Polecam żarówki!!!

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Bond
    Ambiente
    • 2004
    • 136

Zamieszczone przez lec
    Bond, jakie wladowales , masz jakiegos linka ?

Wsadziłem HId 4300 (najjaśniejsza barwa) , palniki do H1,za 399 zł

Pogadajcie z gostkiem na gg 6279913, www.zestawyxenon.pl , od niego brałem. Mam takie w bmwe w soczewce, i u siebie.
    A drogowymi da się mrugać, no i w trasie w nocy jest jak w dzień.
    Polecam, na razie wszystko funkcjonuje bez problema, świeci mruga, itd.
    A tu można sobie poczytać

Pewnie fotka rewelacji nie pokaże, ale rewelacją dla mnie jest.

Przeciwmgielne seria 55W
    Pozdrawiam

PS 399zł jest dla ludków powołujących się na OCP
    dużo KM/i jeszcze więcej Nm

Komentarz

• Bond, a powiedz mi, bo tez od dluzszego czasu o tym mysle... jak to jest instalowane - mianowicie interesuje mnie jak wprowadza sie sygnal do palnikow ? Trzeba pruc lampe ?

Komentarz

• Bond
        Ambiente
        • 2004
        • 136

Nic nie trzeba pruć, palnik pasuje w miejsce żarówki.
        Jedyne co trzeba zrobić to wykonac otwór w tylnej pokrywce do wyprowadzenia kabla z reflektora do przetwornicy, który zostanie doszczelniony firmienną uszczelką.
        Pozostaje zamocowanie przetwornic do nadwozia i założenie ponownie reflektora.
        Wzystko dziecinie proste, zero cięć, drutowania, klajstrowania, dorabiania, i tego typu patentów-wszystko na wsuwki.
        Tu wszystko widać, kto trzymał w ręku śrubokręt i wie którą stroną się nim operuje, da rady sam założyć.
        Tak samo łatwo założyłem do soczewki w e36 bmwe i pali wypaśnie

Pozdrawiam

Komentarz

• ===Tomy===
          Rider
          • 2006
          • 552

Zamieszczone przez Bond
          Wszystko ładnie, cudne, efektownie ale jak zamierzasz przejść przegląd techniczny?
          Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
          Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
          Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Komentarz

• Bond
            Ambiente
            • 2004
            • 136

Zamieszczone przez ===Tomy===
            Zamieszczone przez Bond
            Wszystko ładnie, cudne, efektownie ale jak zamierzasz przejść przegląd techniczny?
            Pytasz poważnie?
            Tak samo ładnie, cudnie i efektownie jak zawsze.
            :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
            A dlaczego mam nie przejść????

Komentarz

• oranje
              Ambiente
              • 2007
              • 148

===Tomy=== chciał powiedzieć o wymaganiach w stosunku do xenonów - np. samopoziomowania reflektorów :?: (bo spryskiwacze do lamp to nie jest problem). Też jestem ciekawy - bo zamiast wymiany żarówek można by wymienić "wkłady" :diabelski_usmiech

Komentarz

• oranje, jak sie ma fabryczne poziomowanie to w czym problem ? i raczej nie o to chodzilo ===Tomy==='emu tylko fakt ingenrencji w lampe, a tym samem utrate jej homologacji

Komentarz

• Bond
                  Ambiente
                  • 2004
                  • 136

Zamieszczone przez oranje
                  ===Tomy=== chciał powiedzieć o wymaganiach w stosunku do xenonów - np. samopoziomowania reflektorów :?: (bo spryskiwacze do lamp to nie jest problem). Też jestem ciekawy - bo zamiast wymiany żarówek można by wymienić "wkłady" :diabelski_usmiech
                  O jakich wkładach mówisz?

Jedyną ingerencją w lampe jest zrobienie otworu około 1cm srednicy w pokrywce zamykającej lampę od tyłu.
                  Jeśli z tego powodu miałbym nie przejśc przeglądu, to także doklejenie ułamanego mocowania lampy tez powinno dyskwalifikowac auto.

A co doprzepisów to znalażłem taki opis
                  "Co mówią przepisy
                  Jeżeli auto fabrycznie montowane ma reflektory xenonowe, to aby przejść proces homologacji powinno być wyposażone w wysokociśnieniowe spryskiwacze lub wycieraczki, i posiadać system samopoziomowania. Dotyczy to jednak homologacji, czyli zatwierdzenia do sprzedaży nowego samochodu. W przypadku przeróbek przepisy nie mówią nic na temat specjalnych wymagań co do lamp xenonowych. Obowiązujące “Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 16 grudnia 2003 w sprawie zakresu i sposobu kontroli technicznej pojazdów” o reflektorach mówi jedynie o ich ilości, barwie światła, rozmieszczeniu, sposobie przełączania, widocznej granicy światła-cienia, ustawieniu świateł, i sile świecenia. Nie ma tam rozróżnienia na światła zwykłe i wyładowcze, nie ma też mowy o samopoziomowaniu i oczyszczaniu. Wynika z tego, że dodatkowe systemy nie są wymagane (ale oczywiście możliwe do zainstalowania). O ile system czyszczenia jest dosyć łatwy do zrealizowania i raczej potrzebny (brud zbierający się na szybach reflektorów ogranicza strumień światła i rozprasza go, powodując oślepianie innych), to system samopoziomowania jest bardzo drogi i trudny do zrealizowania. Większość samochodów wyposażonych jest w elektryczny korektor ustawienia świateł w kabinie kierowcy, więc mając świadomość posiadania bardzo silnych świateł, dobrze jest korygować ustawienie w przypadku obciążenia tyłu. W praktyce reflektory soczewkowe przerobione na xenonowe zewnętrznie, niemożliwe są do odróżnienia od fabrycznych xenonów. Dobrze ustawione nie będą oślepiały!
                  " źródło http://www.xenony.pl

Wiekszość z nas ma poprzerabiane auta, ważne jest tylko to żeby nie szkodziło to innym użytkownikom dróg ani nam i było zrobione z głową
                  Pozdrawiam

Komentarz

• aikiki
                    Drive
                    • 2007
                    • 58

wymieniłem parę dni temu wszystkie przednie żarówki seryjne na Philips X-treme i różnica jest ogromna. białe światło, o wiele lepsza widoczność... zobaczymy jak długo wytrzymają i czy czegoś nie "zrobią" w kloszach tak jak niektórzy pisali.
                    pozdrawiam

Komentarz

• musisz pamietac aby nie pryskac na rozgrzane klosze, to nie bedzie problemu z matowieniem

Komentarz

• aikiki
                        Drive
                        • 2007
                        • 58

to naprawdę te żarówki 55W mogą spowodować matowienie?

[ Dodano: Pią 26 Paź, 07 00:28 ]
                        dzisiaj jeździłem trochę po błocie i faktycznie szybciej wysychał bród na kloszu w miejscu promieni.

Komentarz

• mocniej grzeja

Komentarz

• Bond
                            Ambiente
                            • 2004
                            • 136

Poprzednie reflektory musiałem wypieprzyć ze wzglądu na używanie dziwnych żarówek.
                            Reflektory pokryły się białym nalotem od wewnątrz.

Komentarz

• oranje
                              Ambiente
                              • 2007
                              • 148

Zamieszczone przez Bond
                              O jakich wkładach mówisz?
                              Chodziło mi oczywiście o lampy ksenonowe (a "wkłady" to to co jest w środku lampy, czyli nie żarówki a żarniki ksenonowe) Nie doczytałem dokładnie, że ty miałeś oryginalne ksenony, więc rzeczywiście nie byłoby problemu. Ja mam wersję Elegance, więc spryskiwacze reflektorów mam, ale lamp ksenonowych już nie. Dlatego w moim przypadku obawiałbym się o samopoziomowanie głównie, jeżeli bym zamontował nieoryginalne xenony.
                              pzdr

[ Dodano: Pią 26 Paź, 07 09:49 ]
                              Zamieszczone przez Bond
                              A co doprzepisów to znalażłem taki opis
                              Zajrzałem na tę stronę i teraz jestem już zupełnie ogłupiały, no bo:
                              Zamieszczone przez Bond
                              Obowiązujące “Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 16 grudnia 2003 w sprawie zakresu i sposobu kontroli technicznej pojazdów” o reflektorach mówi jedynie o ich ilości, barwie światła, rozmieszczeniu, sposobie przełączania, widocznej granicy światła-cienia, ustawieniu świateł, i sile świecenia.
                              Więc skąd się biorą te opowieści o problemach przy badaniu technicznym (chociaż chyba przy nowym wozie to badania robi się po 3 latach), oraz o problemach z policją :evil: Sam już nie wiem co o tym sądzić.

Komentarz

• tomekjmopl
                                L&K
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 1187
                                • Opel
                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Ja przed założeniem oryginalnego zestawu lamp ksenonowych (z wymienionymi silnikami poziomowania - działa poziomowanie potencjometrem z kabiny) podzwoniłem trochę do kilku gości od przeglądów technicznych, żeby wybadać co i jak w kwestii autopoziomowania i spryskiwaczy, tak niby wymaganych - i co się okazało? - otóż wszyscy goście jak jeden mąż twierdzili, że ich interesuje tylko jak lampy świecą - czyli to, co w ustawie: "Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 16 grudnia 2003 w sprawie zakresu i sposobu kontroli technicznej pojazdów; o reflektorach mówi jedynie o ich ilości, barwie światła, rozmieszczeniu, sposobie przełączania, widocznej granicy światła-cienia, ustawieniu świateł, i sile świecenia". natomiast posiadanie układu spryskującego (w tym celu w sumie dzwoniłem do nich) czy autopoziomowania, ich w ogóle nie interesuje - jeden diagnosta nawet zaczął mnie przekonywać, że nie muszę wywalać kasy na oryginalne lampy ksenonowe, bo przecież można kupić bardzo fajne zestawy HID montowane do zwykłego reflektora :?: :!: :?: :!: :?: :!:
                                Także wg tych informacji mam xenony z poziomowaniem z kabiny, ale bez spryskiwaczy - o czystość ich dbam sam...

Komentarz

• shado
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 5315
                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

No to powiem jak to wygląda z punktu widzenia diagnosty (ojciec jest diagnostą i pracuje na stacji diagnostycznej, ja mam uprawnienia diagnosty, ale nie pracuję w tym fachu). Jeszcze się nie spotkałem, żeby kiedykolwiek ani on ani jego szef sprawdzali samopoziomowanie czy układ spryskiwaczy w przypadku xenonów. Najważniejsze jest to, żeby nie oślepialy, nie były wsadzone jakieś niebieskie postojaki do lamp, żeby światła mijania dawały wyraźną linię odcięcia. Wymagania odnośnie xenonów odnoszą się do warunków homologacji i żeby auto zostało zhomologowane to musi je spełniać (OT: choć zastanawiam się jak dostały homologację OII czy Roomstery z opcją doświetlania zakrętów - pierwsze słyszę, żeby mógł świecić tylko jeden przeciwmgielny. Ja to mam i tylko czekam, aż się jakiś misiek nadgorliwy przyczepi). Jakoś ciężko mi sobie wyobrazić diagnostę, który nie podbiłby przeglądu z powodu braku zamopoziomowania. Założę się nawet o flaszkę, że 3/4 "starych" diagnostów nawet nie wie, że istnieją takie przepisy.
                                  BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• juro1
                                    Drive
                                    • 2007
                                    • 54

Diagności napewno się nie przyczepią, tyle że może to przeszkadzać innym użytkownikom.
                                    Wczoraj jechałem i wyprzedzała mnie octa z xenonami, pierwsze co pomyślałem to to że są nieoryginalnie założone bo po przy każdym dołku czy nierówności, nieźle świeciła mi po lusterkach.

Komentarz

• shado
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 5315
                                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Może ktoś założył xenony, ale później ich już nawet nie wyregulował. Albo podkręcił je jeszcze wyżej, żeby dalej świeciły. Czasami też się zdarza, że ktoś w ogóle reflektorów nie przymocuje dobrze i cały reflektor goni na każdym wyboju.

Komentarz

• Maicroft
                                        Moderator
                                        S_OCP MemberModeratorr
                                        • 2004
                                        • 25757
                                        • Audi

shado, Na pierwszym przegladzie 2 lata temu dostalem takie polecenie - Pan tam ustawi poziomowanie na 0 do tych xenonow i sprawdzimy jak sa ustawione - Moja odpowiedz byla, ze nie mam tego pokretla, diagnosta zrobil :shock: i potem dopiero zrozumial, ze to fabryczne wyposazenie i jest tam samopoziomowanie
                                        Spritmonitor.de

Komentarz

• Big
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 6389

Ja w swojej O II mam również dołożone ksenony. Świecą pięknie Jazda w nocy w końcu stała się przyjemnością. Ustawienie sprawdzałem - specjalnie w tym celu pojechałem do stacji obsługi - i jest o.k. Nikt mi na trasie nie mruga, natomiast ja widze 3 razy wiecej.
                                          Co do pozostałych wymogów. Spryskiwacze mam - mam wersje Elegance, układu samopoziomowania niestety nie. Ale jak pisałem wcześniej dbam o to żeby światła były zawsze dobrze ustawione.
                                          Czarny Elegance

Komentarz

• shado
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 5315
                                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Maicroft, no i to jest to co mówię... Niektórzy diagności mają już trochę lat, a niestety nie są wymagane żadne kursy doszkalające ani nic takiego i jestem pewny, że nawet nie wiedzą niektórzy jak działa xenon i co powinien mieć jako wyposażenie.

Komentarz

• Jacek Nowak
                                              Rider
                                              • 2005
                                              • 390

Zalozylem dzisiaj extreme +80 i swieca tak samo jak Philips Gt150. W jednym kloszu mialem gt150 a w drugim extreme dla porownania. Oby dwie swieca bardzo dobrze,golym okiem niema roznicy pomiedzy tymi zarowkami. Pozdrowinonka
                                              Skoda Octavia 19-TDI Elegance 136/304NM

Komentarz

• bogusg
                                                Rider
                                                • 2007
                                                • 355

Ale jednak jakaś róznica musi być , moze wyczuwalna jakimś przyrządem do pomiaru jasności, bo różni je nazwa. No i GT 150 daja taki błękitny poblask
                                                Teraz xenony by krzynol

Komentarz

• Jacek Nowak
                                                  Rider
                                                  • 2005
                                                  • 390

Ciekawe tylko jak bedzie z ich trwaloscia bo Gt szybko sie przepalaly az strach pomyslec co bedzie z tymi :diabelski_usmiech
                                                  Skoda Octavia 19-TDI Elegance 136/304NM

Komentarz

• bogusg
                                                    Rider
                                                    • 2007
                                                    • 355

podobno ich żywotność jest taka sama. Zresztą mogę to dokładnie ocenić bo w samochodzie żony mam zapakowane GT150 a w moim Extreme, a wkładałem je jednocześnie :lol:
                                                    Teraz xenony by krzynol

Komentarz

Pracuję...