                            Ten sam, ciągle ten sam. Nawet te same, będące niemal znakiem firmowym, błędy ortograficzne soli ...

[ Dodano: Czw 28 Cze, 12 17:55 ]
                                            To solenie błędów, to tak freudowsko mi wyszło. Wieliczka - soli :diabelski_usmiech

Komentarz

• Lashlo
                                              L&K
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 1455

Gdzie są Moderatorzy?
                                              Toż po IP dużo można wywnioskować....

[ Dodano: Czw 28 Cze, 12 17:59 ]
                                              zak14, tylko, że inż. Mamoń z "Rejsu" (Maklakiewicz) był nie do podrobienia ;-)

Komentarz

• zak14
                                                Rider
                                                • 2011
                                                • 605
                                                • Octavia II combi (1Z5)
                                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

tylko, że inż. Mamoń z "Rejsu" (Maklakiewicz) był nie do podrobienia
                                                W tym przypadku też w grę wchodzi chyba jedynie autoplagiat

Komentarz

• dwaoka
                                                  Elegance
                                                  • 2010
                                                  • 927

Dzida, Dzięki za namiar, co prawda znalazłem sklep na Jagiełły w Warszawie (Lazerway LL 5w/30 4L - 152 zł brutto, Lazerway C3 5w/40 4L - 139 zł brutto), ale w Ursusie znacznie bliżej.

Fuchs jak to świeży olej, silnik chodził bardzo ładnie, w zimie zaczął mocno klekotać z rana (bardziej niż na edge LL, którego miałem wcześniej), a od kilku miesięcy zacząłem mieć białego dymka z rana i po dłuższym postoju, pewnie to nie wina oleju, ale chcę zmienić na inną markę.

Przed wymianą zrobię po raz pierwszy płukankę LM i zaleję środek LM do wtrysków. Może się trochę zmniejszy dymek (płynu nie ubywa) - śmierdzi to jak spaliny (może coś z katalizatorem?)...

W każdym razie w sierpniu wleci Statoil do silnika.
                                                  bkc+dsg

Komentarz

• Dzida
                                                    RS
                                                    • 2006
                                                    • 2253

Dzięki za namiar, co prawda znalazłem sklep na Jagiełły w Warszawie
                                                    No to to jest właśnie ten sklep na Jagiełły, tylko że handlują na aledrogo. . .

Polecam kupić na aukcji, i odebrać samemu, bo inaczej możesz mieć inną cenę niż na aledrogo. . .

Komentarz

Pracuję...