Jaki olej do TDI

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Pidziek
    RS
    • 2011
    • 1845

Więc zaleje Orlena 5w40 i zobaczymy co sie będzie działo.
    Bazy Orlena robią w Płocku z Trzebini wyjeżdza kupa olejów markowych w świat a ty masz coś czego nikt nie podrobi i naprawdę dobrej jakości, widziałem dzisiaj w centrali testy Orlen, VS Mobil vs Castrol Edge vs Lotos - generalnie Orlen akurat w klasie 10W40 i 5W30 wypadł ...najlepiej :-)
    Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
    http://www.zmienolej.pl/
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534

Komentarz

• rafiki
      RS
      • 2012
      • 15975
      • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Pidziek
      Orlen akurat w klasie 10W40 i 5W30 wypadł ...najlepiej :-)
      a właśnie się zastanawiam czy zmienić Mobila 5w30 na inny 5w30 czy zostać przy tej firmie możecie polecić któregoś producenta bardziej niż innego?
      رافال
      Spoty
      Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• Lashlo
        L&K
        S_OCP Member
        • 2007
        • 1455

rafiki, nie kombinuj, jeździj na Mobilu jak Ci pasuje :-)
        Najważniejsze-aby był z pewnego źródła

[ Dodano: Pią 24 Sty, 14 17:20 ]
        P.S.Ale mi dziś motor na Mobilu rano przy -20 st.C zastukał z 3 sekundy :-)))

Komentarz

• PAOLO ESCO
          RS
          • 2009
          • 6626
          • Volkswagen
          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez bielu
          nosze się z zamiarem zakupu Statoil LazerWay LL 5W30
          od wtorku będzie dostępny Statoil na forum...jeszcze tylko Neste brakuje :wink:
          PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• Pidziek
            RS
            • 2011
            • 1845

Zamieszczone przez rafiki
            a właśnie się zastanawiam czy zmienić Mobila 5w30 na inny 5w30 czy zostać przy tej firmie
            No właśnie MAxExpert 5W30 V wypadł lepiej od Mobila ESP 5W30 tak więc ja bym się nie zastanawiał zwłaszcza że cena i dostępność oleju jest super.

Zamieszczone przez Lashlo
            P.S.Ale mi dziś motor na Mobilu rano przy -20 st.C zastukał z 3 sekundy ))
            Jakbyś miał Fuchs-a 0W30 LL Plus to by Ci nic nie pukało :-)

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
            od wtorku będzie dostępny Statoil na forum...jeszcze tylko Neste brakuje
            Którego najczęsciej lepiej i /......taniej kupić na stacji paliw
            Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
            http://www.zmienolej.pl/
            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534

Komentarz

• k-pax
              Drive
              • 2013
              • 96
              • Octavia I combi (1U5)
              • BFQ 1.6 MPI 102 KM

A wydawało mi się, że w ubiegłym roku sieć stacji Neste w Polsce została kupiona przez Shell. Może ktoś napisze czy faktycznie tak się stało czy też funkcjonują dalej (czy dostępny jest olej) :?
              Pozdrawiam.
              k-pax

Komentarz

• piramida
                RS
                • 2009
                • 12222
                • Superb III (3V3)

Jakbyś miał Fuchs-a 0W30 LL Plus to by Ci nic nie pukało :-)
                jutro odpale mojego paździerza po około 7dniowym postoju to zobaczymy co z tym pukaniem :wink:
                superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Lashlo
                  L&K
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 1455

Pidziek, Miałem Fucha3PRO XTL czy jak mu tam-wtedy to klepało :-), więc nigdy więcej tej firmy ;-)
                  Jest normalne, że przy takich temperaturach oliwa musi mieć 1-2 sec na "dostanie się" tam, gdzie musi :-) , n o chyba, że Fuchs 0/30 ma inteligentne molekuły, które moimi falami mózgowymi dowiadują się,że zaraz będę odpalać i sztab krasnoludków smaruje już newralgiczne rzeczy w silniku a silnik odpala się jak V8 benzyna
                  Przepraszam, ale nie mogłem się powstrzymać...

Komentarz

• PAOLO ESCO
                    RS
                    • 2009
                    • 6626
                    • Volkswagen
                    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

akurat na stacji jest droższy. A kupić Statoila można bez problemu jak komuś zależy.
                    Co do ceny to wiem, że będzie konkurencyjna i o to chodzi. Wypada nam się tylko cieszyć, że "ktoś" bedzie sprzedawał porządny olej w dobrej cenie.

inteligentne molekuły
                    każdy olej ma takie "inteligentne" molekuły. Castrol po prosto "pojechał po bandzie z hasłem" a "ciemny lud to kupił".

Komentarz

• REXAX
                      Rider
                      • 2013
                      • 453

Miałem Fucha3PRO XTL czy jak mu tam-wtedy to klepało , więc nigdy więcej tej firmy
                      - phiii jakbyś spróbował Fuchsa Titan 5w40 XTL to dopiero jest "syfilis" silnik przy -10 wali tak jakbyś wlał 20w50 :wink:
                      ps. dzisiejsze poranne odpalenie "kropka" przy -15 stopniach na Neste 0w40 - nic dodać nic ująć po prostu rewelacja a myślałem że Lazerway V 0w30 będzie w tej kwestii nie do pobicia a jednak :diabelski_usmiech

Komentarz

• PAOLO ESCO
                        RS
                        • 2009
                        • 6626
                        • Volkswagen
                        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez REXAX
                        dzisiejsze poranne odpalenie "kropka" przy -15 stopniach na Neste 0w40 - nic dodać nic ująć po prostu rewelacja
                        i tak trzymać Wychodzi na to, że najlepiej sprawdzają się nie oleje reklamowane przez sprzedawców (i to chyba nie jest zaskoczeniem) tylko te które użytkownicy osobiście przetestowali (a w dodatku są często tańsze). :P

Komentarz

• Lashlo
                          L&K
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 1455

PAOLO ESCO, to właśnie chciałem przemycić w swoim poście kilka postów wyżej

Komentarz

• PAOLO ESCO
                            RS
                            • 2009
                            • 6626
                            • Volkswagen
                            • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

właśnie chciałem przemycić w swoim poście kilka postów wyżej
                            a to nie ma co się "pierniczyć" tylko pisz wprost :diabelski_usmiech
                            Pora, by sprzedawcy "zaskoczyli" i sprzedawali to co MY chcemy kupić a nie to na czym oni mogą najbardziej zarobić, wmawiając nam przy okazji, że ich olej jest jedyny i słuszny

Znajomy (Michał - to o Tobie :wink: ) ma Golfa VI - 1,6 TDI CR wczesniej lał TT 4200 i był zadowolony teraz ma właśnie LazerWay LL ( bo kupuje go w "śmiesznej cenie" i kiedy ostatnio rozmawialiśmy mówił, że silnik bardzo ładnie na zimno odpala - dopiero teraz przy niższych temeraturach to widać bardzo wyraźnie.

Komentarz

• xtremesystems
                              RS
                              • 2010
                              • 2254
                              • Hyundai

ale prowizje lepsze na motulach,LM ,fuchas, czy millersie

[ Dodano: Sob 25 Sty, 14 23:05 ]
                              Zamieszczone przez PAOLO ESCO
                              właśnie chciałem przemycić w swoim poście kilka postów wyżej
                              a to nie ma co się "pierniczyć" tylko pisz wprost :diabelski_usmiech
                              Pora, by sprzedawcy "zaskoczyli" i sprzedawali to co MY chcemy kupić a nie to na czym oni mogą najbardziej zarobić, wmawiając nam przy okazji, że ich olej jest jedyny i słuszny

Znajomy (Michał - to o Tobie :wink: ) ma Golfa VI - 1,6 TDI CR wczesniej lał TT 4200 i był zadowolony teraz ma właśnie LazerWay LL ( bo kupuje go w "śmiesznej cenie" i kiedy ostatnio rozmawialiśmy mówił, że silnik bardzo ładnie na zimno odpala - dopiero teraz przy niższych temeraturach to widać bardzo wyraźnie.
                              \
                              btw miszka cos dawno nie dzwonil. takto co miesiac dwa telefonowal , jak pomodzilem auto to przestal.

[ Dodano: Sob 25 Sty, 14 23:06 ]
                              btw kto bedzie mial statoila. ?elementauer? bo ceny na stacjach sa chore. wychodzi ponad 250 za 5l a ja kupuje na allegro od dystrybutora za ok 170

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                RS
                                • 2009
                                • 6626
                                • Volkswagen
                                • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez xtremesystems
                                miszka cos dawno nie dzwonil. takto co miesiac dwa telefonowal , jak pomodzilem auto to przestal
                                a ja z nim jestem na stałym łączu 2-3 razy w tygodniu :P
                                "męczy konia" :wink: ale przyjemnie i konkretnie z nim się rozmawia (Michał pozdrawiam)

xtremesystems - Ty dalej na LazerWay jeździsz czy coś innego jest w silniku? Pytam się bo Michał miał TT 4200 a teraz LazerWay LL i jednak tego ostatniego sobie chwali - widać różnicę przy niskich temeraturach ! - macie te same silniki 1,6 TDI CR.

Zamieszczone przez xtremesystems
                                ponad 250 za 5l a ja kupuje na allegro od dystrybutora za ok 170
                                to na forum pewnie od wtorku kupisz taniej :wink:

Komentarz

• domel123
                                  Drive
                                  • 2013
                                  • 58

Witam
                                  Po przeglądnięciu 165 stron (od wczoraj do dzisiaj), mam mimo wszystko pytanie dotyczące mojego oleju.
                                  Posiadam O1 z 2000r. 1.9 TDI 81kW ASV (przebieg ~200 tys. km. Poprzednimi właścicielami było 3 niemców a po polskiej stronie autko stało podobno 1 rok.
                                  Autko posiadam od 2 miesięcy i wczoraj odebrałem je od mechanika bo wymieniał mi full rozrząd, płyny, oleje, filtry.
                                  Problem polega na tym, że książka serwisowa była prowadzona w niemieckich ASO do przebiegu 60 tys. km i nigdzie nie było wzmianki jaki był lany olej. To samo pod maską - 0 jakichkolwiek karteczek z informacjami.

Przejdę do sedna - zaleciłem aby mechanik zalał mi nowy olej jakiś dobry 5w40.
                                  Po odbiorze dowiedziałem się, że mechanik zasięgał rady podobno kogoś jeszcze bardziej doświadczonego w tych sprawach i zalał mi olejem Castrol magnatec diesel 10w40 B4.

Specyfikacja odczytana z opakowania oleju (swoją drogą na opakowaniu nie było nic napisane w języku polskim):

SAE 10W-40; API CF; ACEA A3/B4; VW 501 01/ 505 00; MB-Approval 229.1; Meets Fiat 9.55535-D2

Mechanik sam posiada VW passka z 99 roku z tym samym silnikiem i mówił mi, że też leje ten sam olej do swojego i nigdy nie miał problemów nawet w zimie.

Czy ktoś bardziej obyty z tą tematyką jest mi w stanie odpowiedzieć czy dobrany olej jest dobry biorąc pod uwagę, że nie wiadomo co było lane wcześniej ??

Komentarz

• PieTrzaK
                                    L&K
                                    • 2009
                                    • 1323
                                    • Octavia I (1U2)
                                    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Ile Cie za tego cudownego Castrola skasował? :lol: :lol: :lol:

Komentarz

• raventes
                                      Rider
                                      • 2013
                                      • 343

I tak na przyszłość to radzę koledze najpierw tutaj zajrzeć, spytać a dopiero potem decydować się na serwis

Komentarz

• Lashlo
                                        L&K
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 1455

domel123, raczej 5/30, 5/40 powinien być...

[ Dodano: Nie 26 Sty, 14 09:20 ]
                                        Noi z dobrego, pewnego źródła. Normy OK

Komentarz

• majuDJ
                                          Rider
                                          • 2012
                                          • 464

Zamieszczone przez domel123
                                          Witam
                                          Po przeglądnięciu 165 stron (od wczoraj do dzisiaj), mam mimo wszystko pytanie dotyczące mojego oleju.
                                          Posiadam O1 z 2000r. 1.9 TDI 81kW ASV (przebieg ~200 tys. km. Poprzednimi właścicielami było 3 niemców a po polskiej stronie autko stało podobno 1 rok.
                                          Autko posiadam od 2 miesięcy i wczoraj odebrałem je od mechanika bo wymieniał mi full rozrząd, płyny, oleje, filtry.
                                          Problem polega na tym, że książka serwisowa była prowadzona w niemieckich ASO do przebiegu 60 tys. km i nigdzie nie było wzmianki jaki był lany olej. To samo pod maską - 0 jakichkolwiek karteczek z informacjami.

Przejdę do sedna - zaleciłem aby mechanik zalał mi nowy olej jakiś dobry 5w40.
                                          Po odbiorze dowiedziałem się, że mechanik zasięgał rady podobno kogoś jeszcze bardziej doświadczonego w tych sprawach i zalał mi olejem Castrol magnatec diesel 10w40 B4.

Specyfikacja odczytana z opakowania oleju (swoją drogą na opakowaniu nie było nic napisane w języku polskim):

SAE 10W-40; API CF; ACEA A3/B4; VW 501 01/ 505 00; MB-Approval 229.1; Meets Fiat 9.55535-D2

Mechanik sam posiada VW passka z 99 roku z tym samym silnikiem i mówił mi, że też leje ten sam olej do swojego i nigdy nie miał problemów nawet w zimie.

Czy ktoś bardziej obyty z tą tematyką jest mi w stanie odpowiedzieć czy dobrany olej jest dobry biorąc pod uwagę, że nie wiadomo co było lane wcześniej ??

Dobre zlecasz zalanie 5W40 a mechanik robi samowolkę i zalewa Ci 10W40, konsultował to z Tobą telefonicznie? Czy sam zrobił według uznania? Ja bym kazał takiemu przy mnie zlać to gówno i wymienić na jakieś 5W40 przy mnie np Mobila, Lotosa, Orlena. Rzecz jasna, na jego koszt, bo ja kazałem 5W40. Nigdy więcej bym takiego już nie odwiedził, w ASO na bank miałeś lany syntetyk.
                                          http://www.euromove.pl

Komentarz

• domel123
                                            Drive
                                            • 2013
                                            • 58

Zamieszczone przez PieTrzaK
                                            Ile Cie za tego cudownego Castrola skasował? :lol: :lol: :lol:
                                            107 zł za 4 l + dokupowałem 33 za 1 litr.

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 6626
                                              • Volkswagen
                                              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

zalał mi olejem Castrol magnatec diesel 10w40 B4
                                              no to sobie "polepszyłeś" na zimę...
                                              raczej 5/30, 5/40 powinien być...
                                              nawet nie "raczej" a napewno powinien kolega zalać porządny 5W40.
                                              107 zł za 4 l + dokupowałem 33 za 1 litr.
                                              za półsyntetyk :? - czyli 140 zł za 5L to w tej cenie spokojnie miałbyś porządny 5W40.
                                              Na przyszłość pisz do forumowych sprzedawców to dostaniesz pewny olej w dobrej cenie a już napewno odpowiednio dobrany. :P

Komentarz

• xtremesystems
                                                RS
                                                • 2010
                                                • 2254
                                                • Hyundai

caly czas na lazerway

Komentarz

• pacocases
                                                  Rider
                                                  • 2011
                                                  • 576
                                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Pidziek, Miałem Fucha3PRO XTL czy jak mu tam-wtedy to klepało :-) , więc nigdy więcej tej firmy ;-)
                                                  Zamieszczone przez REXAX
                                                  - phiii jakbyś spróbował Fuchsa Titan 5w40 XTL to dopiero jest "syfilis" silnik przy -10 wali tak jakbyś wlał 20w50 :wink:
                                                  Też miałem takie przykre doświadczenia i to na własne żądanie :szeroki_usmiech
                                                  pozdrawiam Pakoś - teraz 147KM/328Nm

Komentarz

• parasite
                                                    L&K
                                                    • 2011
                                                    • 1368

Muszę pochwalić Motula X-MAX 0W40. Czekałem na mrozy i w końcu są. Wczoraj przy -12 i dzisiaj przy -11,5 autko odpaliło bez problemu i poza standardowym zimnym klekotem nie było słychać jakiś niepokojących dźwięków. Do tego po nagrzaniu również żadnych zastrzeżeń. Ogólnie mówiąc jestem zadowolony z zakupu. Przejechałem na nim aktualnie ponad 4000km. Aha i jest to ta starsza wersja bez normy 505 00.

Wymieniłem też olej w skrzyni na Motula Gear300 i jakoś tak przy tych mrozach ciężko wchodzi jedynka i dwójka. Po rozgrzaniu się auta jest już ok.
                                                    AGR 112KM, 232Nm
                                                    Subaru Impreza GH 2.0 150KM

Komentarz

Pracuję...