Polecam żarówki!!!

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Qstachu
    odpowiedział(a)
    Ja ma O1 przed liftem i mam na bank przekaźniki, co do świateł bardzo dobre, oczywiście klosze muszą być w odpowiednim stanie i dobre żarówki obecnie Osram chyba Silver ale nie jestem już pewien bo to był jakiś starszy model z wyprzedaży w markecie jako ostatnie sztuki po 5zł :P A z tymi przekaźnikami to gdzieś kiedyś czytałem że pierwsze wersje bez wyposażenia elektrycznego nie miały więc wszystko możliwe. Ale mając wcześniej DU Nexie (która była w rodzinie ponad 10 lat) nie było żadnego problemu ze światłami a tam też rzekomo nie ma przekaźników (wersja bez elektryki) ale światła z O1 dużo lepsze bo sprawdzałem na tych samych żarówkach wtedy jeszcze Osram NB i była spora różnica ale może to wina samych kloszy.

Zostaw komentarz:

• rezon
    odpowiedział(a)
    to aż dziwne, bo produkowany w tych samych latach Polonez jednak miał Tak czy inaczej przekaźniki są montowane, co więcej - właśnie z oszczędności. Taniej jest zrobić niskoprądowy włącznik i przekaźnik niż wysokoprądowy włącznik. Sprawdziłem Golf2 nie ma przekaźników świateł mijania/drogowych, ma za to przekaźnik świateł przeciwmgielnych

Zostaw komentarz:

• Agamek12
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez rezon
    Zamieszczone przez Marian 2
    W wielu samochodach w ramach oszczędności światła mijania i drogowe są zasilane bez przekażników pośredniczących
    - nawet podałem numer z ETKI przekaźnika w O1. Nie znam samochodu produkowanego obecnie, który NIE MA przekaźników. Jedyny mi znany z przeszłości to F126p. Podaj mi inny, to chętnie sprawdzę.
    Jeszcze Golf mk2 nie miał przekaźników - swego czasu był to jeden z popularniejszych (i nawet sensownych) modów tego auta...

Zostaw komentarz:

• rezon
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez knrdlvn
    A może jednak sprawdzisz ile masz na V na żarówkach?
    na postoju 12V, przy uruchomionym silniku 13,8V - niestety na postojówkach, bo na biksenonach raczej nie odważę się mierzyć.
    Te inżynier elektryk może weź się ogarnij i naucz czytać ze zrozumieniem, nie musisz mnie pouczać jak się podłącza przekaźnik.
    właśnie czytam i widzę, że sterujesz przekaźnikiem bezpośrednio z akumulatora - sam tak napisałeś. 1. Tak jak pisałem co najwyżej jest to zasilanie przekaźnika czyli styki sterowane a nie sterujące, 2. Jak już ma być porządnie to powinno być przez bezpiecznik do styków sterowanych.
    Zobaczcie inżynierze, nawet ktoś poradnik popełnił, ciekawe po co??
    nie wiem po co. Może zamiast zadbać o stan styków to wolał rzeźbiarstwo. Po za tym już w pierwszym zdaniu poradnika jest fałsz
    Zamieszczone przez Marian 2
    W wielu samochodach w ramach oszczędności światła mijania i drogowe są zasilane bez przekażników pośredniczących
    - nawet podałem numer z ETKI przekaźnika w O1. Nie znam samochodu produkowanego obecnie, który NIE MA przekaźników. Jedyny mi znany z przeszłości to F126p. Podaj mi inny, to chętnie sprawdzę.

Zostaw komentarz:

• 4tech
    odpowiedział(a)
    knrdlvn, dzięki ci dobry człowieku
    Już nie muszę szukać :diabelski_usmiech

Zostaw komentarz:

• knrdlvn
    odpowiedział(a)
    Te inżynier elektryk może weź się ogarnij i naucz czytać ze zrozumieniem, nie musisz mnie pouczać jak się podłącza przekaźnik. Po drugie użyj opcji szukaj, może trafisz na parę postów kolegów, którzy montowali przekaźniki właśnie do o1. Może doczytasz nawet dlaczego takowe montowali. A może jednak sprawdzisz ile masz na V na żarówkach? Swoją drogą 2V spadku napięcia nie jest wcale takie dziwne.

P.S.
    Zobaczcie inżynierze, nawet ktoś poradnik popełnił, ciekawe po co?? :lol:

klik

Zostaw komentarz:

• 4tech
    odpowiedział(a)
    rezon, wiem, że są przekaźniki :twisted:

Zawsze można coś jeszcze pomyśleć

Zostaw komentarz:

• rezon
    odpowiedział(a)
    U siebie przeciąłem ori przewody i wysterowałem przekaźniki z napięciem poprowadzonym bezpośrednio z aku odpowiednimi przekrojami. Różnica znaczna, philipsy nightguide dają rade
    i akurat na miedzianych przewodach miałeś spadek 2V :lol: Gdybym nie był inż. elektrykiem to może uwierzyłbym Ci, że ori nie jest na przekaźnikach. Szkoda, że teraz mam tylko S2 pod ręką. Chętnie zrobiłbym zdjęcia ori przekaźników, napięć itd. w O2. Może zamiast sieci przekaźników wystarczyłoby styki przeczyścić? O1 też miałem - też były na przekaźnikach. Te odpowiednie przekroje to wg Ciebie ile 10mm2 czy jednak wystarczą nieco cieńsze do raptem 5A na lampę? Nie rób ludziom wody z mózgu. Np. ten to co to jest? http://allegro.pl/przekaznik-swiatel...776625783.html albo taki http://allegro.pl/przekaznik-swiatel...776532630.html
    Ostatni mój samochód, który nie miał fabrycznych przekaźników to F126p i ten przerabiałem aby nie palił włącznika i lepiej świecił - ale to było 26 lat temu. Każdy następny samochód miał przekaźniki.
    NIGDY NIE STERUJE SIĘ przekaźnikami napięciem poprowadzonym bezpośrednio z akumulatora - to może być co najwyżej napięcie zasilające, a sterujące jest np. z manetki przy kierownicy.

[ Dodano: Sro 12 Lis, 14 22:12 ]
    Zamieszczone przez 4tech
    Może coś pokombinuję
    daj sobie spokój - masz przekaźniki na pewno. Przeczyść styki, zmień (przepoleruj) odbłyśnik, załóż dobre żarówki i tyle. w O1 przekaźnik świateł to 3U0941597A - to ten co go podobno nie ma :roll:

Zostaw komentarz:

• 4tech
    odpowiedział(a)
    hmmm... :chytry

Dobrze, z mojej strony koniec OT :lol:
    Dzięki i sorki.

Może coś pokombinuję :twisted:

Zostaw komentarz:

• czernobyl
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez 4tech
    Powiadasz takiego moda miałeś w instalacji, z 4-ma przekaźnikami
    Zostało ci chociaż jakieś foto tej modyfikacji?
    niestety, nie
    był to standardowy pająk, dodatkowo z lenistwa na 2 przekaźnikach (krótkie/długie), jedyna różnica wobec schematów krążących po forach, to aby nie mieć strat na kostkach w reflektorze doprowadziłem dodatkowe kostki, dzięki czemu w razie jakiejkolwiek awarii w każdym momencie można byłoby w 30s wrócić do standardowego zasilania
    ps. 99% pająka i tak było niewidoczne po otwarciu maski - i tak w jednym miejscu miałem wtyczkę do interfejsu LPG oraz 4 przekaźniki - 2 na reflektory przednie + 2 na sterowanie dziennymi

nie mogę obecnie znaleźć tego tematu, ale już było, że w O1 na pewno nie było przekaźników na światła przednie, zresztą sam mierzyłem napięcie przed modem i miałem coś koło 12,3v

Zostaw komentarz:

• Agamek12
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez rafiki
    Agamek12, jak nie masz co zrobić z tymi H4 to chętnie przygarnę
    Sprzedam po kosztach...
    Albo zamontuję w sobotę tatusiowi w jego Oktawce...

Zostaw komentarz:

• rafiki
    odpowiedział(a)
    Agamek12, jak nie masz co zrobić z tymi H4 to chętnie przygarnę

Zostaw komentarz:

• Agamek12
    odpowiedział(a)
    No cóż... Założyłem do Babci Tungsram Megalight H7 +90%. I szczerze przyznam, że w porównaniu ze standardowymi H7 nie zauważyłem jakichś wyraźnych różnic... Nie twierdzę absolutnie że to niewypał - ot: po prostu spodziewałem się jakiejś totalnej różnicy, a takiej na razie nie widzę. Może to przez to, że generalnie nie jeżdżę w nocy po nieoświetlonych drogach...?

H4 +120% tej samej firmy nie sprawdziłem, bo okazało się, że do Rolki powinienem kupić HB4...

Zostaw komentarz:

• knrdlvn
    odpowiedział(a)
    czernobyl napisał/a:
    yunior81 napisał/a:
    no tak..... na H4 to strach podczas deszczu jeździć.... eh
    przekaźniki na światła- zamiast okolic 12v będzie blisko 14v. miałem przez 2 ostatnie lata w O1 - robi różnicę (+oczywiście żarówki +xx% bez niebieskich dodatków)

A bez przekaźników to ile tam będzie? Tyle samo, bo przecież oryginalnie są na przekaźnikach. To nie F126p. Nawet 125p miał już przekaźniki. A czy tam będzie 12V czy 14V to zależy czy pracuje alternator i jakie jest obciążenie instalacji innymi odbiornikami.
    Wstawić dobre żarówki, dobre lustra i tyle.
    Bez przekaźników nie będzie, tylko jest właśnie w okolicach 12V (miernik w garść i zmierz na kostce żarówki). U siebie przeciąłem ori przewody i wysterowałem przekaźniki z napięciem poprowadzonym bezpośrednio z aku odpowiednimi przekrojami. Różnica znaczna, philipsy nightguide dają rade

Zostaw komentarz:

• yunior81
    odpowiedział(a)
    Oswietlenie w OI mozna poprawic chyba tylko montując ORI ksenon lub wstawic soczewkę i wsadzić HID'a. Na mokrym naprawdę jest tragedia.

Zostaw komentarz:

• sew1981
    odpowiedział(a)
    te żarówki dają radę na mokrym, kiedyś miałem jakąś podobną śrebrno- żółtawą serię bosmy i było ok:

no tak, ale wolę mimo wszystko miec lepsze oświetlenie na sucho, stąd % :lol:

Zostaw komentarz:

• rezon
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez czernobyl
    yunior81 napisał/a:
    przekaźniki na światła- zamiast okolic 12v będzie blisko 14v. miałem przez 2 ostatnie lata w O1 - robi różnicę (+oczywiście żarówki +xx% bez niebieskich dodatków)
    A bez przekaźników to ile tam będzie? Tyle samo, bo przecież oryginalnie są na przekaźnikach. To nie F126p. Nawet 125p miał już przekaźniki. A czy tam będzie 12V czy 14V to zależy czy pracuje alternator i jakie jest obciążenie instalacji innymi odbiornikami.
    Wstawić dobre żarówki, dobre lustra i tyle.

Zostaw komentarz:

• 4tech
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez czernobyl
    przekaźniki na światła- zamiast okolic 12v będzie blisko 14v.
    Powiadasz takiego moda miałeś w instalacji, z 4-ma przekaźnikami :?:
    Zostało ci chociaż jakieś foto tej modyfikacji?

Przecież w O1 lampki są odpalane z przekaźników...

Zostaw komentarz:

• czernobyl
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez michalrh
    Niedawno zmieniłem Phillipsy Vison plus +60% na Tungsram +60% i w nocy i przy małych opadach bez różnicy moim zdaniem ale przy większym deszczu jednak na Philipsach było lepiej. Takie moje zdanie i jak Tungsramy padną, znowu kupię Philipsy.
    polecam Ci osramy silverstar 2.0 - jeździłem na nich ponad pół roku mając jeszcze o1 i z żadnych żarówek H4 nie byłem tak zadowolony jak właśnie z SS2.0; zresztą jeździłem wcześniej na tungsramach +60 i MZ były znacząco słabsze niż philipsy +60%. no, i żadne nie mają niebieskich wstawek robiących kuku na mokrym
    Zamieszczone przez sew1981
    a poza tym...Panowie nie oszukujmy się , wszystkie zarówki + %, jakieś extreme white itp. jakiejkolwiek marki, będą się gorzej zachowywały w dużym deszczu niż żarówki z żółtawą poświatą - jakieś long life, czy allseason. Ale tylko jeśli chodzi o drogę przed autem, poprostu więcej tego jasnego światła się odbija od mokrego i leci sobie gdzieś tam.... Na znakach pionowych będzie lepiej nadal. A w małym deszczu i na sucho sprawują się dużo lepiej te wszystkie %. Więc coś za coś.
    niestety, trzeba by szukać jeszcze po stacjach jakichś pozostałości philipsów nightguide guidelife (niestety, phlips wycofał = żałoba), żadne inne znane mi żółte/żółtawe nie świecą nawet w połowie tak dobrze jak philipsy ng h4
    Zamieszczone przez yunior81

Zostaw komentarz:

• yunior81
    odpowiedział(a)
    no tak..... na H4 to strach podczas deszczu jeździć.... eh :?

Zostaw komentarz:

• 4tech
    odpowiedział(a)
    Philipsy dawały radę naprawdę dobrze
    Byłem z nich meega zadowolony, ale z Tungsramów jestem jeszcze bardziej :diabelski_usmiech

Na mokro, tylko ksenon da to, o co nam wszystkim chodzi 8)

Zostaw komentarz:

• sew1981
    odpowiedział(a)
    michalrh, to kup sobie +120 da radę na pewno lepiej :wink:
    a poza tym...Panowie nie oszukujmy się , wszystkie zarówki + %, jakieś extreme white itp. jakiejkolwiek marki, będą się gorzej zachowywały w dużym deszczu niż żarówki z żółtawą poświatą - jakieś long life, czy allseason. Ale tylko jeśli chodzi o drogę przed autem, poprostu więcej tego jasnego światła się odbija od mokrego i leci sobie gdzieś tam.... Na znakach pionowych będzie lepiej nadal. A w małym deszczu i na sucho sprawują się dużo lepiej te wszystkie %. Więc coś za coś. :wink:

Zostaw komentarz:

• michalrh
    odpowiedział(a)
    Niedawno zmieniłem Phillipsy Vison plus +60% na Tungsram +60% i w nocy i przy małych opadach bez różnicy moim zdaniem ale przy większym deszczu jednak na Philipsach było lepiej. Takie moje zdanie i jak Tungsramy padną, znowu kupię Philipsy.
    Chyba że skuszę się na mod Ori Xenon.

Zostaw komentarz:

• aniol
    odpowiedział(a)
    Było o tym pisane ale ja mam założone Osram NB +90 i przez półtora roku jedną musiałem wymienić.Różnica w oświetleniu drogi jest bardzo duża nawet w deszczu.

Zostaw komentarz:

• rafiki
    odpowiedział(a)
    4tech, a te philipsy? Ogólnie z Farenheitów jestem zadowolony, bo mam na miejscu za niecałe 30 zł komplet, ale w mocniejszym deszczu po ciemku kompletna klapa

Zostaw komentarz:

Pracuję...