mam takie kangurki. i nie wiedzialem co to ku$$a jest,
W TDI 1.6 ?
roberto: masz rację ale wiesz że jest na to recepta ?
Podpowiem ze olejem można zminimalizować taki efekt poprzez zalanie oleju ktory spowoduje mniejsza bezwładność koła jak i rozkładu siła na wale korbowym 8)
To jeden z aspektów który niweluje sie w duzych obciazeniach i silnikach wyczynowych aby przy zejściu z obrotów tudzież pełnym obciążeniu zminimalizować czesto właśnie środkiem smarnym masowy moment bezwładności.
5W/20 z filtrami do 1.0 Kiaa Picanto żony - zobaczymy co to jest warte.
AFL do 1,9 TDI AXR w O1 ... sprawdzimy wreszcie Amsa :twisted:
no i Castrol FST do Passata (się ku---fa brachol uparł, że ma taki być ... żeby w ASO w Niemczech nie robili problemów)
Filtry do Kiaa - Korea
Knecht - Austria
Mann - Hiszpania i Niemcy.
Castrol - Austria data produkcji lipiec 2012
Amsoil ...nie widzę wyraźnie daty produkcji na opakowaniu-prawdopodobnie czerwiec 2011r.
(pidziek - jak odczytać datę z Amsoila i gdzie powinna być? nadruk na dole opakowania...bo widzę,że tam jest ciąg cyferek...)
Sendnij do sprzedawcy od kogo brałęś kod a on powinien uzyskać taką informację u producenta.
Jest tam inna z tego co pamiętam kombinacja.
Te banki to świeża partia spokojnie masz 7 lat na zużycie .
Chcesz warunki przechowywania z AMS-a tego oleju ?
Panowie pytanie na szybko bo mam juz mętlik - zakupiłem Czeszkę silnik 1.9 TDI AGR. W komorze silnika jest naklejka oleju Castrola. Czyli niby teoretycznie jest zalana nim ( cholera wie, bo niby jak poznam ). Na dniach beze zmieniał filtry i olej. Prawdopodobnie bedzie to castrol magnatec norma 505 00. Pytanie jaki zalać ? Oczywiście syntetyk? a nie mineralny? 5W40 czy 0W40?. Przebieg auta niby 165 000 ale jakos watpie heh ma cos chyba z 220 000
Panowie pytanie na szybko bo mam juz mętlik - zakupiłem Czeszkę silnik 1.9 TDI AGR. W komorze silnika jest naklejka oleju Castrola. Czyli niby teoretycznie jest zalana nim ( cholera wie, bo niby jak poznam ). Na dniach beze zmieniał filtry i olej. Prawdopodobnie bedzie to castrol magnatec norma 505 00. Pytanie jaki zalać ? Oczywiście syntetyk? a nie mineralny? 5W40 czy 0W40?. Przebieg auta niby 165 000 ale jakos watpie heh ma cos chyba z 220 000
zalej MOTUL X-cess - najlepszy olej do silników na VP.
zalej MOTUL X-cess - najlepszy olej do silników na VP.
Polemizowałbym czy najlepszy ale napewno jeden z kilku polecanych i sprawdzających sie i to zarówno w 1,9tdi jak i 1,8t :P
OI 1,8T 4x4 I-sze 1,8T w Polsce z K04-TFSI (3XXKM 4XXNm )
W AGR aktualnie mam Millersa XFD 5W40 i mogę polecić - ładnie chodzi.
A jak tanio to całkiem nieźle sprawuje się Lotos 5W40. Nie ma co przepłacać za Castrola.
No chyba, że naprawdę chcesz zalać syntetyka to LM Synthoil 5W40 lub 0W40. Też miałem i też jest git
chcesz zalać syntetyka to LM Synthoil 5W40 lub 0W40. Też miałem i też jest git
no właśnie (ale uważam, że nadal jest zbyt drogi).
Zamieszczone przez malysz01
jak olej mnożę być i do benzyniaka i do diesla? Wg mnie to sie wzajemnie wyklucza?
...może być (wprawdzie różnią się czasem te oleje "pierdołami" ale ogólnie nie ma co na to patrzeć) -przeważnie masz podane ACEA A ... łamane przez B...
:lol: przychodzi Klient do sklepu... pyta się czy jest olej 5W/40 firmy XXX tak - ale ja chciałem do diesla...i tak xxx razy aż firma puka się w głowę - zmienia nalepkę na opakowaniu wlewając ten sam olej w bańkę z napisem 5W/40 DIESEL i + 20 zł więcej bo to "specjalny" do diesla :diabelski_usmiech
Żeby było śmieszniej ...tak własnie rozlewa olej jedna ze znanych firm - autentycznie :shock:
malysz01 - nie zawracaj sobie głowy "takimi a takim olejem" - kup po prostu ten, który Tobie będzie wygodniej - olej z SAE 5W/40 zmieniaj co +- 12/15 tys km i ciesz się jazdą! Twój silnik nie potrzebuje super hiper extra wynalazków olejowych
PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
tak jak pisze w karcie mix/mikstura ( może i całkiem nowej technologii) HC z odrobiną PAO +- 4/5%
Dokładnie: modyfikowany chemicznie olej bazowy ( w znalezionej kracie producent napisał właśnie "Kémiailag átalakított alapolaj").
Możesz przyjąć, że jest on tak samo syntetyczny jak oleje 5W/30 ze specyfikacją VW 507.00 takie jak Castrol, Mobil, Valvoline, LM, Millers, Motul czy nawet Lotos...
LazerWay LL 5W/30 ma 30% PAO ...
PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Ja wlewam TOTAL QUARTZ 9000 ENERGY 5W40 za 75zł 5L
wcześniej wlewałem o wiele droższego Motula - nie wiedzę różnicy to po co przepłacać.
wymiany co 15tyś km.
wcześniej wlewałem o wiele droższego Motula - nie wiedzę różnicy to po co przepłacać.
wymiany co 15tyś km.
Olej z lidla jest jeszcze tańszy wiec....
1.To nie ty masz widzieć różnice tylko Twój silnik!
2.Oddaj te 2 oleje na badanie do BLACKSTONE to zobaczysz różnice
OI 1,8T 4x4 I-sze 1,8T w Polsce z K04-TFSI (3XXKM 4XXNm )
wymiany co 15tyś km.
Komentarz