Jaki olej do TDI

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Pidziek
    RS
    • 2011
    • 1845

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
    Mobil Super 2000 10W/40 przeceniony z 132,99 zł za 4L !!!!!!!! na 65,99zł!!!! Ożesz ku---fa!!! Chętnie pogadałbym z kimś z kierownictwa Tesco na temat robienia z Klienta IDOTY!
    Co w tym dziwnego .
    obniżyli cenę tego pseudo oleju :lol:
    Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
    http://www.zmienolej.pl/
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534

Komentarz

• PAOLO ESCO
      RS
      • 2009
      • 6626
      • Volkswagen
      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez pacocases
      2.0tdi 140KM z października 2011r. Chodzi mi o to czy to PD i z DPF-em.
      żadne PD to już będzie TDI CR z DPF-em.
      PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• Artiks
        Ambiente
        • 2007
        • 143

Pany, jak zalewacie płukankę do silnika to spuszczacie trochę oleju tak żeby po dolewce płukanki stan nie przekraczał max? Dylemat, bo mój AJM nie ma brania oleju i stan dalej stoi na full, na półce wala się płukanka Motul ( obecnie olej LM 4100 TT ale już niedługo :szeroki_usmiech ) a wymiana tuż tuż :diabelski_usmiech

Komentarz

• endryu
          RS
          • 2006
          • 3773
          • Octavia II combi (1Z5)
          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Artiks, no co Ty :diabelski_usmiech Lejesz płukankę i już :ideia:
          O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
          O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
          =================================================

Komentarz

• PAOLO ESCO
            RS
            • 2009
            • 6626
            • Volkswagen
            • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez endryu
            Lejesz płukankę i już
            dokładnie. Silnikowi pracującemu na wolnych obrtoach nic się nie stanie.

Komentarz

• Seed
              Elegance
              • 2010
              • 875
              • Octavia III (5E3)
              • CHPA 1.4 TSI 140 KM

paolo - jaki HTHS ma Millers 0W-40 XFS?
              KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• pacocases
                Rider
                • 2011
                • 576
                • Octavia II combi (1Z5)
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

PAOLO ESCO, Dzięki za odpowiedź.
                A jaki olej byś proponował (pewnie norma 504.507)
                pozdrawiam Pakoś - teraz 147KM/328Nm

Komentarz

• Misialdo
                  Ambiente
                  • 2011
                  • 226

Witam mam do Was takie oto pytanie :

Czy do Octavii w dieslu (1,9 TDI 90 KM AGR) można spokojnie lać olej Mobil 1 5W-50 Peak Life ? Czy spełnia on wszystkie normy dla oleju zalecane przez VW dla silników wysokoprężnych i czy jest po prostu dobry dla auta o przebiegu już ponad 160 tys km ?

bardzo proszę o odpowiedź, opinie i rady z waszej strony.

pozdrawiam

Komentarz

• pskosz
                    Rider
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 703

Dzisiaj kupowałem olej zgodnie z sugestiami kolegi PAOLO ESCO.
                    Padło akurat na Motula 5W40, bo Mobila Devac mieli albo w 4 albo w 20 litrowych pojemnikach , a u mnie wchodzi 4.5l i bym musiał mieszać.

A tak przy okazji panowie ze sklepu Petrostar powiedziele po dłuższej rozmowie że Castrola i Mobila rozlewająw Polsce :shock:
                    pozdrowienia

Komentarz

• konkon
                      Rider
                      • 2008
                      • 667
                      • Octavia I (1U2)
                      • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Co do Petrostar to sklep mojego kolegi, weszli w Amsoila, może będzie Redline i Royal Purple, ruszyła druga filia po przeciwnej stronie Wisły.
                      Producenci zlecają różnym rozlewniom jak nie dają rady z zapotrzebowaniem. Chodzą słuchy że Mobil idzie na jednej linii z Orlenem Platinum. Jeszcze do niedawna z PL szły tylko 4L a teraz także 5L Castrola, w DE piszą na butelce HC w PL Full Synthetic, to wynika z innego prawa i się to wykorzystuje.
                      Misialdo, jako posiadacz AGRa podpowiem że 5W-50 nie jest najlepszym wyborem. Jako że kultura pracy jest jaka jest i nie ma nie wiadomo jakich wymagań odnośnie oleju ja bym aplikował coś co go wyciszy. Byłem bardzo zadowolony z LM Top Tec 4100, na Synthoilu chodzi głośniej, super sprawdza się także Millers XFE-PD a najlepiej wiadomo Amsoil AFL 5W-40

[ Dodano: Sob 01 Wrz, 12 16:16 ]
                      Warto wspomnieć o najtańszej i bardzo dobrej opcji mianowicie najnowszej rewizji Lotosa Syntetic Plus 5W-40, świetny produkt w świetnej cenie.
                      Konrad
                      OIL SPA -> oleje, filtry, akumulatory, części

90 konny AGRessor
                      PerfectServiceBy DGW
                      WhitePride :smokedevil

Komentarz

• Misialdo
                        Ambiente
                        • 2011
                        • 226

konkon ostatnio jechałem A4 do Krakowa i przy 120-130 w środku było dość głośno. Nie wiem czy to cecha AGR-ów i czy inny olej coś zmieni ?

Komentarz

• Cromka
                          Drive
                          • 2011
                          • 94

Zamieszczone przez Seed
                          paolo - jaki HTHS ma Millers 0W-40 XFS?
                          Dlaczego pytasz kolegę Paolo - zapytaj dystrybutora Millersa - dowiesz się, że nie udostępniają takich danych klientom, ponieważ ci nie potrafią odpowiednio interpretować takich parametrów olejów (są głupi), dowiesz się także, że inżynierowie Millersa dobrali optymalne parametry oleju :diabelski_usmiech . Właśnie dlatego dla mnie ta firma nie istnieje i nawet gdyby sprzedawali bańkę 5l za 50 zł, to bym nie kupił. W podobnej cenie masz Amsoila, który parametrami niskotemperaturowymi miażdży Millersa, jest też bardzo ciekawy Eneos Sustina z W-base, prosto z Japonii. Gdyby ktoś był zainteresowany to mam dostęp do olejów Eneos, przy okazji importu do Polski towarów z innej branży. Na te oleje zwracał uwagę niejaki "Skoda Octavia" z poprzedniego wątku, który był kontrowersyjny i nieokrzesany, jednak posiadał sporą wiedzę.
                          Fiat Croma 1.9 JTDm 150 z wajchą po środku, zawirowanym kolektorem, zawracaczem spalin i wyłapywaczem sadzy.

Komentarz

• PAOLO ESCO
                            RS
                            • 2009
                            • 6626
                            • Volkswagen
                            • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Seed
                            jaki HTHS ma Millers 0W-40 XFS
                            mając ACEA A3/B4, C3 nie może mieć HTHS mniejszy niż 3.5 a konkretnie niezbyt mnie to interesuje bo taki parametr HTHS mi osobiście wystarczy.
                            Zamieszczone przez Cromka
                            zapytaj dystrybutora Millersa - dowiesz się, że nie udostępniają takich danych klientom, ponieważ ci nie potrafią odpowiednio interpretować takich parametrów olejów (są głupi), dowiesz się także, że inżynierowie Millersa dobrali optymalne parametry oleju
                            W podobnej cenie masz Amsoila, który parametrami niskotemperaturowymi miażdży Millersa
                            dokładnie jak Cromka pisze.
                            Mam zarówno Millersa w aucie żony jak i Amsoila ( i tutaj Millers mile zaskoczył bo będąc półsyntetykiem o SAE 5W/30 dobrze sprawuje się w silniku 1.0) - oleje dobre ale jak to się mówi "szału nie ma" ( nie wiem, może mam zbyt wielkie wymagania) mnie zwłaszcza 5W/20 Amsoila na kolana nie powalił - owszem silnik pracuje ładnie, równo, cicho ale włąśnie tego się spodziewałem! Co do "oszczędzania paliwa" to wydaje mi się że LazerWay V 0W/30 lepiej sobie z tym radził :shock: Na Amsoilu (a zrobiłem na nim już 2, 5 tys km) średnie spalanie w trasie przy jeździe +- 110/120km/h około 5,2L/100 na Statoil często poniżej 5,0L/100 i to bez "wysyłku". Czy któraś z w/w marek wyląduje ponownie w silniku...nie wiem :roll: mam jeszcze inne pomysły :wink:
                            Co do parametrów, których brakuje u Millersa...tak to jest żenujące, jak traktuje się Klienta ( w ich rozumowaniu wychodzi na to że mamy ślepo zawierzyć producentowi bo on wie co jest najlepsze dla silnika... :? no nie wiem. Gwoli ścisłości Motul nie podaje CCS (a to wielka szkoda). Amsoil podając większość parametrów wywiązuje się wzorowo.

Eneos Sustina z W-base, prosto z Japonii.
                            coś nowego, ciekawe http://www.eneos.us/products :niewiem (nie miałem z tymi olejami nigdy kontaktu ale parametry wydają się ciekawe). Może coś więcej o tej marce napiszesz. Jeździsz na tych olejach?

Komentarz

• Misialdo
                              Ambiente
                              • 2011
                              • 226

PAOLO ESCO powiedz mi proszę drogi ekspercie co sądzisz o Mobil 1 5W-50 peak life do 1,9 TDI AGR, przebieg ok 160 tys. km. Doradzałbyś czy zaproponowałbyś co innego ?

Komentarz

• konkon
                                Rider
                                • 2008
                                • 667
                                • Octavia I (1U2)
                                • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Wszyscy piszą o zaletach AMSa, wspomnę o wadzie. Otóż brakuje podziałki litrażowej, oby tylko takie problemy z olejem
                                Konrad
                                OIL SPA -> oleje, filtry, akumulatory, części

90 konny AGRessor
                                PerfectServiceBy DGW
                                WhitePride :smokedevil

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 6626
                                  • Volkswagen
                                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Misialdo
                                  Czy do Octavii w dieslu (1,9 TDI 90 KM AGR) można spokojnie lać olej Mobil 1 5W-50 Peak Life ?
                                  można...tylko czy potrzebny Tobie olej aż o tak wysokim SAE?
                                  przebieg ok 160 tys. km.
                                  więc spokojnie możesz lać ten olej ale miej na uwadze, że Mobil zmienił bazę olejową w produktach serii Mobil1. Teraz przed zimą lepiej/lżej dla silnika by było gdybyś zalał jakiś porządny olej 5W/40. Dobrze sprawdzi się nawet Lotos Syntetic ( nie patrz na to że to Polski produkt - to wcale nie wada ale zaleta i do tego cena http://allegro.pl/listing.php/search...ing=lotos+5w40 ) Lotos Syntetic Plus 5W/40 http://www.lotos.pl/handlowy/produkt..._control_5w_40 lub LOTOS SYNTHETIC TURBODIESEL PLUS 5W40 http://www.lotos.pl/handlowy/produkt..._control_5w_40 naprawdę nic więcej prócz systematycznej zmiany oleju i filtra do szczęscia dla tego silnika nie jest potrzebne. Oczywiście możesz kupić coś lepszego z 5W/40 (zależy ile $ chcesz wydać) Amsoil 5W/40 lub Millers 5W/40 albo Liqui Moly Synthoil 5W/40 załatwią Tobie sprawę na dobre. Twój wybór.

Komentarz

• Cromka
                                    Drive
                                    • 2011
                                    • 94

coś nowego, ciekawe http://www.eneos.us/products :niewiem (nie miałem z tymi olejami nigdy kontaktu ale parametry wydają się ciekawe). Może coś więcej o tej marce napiszesz. Jeździsz na tych olejach?
                                    Link, który podałeś to zwykłe oleje Eneos bez W-Base i na dodatek na rynek hamerykański. Bardzo ciekawe oleje z olejem bazowym w nowej technologii o zmniejszonych oporach wewnętrznych i dodatkami pozbawionymi siarki, co skutkuje bardzo dobrymi parametrami i długotrwałą ochroną silnika. Wraz z kilkoma znajomymi zalaliśmy to do kilku różnych aut i obserwujemy. Tak naprawdę to czekam na zimę i wtedy będę w stanie ocenić ten produkt. U mnie po zalaniu do diesla CR JTDm, spadło spalanie o około 0,3-04 litra, w stosunku do Xado 5w40. Do naszych traktorów jest lepkość 5w40 z aprobatą ACEA C3 i taki użytkuję, jest też bardzo ciekawy 0w50. Dla benzyn mamy spory wybór i są to najnowsze produkty z API SN i nowymi ILSAC`ami.
                                    Fiat Croma 1.9 JTDm 150 z wajchą po środku, zawirowanym kolektorem, zawracaczem spalin i wyłapywaczem sadzy.

Komentarz

• parasite
                                      L&K
                                      • 2011
                                      • 1368

Cromka, Ty też handlujesz olejami?
                                      AGR 112KM, 232Nm
                                      Subaru Impreza GH 2.0 150KM

Komentarz

• piramida
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 12222
                                        • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez parasite
                                        Cromka, Ty też handlujesz olejami?
                                        co drugi tutaj handluje olejami a co ciekawe nikt tego nie robi interesownie :szeroki_usmiech
                                        superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• dragster
                                          Elegance
                                          • 2009
                                          • 895
                                          • Honda

Jaka jest zależność pomiędzy odmą a olejem? Czy im niższa odparowalność oleju tym lepiej dla odmy?
                                          Silnik R18A2.
                                          http://www.dadrl.org.uk
                                          http://www.lightmare.org

Komentarz

• Misialdo
                                            Ambiente
                                            • 2011
                                            • 226

PAOLO ESCO, Czyli mówisz że lepiej zastosować 5W-40 niż 5W-50 do mojego silnika ?

Drugie pytanie to nie będzie żadnego problemu, jak na przykład teraz mam wlany Mobil 1 5W-50 a zmiennie go na na jakiegoś Amsoila, Millersa lub Motula to nic nie zepsuje, silnik przyjmie tą zmianę bez problemów ?

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 6626
                                              • Volkswagen
                                              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

teraz mam wlany Mobil 1 5W-50 a zmiennie go na na jakiegoś Amsoila, Millersa lub Motula to nic nie zepsuje, silnik przyjmie tą zmianę bez problemów ?
                                              TAK - bez problemów, nie martw się nie jesteś pierwszym, który zmieniał 5W/50 na 5W/40. Oczywiście możesz zostać przy 5W/50 ale na zimę to średni pomysł biorąc pod uwagę lepkość kinematyczną tego oleju w danej temperaturze.

Komentarz

• Misialdo
                                                Ambiente
                                                • 2011
                                                • 226

PAOLO ESCO, ta lepkość kinetyczna to jest to że nie będzie dobrze smarował silnika przy odpalaniu w zimie, czy tez na zimno ?

I ostatnie pytanie gdyby Pan kupował olej do swojego silnika 5W-40 to, który by Pan wybrał taki z górnej/lepszej półki ? Żeby Pan był zadowolony i silnik także

Komentarz

• leonn
                                                  RS
                                                  • 2011
                                                  • 2726
                                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Link, który podałeś to zwykłe oleje Eneos bez W-Base i na dodatek na rynek hamerykański. Bardzo ciekawe oleje z olejem bazowym w nowej technologii o zmniejszonych oporach wewnętrznych i dodatkami pozbawionymi siarki, co skutkuje bardzo dobrymi parametrami i długotrwałą ochroną silnika.
                                                  Cromka, rozumiem, że chodzi Ci o ENEOS SUSTINA API SN W-BASE? --- > http://www.youtube.com/watch?v=tmL1Cwd3PqI , http://www.youtube.com/watch?v=JudB_abckRA , http://www.youtube.com/watch?v=cQgpyU_0rPQ
                                                  No ale kiepsko, bo olej oficjalnie nie jest dostępny na rynek europejski i nie ma aprobat VW, chyba że się mylę? O co chodzi z tą bazą W-BASE, to jakieś japońskie a’la PAO? Zainteresował mnie ten 0W50, lepkość w 100C ma 18, ale TBN tylko 6,4, a Lqui Moly 0W40 u mnie miał TBN 6,5 po 8800km, więc do benzyny z Lpg to chyba nie bardzo się nadaje. Znalazłem tylko karty tego oleju z API SM, masz może nowe karty z tej SUSTINY 0W50 z API SN? Cromka, bedziecie ze znajomymi robić badanie tego oleju?

[ Dodano: Nie 02 Wrz, 12 23:36 ]
                                                  OK, jak by ktoś chciał, to znalazłem --- > http://neoxon.uw.hu/car/eneos_sustin...data_sheet.pdf Po gwarancji tago 0W50 biorę pod uwagę, lepkość w 100°C-17,29 i TBN 11,2 :shock:

Komentarz

• soszek81
                                                    L&K
                                                    • 2010
                                                    • 1245

Misialdo
                                                    W kolejności (wg mnie)
                                                    - Amsoil 5W40 AFL
                                                    - Millers XFD 5W40
                                                    - Motul X-Cess 5W40

To pierwsza trójka sprawdzona przeze mnie (już) i w takiej kolejności bym je zalewał.
                                                    Dodam tylko że teraz po Millersie XFD wrócę do Amsoila.

Co zrobisz to Twoja decyzja Może zastosujesz jeszcze coś innego i będziesz zadowolony? Kto to wie
                                                    Była O1 kombi ALH++ 150/340
                                                    Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200

Komentarz

Pracuję...