kolejne źródło Statoila
Jaki olej do TDI
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
Panowie a to coś się nadaje ?
link przykładowy, bo sam olej mogę mieć z innego źródła ale wujek google mi tak znalazł :diabelski_usmiechByła Octavia II 1.9 TDI BXE by Wally
=> Superb II FL 1.6 TDI CAYC,
=> Volkswagen Passat City 1.6 TDI
=> Volkswagen Passat Variant 2.0 TSI DSG
"Nie ma rzeczy niemożliwych... są tylko nieopłacalne..."
Komentarz
-
-
No to panowie, za około 1kkm czas na zmiane oleju, lać na zimę amsa 5w40 jak zwykle czy jednak 5w30?
Dodam że auto stoi pod chumrką nie dłużej niż 14-15h do ponownego odpalenia auta.superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
Odbiór w punkcie 20zł :diabelski_usmiech
Czemu nikt nic nie pisze o Quazarze ?Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
http://www.zmienolej.pl/
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PidziekCzemu nikt nic nie pisze o Quazarze ?
[ Dodano: Pią 12 Paź, 12 23:24 ]
Zamieszczone przez PAOLO ESCOdziś znów kupiłem oleje LazerWay do Octavki i do auta żony (Kia Picanto 1.0) ... ja mam V 0W/30 a ona 5W/30FZałączone plikiPW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
PAOLO ESCO, nie żebym się czepiał :P ,ale czy naprawdę warto się aż tak zastanawiać nad olejem do starych i prostych silników typu 1.4 i 1.0 benz, bez turba, jakiś tam wałków, cudów i wianków.....Czy nie lepiej kupić baniak w miarę renomowanego oleju i lać, a nie kupować po literku. Każdy robi co chce, wiadomo, to tylko moja opinia. Poprostu według mnie starsze konstrukcje silników, nie mają aż takich norm/konstrukcji i nie ma co cudować z olejami typu Ow i jeszcze do tego wymyślać jakieś egzotyczne marki. Bo to dla jego pracy pewnie jeden pies :P
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez loruKurcze zalałem ten AMS i dupy nie urywa w porównaniu z Millers'em, dam mu jeszcze szanse ale szału niema.superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez xtremesystemslitry starcza do octavki?
Zamieszczone przez sew1981warto się aż tak zastanawiać nad olejem do starych i prostych silników typu 1.4 i 1.0 benz
Amsoil był z ciekawości, nie powalił mnie na kolana, wręcz rozczarował :? ... i zostanie zmieniony.
Zamieszczone przez sew1981Czy nie lepiej kupić baniak w miarę renomowanego oleju
Zamieszczone przez lorudupy nie urywa w porównaniu z Millers'em
...a teraz spadam na wymianę oleju + płukanka oczywiście! :diabelski_usmiech a potem w trasę do rodziców (zobaczę różnicę w pracy/spalaniu) na LazerWayPW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ksyniu22LazerWay C3 5W-40
Zamieszczone przez PAOLO ESCO(zobaczę różnicę w pracy/spalaniu) na LazerWay
Na plus mogę dodać, że oleju nic nie ubyło - zresztą tak jak w poprzednich przypadkach.
No i jeszcze jedno - najbardziej zastanawiające :roll: ...wpakowałem się do kanału przy zmianie oleju (mechanik nie miał nic przeciwko temu :wink: ) i przy spuszczeniu starego oleju sprawdziłem jaki spływa. Kolor na bagnecie był ładny złoty ale oczywiście spływał złoto-czarny ... zaskoczony byłem jedą sprawą...
Podłożyłem palce pod korek spustowy...i polałem je starym olejem...olej był mało "tłusty" :? ...najgorsze, że wytarłem palce w husteczkę i odrobina wody starczyła by nie było śladów na palcach nie były nawet odrobinę tłuste (po prostu były suche) a w przypadku polialfaolefin jak sprawdzałem kiedyś olej, dłoń myłem kilka razy bo palce miałem "dziwnie tłuste" ... więc coś mi to nie halooo :roll: Ogólenie jestem rozczarowany :? ale to już przeszłość :wink:PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piramidaNo to panowie, za około 1kkm czas na zmiane oleju, lać na zimę amsa 5w40 jak zwykle czy jednak 5w30?
Dodam że auto stoi pod chumrką nie dłużej niż 14-15h do ponownego odpalenia auta.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PAOLO ESCOale oczywiście spływał złoto-czarny ... zaskoczony byłem jedą sprawą...
Podłożyłem palce pod korek spustowy...i polałem je starym olejem...olej był mało "tłusty" ...najgorsze, że wytarłem palce w husteczkę i odrobina wody starczyła by nie było śladów na palcach nie były nawet odrobinę tłuste (po prostu były suche) a w przypadku polialfaolefin jak sprawdzałem kiedyś olej, dłoń myłem kilka razy bo palce miałem "dziwnie tłuste" ... więc coś mi to nie halooo Ogólenie jestem rozczarowany ale to już przeszłość
test jakosci oleju :shock:Tato,tato...czy to auto jest chore?
Nie synku...to diesel PD.
Honda...the power of dreams.
Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F
Komentarz
-
-
to i ja zapytam. obecnie jeżdże na Cartrol EDGE 5w30. co myślicie o tym oleju? czy jest to dobry olej czy lepiej zalac co innego? autko to OII 2.0 TDI bkd przebieg 81000 km. prosze koledzy o jakies sugestie, propozycjeOII 2.0TDI BKD+DSG Elegance
Auto Detailing: Dream Car Studio
(znajdź również na fb)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez gebekto chyba nie jest miarodajny i obiektywny test jakości oleju
Zamieszczone przez zak14rozumiem Cię, ja z ciekawości też robię różne dziwne rzeczy
Nie wyobrażam sobie by ktoś wlewał 5W/20, 0W/20 do silników TDI VW a były takie zapędy przecież...
Zamieszczone przez ernestowskito mogę udostępnić 0,5l.
[ Dodano: Nie 14 Paź, 12 14:35 ]
Zamieszczone przez witachujakies sugestie, propozycje
--->Zamieszczone przez xtremesystemsStatoil jest bardziej sliski niz castrol a przy tym tak samo "lekki" i plynny. ciezko okreslic. motul jest bardziej gesty "ciezki" i to czuc w czasie jazdy stawia wiekszy opor. Lazer sprawia wrazenie super lekkiego i do tego bardzo sliskiego. castrol byl jak wd40 . czyli na poczatku sliski a po kilku przetarciach juz bylo czuc opor miedzy palcami. lazer jest jak smar sylikonowy . - porownanie do akcesoriow rowerowych , bo na tym sie lepiej znam i ladnie pachnie a castrol smierdzial.PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piramidaszału nie może być skoro są to jedne z topowych olejów, różnice nie powinny być bardzo odczuwalne, nie może być tak że po zalaniu takiego amsa czy millersa będzie jakaś drastyczna różnica, co wazniejsze żeby olej przy przebiegu powiedzmy 10kkm nadal trzymał parametry niż to że na "ucho" jest gorszyO rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
loru, mam chyba rozwiązanie problemu, zaleję millersa i będe mieć porównanie bo amsa wymieniałem chyba z 5 razy a nalatałem około 60kkm :diabelski_usmiechsuperb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
Komentarz
-
-
koledzy ponawiam zapytanie może ktoś coś doradzić, bo mam mętlik :P
Zamieszczone przez witachuto i ja zapytam. obecnie jeżdże na Cartrol EDGE 5w30. co myślicie o tym oleju? czy jest to dobry olej czy lepiej zalac co innego? autko to OII 2.0 TDI bkd przebieg 81000 km. prosze koledzy o jakies sugestie, propozycjeOII 2.0TDI BKD+DSG Elegance
Auto Detailing: Dream Car Studio
(znajdź również na fb)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez witachuponawiam zapytanieZamieszczone przez PAOLO ESCOwczytaj się w wypowiedź extremesystem który miał Edge i Motula...2-3 strony wstecz - sam podejmiesz decyzję.
Napisz do extremesystems- on miał Motula i Edg'e a teraz ma Statoila - odpowie Tobie na którym lepiej silnik pracował. Nic się Tobie nie nasuwa z czytania tego watku? Jak widać papierowe dane swoją drogą a praktyka użytkowników swoją więc może lepiej posłuchać Kolegów, którzy sprawdzili dane oleje w swoich silnikach a nie "ślepo" ufać producentom, reklamom ...i sprzedawcom, choć oczywiście chcą oni jak najlepiej i chcą by ich towar kupować, dlatego w zasadzie oferują to co mają najlepszego.PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piramidaloru, mam chyba rozwiązanie problemu, zaleję millersa i będe mieć porównanie bo amsa wymieniałem chyba z 5 razy a nalatałem około 60kkm :diabelski_usmiechO rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
Komentarz