Jaki olej do TDI

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Lashlo
    L&K
    S_OCP Member
    • 2007
    • 1455

leonn, no właśnie nie za bardzo, a przynajmniej nie wszystko jest w porządku, bo miał bić Castrole,Shelle,Mobile na głowę a okazał się być wielkim G.

[ Dodano: Pon 09 Cze, 14 17:51 ]
    Mnie to nauczyło nie wierzyć w promowane oleje i tyle :-)

Komentarz

• leonn
      RS
      • 2011
      • 2726
      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Lashlo, ja wiem o co Tobie chodzi :wink: , ale dobrych 5W30 to jest tylko kilka, inną sprawą jest to, że ten XTL to się Fuchsowi nie udał, to fakt :szeroki_usmiech ale i Motul i Liqui Moly tez mają swoje wtopy :wink:

Komentarz

• Lashlo
        L&K
        S_OCP Member
        • 2007
        • 1455

leonn, dlatego leję M1 i mam wszystkie "promocje" gdzieś ;-)
        Jak silnik wybuchnie, nie omieszkam przeprosić ;-), na razie się nie zanosi na to a dziś 203kkm pękły :-)
        Koniec OT

Komentarz

• leonn
          RS
          • 2011
          • 2726
          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Lashlo, ale przecież Mobil nie robi wcale złych oleji, podaja jaka baza i prawie wszystkie parametry są znane nie to co u poniektórych :P Gorzej jak sie chszczony trafi. :cry:

Komentarz

• b-bar01
            Elegance
            • 2007
            • 985
            • Octavia I (1U2)
            • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez Lashlo
            OI 1.9 AXR, przebiego 201kkm. Wymiany co 15kkm, oleje LL shell, castrol,mobil1 (504-507)
            Wg niektórych opinii silnik powinien "wylecieć w powietrze" na takich złych olejach a tu nic-silnik jak nowy
            jak już wczesniej pisałem
            właśnie minęło 100tyś(w sumie 170tyś) jak przejechałem na dziadostwie Mobil1 5w50 i nic się nie zatarło :lol:
            to już są (przynajmniej)dwa silniki mające "promocje" gdzieś
            teraz będzie Ravenol VMO z PAO , kolejne dziadostwo za mniej niż 150pln/5l, za to nigdzie nie reklamowane, produkowane i rozlewane u Niemca :lol:
            *** Cicho, łatwo i przyjemnie ***

Komentarz

• Lashlo
              L&K
              S_OCP Member
              • 2007
              • 1455

leonn, no ale... przecież czytałem...TU czytałem, że po castrolu i mobilu szlam po 100kkm (nawet fotki jeden jegomość załączał jak pamiętam, zapomniałem nicka ;-)) i inne brednie :-) Wtedy Fuchs był lekiem na całe zło ;-)
              Ja zawsze mówię:trzymać się norm+olej z pewnego źródła+filtry ;-) i LL co 15kkm.
              Jak się zdenerwuję, zdejmę górę w swoim silniku, aby zobaczyć jak po 200kkm używania "złych" - czyli niezgodnych z promocją marek przez tu sprzedających - olejów wygląda silnik ;-)

[ Dodano: Pon 09 Cze, 14 18:31 ]
              leonn, mała zagadka:
              Jaki jest najlepszy olej?
              A no taki, na którym sprzedawca najwięcej zarabia :-)
              Odwieczne prawo handlu ;-)

[ Dodano: Pon 09 Cze, 14 18:34 ]
              b-bar01, to uważaj, bo u mnie lada moment coś wybuchnie, a Ty jesteś już w grupie ryzyka utraty panewek, korbowodu oraz np lewego przedniego koła, które dostanie rykoszetem ;-)

Komentarz

• igor781
                Classic
                • 2014
                • 28

Mój samochód też jeździł na w/w Fuchsie i też nie wybuchl ,nawet było o niebo lepiej niz na Motulu....

Komentarz

• toomasz
                  Elegance
                  • 2010
                  • 909
                  • Volkswagen
                  • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Ja natomiast zalalem ponownie millersa z tym ze tym razem nowosc Ee longlife premium 5w40 przejechalem 300km i rzeczywiscie spalanie w tych samych warunkach jezdnych spadlo o 0,2l/100 km w 02 tez jest millers ale jeszcze bez tego nanodrive co ma ta nowa edycja.

Komentarz

• Lashlo
                    L&K
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 1455

toomasz, a ja nie wiem, czy mi zejdzie o 0,2l/100 jak zaleję na chama Selektora Special z lat 80'tych
                    Trzeba być naprawdę chyba... Inaczej, mieć dużo czasu, żeby takie "badania" robić.
                    Reklamujesz "nową edycję"? Jesteś ze "Śluńska" więc do Wieliczki niedaleko ;-)
                    Ew. pytania, nie robię w olejach, ale nie cierpię takich bzdetów w każdej branży...

[ Dodano: Pon 09 Cze, 14 19:37 ]
                    Tak sobie chcę przypomnieć, kto się śmiał z castrola z jakiejś molekularnej technologii?

Teraz NanoDrive?

Komentarz

• igor781
                      Classic
                      • 2014
                      • 28

Zamieszczone przez toomasz
                      Ja natomiast zalalem ponownie millersa z tym ze tym razem nowosc Ee longlife premium 5w40 przejechalem 300km i rzeczywiscie spalanie w tych samych warunkach jezdnych spadlo o 0,2l/100 km w 02 tez jest millers ale jeszcze bez tego nanodrive co ma ta nowa edycja.
                      Ty kolego tak na serio to piszesz?
                      Wiesz ile czynników może mieć wpływ na taki wynik?Wystarczy że jest inna temperatura powietrza/drogi,inna sila i kat wiatru,ciśnienie w oponach...0.2l/100 serio ... U mnie żona siada za kierownicę i jest 3l/100 km mniej..... Nawet Millers w Nano extra hiper technologii i Motul 0w-40 nie da rady o tyle zmniejszyć zużycia paliwa...

Komentarz

• Lashlo
                        L&K
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 1455

igor781, nie, Kolega reklamuje produkt, a jak w PL od niedawna się to nazywa-lokuje produkt

[ Dodano: Pon 09 Cze, 14 20:47 ]
                        likoss, sam oceń te przepychanki

Komentarz

• toomasz
                          Elegance
                          • 2010
                          • 909
                          • Volkswagen
                          • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Kolego Lashlo oraz igor781

Mam dwa auta, obydwa używam na codzień.

O1 AXR 2010r, zawsze ale to zawsze tą sama trase czy pada desz czy jest slonce, jadąć ECO nigdy nie udało mi sie zejść poniżej 4,7l.100km, po zalaniu nowego oleju nanodrive spalanie to spadło do 4.5l/100km(zakładając ze jadę eco)
                          Oczywiście ten nowy olej to musiał sie ,,rozprowadzić" nie od razu było czuć tą różnicę.
                          Nie sa to mity a fakty.
                          Natomiast Castrola mam swoje zdanie, on może jest dobry ale ten niemiecki Castrol, natomiast w Polsce nie ma sie co czarować to nic szczególnego. Sam sie przekonałem co potrafi Castrol na firmowych samochodach...

O2 na 5w40, pracuje łagodniej, łańcuch nie jest az tak slyszalny jak na 5w30, również jest tu millers, nie mam zastrzeżeń nawet najmniejszych do tego oleju i mogę go każdemu polecić z czystym sumieniem.

[ Dodano: Pon 09 Cze, 14 21:57 ]
                          Ps mam bardzo wyczulony słuch, więc i pracę silnika potrafię rozrożnić

Komentarz

• Lashlo
                            L&K
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 1455

toomasz, bez komentarza ;-)

[ Dodano: Pon 09 Cze, 14 22:03 ]
                            toomasz, a jak się odniesiesz do Fuchsa, który miał być niemiecki a był PL?
                            A taki reklamowany

Komentarz

• toomasz
                              Elegance
                              • 2010
                              • 909
                              • Volkswagen
                              • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

toomasz, a jak się odniesiesz do Fuchsa, który miał być niemiecki a był PL?
                              A taki reklamowany
                              Na temat fuchsa nie mam zdania, nie używałem więc nie komentuje tak jak robisz to Ty.. :wink:

Komentarz

• Lashlo
                                L&K
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 1455

toomasz, Ło Jezu
                                Ktoś na tym forum polecał i wyszła kicha
                                No ciężko żebyś komentował, jak nie używałeś
                                A ja jak dałem się namówić i kupiłem te G mogę opinię chyba wystawić

Komentarz

• toomasz
                                  Elegance
                                  • 2010
                                  • 909
                                  • Volkswagen
                                  • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

toomasz, Ło Jezu
                                  Ktoś na tym forum polecał i wyszła kicha
                                  No ciężko żebyś komentował, jak nie używałeś
                                  A ja jak dałem się namówić i kupiłem te G mogę opinię chyba wystawić
                                  Zgadzam się, natomiast Millersa testowałeś?

Komentarz

• likoss
                                    Elegance
                                    • 2010
                                    • 753
                                    • Superb II combi (3T5)

faktycznie przepychanki jak na sejmikach za czasow wolnych elekcji...
                                    ja powiem tak, na olejach sie nie znam ( znam sie natomiast dobrze na handlu i strategiach sprzedaży wiec rozumiem.
                                    wracajac do oleju. szkodnik na mobil 1 jezdzi od poczatku, nie bierze nic oleju nic nie kopci i nie klekocze, wymiany robie co 20 tys. jerzdze spokojnie czasami gdy jade do Polski (takjak ostatnio) auto wchodzi na wieksze przeciazenia tjj 180 - 200 km/h i tez nic wszystko dobrze .
                                    wiec o mobilu slowa zlego nie moge powiedziec.
                                    Teraz zalany zostal Fuchs bo warsztat w ktorym bylem na wymianie z takim olejem pracuje.
                                    na razie przejechalem okolo 100 km i nie widze różnicy.
                                    Jesli nadal bedie cicho pracowal silnij i zadnych ubytkow nie bedzie to bede zadowolony i spokojnie bede czekal do kolejnych 20 tys a lesli bedzie sie cos dzialo no to wymiana i znowu mobil 1. ( no chyba ze wczesniej zmienie auto bo octavia III 1.4 tsi mnie troche kusi
                                    gdzies na niemieckim forum wyczytalem ze na fuchsie zużycie oleju zmalalo ( chodzilo o vw)
                                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=81807
                                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...ghlight=likoss
                                    http://www.jiu-jitsu-gruppe-heinrich-jansen.de/

Komentarz

• piramida
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 12222
                                      • Superb III (3V3)

U mnie co bym nie zalał to wychodzi podobnie czyli 8.5 z całego baku (0w30, 5w30, 5w40) jeszcze mam zalanego fuksa 0w30 z racji że mało ostatnio jeżdżę ale chcę znów przejść na 5w40 po to aby nie stresować się podczas upałów i mocnej jeździe :szeroki_usmiech
                                      Pewnie zaleje amsa lub millersa, zobaczymy.

Doszedłem do wniosku że każdy olej z pewnego źródła ochroni wystarczająco silnik nawet tak wysilony jak mój, latałem na fuksie po 200/220 i silnik się nie rozleciał więc uważam że olej go raczej nie załatwi jeżeli będzie to pewny olej a nie chrzczony, a czy to będzie millers, fuks czy inny wynalazek to mało ważne, nawet normy VW nie musi posiadać :lol:
                                      superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• pacocases
                                        Rider
                                        • 2011
                                        • 576
                                        • Octavia II combi (1Z5)
                                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Fuchs XTL C3 Pro coś tam, coś tam to był naprawdę niezły kit. Jak tylko się pokazał w Europie to go ściągnąłem z Niemiec. Tak że nie tylko w Polskim obrocie był zwykłym szajsem. Teraz mogą go zrobić nawet w technologii kosmicznej to i tak go nie wleje do mojego szkodnika :diabelski_usmiech
                                        Poczekam i na zimę wleje Millera nano coś tam. Szkoda ze nie robią go z normą 505.01 jako 5w30
                                        pozdrawiam Pakoś - teraz 147KM/328Nm

Komentarz

• igor781
                                          Classic
                                          • 2014
                                          • 28

Zamieszczone przez toomasz
                                          Kolego Lashlo oraz igor781

Mam dwa auta, obydwa używam na codzień.

O1 AXR 2010r, zawsze ale to zawsze tą sama trase czy pada desz czy jest slonce, jadąć ECO nigdy nie udało mi sie zejść poniżej 4,7l.100km, po zalaniu nowego oleju nanodrive spalanie to spadło do 4.5l/100km(zakładając ze jadę eco)
                                          Oczywiście ten nowy olej to musiał sie ,,rozprowadzić" nie od razu było czuć tą różnicę.
                                          Nie sa to mity a fakty.
                                          Natomiast Castrola mam swoje zdanie, on może jest dobry ale ten niemiecki Castrol, natomiast w Polsce nie ma sie co czarować to nic szczególnego. Sam sie przekonałem co potrafi Castrol na firmowych samochodach...

O2 na 5w40, pracuje łagodniej, łańcuch nie jest az tak slyszalny jak na 5w30, również jest tu millers, nie mam zastrzeżeń nawet najmniejszych do tego oleju i mogę go każdemu polecić z czystym sumieniem.

[ Dodano: Pon 09 Cze, 14 21:57 ]
                                          Ps mam bardzo wyczulony słuch, więc i pracę silnika potrafię rozrożnić

Piszesz o tak małych różnicach w spalaniu ze można włożyć to między bajki ....
                                          Z 10 lat temu oleje Millers stały na półkach za £10 w Tesco zapalone kurzem ale dobra reklama spowodowała ze w Polsce jest bardziej popularny niż w UK....
                                          Kilka lat temu w vw passat 1.9 tdi wlany był olej Morris bylo cicho natomiast na oleju North Sea 5W-30 spalanie spadło o 0.355682578l/100 km...Sorry nie mogłem się powstrzymać.
                                          Ps
                                          Szkoda że ludzie z Ferrari tu nie zaglądają i głupi leja oleje HC Shella....

Komentarz

• Lashlo
                                            L&K
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 1455

toomasz, nie, nie testowałem i testować nie będę :-)
                                            Leję co leję, wszystko "bangla", więc po ch.j mam kombinować?
                                            Lekarzem też nie jestem, za to muzykiem amatorem i owszem, wuięc słuch mam dobry, ale nigdy mi by do głowy nie przyszło lać coraz to nowe oliwy i na słuch sprawdzać dźwięki pracy silnika.
                                            Życzę wszystkim miłego dnia i spokojnego używania auta, bez paranoi ;-)

Komentarz

• elemenateur
                                              Elegance
                                              • 2007
                                              • 803

Zamieszczone przez Lashlo
                                              toomasz, a ja nie wiem, czy mi zejdzie o 0,2l/100 jak zaleję na chama Selektora Special z lat 80'tych
                                              Trzeba być naprawdę chyba... Inaczej, mieć dużo czasu, żeby takie "badania" robić.
                                              Reklamujesz "nową edycję"? Jesteś ze "Śluńska" więc do Wieliczki niedaleko ;-)
                                              Ew. pytania, nie robię w olejach, ale nie cierpię takich bzdetów w każdej branży...

[ Dodano: Pon 09 Cze, 14 19:37 ]
                                              Tak sobie chcę przypomnieć, kto się śmiał z castrola z jakiejś molekularnej technologii?

Teraz NanoDrive?

Lashlo + 1

Komentarz

• likoss
                                                Elegance
                                                • 2010
                                                • 753
                                                • Superb II combi (3T5)

To normalen ze w TDI olej odrazu jest czarny?

Komentarz

• loru
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 4286
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez likoss
                                                  To normalen ze w TDI olej odrazu jest czarny?
                                                  tak
                                                  O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• likoss
                                                    Elegance
                                                    • 2010
                                                    • 753
                                                    • Superb II combi (3T5)

Tak myslalem , dziekuje

Komentarz

Pracuję...